DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 30. hétfő
Rali

A Prodrive raliautót épít a VII-es Golfból

A Volkswagen Golf VII-es szériája adta meg a Prodrive-nak az alapokat legújabb versenyautójuk fejlesztéséhez. A Golf SCRC már elkészült és ezen a hétvégén Chris Atkinson közreműködésével élesben is debütál a kínai Longyou Ralin.

volkswagen_golf_vii_scrc



Maga a versenyautó kevesebb, mint hat hónap alatt kelt életre, és először csak eljátszottak a tervezők a gondolattal, hogy esetleg komolyabb futamokon is rajthoz állhat, de végül annyira precízen alkották meg a Golfot, hogy a bukócső és egyéb biztonsági funkciók is megfelelnek a FIA előírásainak.

"Próbáltunk a WRC szellemében létrehozni egy autót, de emellett szem előtt tartottuk a kínai rali szabályzatát is." - mondta el John Gaw, a Prodrive Motorsport igazgatója. "Kínában nagyobb szabadság van ralizás tekintetében, és ez tette lehetővé azt, hogy az autó ilyen hamar elkészüljön."

volkswagen_golf_vii_scrc_back

A WRC-hez viszonyítva a legnagyobb különbség motorikusan fedezhető fel, hiszen az SCRC-ben egy két literes turbófeltöltős motor található 35 mm-es szűkítővel, míg a világbajnokságon résztvevő modellben 1,6-os motor duruzsol 33 mm-es szűkítővel. Váltó terén azonban nagy a hasonlóság - hatsebességes szekvenciális váltóval látták el a Prodrive-osok a saját fejlesztésű autójukat is. Aerodinamikai jellegét tekintve a mérnökök saját hátsó szárnyat valósítottak meg a Golfon. A karosszéria egyébként hasonlít a szabványos ötajtós kivitelhez, de speciálisan kifejlesztett carbon első és hátsó lökhárító elemek színesítik a külsejét a versenymodellnek.

volkswagen_golf_vii_scrc_engine

A Mini RX-szel aratott sikerek után a banda nem zárkózik el attól, hogy a Golfot ralikrosszra is átalakítja majd.  "Ez a Volkswagen a hetedik márka, amit átalakítottunk - korábban a Porsche, az MG Rover, a BMW, a Subaru, az Aston Martin és a MINI is futott már a színeinkben. Ezeket figyelembe véve úgy gondolom, hogy a jelenlegi Golf lesz a legsikeresebb az eddig felsoroltak közül." - fejezte be nyilatkozatát Gaw.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: