DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

WRC: Ogier győzelme, Hirvonen csodás búcsúja

Ogier idén nyolcadszor győzött, Hirvonen gyönyörűen búcsúzott, Meeke a végén bukta el a dobogót, Kubica nem törte össze az autót, Al-Attiyah pedig bajnok lett a másodvonalban. Véget ért a WRC-szezon.

Az idei WRC-szezon utolsó versenyét a már világbajnoki Sebastien Ogier gond nélkül nyerte meg, a tizenhárom idei hétvégén összesen nyolc győzelmet aratott A francia sikerét semmi nem veszélyeztette, miután márkatársai, Mikkelsen és Latvala tegnapelőtt, illetve tegnap balesetet szenvedtek.

WRC_Wales04



Bár a Volkswagen-versenyzők hibája is kellett a sikerhez, ez semmit nem von le a visszavonuló Mikko Hirvonen érdemeiből: a karrierje utolsó WRC-futamát teljesítő finn versenyző egy második hellyel zárta le 13 éves pályafutását, amivel egyúttal az egyéni bajnokság negyedik helyét is bebiztosította – tudván, hogy a három VW verhetetlen, Hirvonen ezt a célt tűzte ki maga elé a szezon előtt, s sikerült is teljesítenie azt.

Kris Meeke viszont, aki gondoskodhatott róla, hogy hazai versenyző is legyen a dobogón, nagyot bukott, hiszen az utolsó előtti szakaszon elvesztette a tapadást, miután délelőtt tönkretette az előző szett abroncsait. A harmadik helyen haladó brit végül a hatodik pozícióba esett vissza, de mivel csapattársa, Ostberg örökölte meg a dobogót, ez is elég volt ahhoz, hogy a konstruktőrök második helyét szállítsák a Citroennek. Az egyéniben Ostberg ötödik lett a Walesben negyedik helyen végző Neuville és csapattársa előtt.

WRC_Wales09

Meeke hibájából a hazai versenyző, Elfyn Evans is profitált, aki az ötödik helyen zárt, összetettben pedig a nyolcadik lett a cseh Martin Prokopot megelőzve, aki tizenkét versenyen állt rajthoz idén, s három kiesés mellett kilenc alkalommal is pontot szerzett. A teljes szezont futó versenyzők közül így is csak egy, Robert Kubica végzett mögötte, aki 16. lett a pontversenyben.

Erős versenyt zárt Ott Tanak, aki idei második legjobbját elérve hetedik lett Walesben, s a Powerstage-et megnyerő Latvala előtt futott be. A finn tehát pontot tudott szerezni hibája után, ellentétben Mikkelsennel, aki péntek után vasárnap is rontott, így célba sem ért a szigetországban. A pontszerzők sorát Hayden Paddon tette teljessé, Solberg üzemanyag-szivárgás, Hanninen pedig egy pénteki baleset miatt nem juthatott előbbre.

WRC_Wales06

Robert Kubica a 11. helyen fejezte be a versenyt, azaz nem szerzett pontot, annak ellenére sem, hogy idén mindössze másodszor baleset nélkül teljesített egy komplett hétvégét. A lengyel összesen háromszor szerzett pontot, Argentínában hatodik, Olaszországban nyolcadik, míg Ausztráliában kilencedik lett.

A WRC2-ben Jari Ketomaa nyerte a versenyt, de ez sem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza Nasser Al-Attiyah-t a bajnoki cím megszerzésében, aki így tehát egy újabb trófeával a vitrinben készülhet a januári Dakarra.

A verseny végeredménye:

 

1. Sebastien Ogier VW 3:03:08.2
2. Mikko Hirvonen M-Sport Ford +37.6
3. Mads Ostberg Citroen +1:03.6
4. Thierry Neuville Hyundai +1:14.9
5. Elfyn Evans M-Sport Ford +1:24.3
6. Kris Meeke Citroen +2:03.0
7. Ott Tanak M-Sport Ford +2:29.7
8. Jari-Matti Latvala VW +2:47.5
9. Martin Prokop Czech Ford +3:43.3
10. Hayden Paddon Hyundai +3:48.5
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: