DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

Csillaghullás: Ogier és Latvala is a hófalban

Miközben a gyári VW kettőse egymást üldözte a Svéd Rali abszolút első helyéért folytatott harcban, mindketten eltaláltak egy hófalat, így nevető harmadikként csapattársuk, Andreas Mikkelsen vette át a vezetést.

Nagyon nagy különbség azonban, hogy amíg Sebastien Ogier csak valamivel több mint fél percet veszített, és továbbra is reális győzelmi esélyeket táplálhat, addig Jari-Matti Latvala végleg elvesztette a győzelem reményét, mivel jó 8 és fél percet vesztegelt a hófal fogságában, mielőtt a nézők vissza tudták tenni a Polo WRC-t a pályára.

De mi történt pontosan? „Egy hosszú-hosszú egyenes végén túl gyorsan estünk be egy jobbosba. Úgy láttam, murva van előttem, ezért jobb tapadásra számítottam a kanyarban. Az autó hátulja eltalálta a hófalat, majd következésképpen az eleje is, majd az egész autó ott ragadt” – mondta el lehorgasztott fejjel a szakasz céljában Latvala, akivel ráadásul nagyon kevéssel a mért etap vége előtt történt ez a szerencsétlen eset.

A finn balszerencséjét jelzi, hogy noha fő riválisa, Ogier is hibázott, ám a francia jóval kisebb időveszteséggel megúszta a kalandot. „Megütöttük a hófalat az egyik lassú kanyarban, miután túl későn fékeztem. Azt hittem, el fog férni így is, de nem. Csak egy hiba volt” – lépett túl fejben villámgyorsan a történteken a vb-címvédő, aki így is a 4. helyről várja a folytatást, mindössze 26,1 mp. hátránnyal.



Az élen a 8. szakasz győztese, Mikkelsen kötött ki a harmadik VW-nel, aki majd’ 20 másodperccel vezet a Hyundait terelgető Thierry Neuville, valamint a citroenes Mads Östberg előtt. Latvala összetettben csak a 20. jelenleg, egy perccel lemaradva a 19. helyezett Robert Kubicától, aki továbbra is hátsó hajtás nélkül megy.

Mikkelsen a 9. gyorsasági céljában egyébként maga is meglepődött azon, hogy ő vezet: „Hogy én? Nos, ez izgalmassá teszi a dolgokat. Szomorú ez nekik, de ha jól ismerem Ogier-t, akkor biztosan nem fogja feladni” – mondta a norvég. Ebben mi is biztosak vagyunk.

A mai programból már csak a 19:00-kor elrajtoló második karlstadti szuperspeciál van hátra, ahol komolyabb változások vélhetően már nem lesznek az összetettben. Szombaton további 8, vasárnap 3 szakasz vár még a mezőnyre. 

Svéd Rali, állás a 9. szakasz után: 1. Mikkelsen (VW) 1:12:27.7, 2. Neuville (Hyundai) + 19,7, 3. Östberg (Citroen) +20,6, 4. Ogier (VW) +26,1, 5. Tanak (Ford) +1:06.1, (…) 19. Kubica (Ford) +7:29.4, 20. Latvala (VW) +8:26.9.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: