DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Keményebb büntetéseket sürget Marquez „felelőtlen és vakmerő” manővere után az RNF

Miguel Oliveira csapata közleményben kérte gyors és határozott lépésekre a MotoGP felügyelőit a portimaói incidens után.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Marc Marquez a szezonnyitó Portugál Nagydíj harmadik körében okozott balesetet: előbb Jorge Martinnak koccant neki, majd Miguel Oliveirát találta telibe. Mindhárman meg is sérültek a balesetben, Marquez és Oliveira ráadásul olyan mértékben, hogy – Pol Espargaróhoz és Enea Bastianinihez hasonlóan – kénytelen kihagyni a néhány nap múlva esedékes termasi futamot.

A Felügyelői Panel az incidensért dupla hosszúkörös büntetésre ítélte Marquezt. Másfél napig abból is kavarodás volt, hogy az Argentin GP kihagyása miatt nem veszik-e semmibe a büntetés, mivel eredetileg konkrétan a dél-amerikai futamot jelölték meg a szövegben, kedden azonban pontosítottak a stewardok, így a spanyolnak a következő versenyén kell majd azt letöltenie.

motogp-marquez-oliveira-crash-portimao



Így is vannak azonban, akik kevésnek érzik Marquez büntetését. Aleix Espargaro vasárnap úgy nyilatkozott, hogy minimum egyfutamos eltiltást érdemelt volna a nyolcszoros világbajnok, s mi is arról írtunk, hogy mivel időről időre visszatérő problémáról van szó a Repsol Honda versenyzője esetén, indokolt lett volna a szigorúbb szankció.

Ebbe a sorba állt be kedden Oliveira alakulata, az RNF Aprilia is, amely közleményt adott ki, amelyben arra kérik a FIM stewardjait, hogy keményebb büntetésekkel vegyék elejét a Marquez-féle megmozdulásoknak. Az alábbiakban idézzük a közleményt:

„A CryptoDATA RNF MotoGP Team keményebb és szigorúbb büntetéseket sürget a múltkori, felelőtlen és vakmerő versenyzésből adódó incidens után, amelyet Marc Marquez mutatott be Miguel Oliveira ellen. A MotoGP-versenyek – legyen szó a sprintről vagy a fő futamról – nagytempójú és nagyintenzitású események, ahol minden versenyző minden áron győzni akar. Ugyanakkor az ilyen agresszív viselkedés gyakran járhat szörnyű következményekkel, s nemcsak magára a versenyzőre, hanem a versenytársakra nézve is.”

„A Marc Marquez és Miguel Oliveira között a legutóbbi futamon történt incidensnek ébresztőt kell fújnia a MotoGP-ben, a Moto2-ben és a Moto3-ban szereplő motorosok számára. Éppen ezért szükségszerű emlékeztetni őket a büntetés súlyosságára, amit felelőtlen és vakmerő versenyzésért kaphatnak. Az RNF elítéli az ilyen viselkedést és erősen javasolja a keményebb büntetéseket, hogy elrettentsük a jövőbeli elkövetőket, beleértve a csapat saját motorosait is.”

„Arra ösztönözzük a FIM stewardokat, hogy gyors és határozott lépéseket tegyenek az ilyen felelőtlen motorozás ellen, példát állítva a fiatalabb és feltörekvő versenyzőknek a Moto3-ban és a Moto2-ben. Hisszük, hogy a biztonság az elsődleges prioritás minden sportban, a MotoGP-ben pedig meg kell tennie a szükséges lépéseket, hogy garantálja az összes versenyző biztonságát. Várjuk, hogy támogathassuk a felügyelőket a biztonságosabb és felelősségteljesebb versenykörnyezet megteremtésére irányuló erőfeszítéseikben.”

A Marquez-incidensről és a Portugál Nagydíj egyéb tanulságairól a Formula Motocast friss adásában is hosszan beszélgettünk:

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: