DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 17. csütörtök

Kizárták Kazár Miklóst Ózdon

A Felügyelő Testület kizárással sújtotta a Kazár Miklós-Ferencz Ramón kettőst az Ózd Ralin. A hivatalos indoklás szerint a páros elsőként érkezett a 8-as számú autó balesetéhez az ötödik szakaszon, ám nem állt meg, majd a következő rádiós ponton sem, csak a körgyorsasági rajtjánál.

Kazár szerint olyan tempóval érkezett a lassítóhoz, hogy nem tudott volna megállni, a Felügyelő Testület azonban a GPS-jelek alapján azt közölte, hogy 22 km/h-s sebességgel haladt el a baleset mellett, majd fokozatosan gyorsított. Ezzel a magatartással a versenyzőpáros megszegte az FIA Regionális Rallye Versenyek Szabályzatának 40.2-es pontját.

Az első nap után Hadik András vezet az ORB záró futamán.

kazar-kizaras

 

Daruvala ismét tesztelheti a McLarent Portimaóban

A Red Bull indiai juniorja, Jehan Daruvala júniusban Silverstone-ban tesztelhette a McLaren tavalyi autóját, az MCL35M-et, most pedig érkezett a bejelentés, miszerint hétfőn és kedden ismét autóba ülhet Portimaóban, így Colton Herta után ő is pályára léphet a portugál aszfaltcsíkon.

„Szürreális élmény volt egy F1-es autóval körözni Silverstone-ban, ezért nagyon várom már, hogy ismét vezethessek Portimaoban. Magabiztosan távoztam Silverstone-ból, mert vezetéstechnikai, és fizikai szempontból is jól teljesítettem, hiszen több, mint két versenytávot tettem meg.  Mindig is az volt az álmom, hogy a Formula-1-ben versenyezzek, ez a teszt pedig remek alkalom arra, hogy továbbfejlesszük az ottani tapasztalatokat” – idézi az indiait a MotorsportWeek.com.

Steiner szerint Andretti megnyilvánulásai nem túl konstruktívak

Először tavaly röppentek fel a hírek, miszerint Michael Andretti F1-es csapattal bővítené cége, az Andretti Autosport portfólióját. Az előző szezon végén az Alfa Romeo felvásárlása került az amerikai üzletember célkeresztjébe, a tárgyalások azonban az utolsó simításoknál félresiklottak, Andretti pedig azóta egy teljesen új istálló felállításán dolgozik, amely 11. csapatként csatlakozna a királykategóriához. Dolgát azonban nehezíti, hogy az F1 nem titkoltan az Audi és a Porsche belépésére vár, Toto Wolff és Christian Horner pedig garanciákat szeretne arra, hogy egy esetleges új belépő tovább emeli az F1 értékét, presztízsét.

Andretti a nem túl pozitív fogadtatás láttán egy interjúban fakadt ki, „sznobnak”, valamint „európai klubnak” titulálva a királykategóriát. Günther Steiner szerint ezek a megnyilvánulások azonban egyáltalán nem segítik az amerikait céljai elérésében: „Nem tudom, mit szeretne elérni ezekkel, de ez az ő dolga. Nyilvánvalóan megvan a véleményünk a terveiről, de nem mi döntünk róla, hanem a FOM és az FIA. Fogalmam sincs, hogy nekik mit prezentált, de szerintem ezek a megszólalások nem túl konstruktívak, bár mindenki azt csinál, amit akar” – idézi a Haas csapatfőnökét a PlanetF1.com.

 

A spielbergi pályabírók hivatalos közleménnyel reagáltak a kritikákra

A múlt heti Osztrák Nagydíjon ijesztő képsoroknak lehettünk szemtanúi, amikor a motorhiba miatt félreálló Carlos Sainz próbált kiszállni az egyre nagyobb lángokkal égő, és hátrafelé guruló Ferrariból, miközben a pályabírók ide-oda szaladgáltak a poroltókkal. 

Az esetet követően maga Sainz is úgy nyilatkozott, hogy lassúnak érezte a reakciókat a sportbírók részéről, akik most egy közleményben fejtették ki ennek okait – írja az Autosport.com. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a pályabírók csak a versenyirányítás jelzése után kezdhetik el a szükséges beavatkozásokat, emellett kiemelte, hogy több körülmény szerencsétlen együttállása is okozta a késlekedést.

„A sportbírók azt az utasítást kapták rádión, hogy poroltó készülékekkel közelítsék meg az autót, azonban amikor szembesültek a tűz mértékével, akkor úgy döntöttek, hogy egy tűzoltó jármű segítségére lesz szükség. További problémát okozott, hogy Sainz – érthető módon – egyre idegesebbé vált, ezért hamarabb engedte fel a féket, a pályabíróknak pedig egy mozgó autót kellett kiékelnünk” – olvasható a közleményben, mely azt is kiemelte, hogy a pálya mindent megtesz azért, hogy tovább javítson a beavatkozásokon.

Tatiana Calderont a hétvégén hiába keressük az IndyCar mezőnyében

A szponzori háttér miatt komoly problémákkal szembesült a 29 éves hölgy, aki ezen a hétvégén nem szerepelhet az IndyCar torontói versenyhétvégéjén. Calderon idén az AJ Foyt Racing 11-es számú autóját vezethette az épített, valamint az utcai pályákon, a ROKiT nevű cég pedig vállalta, a financiális háttér biztosítását. Mivel a telekommunikációs márka egyre nagyobb tartozásokat halmozott fel a csapat felé, így sajnos kénytelenek voltak meghozni azt a döntést, hogy visszavonják Calderon nevezését, igaz egyelőre csak egy verseny erejéig. „Sajnos nem fogok versenyezni ezen a hétvégén az IndyCarban, hiányozni fog nekem a 11-es egység. Sok sikert kívánok a csapatnak Torontóban. Szembesültem már ezzel és sok más kihívással is, de nem fogom feladni, és teljes erőbedobással dolgozunk a visszatérésért!!! Köszönöm mindenkinek a támogatást ezekben a nehéz időkben” – állt a pilóta hivatalos közleményében.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tatiana Calderon (@tatacalde7) által megosztott bejegyzés

Hatalmas balesetekkel ért véget a Formula-E szombati futama

New Yorkban állomásozik az elektromos versenysorozat, melynek szombati versenye idő előtt ért véget a pályára zúduló jelentős eső miatt. A nedves aszfatlon többen is hibáztak, így például az a Nick Cassidy is, aki elég csúnyán megtörte az Envision Racing autóját, ám a piros zászlónak köszönhetően végül mégis az élen zárt, és megnyerte a versenyt. 

Az eseménysorozat bő 7 perccel a vége előtt indult meg a 6-os kanyarban ugyanis szinte mindenki a falban végezte az élmezőnyből, az alábbi videón pedig jól látszik, mekkora tempóval csúsztak ki a versenyzők.

Ne maradj le semmiről: íme a vasárnapi motorsport-program

Jön az IndyCar torontói futama, de a WRC, a Superbike, és a Formula-E is tovább száguld. Mutatjuk a vasárnapi menetrendet a a tv-közvetítésekkel együtt.

5:48-14:30 WRC, Észt Rali, harmadik nap (WRC+ online)

12:00 Superbike, Super Pole futam (Aréna4)

13:00-13:30 Formula-E, harmadik szabadedzés

14:40-15:55 Formula-E, második időmérő (18:20-tól Eurosport 1)

15:00 Superbike, második futam (Aréna4)

19:00 Formula-E, második futam (Eurosport 1)

21:30 IndyCar, futam (hétfő 21:00 Aréna4)

A Red Bull a 11-es szám fontosságára hívta fel a figyelmet

Sergio Perez rajtszámával egy fontos dologra irányították rá a figyelmet a Red Bull Racing Twitter-oldalán a Francia Nagydíj előtt. Az idei szezonban összesen 22 versenyt rendeznek, 11 futamon pedig már túl van a mezőny, vagyis az Ausztriában rendezett hétvégével együtt már eljutottunk a 2022-es idény feléig.   

 

Formula-E: Nick Cassidy rajtolhat az élről New Yorkban

New York városában folytatódik a Formula-E szezonja, ahol két versenyt is lebonyolítanak a hétvégén. A szombati időmérő edzést megelőzően szabadedzések viszonylag vegyes képet mutattak, miután az első gyakorláson még a Mercedes színeiben Stoffel Vandoorne, míg a másodikon már Antonio Felix da Costa bizonyult a leggyorsabbnak. A kvalifikáció aztán egy meglepetéssel indult, miután a portugál versenyző, és csapattársa, Jean-Eric Vergne sem tovább jutott a B jelű csoportból, az viszony körvonalazódott, hogy az Envision versenyzőire, figyelni kell, miután Robert Frijns és Nick Cassidy is elég gyorsnak bizonyultak és könnyedén továbbjutottak az egyenes kieséses szakaszba.

A negyeddöntős párharcok során Frijns Pascal Wehrlein ellen csatázhatott, míg Cassidy számára Sam Bird jutott ellenfélként. A másik ágon Vandoorne-ra Alexander Sims várt, Sebastian Buemi pedig Lucas di Grassi ellen készülhetett. Ezekből a párharcokból végül egy Wehrlein-Cassidy, valamint egy Vandoorne-Di Grassi csata alakult ki az elődöntőkben, ahonnan a fináléban végül az Envision, és a Mercedes versenyzője csaphatott össze. Az izgalmas döntőben Cassidy mindössze 8 ezreddel bizonyult jobbnak, mint Vandoorne, így ő várhatja pole-pozícióból az esti futamot, amely magyar idő szerint 19:00-tól rajtol.

Már zsinórban négy dobogónál jár a Mercedes

A szezon eleji nehézségek után fokozatosan egyre jobb formába lendült a konstruktőri címvédő. Bár futamgyőzelmet még továbbra sem szerzett a Mercedes, a legutóbbi négy futamon mindig ott volt valamelyik pilótájuk a harmadik helyen. „Az első 7 versenyen 3 dobogós helyezés. A legutóbbi 4 futamon, 4 dobogó. Haladunk előre. Folytatja a csapat!” – áll a Mercedes Twitter-bejegyzésében.

James Hunt ezen a napon egy fontos győzelmet aratott Silverstone-ban

Az 1977-es szezonnak címvédőként vághatott neki a McLaren brit versenyzője, ám a dolgok nem éppen a terveik szerint alakultak. Hunt az idény első kilenc versenyéből mindössze kettőn ünnepelhetett a dobogón, így hatalmas sikerként könyvelhették el, amikor hazai pályán a pole-pozícióból indulva megnyerte a Brit Nagydíjat, főként, hogy korábban ez egyszer sem sikerült neki. Ezen a futamon még a leggyorsabb kör is Hunt nevéhez fűződött, többször viszont karrierje során már nem állhatott fel a pódium legtetejére hazájában. Az ominózus Silverstone-ban rendezett versenyt július 16-án bonyolították le, erről pedig ma a wokingi istálló is megemlékezett a Twitteren.

Ha még több ehhez hasonló tartalomra vagytok kíváncsiak, akkor csatlakozzatok Formula Retro nevű Facebook csoportunkhoz. 

Grill The Grid: Ki teljesített több kört?

Megérkezett a Grill The Grid legújabb része, melyben a pilóták különböző vetélkedőkön mérik össze tudásukat. Ezúttal azt kellett kitalálniuk, hogy a képen látható versenyző több, avagy kevesebb versenykört teljesített 2021-ben, mint az előző. A szabályok egyszerűek voltak: aki rpsszul tippel, kiesik. Egyvalaki azonban letarolta az egész mezőnyt. Kire tippeltek? A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Júliusban négyből három vereséggel számol, de jobbnak tartja magukat a Ferrarinál a Honda vezére

Az elmúlt futamokon gyorsabbnak tűnt a Ferrarinál a Red Bull, de a Red Bull Powertrains névre átkeresztelt, de a valóságban továbbra is a Honda által futtatott motorprogram vezetője, Masashi Yamamoto úgy érzi, hogy a megbízhatóság miatt még mindig ők a jobbak és nem a maranellói rivális.

„A Ferrari gyorsabb és erősebb volt, de mivel Sainz motorja felrobbant, így a Honda Racing Corporation és a Red Bull Powertrains a jobb az összesített teljesítmény terén, amibe beletartozik a megbízhatóság is. Én eredetileg úgy kalkuláltam, hogy a júliusi négy futamból háromszor is erősebb lesz a Ferrari, csak Franciaországban nem. Azt gondoltam, hogy legjobb esetben két győzelem és két vereség lesz a mérlegünk, reálisan nézve pedig egy győzelem és három vereség” – magyarázta Yamamoto a japán as-webnek.

-00122004_990

fotó: dppi

Sainz szerint erős motorral könnyebb elfogadni a kiesést

Minimum egy második helyet vesztett el Spielbergben a kigyulladó Ferrari-motor miatt Carlos Sainz és korábban is bukott már el értékes helyezést technikai hibával – ahogy csapattársa, Charles Leclerc is, jelenleg miatt vannak jelentős hátrányban a Red Bullhoz képest. A spanyol szerint azonban még ezt is könnyebb elfogadni úgy, hogy tudja: az autó teljesítménye elegendő a győzelemhez.

„Most nehézségeink vannak, de azt gondolom erről azok után, hogy mekkora lépést tettünk meg a motorunkkal, hogy inkább megteszem ezt a lépést és vállalom a nehézségeket, mint hogy legyen egy erőtlen, de megbízható motorunk. Csapatként nagyszerű munkát végeztünk ezzel a motorral és biztos vagyok benne, hogy megoldjuk a mostani gondokat” – mondta Sainz a Formula-1 hivatalos weboldalának. 

image_5

fotó: Formula1.com

Ez a Mercedes legnagyobb erőssége idén: ők a legjobbak ebben

Egy olyan faktor van, amelyben a mezőny legjobbja eddig a Mercedes: a megbízhatóság, a stabilitás. A világbajnok istálló az egyetlen, amely eddig kivétel nélkül minden futamon pontot szerzett és a tizenegy versenyből kilenc alkalommal kettős pontszerzést ünnepelhetett a gárda - egyszer George Russell silverstone-i balesete, egyszer pedig Lewis Hamilton imolai beragadása fosztotta meg őket ettől. 

Russell a tizenegy futamból tízszer top ötös eredményt szállított, csak az említett silverstone-i baleset lóg ki a sorból és háromszor állhatott dobogóra, míg Hamilton hétszer fért be a top ötbe és ngéy dobogós helyet szállított.

pff

fotó: dppi

Ne maradj le semmiről: íme a szombati motorsport-program

WRC, Superbike, Formula-E és IndyCar is szerepel a szombati (július 16.) menetrendben, íme mindez a tv-közvetítésekkel együtt.

8:03-19:00 WRC, Észt Rali, második nap (WRC+ online)

10:00-10:30 Superbike, harmadik szabadedzés (Aréna4)

12:10-12:25 Superbike, Super Pole (Aréna4)

13:00-13:30 Formula-E, második szabadedzés

14:40-15:55 Formula-E, időmérő (18:00-tól Eurosport 1)

15:00 Superbike, első futam (Aréna4 és Eurosport 2)

16:00-17:00 IndyCar, második szabadedzés

19:00 Formula-E, első futam (Eurosport 1)

20:00-21:15 IndyCar, időmérő (Aréna4)

tanak_6

fotó: dppi

Hamilton 300. versenyére készül

A jövő heti Francia Nagydíjon 300. versenyét fogja teljesíteni Lewis Hamilton, aki az eddigi 299 futamán 103 győzelmet és pole-pozíciót szerzett, összesen 186-szor állhatott fel a dobogóra és hét vb-címet nyert. Idézzük fel ezen apropóból a brit legemlékezetesebb pillanatait. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Két dél-amerikai ország kerülhet a WTCR versenynaptárába

A Túraautó-világkupa, amely idén az előző két évhez hasonlóan kizárólag Európában szerepel, miután a tervezett ázsiai fordulókat a közelmúltban törölték, jövőre visszatérhet Dél-Amerikába, ahol utoljára 2017-ben volt verseny, ráadásul kapásból két országban.

A TouringCarTimes információi szerint az egyik verseny Argentínában lehet, Termas de Rio Hondóban, ahol öt évvel ezelőtt is szerepelt az akkor még WTCC-ként futó sorozat. A másik érdeklődő ország Uruguay: a helyi versenyzőszövetség elnöke, Julio Maglione elmondása szerint már egy éve dolgoznak a projekten. A bajnoki címért küzdő Santiago Urrutia hazájában két pálya jöhet szóba: Rivera vagy El Pinar, ahol jelentősebb átépítések szükségesek. A WTCR-t promótáló Discovery Sports Events részéről ugyancsak elismerték, egyeztetések zajlanak dél-amerikai országokkal, és jelenleg a lehetőségeket tanulmányozzák.

Videó: Hakkinen felemelkedése

Az F1 tavaly indította útjára a Rise of the Rookie című videósorozatát, ezúttal pedig a finnek kétszeres világbajnokának, Mika Hakkinennek az útját kísérhetjük végig. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Így állnak a pilóták a büntetőpontokkal

A 2022-es szezon felénél így állnak a versenyzők a bentetőpontok tekintetében:

 

7 - Verstappen, Gasly, Stroll
6 - Alonso, Tsunoda, Albon
4 - Ocon
3 - Russell, Bottas
2 - Hamilton, Ricciardo, Zhou, Magnussen
1 - Perez, Norris, Vettel, Latifi
0 - Leclerc, Sainz, Schumacher

Fontos megjegyezni, hogy 12 büntetőpont begyűjtése után automatikus eltiltás jár az adott pilótának a következő versenyről, azonban a pontokat nem cipelik magukkal életük végéig, minden egység egy év után a begyűjtése után elévül.

Újabb lépcső Marquez rehabilitációjában: megkezdheti a fizioterápiát

Az Olasz Nagydíj hétvégéjén jelentették be, hogy Marc Marquez jobb felkarját ismét meg kell műteni: a felkarcsont még a 2020-as jerezi idénynyitón sérült meg, ám a három operáció ellenére sem gyógyult megfelelően. A nyolcszoros világbajnok motoros a friss beavatkozás után hat héttel újabb orvosi vizsgálaton esett át, amely a Repsol Honda közleménye szerint biztató eredménnyel zárult, így Marquez rehabilitációja a következő lépcsőfokhoz érkezik: a spanyol megkezdheti a fizioterápiát.

„Fontos lépést tettünk a gyógyulási folyamatban. A második ellenőrzés során az orvosok megerősítették, hogy a felkarcsont megfelelően erősödik, így elkezdhetjük a fizioterápiát a jobb karomon, valamint a kardióedzéseket. Izgatottan várom, hogy újra mozgathassam a karomat, hogy folytathassam a rehabilitációt, egyúttal szeretnék köszönetet mondani a teljes orvosi csapatnak a kezelésért és a figyelemért” – mondta el Marquez, aki tehát újra mozgathatja az eddig rögzített jobb karját. Arról továbbra sincs információ, mikor ülhet vissza a motorjára a 29 éves versenyző, mindenesetre hat héten belül újabb vizsgálatra kerül majd sor.

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!