DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

„Új” márka és régi-új motoros a Tech3-nél

Az Osztrák Nagydíj pénteki edzései között jelentették be, hogy 2023-tól a KTM tulajdonába tartozó Gas Gas lesz hivatalosan a gyártói partnere a Tech3-nek, amely csapathoz visszatér Pol Espargaro.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Bár a Suzuki kiszáll a szezon végén a MotoGP-ből, hivatalosan mégis hat márka lesz jelen jövőre is a királykategóriában. A Red Bull Ringen ugyanis ma bejelentették, hogy a KTM eddigi szatellit alakulata, a Tech3 2023-tól a Gas Gas színeit képviselő versenygépeket fog rajthoz állítani (egyúttal elvi szinten így ők lesznek a gyári csapata is a márkának).

gasgas-ktm-1



Ez nem jelent gyakorlati értelemben motorváltást Herve Poncharal istállója számára, hiszen a Gas Gas spanyol márkát néhány éve megvásárolta a KTM, így tulajdonképpen csak egy másik brandet vezetnek be „házon belülről” a MotoGP-be. Ez egyébként a szabályok szempontjából is fontos, ugyanis a Gas Gas nem fog új gyártónak számítani, így az azoknak megjáró kedvezményekre sem lesznek jogosultak. A festés azonban változik majd a közzétett fotó alapján: a narancssárgát a piros fogja váltani.

Egyúttal azt is bejelentették, hogy a híreknek megfelelően Pol Espargaro lesz az egyik versenyzőjük a következő szezonban. A spanyol duplán tér vissza hozzájuk, hiszen mind a Tech3-nél (még annak yamahás korszakában), mind a KTM-nél versenyzett már a legnagyobbak között. Ezzel tehát eldőlt, hogy Espargaro két év után elhagyja a Repsol Hondát, ahova várhatóan Joan Mir érkezik majd: a 2020-as világbajnok szerint rövidesen fény derülhet a jövőjére.

Ami pedig a Tech3 Gas Gas másik motorosát illeti: bár sokan biztosra veszik Remy Gardner maradását, Pit Beirer KTM-főnök elmondta, hogy a második versenyzőt egyelőre nem tudják megerősíteni, mivel van még esély arra is, hogy Miguel Oliveira az osztrák gyártó kötelékeiben marad (bár a portugál elsőre elutasította a szatellit csapatra vonatkozó ajánlatot).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: