DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Bagnaia az élről bukott, Vinales a hatodik győztes

Hiába vezetett sokáig a pramacos, a hajrában hibázott, így a Yamaha spanyolja megörökölte tőle a győzelmet az Emilia-Romagna-i GP-n. Mir és Espargaro a dobogón, őrületesen szoros a vb élmezőnye.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Remekül sikerült az olaszok számára a felvezetés a MotoGP Emilia-Romagna-i Nagydíja előtt, hiszen az összes betétkategóriában kettős győzelmet arattak a hazaiak (a MotoE-ben Matteo Ferrari és Mattia Casadei, a Moto3-ban Romano Fenati és Celestino Vietti, a Moto2-ben pedig Enea Bastianini és Marco Bezzecchi révén). A királykategóriában viszont Francesco Bagnaia pályaelhagyása miatt egy spanyol, nevezetesen múlt héthez hasonlóan Maverick Vinales várhatta a pole-pozícióból a piros lámpák kialvását.

vinales-yamaha-futam-misano



És ezúttal nem is indult rosszul számára a futam: bár Jack Miller lerajtolta őt, a yamahás már az első kanyarokban visszavette a vezetést. Hátrébb viszont rögtön megindult a kiesések sora: az első körben Aleix Espargaro bukott, és kis híján magával sodorta a múlt heti győztest, Franco Morbidellit is, aki a pályáról leszaladt ugyan, de legalább talpon maradt, míg a második körben előbb Valentino Rossi, majd Brad Binder is kicsúszott – igaz, a „Doktor” és a dél-afrikai legalább folytatni tudta a versenyt, amíg utóbbi nem sokkal később másodjára el nem esett.

Az élen eközben Vinales lélegzetvételnyi előnyre tett szert, de megindult utána Bagnaia, míg mögöttük Pol Espargaro, Fabio Quartararo és Miller sorakozott. Őket viszont már jócskán lerázta az éllovas duó, akik közül ráadásul Bagnaia tűnt a gyorsabbnak. Ennek megfelelően nem is várt sokáig a ducatis: már a hatodik körben átvette a vezetést Vinalestől! Bagnaia aztán faképnél is hagyta a spanyolt, míg az üldözők közül Miller volt kénytelen kiállni a bokszba szemlátomást műszaki problémák miatt.

Bagnaia előnye nagyjából másfél másodperc körül stabilizálódott, ahogy az élmezőny többi tagja között sem tudott csata kialakulni. Hét körrel a vége előtt aztán jött a dráma: Bagnaia elcsúszott a 6-os kanyarban, így Vinales megörökölte a vezetést! A spanyolnak ráadásul bő négy másodperc volt a fórja, a második helyért viszont izgalmas csata alakult ki Espargaro, Quartararo és a rájuk felzárkózó Joan Mir között.

Vinales közben már nem hibázott, ezúttal győzelemre váltotta a rajtelsőséget – hét futam alatt ő már a hatodik különböző győztes idén a MotoGP-ben! A második helyet végül remek hajrával Mir kaparintotta meg, a dobogót pedig végül Espargaro tette teljessé, ugyanis Quartararo hiába előzte meg őt, pályakiszélesítés miatt megbüntették, így a KTM-es mögé sorolták. Miguel Oliveira lett az ötödik, majd jött a két nem sérült hondás, Takaaki Nakagami és a legjobbját nyújtó Alex Marquez. A vb-összetettet a hétvége előtt vezető Andrea Dovizioso csupán nyolcadik lett, de ezzel is megőrzött egypontos előnyt Quartararóval és Vinalesszel szemben, de Mir is felzárkózott rá négy pontra. A top 10-et az első körös pechje után nagyot hajrázó Morbidelli, valamint Danilo Petrucci tette teljessé. Folytatás jövő héten Barcelonában.

A futam végeredménye:

1. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 41'55.846
2. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.425
3. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.528
4. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +6.419
5. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +7.368
6. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +11.139
7. Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +11.929
8. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +13.113
9. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +15.880
10. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +17.682
11. Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +23.144
12. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +24.962
13. Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +30.008
Nem ért célba:        
  Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  
  Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati  
  Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati  
  Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
Nem teljesítette az 1. kört:        
  Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: