DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 25. péntek

Russell a bokszutcából rajtol Szingapúrban

A Mercedes ifjú britje a 11. rajthelyet lesz kénytelen feladni Szingapúrban, miután a Mercedes úgy döntött, hogy egy teljesen új erőforrással vágnak neki a versenynek Russell esetében. A 63-as rajtszámú autóba új belsőégésű motor, turbófeltöltő, MGU-H, MGU-K, akkumulátor és és központi elektronika is került a kvalifikációt követően. Mivel a csere nem került jóváhagyásra az FIA technikai delegáltja által, ezért a szokásos mezőny végi start helyett Russell a bokszutcából lesz kénytelen a mezőny után eredni.

Verstappen Miamiban piheni ki a szezon fáradalmait

Miután régen nem látott harcban dőlt el a világbajnoki cím 2021-ben Lewis Hamilton és Max Verstappen között, mindkettőjükre ráfér egy kis pihenés. A brit ezt úgy oldotta meg, hogy teljes mértékben hanyagolja a közösségi médiát, Max Verstappen azonban kedvesével, Kelly Piquet-vel, illetve a hölgy és Danyiil Kvjat közös gyermekével üti el az időt Miamiban a tengerparton. Az amerikai város idén egyébként be is mutatkozik a száguldó cirkuszban, az első Miami Nagydíjat május 8-án rendezik.

 

Kitüntetést kapott életmentő találmányáért a Mercedes mérnöke

Amikor 2020-ban kitört a koronavírus-járvány, és a száguldó cirkusznak is le kellett lassítania, számos csapat arra fordította az erőforrásait, hogy a pandémia elleni küzdelmet segítse. Így tett a Mercedes is, amelynek vezető mechanikai mérnöke, Ben Hodgkinson egy újfajta CPAP (folyamatos pozitív légúti nyomás) gépet fejlesztett, mellyel aztán a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat munkáját segítette Nagy-Britanniában.

II. Erzsébet királynő most a munkájáért a Brit Birodalom Érdemrendjével jutalmazta a mérnököt, aki meglepődött a kitüntetésen, de természetesen nagyon megtisztelőnek érzi. „Ez teljesen váratlan volt. Elképesztő! Nagyon büszke vagyok rá, de nem érzem úgy, hogy annyira megérdemelném, mint mások. Részemről három hét hihetetlenül kemény munkájáról van szó. De vannak orvosok és ápolók, akik hónapokon át dolgoztak ezek között a körülmények között. Segítettem, ahogy tudtam, és én így tudtam. Ez a kötelességem volt” – nyilatkozta Hodgkinson, akinek műszerét már mintegy 90 ország használja.

„Húsz éve dolgozom a Formula-1-ben. Mindig nagyon keményen nyomjuk, és elég stresszes munka ez, de tudjuk, hogy ez csak versenyzés, nem élet-halál kérdése. Ez viszont az volt. Minden órát, amit alvással töltöttem, időpocsékolásnak éreztem” – tette hozzá a mérnök, aki hamarosan már nem az Ezüst Nyilak gyárában tevékenykedhet majd, ugyanis a Red Bull lecsapott rá, mint a motorrészlege egyik kulcsemberére.

Különdíjat nyert Kiss Norbi vegán babgulyása

Ahogy arról korábban is írtunk, Európa-bajnok kamionversenyzőnk, Kiss Norbert jótékonysági főzőversenyen vett részt, melyen csapatával vegán babgulyást készített. Mint kiderült, az étel elnyerte a zsűri tetszését, ugyanis különdíjjal jutalmazták.

Érzelmes posztban kívánt boldog születésnapot apjának Mick Schumacher

Január 3-án töltötte be 53. életévét a hétszeres Formula-1-es világbajnok Michael Schumacher, akinek második F1-es idényére készülő fia, Mick is posztolt a közösségi médiában a születésnap alkalmából:

„Boldog születésnapot, apa! Az ilyen napok fontosak voltak az autósport iránti szenvedélyem kialakulásában, és a mai napig hatással vannak rám. Hálás vagyok a tapasztalatokért, amelyeket neked köszönhetően szereztem, és izgatottan várom a továbbiakat a jövőben” – írta az alábbi fotó kíséretében a Haas pilótája.

Elütött egy motorost a korábbi Dakar-győztes, majd továbbhajtott – videó

Hihetetlen jelenet játszódott le még a Dakar Rali vasárnapi első szakaszán: a Toyotát vezető 2009-es győztes, Giniel de Villiers hátulról eltalálta és fellökte Cesar Zumarant. A chilei motoros a földre került, s bár kézjelzésével mintha azt jelezte volna az autósnak, hogy továbbmehet, ezt követően ismét elterült a homokban. Márpedig De Villiers szabályt szegett azzal, hogy nem állt meg és győzödött meg arról, hogy versenytársa jól van-e, emiatt ötperces időbüntetést kapott – igaz, sokak szerint még így is olcsón megúszta az alább látható incidenst:

Egyedi módon készítette a Red Bull Verstappent a vb-címre

Az energiaitalosok amellett, hogy profin végzik a dolgukat és idén újra egy négyszeres világbajnok csapat képét mutatták, szórakozni is szeretnek, például saját derbijükkel, melyeken különféle összetákolt járgányokkal lehet rajthoz állni. Egy ilyenen, 2015-ben, még a Toro Rosso fiataljaként részt vett Max Verstappen is, a Red Bull állítása szerint pedig ez már akkor is csupán a „bajnokfaragás” egy módja volt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Red Bull Racing Honda (@redbullracing) által megosztott bejegyzés

Így búcsúzott el Bottas a Mercedestől

A csapatnál töltött fél évtized után távozó Valtteri Bottas találkozott az öt Mercedesszel, amelyet vezetett: a finn visszaemlékezett legjobb pillanataira és nehézségeire az ezüst gárdánál. Bottas búcsúja – magyar szinkronnal:

Rövidesen dönthet a McLaren a Formula-E-ről és a WEC-ről

Egyre jobban terjeszkedik az autósportos palettán a McLaren: a Formula-1 mellett van már csapatuk az IndyCarban, valamint idén már az Extreme-E-ben is elindulnak. És ez még aligha a végállomás: egyfelől tavaly bejelentették, hogy előzetes opciót írtak alá a Formula-E-vel, hogy a 2022/2023-as szezontól kezdődően csatlakozhatnak a mezőnyhöz, valamint fontolgatják azt is, hogy beszálljanak az Endurance-világbajnokságba, pontosabban annak új elitkategóriájába, a Hypercarba vagy az LMDh-ba.

Zak Brown, a McLaren elnök-vezérigazgatója nemrég arról beszélt, hogy rövidesen eldőlhet, hogy beszállnak-e az említett két szériába, de a végső igent még egyelőre nem mondták ki: „Nyilván üzletileg logikusnak kell lennie számunkra” – mutatott rá Brown, akit a Crash.net lap idéz. „Figyelnünk kell arra, hol állunk az F1-es, az IndyCar- és az Extreme-E-projektünkkel. Az IndyCarban például egy harmadik autót tervezünk indítani 2023-ban. Úgy vélem, az év első negyedében végső döntést fogunk hozni.”

zak-brown-dppi

Ez is a Dakar része: tevéket kellett kerülgetnie a motorosnak – videó

A pályaversenyek során legfeljebb egy-egy mormota vagy extrém esetben varánusz okoz fennakadást, a terepraliban – így annak legfontosabb versenyén, a Dakaron – az is előfordul, hogy egy rakás teve keveredik a versenyző útjába:

Verstappen rövidesen a győzelmi örökranglista nyolcadik helyéig kapaszkodhat fel

A világbajnoki cím megszerzésével Max Verstappen bekerült a 34 autóversenyző közé, akinek sikerült a bravúr – de ha a futamgyőzelmek számát nézzük, még szűkebb társaságba tartozik. Verstappen 20 alkalommal nyert pályafutása során, amivel az örökranglista 16. helyét foglalja el Mika Hakkinennel együtt.

Minden egyes győzelemmel feljebb léphet ezen a listán 2022-ben: Kimi Raikkönen (21 győzelem), Damon Hill (22), Nico Rosberg és Nelson Piquet (23), Juan Manuel Fangio (24), Niki Lauda és Jim Clark (25) és Jackie Stewart (27) állnak a következő helyeken.

Ha eléri a 27 győzelmet, Verstappen a győzelmi lista nyolcadik pozíciójáig kapaszkodik fel – tekintve, hogy 2021-ben tízszer is nyert, nem elrugaszkodott a cél. Ekkor pedig már csak a Formula-1 hét meghatározó alakja lesz előtte: Nigel Mansell (31), Fernando Alonso (32), Ayrton Senna (41), Alain Prost (51), Sebastian Vettel (53), Michael Schumacher (91) és Lewis Hamilton (103).

Szívszorító képeken, ahogy Petrucci feladja a Dakart

Kuriózumot jelentett a 2022-es Dakar Rali nevezési listáján, hogy a néhány hónapja még a MotoGP-ben szereplő Danilo Petrucci is rajthoz állt a motorosok között – igaz, néhány nappal a kezdés előtt egy fals pozitív PCR-teszt bizonytalanná tette az indulását. A Tech3 KTM színeit képviselő olasz számára teljesen új kihívást jelentett a terepralizás, ezért volt különösen megsüvegelendő, hogy az első igazi, vasárnapi szakaszt a 13. legjobb idővel teljesítette: gyakorlatilag ott volt közvetlenül a Dakar topfavoritjai mögött.

Hétfőn még jobban kezdett, a 80 km-es mérőpontnál a negyedik idővel állt, aztán azonban utolérte a technika ördöge: a 115. kilométernél műszaki hiba jelentkezett a motorján, amelyet nem is tudott újraindítani, így fel kellett adnia a szakaszt, helikopterrel szállították el őt és a KTM-jét is. Az idei szabályok értelmében Petrucci ugyan folytathatja kedden, de az összetett értékelésbe már nem fog beleszámítani az eredménye. A Dakar Twitter-oldalán megosztott fotókon látszik, mennyire megviselte a kétszeres MotoGP-nagydíjgyőztest, hogy ilyen korán véget ért számára a sivatagi kaland:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Egy fogadóiroda kifizette a Hamilton vb-címére pénzt tevőket

Az Abu Dhabi Nagydíj utolsó köréig Lewis Hamiltonnak állt a zászló, a brit világbajnoki címe tűnt küszöbön állónak: dörzsölhették a tenyerüket, akik kisebb-nagyobb összeggel a hétszeres bajnok végső győzelmére fogadtak. Az utolsó körben aztán bukták tétjeiket: nagy botrányt generáló körülmények közt Max Verstappen lett a 2021-es világbajnok.

Így végül az kaszálhatott, aki a holland elsőségére fogadott. Leszámítva egy ír fogadóiroda ügyfeleit: a cég annyira igazságtalannak tartja az Abu Dhabiban történteket, hogy kifizette a Hamiltonra fogadók nyereményét.

„Max Verstappennek csodára volt szüksége a győzelemhez, ami a kellő időben egy gyanús döntés formájában érkezett meg a verseny szervezőitől, akik szemlátomást összetépték a szabálykövet és magánakcióba kezdtek a futam utolsó körében” – olvasható a Paddy Power fogadóiroda oldalán. „Úgy döntöttünk, hogy kifizetjük a Max Verstappen ÉS Lewis Hamilton világbajnoki győzelméért járó nyereményeket is. Ezen felül kifizettük Verstappen és Hamilton Abu Dhabi Nagydíjon megszerzett győzelmét is. Tekintsük úgy, igazság szolgáltatott.”

Máris itt a januári Autósport és Formula Magazin: TOP50 és búcsúzó Bottas a középpontban

Tartalom:

- Bemutatjuk TOP50 magyar autóversenyző ranglista legjobbjait.

- Interjú a lista első helyezettjével, Szabó Krisztiánnal.

- Mikulás Rali a veszprémi pályákon.

- Stúdiónkban a legjobb magyar hölgyversenyző, Vogel Adrienn.

- Valtteri Bottas búcsúja a Mercedestől.

 

Két zengős pilóta is a túraautós szaklap toplistájának élmezőnyében

A túraautós fronton etalonnak számító TouringCarTimes.com évről évre összeállítja a legjobb szakági versenyzők ranglistáját a szezonban nyújtott teljesítményük alapján. Michelisz Norbert egy ízben az élen is zárt, méghozzá 2017-ben, amikor kis híján világbajnok lett (a WTCR-diadalának évében, 2019-ben negyedik lett), s a 2021-es top 30-as listára is felfért a Hyundai pilótája, méghozzá a 25. pozícióban.

Van azonban magyar érdekeltség a toplista élmezőnyében is, méghozzá a Zengő Motorsport pilótái révén. Mikel Azcona a negyedik helyet csípte el a szakírók értékelése alapján, nem is alaptalanul: a WTCR-ben futamot nyert, a TCR Európa-kupát több forduló kihagyása ellenére is letarolta (igaz, itt nem a magyar istálló színeiben indult), s a Pure ETCR-ben is villogott. Utóbbi szériában volt a spanyol csapattársa Mattias Ekström, aki bajnok is lett az elektromos sorozat első évében, ez pedig a hatodik helyet eredményezte a svéd számára a TCT listáján. A listán amúgy a Supercars-bajnok Shane van Gisbergen lett az első.

azcona-wtcr-szocsi

FIA-elnök: Hamilton még nem áll készen arra, hogy beszéljen a történtekről

Kereken három hete nem hallottunk semmit Lewis Hamilton felől: mióta elbukta a vb-címet a 2021-es idényzárón, egyetlen nyilatkozatot sem adott és a közösségi médiában is teljesen inaktív maradt. A brit nem ment el vb-ezüstérmesként az FIA díjátadó gálájára sem, amely kapcsán a Nemzetközi Automobil Szövetség frissen megválasztott elnöke, Mohamed Ben Sulayem nem zárta ki, hogy a szabályok értelmében büntetni kell a mercedesest.

Ben Sulayem most a Dakar Rali helyszínén beszélt újra Hamiltonról: „Küldtem Lewisnak egy üzenetet, de nem hiszem, hogy még százszázalékosan készen állna arról beszélni, ami Abu Dhabiban történt” – idézi az elnök szavait a Gazzetta dello Sport. „Megértem a helyzetét. De vannak szabályok is. Ez nem egy versenyző vagy csapat büntetéséről szól, hanem a szabályok betartatásáról, de nem akarok ítélkezni addig, amíg nem ismerem alaposan a tényeket.”

Az új FIA-elnök ugyanakkor biztos benne, hogy Hamilton nem távozik az F1-ből: „Hallotta bárki, hogy azt mondta volna, hogy vissza akar vonulni? Nem. Meglehetősen biztos vagyok benne, hogy ott lesz a rajtrácson. Lewis alapvető része a sportunknak.”

hamilton-abudhabi-dppi-2021

Leclerc és barátnője a habokat szelve ünnepelte az újévet

Charles Leclerc és barátnője, Charlotte Siné a közösségi médiában posztoltak alapján Cancúnban, egy mexikói városban töltötte a szilvesztert és az újévet, s ha már ott voltak, a Ferrari monacói pilótája a vízre is merészkedett:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

+Ша+ (@charlottesiine) által megosztott bejegyzés

 

Egy másik poszt alá egyébként a Red Bull versenyzője, Sergio Perez is kommentelt: „A legjobb hely a világon!” – írta a mexikói pilóta.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Charles Leclerc (@charles_leclerc) által megosztott bejegyzés

Videó: Így alakult az F1-es konstruktőri világbajnokság 2021-ben

A Racing Statistics YouTube-csatorna készítője nemcsak az egyéni, hanem a csapatok pontversenyének évközi alakulását is feldolgozta egy látványos videós infografika formájában:

A Mercedes elég erős utalást tett Hamilton maradására

Amióta drámai-vitatott körülmények között elbukta a 2021-es Formula-1-es világbajnoki címet, teljes hallgatásba burkolózott Lewis Hamilton. Toto Wolff Mercedes-főnök szerint a brit egyszerűen nem találta a szavakat a történtekre, míg a pilóta öccse, Nicolas Hamilton úgy fogalmazott, hogy a hétszeres vb-első szünetet tart a közösségi médiában. Viszont mindez felerősítette azokat a pletykákat, hogy esetleg Hamilton az Abu Dhabiban lezajlott események után úgy dönt, hogy az érvényes szerződése ellenére inkább távozik az F1-ből.

Nos, a Mercedes vasárnapi sejtelmes posztja arra utalhat – meg eleve is ez a valószínű –, hogy erről szó sincs. „A csapások egyeseket megtörnek; mások rekordokat döntenek miattuk” – írta rövid posztjában a Mercedes, amely mellé egy fotót linkeltek Hamiltonról, utalva a tavaly majdnem megszerzett nyolcadik címre, amelyért idén újra harcba szállhat a versenyző. Nem ez a csapat egyetlen sejtelmes bejegyzése mostanság egyébként: az év első napján az idei F1-es autójukról mutathattak meg egy képet.

A Red Bull újévi fogadalma: Okultak a brazil esetből

„Újévi fogadalom? Tartsd a távolságot a parc fermében!” – humorizált a közösségi médiában a Red Bull. Max Verstappen a legdrágább érintést hozta össze a Brazil Nagydíjon: 50 ezer euróra büntették meg, amiért megfogta Lewis Hamilton hátsó szárnyát.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Red Bull Racing Honda (@redbullracing) által megosztott bejegyzés

Balul elsült mentés a Dakaron

A jó szándék motiválta a versenytársat, hogy talpra állítsa a felborult Ivecót, de nem teljesen érthető, ebből a szögből mi volt az elképzelés. Ahogy sejthető: semmi jó nem sült ki belőle.