DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Kettős Yamaha-vezetéssel ébredt fel a MotoGP

Noha sokáig Marc Marquez diktálta a tempót, végül Maverick Vinales és Fabio Quartararo is gyorsabbnak bizonyult a címvédőnél a jerezi teszten. A mezőny több mint fele egy másodpercen belül.

A koronavírus-járvány miatt csaknem öt hónap elteltével gördült ismét pályára a MotoGP mezőnye: a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájának szereplői – a többi géposztállyal együtt – immár a hétvégi évadnyitó Spanyol Nagydíj helyszínén, Jerezben tartózkodnak, s egy kétszer másfél órás teszttel igyekeztek leporolni magukról és versenygépeikről a rozsdát. Ez nem is ment mindenkinek zökkenőmentesen: a délutáni hőségben Aleix Espargaro Apriliája olajat folyatott a pályára, amelyen Danilo Petrucci és Alex Marquez is elcsúszott – előbbi ugyan meglátogatta az orvosi központot, de szerencsére mindkét motoros jól van –, ráadásul mivel rövid áramszünet is volt a pályán, egy időre piros zászlóval félbe kellett szakítani a gyakorlást.

Jó hír viszont, hogy úgy tűnik, a karanténhelyzet sem változtatott azon, hogy elképesztően szoros a MotoGP mezőnye: a délelőtti másfél óra során tizennégyen voltak egy másodpercen belül, de az egész bagázs befért 1,6 szekundumon belülre. A tempót a nap nagy részében a tél eleji vállműtétjéből már teljesen felgyógyuló Marc Marquez diktálta, végül azonban a délutáni etap vége felé a februári tesztek alapján is fő kihívóknak tűnő yamahások maguk mögé utasították őt: a leggyorsabb időt Maverick Vinales érte el, megelőzve Fabio Quartararót (akivel kapcsolatban friss hír, hogy tiltott edzőmotor használata miatt ki kell hagynia a pénteki első szabadedzés első húsz percét).

Vinales és a szatellit csapatban, de teljesen gyári géppel versenyző Quartararo mögött azért megszerezte a harmadik helyet Marquez: a Honda szemlátomást teljesen kukázta a 2020-as évre szánt aerodinamikai csomagot, amely minden jel szerint a teszteken látott nehézségeiket okozta. A márkatársak közül Cal Crutchlow a hetedik helyen zárt, a csapattárs és debütálásra készülő Alex Marquez viszont csak 20. lett. A Yamahánál ellenben nem csak a két fiatal remekelt: a 25. (!) világbajnoki szezonjára készülő Valentino Rossi is ötödik időt ért el az összesített eredménylistán (bár délután csak 16. lett, mivel sokakhoz hasonlóan nem gyorsult). Marquez és közé a továbbra is erősnek tűnő Suzukin ülő Alex Rins furakodott be.

A nap pozitív meglepetése a már említett lerobbanás ellenére is Aleix Espargaro, aki a hatodik legjobb időt motorozta az új RS-GP-vel. Meglepően haloványan szerepeltek viszont a Ducatik: a top 10-be csak a Pramac párosa, Jack Miller és Francesco Bagnaia fért be, míg délután az avintiás Johann Zarco ment jól. Persze fontos kiemelni, hogy a gyári versenyzők közül Petrucci bukott, míg Andrea Dovizioso ugyan zöld jelzést kapott az orvosoktól, de nem szabad elfelejteni, hogy néhány hete műtötték a kulcscsontját. A KTM-esek közül Miguel Oliveira volt a leggyorsabb, míg az újoncok közül Brad Binder érte el a legjobb eredményt. Folytatás pénteken immár éles körülmények között a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén!

A tesztnap összesített végeredménye:



teszt-motogp-vegeredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: