Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. június 29. szerda
Élő cikkek

ÉLŐ: A 2020-as Le Mans – 24 órán át

A tervezettnél három hónappal később, de végre elérkezett a 88. Le Mans-i 24 órás verseny, melyről szokásainkhoz híven folyamatos élő közvetítést olvashattok szombat délutántól egészen a verseny leintéséig.

Nagy szeretettel köszöntünk mindenkit a Le Mans-i 24 órás élő szöveges közvetítésén. Immár nyolcadik alkalommal veselkedünk neki a maratonnak, ebből hatodszor a Formula.hu felületén. Én Gellérfi Gergő vagyok, váltótársam pedig Balogh Tamás lesz, aki a legkeményebb időszakban, hajnal fél négytől veszi át a "mikrofont". Külön köszöntjük a Formula Podcast hallgatóit, valamint a Turbószív csoport tagjait – az első közvetítés 2013-ban még a Turbószív blog elődjén, az Ideális íven futott.

De ennyi elég is a nosztalgiából, lássuk hogy mi vár ránk a következő 24 órában. Mindenekelőtt úgy tűnik, hogy változatos időjárási körülmények, nagyon valószínű, hogy az esőgumik is előkerülnek majd.

Elsősorban a ma esti órákban lehet csapadékra számítani, de az előrejelzések szerint a befutót is megkavarhatja az égi áldás.

p1 Beszéljünk egy kicsit a kategóriákról, mindenekelőtt a legkisebb létszámú, de legjelentősebb géposztályról, az LMP1-ről. Összesen 5 autó alkotja a haldoklófélben lévő kategória mezőnyét, a két gyári Toyota, akik között jó eséllyel eldől a győzelem, a Le Mans-tól búcsúzó Rebellion két autója, valamint a csekély sikerek ellenére töretlenül próbálkozó ByKolles egysége.

p2 Az LMP2 mezőnye viszont óriási, 24 autó alkotja: 20 Oreca, 3 Ligier és egy Dallara, utóbbit az outsider olasz Cetilar indítja. A kategória mezőnyében igazán nagy neveket is találunk, többek között a tripla koronára hajtó Juan Pablo Montoyát, az összetett győztes Nick Tandyt, a kétszeres FE-bajnok Jean-Eric Vergne-t és az elektromos bajnokság címvédőjét, Antonio Felix da Costát. És van egy tisztán női egység is a mezőnyben, a Signature által nevezett Beitske Visser, Sophia Flörsch, Tatiana Calderón hármas.

gtpro A GTE Pro jelentős érvágást szenvedett a Corvette, a BMW és a Ford elvesztésével, így 17 helyett mindössze nyolc egység alkotja ezt a mezőnyt: két-két gyári Ferrari, Porsche és Aston Martin, valamint két privát Ferrari Amerikából. Komoly csata várható a mezőnyben a GT-versenyzés szupersztárjaival és olyan "vendégekkel", mint például Sébastien Bourdais.

gtam Összességében viszont így se lesz hiány GT-autókból, hiszen az "amatőr" kategóriát 22 egység alkotja majd, több csapat 3 vagy akár 4 autót is nevezett a mezőnybe. Bár névben a kategória amatőr, valójában egy pilótát szabadon választanak, így itt is olyan nevekkel találkozunk, mint Giancarlo Fisichella vagy Augusto Farfus.

gtam Már 20 perc sincs hátra a rajtig, tekintsük át gyorsan a kategóriák rajtsorrendjét. A GTE Am-ben:

35. Luzich Ferrari #61 (Ledogar, Negri, Piovanetti)
36. Dempsey-Proton Porsche #77 (Campbell, Pera, Ried)
37. Team Project 1 #56 (Cairoli, Perfetti, Ten Voorde)

gtpro

28. Porsche #91 (Bruni, Lietz, Makowiecki)
29. AF Corse Ferrari #51 (Calado, Pier Guidi, Serra)
30. Aston Martin #95 (Sorensen, Thiim, Westbrook)

p2

6. United Oreca #22 (Albuquerque, Hanson, Di Resta)
7. G-Drive Aurus #26 (Ruszinov, Vergne, Jensen)
8. Nederland Oreca #29 (De Vries, Van der Garde, Van Eerd)

p1 A legnagyobb megkepetés talán az volt, hogy a Rebellion a hyperpole-ban szét tudta választani a Toyotákat – pedig most nem érvényes a japánok korlátozása.

1. Toyota #7 (Conway, Kobayashi, López)
2. Rebellion #1 (Menezes, Nato, Senna)
3. Toyota #8 (Buemi, Hartley, Nakajima)

Természetesen nagy hiányzók is vannak, mindenképp meg kell köztük említeni a háromszoros győztes legendát, Andre Lotterert, aki a 2009-es bemutatkozása óta először hagy ki Le Mans-t.

Elindult a felvezetés, szusszanjunk egy utolsót, aztán kezdődik az egynapos száguldás!

Már a pálya utolsó szakaszához közeledik a mezőny, hamarosan jön a rajt...

Hát akkor. Kezdődik a Le Mans-i 24 órás!

p2 A mezőny szépen eljött, kivéve a két IDEC P2-est, akik a bokszban vesztegelnek.

p1 A Toyota egyelőre nem tudta leigázni a Rebelliont, az 1. kör végén az #1-es autó halad a második helyen: Senna Buemi előtt, élen a #7-es.

p2 Az egyik hagyományosan erős P2-es egység, a #36-os Signatech a bokszban egy kör után! És be is kellett tolni a címvédő autót, Negrao arca igen riadtnak tűnik!

p2 A hölgyek P2-es autója gond nélkül eljött, a P2-es mezőny vége felé tanyázik az #50-es Oreca.

gtpro A Pro kategória első négy helyezettje közt mindhárom gyártó ott van két kör után. A sorrend most Ferrari #51 (Calado), Aston #97 és #95 (Lynn és Thiim), majd Porsche #91 (Bruni).

p1 Óriási, körönként négy másodperces különbség a két Rebellion között. Senna tartja  a 2. helyet, Berthon már 10 másodpercen kívül az előtte autózó Toyotához képest. A ByKolles tempója közelebb van a P2-es élmezőnyhöz, mint a kategórián belüli riválisokhoz.

p2 Két kör hátrányba került a #36-os Signatech Alpine! A cél az volt, hogy bizonyítsanak a márka F1-es bemutatkozása előtt – hát ez így nem kezdődött túl fényesen.

p2 Előz a United! Albuquerque és Brundle kezében kettős vezetés a #22-es és #32-es számára per pillanat. A holland autó harmadik, mögöttük jön a G-Drive és a Jackie Chan Vergne-nyel és Stevensszel.

gtam Az amatőrök között is nézzünk szét gyorsan: az első háromban két Aston és egy Porsche: a kategória "zászlóshajóinak" egyike, a #98-as Aston vezet. Ez az az egység, amely jellemzően az úrvezető Dalla Lana hibái miatt veszíti el a győzelmet. Az autót most Gunn vezeti, mögötte jön Cairoli a Project 1 #56-os Porschéjével (ez a címvédő egység), a harmadik pedig a TF Sport Astonja Eastwooddal a volánnál.

p2 Az ág is húzza az Alpine-t! Megbüntették az autót szabálytalan bokszba hajtásért.

gtam Az amatőr kategória hozza az első nagy balesetet!

gtam Na jó, Le Mans-i mércével ez nem "nagy", csak "nagyobbacska". Sárga zászló az egyes kanyarban. A #61-es autó megpördült, az őt elkerülni akaró Preining pedig a falban kötött ki a #88-as Dempsey-Protonnal.

p2 Levették a sárgát, közben bokszban járt a Nederland egység, a P2 korábbi éllovasa. Tegyük hozzá gyorsan, hogy idő előtt... Valami ott sincs rendben.

Íme egy videó az iménti incidensről:

p2 Megint a bokszban Van der Garde és be is tolják! Egy újabb esélyes elszáll az LMP2-ben idő előtt?

p1 Egyszerre jött a 2. és a 3. helyezett a 9. kör végén: és a Toyota a bokszban előzte meg a Rebelliont!

gtam Méltatlanul mellőztük eddig a másik női egységet, akik az amatőr kategóriában indulnak: #85-ös Iron Lynx Ferrarit Rahel Frey, Michelle Gatting és Manuela Gostner vezetik. Jelenleg a kategória 17. helyén állnak.

p1 Egy körrel a riválisok után az éllovas is a bokszba látogatott némi üzemanyagért. Conway továbbra is vezet, a leggyorsabb kör viszont érdekes módon a Rebellioné.

Egy másik fontos dolog, amiről nem esett még szó. A #7-es Toyota adott esetben akár be is biztosíthatja a világbajnoki címét, ami azt jelentené, hogy José Maria López a harmadik autóversenyző lehet Petter Solberg és Fernando Alonso után, aki két szakágban is FIA-világbajnoki címet szerez.

p2 Az első lassú zóna idén, miután az Eurasia autója a célegyenes (célgörbe) végén beesett a kavicságyba.

p1 Az élen álló 3 autót körülbelül 10-10 másodperc választja el egymástól.

Így pottyant Yamanaka a sóderbe:

Az akadály elhárult!

gtam Úgy fest, megvan az első kieső. Az incidensében teljesen ártatlan Dempsey #88 kiesett a versenyből: Bastien és  De Leener autóba sem ülhetett.

p1 Az első probléma a nagyoknál: Buemi lassú defekt miatt mindössze 5 kör után lecseréltetni kényszerült az egyik abroncsát!

p1 A Rebellion nagyon sok időt veszített, már 50 másodperc az előnye Conwaynek Sennával szemben – a különbség nemrég még 20 másodperc volt.

p1 Buemi viszont a 4. helyre tért csak vissza, előtte van mindkét Rebellion – sőt a legutóbbi körben lassabb volt a #3-as Rebellionnál is!

Közben eltelt az első óra, már csak 23 van hátra! Eseménydúsan kezdődött a verseny.

gtpro Elégedetlen nyilatkozatot hallottunk a Porschétől, és érthető is: a Pro első öt helyezettje között egy Porsche sincsen, miközben Lynn és Molina, azaz az Aston #97 és a Ferrari #71 gyepálják egymést az első helyért.

p2 Mindenképp meg kell dicsérni Calderónékat, jelenleg a kategória 13. helyén állnak. Aligha fognak nyerni, de egy szép eredmény kinézhet a női legénységnek.

gtam Technikai gondok miatt extra kiállást teljesített a bajnoki listavezető #83-as AF Corse Ferrari, így a kategória közepére estek vissza.

p2 Montoya pedig büntetést kapott sárga zászló alatti száguldozásért. Egyre messzebb a kategóriagyőzelem is, nem hogy a tripla korona. Közben a #38-as Jotánál igazi sztárcsere: Da Costa váltja Davidsont az autóban.

 

p1 A kiállások második köre zajlik: Senna a 20. kör végén hozta be az #1-est. A #3-as egy körrel korábban volt bent, hátsó borítót és szárnyat is cseréltek.

p1 Egy körrel később, a 21. végén bent a #7-es is – míg a #8-as elcsúszott a kényszerű csere miatt.

p1 Jó eséllyel ezzel együtt még három kört teljesít a #8-as Buemivel, amely átvette a vezetést. A kényszerű csere alkalmával egyértelműen meg is tankolták az autót.

p2 Will Stevens az élről hozta be harmadszor a Jackie Chan #37-est. 22 kör után kicsit korainak hat a harmadik csere.

gtpro A Pro mezőnye még csak egyszer járt a bokszban, a Porschék pedig az utolsó két helyre estek vissza. Az élen Aston, Ferrari, Ferrari, Aston majd a két privát amerikai Ferrari következik, végül a németek.

gtam Gunn szép előnyt épített ki az amatőrök között - de ugye Dalla Lana még nem ült be. Nem akarjuk mi bántani, de ember nem dobott el annyi kategóriagyőzelmet az előző évtizedben, mint ő. A Porsche itt nem áll annyira rosszul, a 3. és 5. helyen is egy-egy egységük halad.

p1 Annak rendje és módja szerint 11 kör után, a 25. forduló végén tankoláson a #8-as autó. 

Méretes esőzóna tart északra Le Mans felé. Nem biztoss, hogy odaér, de ha fogadni kéne, én azt mondanám, hogy a mezőny ezt nem ússza meg szárazon.

p2 Stevens idő előtti kiállása után az első 8 helyezett fél percen belül a P2-ben. Vezet a mezőny közepéről rajtoló SO24-HAS James Allennel a volánnál. A #39-es autó másik két versenyzője Capillaire és Milesi.

A szokottnál kicsit kevesebb, 16 egykori F1-es pilóta indul Le Mans-ban idén – köztük mindössze két futamgyőztes Fisichella és Montoya személyében.

gtam Egy kép az első kiesőnkről, a #88-as Porschéről. Ezt az autót vezette volna Le Mans történetének legidősebb versenyzője, a 74 éves amerikai Dominique Bastien – nagy fejtörést okozva a statisztikusoknak, hogy ezzel megtörtént a rekorddöntés vagy sem?

p2 Megállt a #11-es Ligier az első szakaszon a kavicságyban.

p2 Zajlik a harmadik kiállási kör a P2-eseknél 28 forduló után. Közben a hadirokkant Eurointernational #11-et kitolták a korlátok mögé.

p1 Ígéretesen kezdett a Rebellion, de jelenleg a fasorban sincsenek a Toyotákhoz képest. A fő feladatuk az lehet, hogy "lőtávolban" maradjanak arra az esetre, ha problémákkal szembesülnek a japánok. Az éllovas #7-es egység 3. kiállása hamarosan következik majd.

A két GT-kategóriában most zajlik a második kiállási kör 26-27 kör után. Per pillanat nem lehet áttekinteni a helyzetet, majd rájuk pillantunk, ha elrendeződtek kicsit!

A P1-ben még nem, máshol viszont zajlanak a kerék- és versenyzőcserék – de nem mindenhol, a P2 élére visszálló Stevens és a mögötte loholó Allen például az autóban maradt.

p1 Újabb 11 körös etap a #7-es Toyotánál, Conway még az autóban marad egy negyedik stintre, valószínűleg utána következik a váltás.

@F1StatMan ezúttal arra hívta fel a figyelmünket, hogy egy kör a Le Mans-i versenypályán 20963 bagett hosszának felel meg. Köszönjük.

p2 Megerősítették, hogy a Nederland #29, mely a kategória egyik esélyesének tűnt, motorhibával küzdött és ezért vesztettek rengeteg időt, több kört.

p2 Úgy tűnik, hogy megvan a második kieső: az Eurointernational #11-ese. Az egység legismertebb versenyzője az ex-DTM-es Adrien Tambay. Csak két Ligier maradt.

Eltelt a második óra, a verseny egy tizenketted része. Nem panaszkodhatunk egyelőre.

p2 Közben megtaláltuk a megoldást a Stevens-rejtélyre: a lassú zóna alatt egy extra kiállása volt a britnek, ezzel lett aszinkron a taktikája a P2 élmezőnyének többi részével. A #37-es autó a 8. helyre tért vissza, miután kiállt az élről.

A célba érési rekord egyébként 48 autó 2017-ből. Tavaly úgy tűnt, hogy ez megdől, hiszen 50 egységet intettek le, ám ebből egy nem teljesítette az értékeléshez szükséges távot, kettőt pedig kizártak. Most, ha minden igaz, 57-en vannak még az 59 indulóból.

p1 Buemi pontos, mint a svájci óra. Újabb 11 körös etap, érkezett is cserére a 36. körben. Conway így megint magányosan az élen (leszámítva persze a rettenet mennyiségű lekörözendőt!)

p1 Buemi pontos, mint a svájci óra. Újabb 11 körös etap, érkezett is cserére a 36. körben. Conway így megint magányosan az élen (leszámítva persze a rettenet mennyiségű lekörözendőt!)

p1 Egy olvasói kérdés: miért nem a Toyotáé az #1-es rajtszám? A válasz egyszerűen az, hogy nem kérték – a sokáig #13-assal versenyző Rebellion viszont szétszedhette a 13-at 1-esre és 3-asra.

gtpro Megvoltak a kiállások a GT-k közt, nézzük át a helyzetet. Az első helyért vállvetve küzd a #97-es Aston és a #71-es Ferrari (Martin és Molina), és lőtávolban van az #51-es AF Corse is Pier Guidival. Fél percen belül még a másik Aston, a #95-ös (Sörensen), majd Porsche, Ferrari, Porsche, Ferrari a sorrend.

gtam Az amatőrök között beült Dalla Lana a #98-as Astonba és el is indultak a lejtőn – az előző körben újabb pozíciót vesztett, már csak harmadikak. Vezet a címvédő egység, az #56-os Project 1 Porsche, mögöttük jön a #90-es TF Aston a török Yoluc-kal, majd Dalla Lanáék.

Ha esetleg valamilyen kérdést szeretnétek feltenni, megtehetitek a közvetítés Facebook-posztja alatt vagy a Formula Podcast Facebook-csoportjában szereplő posztban. (kattintsatok a linkekre!)

gtam Na igen, hát persze. Dalla Lana hibája fél percbe került, ezért esett vissza a korábbi éllovas a harmadik helyre. Mindjárt utána is járok az elmúlt évek bűneinek...

p1 Senna 42 kör után adja át a volánt csapattársának, egy körrel később pedig érkezik a #7-es Toyota is a bokszba. Itt is csere, érkezik Kobayashi.

p2 A remeklő Allen helyére Vincent Capillaire ült be. Ő az a versenyző, akit 2017-ben Kobayashi összekevert egy sportbíróval, ami elindította a Toyota azévi kálváriáját.

gtam Na akkor. Meg is néztem. Dalla Lana 2019-ben a kavicságyba dobta az autót, de legalább nem az ő hibájából kerültek az utolsó helyre, ahonnan ezt elkövette. 2018-ban viszont a második helyről törte össze az Astont, és estek ki a futam negyedénél, 2016-ban egy óra alatt előbb az élről a kavicságyba dobta, majd összetörte a versenygépet, míg a legdurvább hibáját 2015-ben követte el, hiszen az utolsó órában a GTE összetett második helyét vágta a falba.

gtam Kezdjünk el figyelni a bajnoki éllovas #83-as Ferrarira: az extra kiállás ellenére máris a 4. helyre jöttek fel Nicklas Nielsenék.

p1 Megvolt a pilótacsere a másik Toyotánál is. 47 kör megtétele után a szezon elején Alonso helyére érkező Hartley ül be.

gtam A felfelé törő bajnoki éllovas amatőr autóba Emanuel Collard száll be. Ezzel az örökranglista 5. helyére lép fel a 24 Le Mans-ján szereplő francia.

p1 A #8-as nagyjából 20 másodpercet veszített a kiállások idején, jócskán egy perc felett a különbség ezzel.

A vihar közeledik. Másfél-két óra múlva várható.

gtam A harmadik óra végén feltámadásról számolhatunk be! A #88-as Porsche balesete után ismét elindult, de ha jól látom, azóta újra a pálya szélén áll. Na erre tessék gombot varrni.

gtam Bizony ám, Preining behozta a bokszba az autót! Hihetetlen erőfeszítés! Így viszont mégis beülhet a 74 éves versenyzőtárs...

p1 Rossz, de kicsit se meglepő hír: a ByKolles a bokszban, nagyjából 6 kör óta.

p2 Will Stevens, sokunk személyes kedvence fantasztikus tempót megy, és azonos kiállásszámnál fél perc előnyben a másodikhoz képest!

Off-topic, de már csak azért is megér egy említést, mert volt Le Mans-i gyártókról beszélünk: megállapodás született az új technikai szabályokról, így megmenekült a DTM – az Audi és a BMW támogatásával újítja meg a szériát Gerhard Berger.

És még egy szolgálati közlemény: megérkeztünk az első 3 óra összefoglalójával, terv szerint háromóránként jeletnkezünk egy összegzéssel, ahogy azt megszokhattátok. Ide kell kattintani érte.

gtam Ehh... Áhh... Ohh... Dalla Lana egészen a hatodik helyig esett vissza az Astonnal, melyet Gunn remek teljesítményének köszönhetően az élen vett át.

p1 Megbütykölték a ByKollest, ők is a pályán újra!

p2 Bő 190 perc után Stevens átadta a volánt Ho-Pin Tungnak: a holland licensszel versenyző kínai feladata lesz, hogy megőrizze az előnyt.

p2 Nagy örömmel számolhatunk be róla, hogy az #50-es "női egység" a középmezőnyben halad, hátrányuk kb. egy kör a kategória éllovasához képest.

Lassú zóna következik a célegyenesben törmelékek eltakarítása miatt.

Áh, egy visszajátszásból pontosan láthatjuk, hogy két LMP2-es autó ütközése után leszakadt egy elem, amire rá is ment a Risi Ferrari. Ezért szaladgál most egy sportbíró a célegyenesben.

p2 Ó, jaj, a korábban remeklő #39-es SO24-egység beesett a kavicságyba. Capillaire pördült meg, ezzel lenullázva Allen fantasztikus produkcióját.

Szétcsúszhatnak a stratégiák, a lassú zónát ugyanis kiállásokra használják többen. Nagy a szórás, főleg a P2-ben és az Am-ben.

Zöld-zöld-zöld, véget ért a takarítás.

Móni Istvántól, a Formula Podcast állandó szakértőjétől érdekes információt kaptunk: összesen 6 steward dolgozik a Le Mans-on, akik váltják egymást, egyikük, Tim Mayer Amerikából "távmunkában" teljesít szolgálatot. Ő nem más, mint a legendás Teddy Mayer fia, aki testvére, a fiatalon elhunyt Timmy után nevezte el gyermekét.

gtpro Elképesztően szoros a verseny a Próban: Bird (Ferrari #71) kiállása előtt másodpercek választották el az első hármat egymástól.

p1 Apró technikai problémákkal küzdöttünk, de megoldódni látszanak. A #7-es Toyotánál viszont semmi probléma, hiszen 50 másodperc felett az előny a testvérautó előtt.

gtam Az Aston kimenekítette a korábbi éllovas #98-ból Dalla Lanát, helyére réges-régi jóbarátja, Augusto Farfus ült be.

gtam Perfetti fél perc előnyben adta át a Project 1 Porschét Perfettinek, egyedül ő maradt a győztes hármasból tavaly óta. A második helyen haladó TF Sport autóját a gyári Aston-pilóta Jonny Adam vette át.

p2 Sophia Flörsch a kategória 9. helyén adta át a hölgyautót. Beitske Visser is megejti Le Mans-i debütálását.

gtam És bizony, vannak még csodák! Bő két és fél óra pálya széli álldogálás és háromnegyed óra bokszmunka után újra pályán a #88-as Proton!

gtam Őket leszámítva egyébként az MR Racing #70-es Ferrarija halad az utolsó helyen, öt kör lemaradásban két amatőr AF Corse mögött. A harmadik AF Corse viszont extra kiállása ellenére is vezeti a kategóriát, míg Farfus a hatodik helyről igyekszik visszaküzdeni a komoly hátrányba esett autót.

gtpro Kicsit leragadtunk az amatőröknél, nézzük a profikat: 8 másodperc a #71-es Ferrari előnye az egymást püfölő #97-es Astonnal és a testvérautóval szemben.

És igen, rekorddöntés! A 74 éves Dominique Bastien pályán a #88-as Protonban!

p1 Közben az élen Hartley állt ki a bokszba, azaz a #8-as Toyota visszaadja a vezetést a #7-esnek. Buemi lassú defektje óta tartják a 11 körös etapokat.

Egy kis pitty-putty az Indianapolisnál! Keating Porschéje kényszerült fékezni a #16-os G-Drive (nem az élmezőnyben haladó autó) megpördülése miatt, és a High Class autója is benne volt a buliban.

Lassú zóna, valószínűleg a baleset maradványai miatt.

Véget ért a lassú zóna, és közben tudunk is egy videót mutatni a hármas találkozóról:

Töretlenül halad északra a viharzóna, 100 kilométeren belül van már.

gtpro Gyönyörű párharcot láthattunk a Pro kategória második helyéért: jelenleg két Ferrari az élen Bird, Serra sorrendben.

Slow zone, valami történt...

Egy kis takarítás kellett az S-kanyarok táján, de véget is ért.

Közben F1StatMan újabb kiváló statisztikát osztott meg: a 74 éves Bastien idősebb, mint az #50-es hölgyautó három versenyzője... Összeadva.

Nagyon-nagyon messz még a vége, de említsük meg: Buemi és Nakajima egy esetleges győzelemmel egy nagyon szűk elitklubba léphetnek be, hiszen eddig mindössze nyolcan tudtak zsinórban három Le Mans-t nyerni. Egytől-egyig legendák: Barnato, Gendebien, Pescarolo, Ickx, Pirro, Biela, Werner és Kristensen – utóbbi egészen hatig ment.

p1 Kobayashi bokszolás után is az élen, előnye 4 másodperc körül azonos kiállásszámmal.

gtpro Az ötödik kiállási kör zajlik a Próban, valószínűleg a következő, a hatodik lesz a pilótacserék ideje.

gtpro Pontosítom magam: volt pilótacsere a Próban is, Rigon például leváltotta Birdöt a kiállásig az élen álló #71-es Ferrariban.

gtpro És vezet a #97-es Aston, hiszen a kerék- és pilótacsere időveszteséget okozott a Ferrarinál.

gtpro Elképesztő csata az élen, hátborzongató belegondolni, hogy hamarosan az összetett vezetésért is hasonló lehet, ha megérkezik a hiperkorszak.

gtam Dráma az amatőrök közt! A remeklő címvédő autó a második helyről kap egyperces stop&gót, mert a lassú zónában túllépték a megengedett sebességet!

p2 Volt egy elhúzódó lassú zónánk a kavicságyba csúszó Eurasia miatt – ezt gyorsan kihasználtuk egy kis bokszkiállásra, kiváló csülökpörkölt magunkhoz vételezése után folytatódik a közvetítés.

Nagy a tülekedés, rengeteg a pozíciócsere, rengeteg a lekörözés. Nem csoda, hogy egy-két kontakt is megesik...

gtpro Rigon és Serra, a két Ferrari egy másodpercen belül a kategória első helyéért!

gtpro A #92-es Porsche közben nagyon-nagyon hosszú szerelésen van. A hetedik kört veszítik éppen.

gtpro Visszajött a bajnoki összetettben második Estre a #92-es Porschével. A hátrány kilenc kör, csak az órákat veszteglő Dempsey-Proton van mögöttük.

p1 Zsinórban a hetedik tizenegy körös etap után bokszol a #7-es Toyota. López ül be ma először.

gtam Duncan Cameron nézte meg a célegyenes végét a Spirit of Race Ferrarijával – ő nem csapta oda.

gtam Elképesztő, büntetések miatt száll el a címvédő: az egyperces stop&go mellé kap a Project 1 Porsche még egy áthajtásost is sárga zászló alatti előzésért. Hát ilyet...

Lassú zóna a Mulsanne-egyenes első szakaszában törmelék miatt.

gtpro Szétszakadtak egymástól az élmenők. Ez azt jelenti, hogy az első és a második között 2,5, az első és a harmadik között 14 másodperc a különbség. Ezért szeretjük a Pro kategóriát!

gtam Hadd mondjunk valami döbbeneteset: a verseny elején megpördülő #61-es Luzich Ferrari 10 másodpercen belül van az élmenő TF Sporthoz képest. Farfus kármentése pedig sikeres volt, már a vezetésért támadja a TF-et.

p1 Nakajima ült be a #8-asba, akik ismét időt veszítettek, miután a jobb első féken kellett bütykölni valamit. Szűk percet veszítettek ezzel, így kiállásnyi időn kívülre kerültek ismét az éllovashoz képest.

gtam Az ex-BMW-s Farfus 100 perc alatt visszahozta a #98-as Astont az élre!

gtam Közben Bastien járt a pálya szélén, de ennyi megengedhető az újonctól akkor is, ha 74 esztendős. Ráadásul innentől ez élményvezetés a #88-as számára, hiszen 42 körre vannak legközelebbi riválisaiktól.

p2 Méltatlanul hanyagoltuk a P2-t mostanában. A Jackie Chan-autó minimális előnyben van a G-Drive #26, Vergne-ék előtt. A két United egység, a Duqueine, a Jota és a Panis-autó kiállásnyi különbségen kívül követik őket, míg a hölgyautó a 9. helyről állt bokszba – itt ismét Calderon a volán mögött.

gtam A pálya szélét szintén megjáró Spirit of Race Ferrari több mint 18 perc alatt tért vissza a bokszba – egy dupla defekttel... Hosszú szerelésnek ígérkezik.

Az idei Le Mans nem túl kegyes a címvédőkhöz. A Signatech az első körben műszaki problémával szembesült, jelenleg három kör a lemaradásuk, a Project 1 sorra gyűjti a büntetéseket, a #8-as Toyota eddig egy lassú defektet és egy fékproblémát jegyez, egyedül az #51-es Ferrari van rendben, ők az élről álltak az imént a bokszba.

Hivatalosan lement a nap. És a képeket elnézve nem hivatalosan is.

p1 Valami eltömítette a fékhűtő csatornát a #8-as autónál, ezért volt a kisebb szerelés. Ha tippelni akarunk: gumitörmelék, falevél vagy nejlonszatyor a tettes.

Móni István barátunktól kaptunk egy nagyszerű képet: a Sipos Tamás vezetésével hosszú évek óta Le Mans-ban dolgozó magyar sportbírók ezúttal a vírushelyzet miatt nem lehetnek ott a versenyen, de home office-ban összegyűltek és felöltötték egyenruhájukat.

gtam Hohó... Itt az első  bizonsági autó az #52-es AF Corse miatt, amely kitört kerékkel gurul a menetiránynak szemben!

És akkor most alaposan átrajzolódik minden, hiszen három biztonsági autó gyűjt össze három "vonatot" maga mögött – ami a különbségeket nemcsak lenullázhatja, ahogy az F1-ben, hanem fel is nagyíthatja. Szóval hamarosan kiderül, ki jár jól és ki jár rosszul.

p1 López jött be a #7-essel, méghozzá tervezett kiállásra.

p1 És ezzel bukott ám a #7-es Toyota. Kiállásnyi különbségen kívül voltak, és most visszaestek a #8-as mögé mégis – legalábbis átmenetileg, most ugyanis Nakajimáék jönnek legközelebb.

gtam A képek alapján a balesetező Ferrari kerék- és pilótacserére érkezett volna. West az utolsó pillanatban dobta el, mielőtt megpihenhetett volna.

gtam Ez kezd aggasztó lenni. Mentőautók állnak West Ferrarija mellett. Bár az is igaz, hogy a pilóta még kicsit ment az autóval a baleset után – még ha a menetiránnyal szemben is...

gtam Dalla Lana vette vissza a #98-as autót Farfustól. Érdekes döntés, megtörték a ritmust, és visszaültették a hármas leggyengébb tagját.

Túl vagyunk a verseny negyedén, máris érkezik a menetrend szerinti összegzés.

gtpro Háromtagúra szűkült a Pro élmezőnye, hiszen a #95-ös Aston Martin visszaesett és a safety car egyáltalán nem kedvezett nekik.

gtpro A #95-ös Aston egészen pontosan egy vonattal később halad, ez versenytempóban egy bő perces hátrány lesz.

Felmerült egy kérdés a safety carról és a bokszutca végi várakozásról a Formula Podcast Facebook-csoportban: a versenyigazgató kontrollálja a három biztonsági autót, akiknek pontosan el kell harmadolnia a pályát, és maguk mögé gyűjteni az autókat. A bokszutca kijárata pedig az idő nagy részében zárva van, és a lámpa csak akkor engedi ki a versenyzőket, amikor egy safety car-vonat épp elhagyta a bokszkijáratot – ez azért van, hogy a biztonsági autók minél hatékonyabban tudják a mezőnyt kontrollálni, ne legyenek kósza versenyautók a pályán, amelyek a mentést veszélyeztethetnék.

Mindjárt bejön a biztonsági autó...

Egy hevenyészett kis grafika csak hajnalra ígért esőt. Majd azért lessünk rá a radarra, de most...

Zöld-zöld-zöld!

És a safety car alatt megszületett a negyedelő összefoglaló – hiszen egy standard 6 órás WEC-futam időtartama eltelt. Három meg még hátra van. Itt találjátok!

p2 Vizsgálják a jelenleg a kategória 7. helyén haladó United #22-est, mert szerepet játszhattak a dupladefektes Spirit of Race #55 incidensében.

Itt látható West balesete. Reméljük, hogy nincs nagy baja, a mentők elég sokáig dolgoztak az autónál...

Szóval megnéztük a radarokat. "Hiába" villámlik a távolban, úgy fest, hogy a Loire folyó megakasztotta a viharzónát. A közvetítést 3:30-kor átvevő Balogh kolléga az imént a következő szavakkal búcsúzott tőlem: "a weather.com szerint pont én kapom majd meg az esőt, nem is lenne jobb egy párórás piros zászlós megszakításnál..."

p1 Nakajima a 104. kör végén hozta bokszba a #8-as Toyotát, ami azt jelenti, hogy kettő kör pluszt tudtak menni a safety car mögötti lassú menetnek "köszönhetően". Ismét a #7-es vezet.

p2 Fontos információ a kategóriáról: Vergne a Jackie Chan-autó mögül állt ki előbb cserére, ami azt jelenti, hogy a Stevens, Tung, Aubry trió tisztán vezeti a versenyt.

gtpro #csakaszokásos. Négy másodpercen belül az Aston és a két Ferrari, a sorrend épp Calado, Lynn, Rigon. Ebben a percben épp.

gtam Sic transit gloria mundi. Már nem vezet a #98-as Aston, Dalla Lana kb. öt másodperccel lassabb a rivális Iron Lynk #75-öt vezető Piccininél.

p1 Hoppá! Leszakadt valami a ByKolles-autó hátuljáról, Spengler pedig meg is pördült az S-kanyarokban.

 

És jön a safety car ismét!

Próbálják kiemelni a ByKolles-autót...

És közben ismét mentők a pályán egy újabb autónál – miközben kiemelik a ByKollest.

p2 Tristan Gommendy csapódott a korlátba az első sikán előtt a #30-as Duqueine autóval – ott állnak a mentők.

Jól van, Gommendy saját lábán szállt be a mentőbe...

És ez pedig egy újabb biztos kiesés: az #55-ös garázst becsukták, a Spirit of Race befejezte a versenyt.

Minden bizonnyal a balesetező amatőr AF Corse és Gommendyék is kiestek a versenyből, a ByKolles viszont még nem, hiszen Spengler döcög vissza a boksz felé a rommá tört, szárnyaszegett ByKollesszel.

p2 Jackie Chanék cseréje mégsem jött ki olyan jól: Vergne vezeti a P2 mezőnyét a #26-os G-Drive-val. Közben hegesztik a korlátot Gommendy balesete után, az újraindulás még kicsit odébb van.

p1 Ez már igazi fordulat! Be kellett tolni Nakajima autóját szerelésre!

Itt láthatjuk a bokszba visszadöcögő ByKollest, amely most érkezik meg a szerelőkhöz:

p1 Kört veszít a #8-as Toyota!

p2 Óóóóóóóóó, a #37-es Jackie Chan megállt a pálya szélén!

p2 És a #16-os G-Drive is megállt Jarvisszal! Hát mi van itt?

p1 Közben Nakajima újra a pályán, de az #1-es Rebellion mögé estek vissza!

p2 Akárhányszor nézem, egyelőre nem értem, mi történt Gommendy autójával...

p2 A G-Drive #16 (a csapat gyengébbik egysége) visszatért a bokszba. Komoly munkák várhatók – a Mulsanne-sikánban pedig egyellőre nem látszik a munka vége.

Újra is indul a verseny és nem is. A safety car kint, viszont lassú zóna a Mulsanne-egyenes első szakaszán.

gtam Közben egy kissé gonosz gondolat merült fel bennem. Tulajdonképpen még jól is kijöhet, hogy Dalla Lanát visszatették a #98-as Astonba, hiszen a leggyengébb láncszem vezetési ideje szépen pörög a safety car és a lassú zónák alatt. Aztán amikor számít, jöhet egy Gunn, Farfus, Gunn hármas stint.

gtam Na nézzük is, hogy áll az Am kategória! Az Iron Lynx #75-ös Ferrarija a csapatfőnök Piccinivel öt másodperc előnyben van Dalla Lana előtt, akit hasonló különbséggel követ a török Yoluc a TF-ben. A kétszeresen büntetett Project 1 Porsche versenyben van, bő egy perc lemaradással, őket újabb másfél perc hátrányban követi a bajnoki éllovas AF Corse #83.

p2 Három kör hátrányban ért be a bokszba Aubry a Jackie Chan-autóval. Ez így felejtős...

gtpro A Pro éléről Calado hozta be az #51-es Ferrarit, a kiállások után tudjuk majd átlátni, hogy pontosan hogy is állnak ezek az egységek egymáshoz képest.

p2 Az LMP2-t Vergne vezeti a G-Drive-val, s bár a fő ellenfelük elszállt, a United #32 (Brundle) és a Jota #38 (Davidson) percen belüli hátrányból állt ki a bokszba az imént. Vergne első kategóriagyőzelmére hajt, hiszen két évvel ezelőtt kizárták egységét a győzelem után egy technikai szabálytalanság miatt.

p2 És máris itt az újabb fordulat: Jean-Eric Vergne áthajtásos büntetést kap, mivel két autót safety car-szakasz alatt előzött meg.

Esőt jelentenek a pályán, a versenyirányítás hivatalosan is közölte, hogy nedves az aszfalt helyenként.

A Porsche-kanyarokból jelentették az esőt, a radaron pedig azt látjuk, hogy a viharzóna kezdi körülölelni a pályát.

Ha jól számolunk, még 55 autó van versenyben, kettő baleset miatt, egy feltehetőleg baleset következtében, egy pedig műszaki problémákat miatt esett ki.

gtpro Na akkor lássuk a kiállások utáni helyzetet: 6 másodperccel vezet az Aston Martin, most épp Lynn kezében az #51-es Ferrari előtt, míg a #71-es autó hátránya egy bő perc, ugyanis rosszkor jött ki nekik a safety car alatti kerék- és pilótacsere. Nicki Thiim és az Aston #95 még körön belül van, ők még egy vonattal hátrébb voltak. A két Porsche az utolsó két helyen.

gtam Ross Gunn visszakapta az Aston Martint Dala Lanától, és nagy tempóban megkezdte a felzárkózást. Van is honnan, a hátrány azonos kiállásszámnál szűk két perc. Az ifjú brit és Farfus dolga lefaragni a lemaradást az Iron Lynx Ferrari mögött.

p2 Nem lehet eléggé dicsérni Calderónékat, akik a nyolcadik helyen hozzák a Signature által felkészített #50-es autót! Közben az első három helyezett mindössze 20 másodpercen belül halad.

Számításaim szerint kilenc jármű áll a Mulsanne-sikánban, Gommendy balesetének helyszínén. Több mint egy óra telt el a baleset óta.

Biztonsáfgi autó, még nem látni az okát.

Az időjárás-jelentések teljsen ellentmondanak! A Porsche egy órán belül várja az esőt, mások csak hajnalra, Balogh szakkolléga etapjára.

Valószínűleg azért jött a safety car, hogy a munkagépek el tudjanak vonulni. Valószínűleg.

gtam Betolják a garázsba a #75-ös Ferrarit! Ismét az élre kerülhet az Aston Martin, hacsak nem lesz egy nagyon rövid szerelés...

gtam Ross Gunn vezet az Astonnal, és közvetlenül mögötte a vonatban a kétszer büntetett Project 1 Porsche, a volánnál Cairolival. Bár úgy tűnhet, indokolatlanul sokat foglalkozunk az amatőrökkel, elképesztően izgalmas és változatos ez a kategória!

Az Autosport szakértője, Gary Watkins hívta fel a figyelmet egy érdekes tényre: 2017 óta először kellett Toyotát betolni a garázsba szerelésre, két Le Mans-t lehúztak ilyesmi nélkül.

Mindjárt vége az újabb, harmadik Le Mans-i biztonsági autós szakasznak.

Zöld-zöld-zöld, lehet menni!

p2 Azt a mindenit, az első négy helyezett tíz másodpercen belül a P2-ben! Vergne Brundle nyakán!

gtam Piccini és az Iron Lynx még mindig a bokszban, immár körhátrányban. Az első négy versenyző viszont néhány másodpercen belül halad.

gtpro A Próban a helyzet változatlan: a #97-es és az #51-es egymás nyakán, a #71-es egy, a #95-ös még egy vonattal később járt...

Azt kell mondjam a radarképek alapján, hogy óriási eső közelít Le Mans-hoz. Afelől persze semmilyen jóslatba nem fogok bocsátkozni, hogy oda is ér-e és mikor.

gtam A #99-es Protonnal az Am 8. helyén halad az idei Le Mans legjobb nevű versenyzője, a thai Vutthikorn Inthraphuvasak.

p1 Nagyon kevés szó esik a #3-as Rebellionról, akik nem vesznek részt a világbajnokságban, csak itt, Le Mans-ban versenyeznek. Az egység egy körrel van a #8-as Toyota és a testvérautó mögött, most épp az F2-es menő Deletraz ül a kormánynál – társai Berthon és a kétszeres győztes Dumas. Bár csendes versenyük van, egyetlen komolyabb hiba a nagy hármasnál máris dobogóra varázsolhatja őket.

p2 Calderónék már a hetedik helyen, és ezt akár a kiállás után is megtarthatják, ha jól sikerül a tankolás!

Felmerült a kérdés, hogy mi hogy bírjuk ébren végig. A válasz az, hogy sajnos sehogy: az első három évben egyedül csináltam végig a 24 órás közvetítést, de a végére nagyjából helyesen írni is elfelejtettem, úgyhogy egyszerűen szükség van egy néhány órás gyors töltésre. Szerencsére kiváló kollégáim, ahogy a 03:30-kor érkező Balogh Tomi kiváló partnerek ebben a nagy munkában. [Gergő]

p2 Conway ült be az élen álló autóba, a szélvészgyors Laurent pedig a Signatech Alpine-t kapta meg – az első körben bajba került egység most a kategória 16. helyén halad, közvetlenül a több technikai problémával szembesülő Nederland előtt és sokat szenvedő Inter Europol mögött. A lemaradás két kör, az esőben bízhatnak.

gtpro Késhegyre menő küzdelem az első helyért az Aston és a Ferrari között. További híreink: az ég kék, a fű zöld...

gtam Az amatőr verseny hetedik helyén halad most a JMW egy régi kedves ismerőssel, a négyszeres kategóriagyőztes Magnussennel, aki a Corvette távolléte miatt ült be egy másik sárga GT-be.

Na most. Az eső 40 kilométerre van a pályától. Kezdem azt érezni, hogy ez olyan, mint az F1-ből ismert soha meg nem érkező égi áldás.

Off-topic: szenzációs jelenet a mai DTM-futamról. Autó meáll, bumm bele az ajtóba egy nagyot, aztán megfogja és elviszi. Óriási.

gtam Köszönjük az autosportos kollégáknak az észrevételt: Mark Patterson néhány órán át a legidősebb Le Mans-versenyző volt 69 évesen, és csak aézért nem tarthatta meg a rekordot, mert Preining engedélyt kapott arra, hogy a verseny elején megtört #88-ast visszavigye a bokszba annak ellenére, hogy elhagyta az autót, és ezzel elvileg már feladta a versenyt. Így szállhatott be a 74 esztendős Bastien...

p1 Szép. A ByKolles ismét kiesett, zsinórban ötödször. Előtte, 2015-ben kicsit más volt a helyzet: akkor először nem kerültek be a végeredménybe, mert túl kevés kört tettek meg, majd a biztonság kedvéért kizárták őket. Colin Kolles csapata 2009 óta nem örvendhetett célba érésnek Le Mans-ban.

A káosz után most kicsit nyugszanak a kedélyek. Vihar előtti csend vagy jön egy szintén nem szokatlan laposabb éjszakai időszak?

Én nem mondom, hogy jön az eső, de a szél határozottan felerősödött.

p2 Ünnepel az IDEC. Az időmérő baleset miatti kihagyásáért kapott büntetésből körhátrányos bokszutcai rajtra kényszerített egység visszatért a legjobb tíz közé – ha csak átmenetileg is. 

gtam Hét másodpercre egymástól az Am első három helyezettje! Lehetetlen megmondani, nem hogy a győztest, de azt sem, ki vezet majd egy óra múlva...

gtam Szerencsére Alexander West jól van az esti balesete után, a Twitteren közölte, hogy bár félre kellett húzódnia egy LMP2-es autó elől, az #52-es AFcorse versenyének véget vető bukásért őt terheli a felelősség.

gtam A TF Sport #90 "komoly" négy másodperces előnyt harcolt ki. Mögöttük a második helyért óriási csata lesz, hiszen mindjárt beül a két legrutinosabb pilóta a #98-asba és a #83-asba: Farfus és Collard.

p2 Megint nem nyernek Le Mans-t Vergne-ék?! Ruszinov autója gyök kettővel döcög a pályán és még csak a Mulsanne elején tart!

Megáll az autó a Mulsanne-ban! Villany lekapcsol, nagyon nagy a baj!

p2 És közben megforgott a Signatech Laurent-nal a volánnál a Porsche-kanyarokban. Hatalmas balesetet úszott meg ő és a mögötte érkező GT is!

p2 Ruszinov kettő és fél percet veszített, de végül sikerült újraindítani az autót. A #31-es Panis Racing mögé esett vissza.

p2 Ó, és megint megállt, majd megint újraindult. Egyre nagyobb a baj... És megint lelassul. Mi lesz ennek a vége?

p2 Hát nagyon nem így nézett ki az elején, most mégis 1-2-ben áll a két United-autó!

p2 Pontosítsunk: a 4. kör táján már állt így a két brit Oreca. Közben a G-Drive beért...

gtam Kevesebbet beszéltünk a másik hölgyautóról, a #85-ös amatőr Ferrariról: Rahel Frey a 20 versenyben lévő egység közül 11.-ként állt ki a bokszba, szépen helytállnak!

p2 Ruszinov újra a pályán, és a bokszban járt a #27-es DragonSpeed is: ők ketten karnyújtásnyira vannak Sophia Flörsch előtt, a bokszból és körhátrányból rajtoló IDEC pedig már a 9. helyen halad.

A #70-es japán Ferrarival lassan már minden megtörtént, ami meg tud történni egy autóval. Nézzétek csak: 

Közkívánatra nem kezdem ecsetelni, hogy éppen mi a helyzet az esővel.

gtpro Versenyzőcserék történtek a két Ferrarinál: Serra és Bird száguldanak most a második és a harmadik helyen – elsődlegesen előbbi feladata az élen álló Aston levadászása.

Boldog vasárnapot mindenkinek, és kiváló szórakozást a hátralévő 14 és fél órára!

Nézzük, mi a helyzet az "alvégen": öt autó kiesett, 54 még versenyben, de a #88-as Porsche esetében kérdéses, hogy ez teljesen jogszerű-e, ahogy az is, hogy tudnak-e az értékeléshez elegendő kört teljesíteni. Rajtuk kívül a mezőny végén a jelenleg is bokszban veszteglő #16-os G-Drive és #33-as High Class, és a hosszú szerelés után 22 kört bukó Jackie Chan #37. Előttük az 50. helyen halad a szervógondokkal küzdő Porsche #92, akik a nemrég némi tűzesetbe keveredő, rémesen lassú japán Ferrarit üldözik.

Na, csak sikerült összeszedni egy technikai hibát itt is, de akárcsak a G-Drive-nál, a laptopomnál is megoldotta a problémát egy újraindítás.

Na jó, akkor csak beszélek az időjárásról. A radarképeken érkező nagy foltból kis folt lett, persze Le Mans körül azért esik, csak itt nem. Lassan afféle running gag lesz az érkező eső ezen a versenyen.

gtam Mielőtt a laptopom elájult épp az értelmezhető mezőny utolsó helyén haladó Car Guy sárga autójáról akartam megemlékezni. Tudjátok, aki kicsit lángolt, egyébként meg rettenet lassú, de legalább az autó szép.

gtam Rahel Frey már a tizedik! Kiváló teljesítményt nyújt mindkét hölgyautó legénysége. Vagy leánysága. Vagy hogy mondják ezt.

p1 Illene beszélni az élen haladókról, de hát nincs mit. Conway egy kör előnyben halad Buemi előtt, és a 2-3-4. helyen is hasonló a különbség. Úgy kell ide az új csúcskategória, mint sivatagban szomjazónak egy pohár víz – ahogy azt Mészáros Sanyi barátunk szokta mondani...

gtpro Szokatlanul nagy a különbség a Pro élén: Martin 15 másodperc előnnyel vezet Serra előtt!

gtam Az amatőrök közt most Gunn vezet, aki Farfusnak adja az autót hamarosan. Bő két órája van bent az autóban az ifjú brit tehetség, hamarosan érkezhet a csere pillanata.

Ha azt hiszi valaki, hogy ok nélkül riogatok esővel embereket. Hát nem!

gtam Car Guy beásta magát a kavicságyba, meglehetősen szerencsétlen módon... Ebből slow zone lesz. Lett is.

Ki kell manituzni az autót a kavicságyból.

Szépen lecsorog a verseny tizedik órája is, ezzel együtt következhet az ötödik kávé.

p2 Ez érdekes: Da Costa mindössze három kör után beállt a bokszba pilótacserére – taktikai lépés lehetett a slow zone miatt.

Megoldották, elvitték.

gtam Na, Car Guy újra száguld. Jó kis macskaalommal terítve be az első szektort.

p2 Jarvis és Patterson azóta is a bokszban a G-Drive-val és a High Class-autóval. Érik a kiesés, úgy tűnik...

p2 Sőt, a legújabb kiírás szerint a #16-os G-Drive ki is esett. Megvan a hatodik búcsúzó.

p2 Montoyáék twitterese panaszkodik folyamatos műszaki hibáról. Pedig a csapat a 9. helyen halad. Mi lenne, ha működne az autó?

Nos, egy darabig tényleg az utolsó időjárás-jelentés: az eső úgy fest, hogy elment. Köszönjük neki, hogy beszédtémát szolgáltatott az elmúlt nyolc órában.

p2 A High Class visszajött egy egyórás szerelés után, és már meg is állt a pályán annak rendje és módja szerint. Lassan vége lesz ennek a történetnek, azt érzem...

p2 A verseny elején kilyukadó Signatech már a kategória kilencedik helyéért küzd bő két kör hátrányban. Negrao brutális villogást produkál szegény Borga mögött.

gtpro Érik az újabb összecsapás az élen: Serra a pályán küzdhet meg a kiváló versenyző, de az Astonnal először versenyző Tincknellel.

p2 Negrao fennakadt a Cool Racing autóján, pedig mielőbb át kell rágnia magát rajta, ha folytatni akarja a felzárkózást.

p2 A versenyt egy lehelletnyi ideig ugyan, de remekül kezdő Nederland #29 újabb problémákkal szembesülhetett az elmúlt időben, hiszen újabb körhátrányokat gyűjtött be. De Vries viszont száguld az autóval: a leggyorsabb P2-es kört hozta össze. 

p2 Közben Negrao végre lenyomta Borgát és a hölgyautó után eredhet, szűk félperces most a különbség.

gtpro Serra és a Ferrari az élen!

gtam Gunn csekély, de szemmel látható előnnyel adta át a #98-as Astont Farfusnak, aki megpróbálhatja növelni azt – és ha tippelnünk kellene, sikerülni is fog neki. Aztán az egy jó kérdés lesz, hogy tőle Gunn kapja majd vissza az autót, vagy Dalla Lanával bevállalnak egy éjszakai menetet? Egyben biztosak lehetünk: ha safety ar-szakasz jön, akkor beültetik a kanadait.

gtam A kiváló stintet teljesítő Gunnról egyébként érdemes elmondani, hogy nagyon fiatalon lett brit GT4-es bajnok Jamie Chadwick partnereként. Farfusról meg hát nagyon sok mindent el lehetne mondani, de őt talán kevéssé szükséges bemutatni.

gtam Megállt a #89-es Porsche valahol és valamiért. A görög Laszkaratosz ül az autóban, nem látjuk, hogy miért. Lassú zóna.

gtam A #89-es egység egyébként a "rendesen futó" autók között a mezőny végén haladt a hiba előtt is.

Elengedték a mezőnyt, Manitu ismét megtette a dolgát.

Sorra büntetgetik a versenyzőket lassú zónában történő gyorshajtásokért – tegyük hozzá, többnyire a gyengén álló egységeket.

gtam A #77-es Dempsey-Proton visszajött körön belülre, köszönhetően a jól, a slow zone idejére időzített kiállásának. Összesen öten vannak egy körben az amatőrök között!

p2 A Signatech már a nyolcadik helyen volt a kiállása előtt, és még mindig nem vagyunk a verseny felénél sem. Nehéz lenne megmondani, meddig érhetnek fel, hibátlan versenyzéssel ebben egy nagyon szép eredmény is benne van,

gtam Összerántotta az élmezőnyt a slow zone: az első 3 mindössze 7 másodpercen belül. Farfus Collard előtt 4, Adam előtt újabb 2 másodperccel vezet.

gtpro Gyorsjelentés a hosszú órák óta egymást gyepáló párosról: Serra előnye most 12 és fél másodperc Tincknell előtt.

p2 Negrao nem áll meg: Visser lassú körét kihasználva megelőzi az #50-es autót és már a 8. helyen halad a Signatech! 

gtam Collard feladja a leckét Farfusnak, hamarosan a pályán is összecsaphatnak egymással a kategória első helyéért. Persze a 2017-es Pro-kategóriagyőztes Adamet se kell félteni, száguld ő is kettejük nyomában.

gtpro Az első nagy probléma a Pro élmenői között: a két percen belül lévő #71-es Ferrari lelassul, Bird próbálja elimádkozni a bokszig.

gtam Farfus, Collard és Adam mind 3:56-os köröket mennek 5 másodpercen belül!

gtpro Defekttel érkezik a bokszba az este hétkor még vezető #71-es Ferrari. A Risi olasz nevű és három franciát foglalkoztató amerikai Ferrarija pedig a negyedik helyen immár! Bird kiszáll, a helyére beül Rigon.

gtpro Komoly a baj a #71-es jobb oldalánál, be is tolták nagyszervizre.

p2 Kizárták a verseny elején remeklő Jackie Chan-egységet a versenyről! A stewardok 88-as sorszámú ítéletének értelmében a versenyző tiltott segítséget vett igénybe, amikor a pálya szélén leállt egységet egy csapattagtól átvett alkatrész segítségével indította újra. A csapat beismerte a szabályszegést és elfogadta az ezért kötelező kizárást.

Ha valaki esetleg lemaradt volna róla, a jövő évi naptár dióhéjban: Sebring, Spa, Le Mans, Monza, Fuji, Bahrein.

És ha már Sebring: beléptünk a 12. órába, azaz közeledünk a felezőponthoz, mely két Sebringre oszt egy Le Mans-t. Ilyen ez az endurance-matek.

gtpro Lassan tíz perce a bokszban a #71-es Ferrari, egyre mélyebbre süllyednek a sorrendben, az amatőr élmezőny is lassan megelőzi őket.

gtpro Bár Le Mans-ban mindenekelőtt Le Mans a fontos, s csak másodsorban a világbajnokság,fontos kiemelni, hogy a #71-es katasztrófájával a #95-ös Aston feljött a dobogóra – márpedig bajnoki listavezetőként roppant fontos a számukra, hogy minél kevesebbet bukjanak a riválisokkal szemben. Az egység az eddigi hat futamból hármat nyert idén.

gtpro 11 perc után tért vissza a pályára a Ferrari, a lassú menettel együtt bő három kört veszítettek ezzel az incidenssel.

Nem hiszem el, hogy ezt mondom, de... Hajnal három körül érkezhet az eső. 

p1 Fél órával Kobayashi után Hartley is beszáll – ők viszik túl a két Toyotát a felezőponton.

Ha köztünk lenne most a digitális kolléga, valószínűleg szót kérne a radar-előrejelzést látva.

Ha megnézzük, hányan vannak körön belül az egyes kategóriákban, nagyjából az a helyzet, amit a 12. órában elvár az ember.

p1 1

p2 3

gtpro 3

gtam 4

(igen, az LMP2 elrontja a szép sormintát...)

gtam Már megint baj van az autós sráccal. A #70-es Ferrari a tűz és a kavicságy-látogatás után ezúttal szikrákat hány a kerekéből. Láthatóan nem egészséges ez a jármű.

gtam Sőt, az amatőrben most épp öten vannak körön belül, aztán az 5-6. között van gyakorlatilag egy teljes kör.

p1 Kobayashi a 16. kiállására érkezik a élen. Ez alapján 33 lesz a verseny végére ez a szám.

p2 Sajnos Visser nem fut jó köröket: a 11. helyre esett vissza a hölgyautó, pedig nem olyan rég még a 7. pozíciót ostromolhatta volna. Kétség ne legyen, az újoncok dolga elképesztően nehéz, különösen éjszaka.

gtam Köszönöm Lanti atyának ezt az információt: az Am-címvédő Perfetti családjának birtokában van számos cukor- és rágómárka, többek között a Chupa Chups és a Mentos is. Minden nap tanul az ember!

Kommentár nélkül.

gtpro Az a helyzet, hogy még a Risi is körön belül van. Ne írjuk le őket, már csak azért sem, mert ők voltak a titkos favoritjaim a verseny előtt. (igen, az ilyenek szokták összetörni magukat hajnalban általában)

gtpro Oké, az előző sztornó, ezt tudjuk be annak, hogy a 12. órában járunk. Egyáltalán nincsen körön belül a Risi. Csak másfél körön.

p1 Most látom, hogy Romain Dumas Ales-ben született. Azaz ő is alesi. (bocsánat, hajnal kettő van)

gtam Egy másodpercen belül a két Aston Martin az amatőrök élén. Csodálatos küzdelem!

gtam Az amatőr kategóriát korábban vezető #75-ös Iron Lynx Ferrari pörgött bele a kavicságyba. Manitu megjött, sárga zóna.

Közeledik a féltáv, közeledik a szokásos nyolcados összegzés, és közeledik Balogh Tomi kolléga ideje. Az elgépeléseim száma alapján ez utóbbi nem nagy baj.

Kiszedték, zöld zászló. Ahogy kell.

Elkényeztetnek minket a GT-k, az egyik kategóriában 2, a másikban 6 másodperc a különbség az első kettő között. Az LMP2-ben azért nagyobb, fél perc.

p2 A Signatech elkezdte lopni a távolságot a 7. helyezett Dragonspeedhez képesz. Szenzációs, amit csinálnak.

p2 A két United-autó egyetlen másodpercen belül, miután a #32-es valahol, valahogy időt veszített. Di Resta előzhet a kategória első helyéért.

Szóval akkor. Egy Sebring lement, egy hátravan, ahogy azt ilyenkor mondani szoktuk. 52 autó jutott el féltávig az idei Le Mans-on.

p1 Valami furcsa üzenet hangzott el Kobayashiéknál: "lehet, hogy meg kell állnunk", mintha ezt hallottuk volna, a csapat pedig idegesnek tűnik.

p2 Jó eséllyel megvan az újabb pozíció a Signatechnek, miután a közvetlenül előttük haladó Dragonspeedet egyperces stop&góra ítélték lassúzónás gyorshajtás miatt.

p1 A külföldi kollgák szerint turbóproblémáról esett szó a Toyotánál. Kobayashi egyelőre a pályán marad...

p1 3:30-as kört "repesztett" Kobayashi, miközben a két üldöző hat másodperccel volt gyorsabb! Persze nem láttuk, mennyire tartották fel, de ez sovány.

p2 A #22-es visszamászott az élre! Di Resta megelőzte márkatársát és vezeti a kategóriát!

p1 Betolják a #7-es Toyotát! Vajon mekkora a baj?

p1 Már egy kört veszít a Toyota. Kobayashi kétségbeesett a helyszíni riporter szerint.

p1 VEZET A #8-AS TOYOTA!

gtam Közben a TF Sport és C. Eastwood (nem Clint) átvette a vezetést, amihez szívből gratulálunk. 

p1 A Rebellion mindjárt feljön a második helyre, és elkezdhet azon gondolkozni, hogy milyen érzés lenne győzelemmel búcsúzni Le Mans-tól.

gtam A #88-as egység egyetlen tagja Adrien De Leener volt, aki nem dobta el az autót... Eddig... Slow zone!

p1 Turbóprobléma látszik tönkretenni a #7-es Toyota versenyét, nagyon komoly alkatrészcsere zajlik a garázsban. A #3-as Rebellion mindjárt feljön a dobogóra.

Hadd emeljem ki: a 13. óra elején 8 perc alatt változott meg a négyből 3 kategóriában az éllovas.

gtam Egyelőre nem sikerül elpaterolni a megfeneklett Porschét...

p2 Gyorsjelentés a Signatechről: bő két percre tőlük a 6. helyezett Graff, folytatódik a nagy vadászat!

Nem bírom megállni, hogy ne írjam le: az eső most épp hajnal 5-kor érkezik.

p1 A #3-as Rebellion feljött harmadiknak, miközben a #7-es Toyota lassan húsz perce a garázsban.

gtam Elindult a #88-as autó, és legyünk büszkék rá: csak MAJDNEM ment neki egy Aston Martinnak a visszatéréskor. Good job, guys!

p1 Láttunk már nagyon sok kör hátrányból visszajönni autót a Le Mans-i győzelemig (igen, 2017, rád gondolok!), de ahhoz egyelőre egyáltalán a versenybe kellene visszajönni...

p1 És ha ez így folytatódik, akkor nemcsak a Le Mans-i győzelem, hanem a világbajnoki cím is elkezd kicsúszni Kobayashiék kezéből. Ahhoz ugyanis, hogy egy bahreini győzelem mindenképpen a bajnokságot jelentse számukra, itt be kell érniük harmadiknak. Persze ez csak akkor, ha nyer a #8-as Toyota, de az a lehetőség, hogy egyik Toyota sem nyer, annyira valószínűtlen, hogy ilyen rettenetesen kései-korai órán inkább ne is foglalkozzunk vele.

Szomorkodjunk együtt...

gtam Tíz másodperces időbüntetés Farfusnak, amit a következő kiállásnál kell letöltenie. Az indok: megsértette a lassú zóna szabályait. 99 és fél százalékig biztosak lehetünk benne, hogy mi volt a szabálysértés... 

p1 Még 10 perc és a P2-es élmezőny is utoléri Kobayashit...

gtam A Project 1-nek egyelőre nincs valami nagy versenye: a címvédő autójuk tisztes távolságban negyedik, a másik kettő meg csak az autós srácokat, és a verseny felét a pálya mellett töltő #88-ast előzi meg.

p1 Pár másodperc híján fél óra elteltével újra száguld a #7-es Toyota! A hátrányuk 4 kör a #3-as Rebellion mögött – amivel az a nagy baj, hogy a verseny első felében nagyjából három és felet tudtak adni nekik...

p2 Di Resta nagy tempóban szakítja le a testvérautót – legföljebb azt sajnálhatja, hogy a kihagyott fuji forduló miatt nem lehet bajnok, de valószínűleg a könnyeit fel tudja majd itatni egy Le Mans-i kategóriagyőzelemmel, ha elsőként futnak be...

gtpro Bumm. Alex Lynn 3 óra 10 perckor megfutotta a verseny leggyorsabb GT-körét – és ezzel 5 másodperc alá nyomta a hátrányt Calado mögött.

Női percek: mindkét hölgyhármas szépen tartja a helyét. Calderónék esetében ez a 11. hely, ahova az éjjel visszacsúsztak, míg Gattingék számára az Am 10. pozíciója.

p2 A Jota továbbra is egy percen belül van. Ez az a távolság, amit egy safety car-fázis simán lenullázhat.

Hallott valaki valamit az esőről mostanában?

gtpro Hasonlót mondhatunk a Risi hátrányáról a Pro 4. helyén – az 1 perc lemaradás a 3. helyezett Astonhoz képest egy pillanat alatt tűnhet el.

gtpro Van egy külön kis pikantériája az élen zajló párharcnak: az üldöző Lynn épp az üldözött Caladónak "adta át" jaguaros Formula-E ülését...

gtam Azt hiszitek, hogy a versenyautókat nem kell porszívózni? Hát dehogynem. A #88-as Porschét például muszáj volt a harmadik kavicságy-látogatás után.

Azt hiszem, az első 13 órára nem panaszkodhatunk, változatos, látványos és izgalmas versenyünk van (amibe plusz feszültséget visz a mindig mindenkoron "hamarosan" érkező eső). Eljött az őrségváltás ideje, a következő hat órában Balogh Tamás kolléga önti szavakba a Le Mans-i eseményeket! A fél tízes viszontlátásig kiváló versenyt és finom kávékat mindenkinek!

Kellemes hajnalt (mert talán lassan mondhatjuk, hogy az van) kívánok én is mindenkinek. Gellérfi Gergő kollégám azzal a mondattal fogadott, hogy Hadd emeljem ki: a 13. óra elején 8 perc alatt változott meg a négyből 3 kategóriában az éllovas". Hát nem unatkozunk, az biztos, és reméljük, a hátralévő szűk 11 órában sem lesz ez másként!

gtpro_1 Gyors helyzetjelentéssel akartam kezdeni, és végül is arról van szó: a #97-es Aston Martin az #51-es Ferrari kiállása után az élre állt a GTE Pro kategóriában. Messze ez a legszorosabb géposztály, néhány perccel ezelőtt egy másodpercen belüli volt a különbség kettejük között.

lmp1_1 Az LMP1-ben épp most járt a bokszban az éllovas #8-as Toyota, amelynek maradt a fedélzetén Hartley. A többkörös hátrányban lévő #7-es amúgy körönként néhány másodperccel gyorsabb most náluk, de hát óriási a lemaradás, és még a két Rebellion is ott van közöttük...

gtpro_1 Sebastien Bourdais csekkolta, milyen a helyzet a sóderágyban, de a #82-es Risi Ferrari franciája végül úgy döntött, jobb lesz az aszfalton folytatni ezt a versenyt.

Néhány látványos fotó az éjszakai Le Mans-ról, ezekből sosem elég:

lmp2_1 Ha azt mondjuk, hogy az LMP2-ben hárman vannak egy körön belül, akkor igazat mondunk, de nem mondtunk el mindent, hiszen egész pontosan fél percnél is kisebb a különbség az éllovas hármas között! Vezet a #32-es United Autosports a #22-es testvérautó előtt, de a #38-as Jota is jócskán lőtávolon belül.

lmp1_1 Bokszban járt az #1-es Rebellion és a #7-es Toyota: előbbinél maradt Gustavo Menezes az autóban, utóbbinál Jose Maria Lopez vette át a stafétát.

lmp2_1 gtpro_1 Hopp, egy ütközés: a #29-es és a #63-as akadt össze!

Szépen összeszedték egymást, mindketten a falnál/falban, jön is a lassú zóna...

lmp2_1 gtpro_1 A Racing Team Nederlandról és a Weathertech Racingről van szó, talán az utóbbit vezető Toni Vilander volt kissé figyelmetlen, nem észlelte az őt előzni kívánó LMP2-est, de hát ez benne van Le Mans-ban. Kérdés, hogy tudják-e folytatni, a #29-est most rakják vissza a pályára, ők szemlátomást igen.

lmp2_1 Közben az LMP2 élén szorosodik a helyzet: Filipe Albuquerque, akinek a nevével nappal sem könnyű megbirkózni, nemhogy hajnali 4-kor, másfél másodpercre megközelítette Alex Brundle-t. Csata lesz rövidesen a United Autosports autó között a vezetésért! És egyszerre jönnek a bokszba is!

lmp2_1 Sőt, jött velük a nagyjából 15-20 másodperces lemaradásban lévő Jota is. Végeztek a szervizeléssel a unitedesek, egymás mögött tértek vissza a pályára, bele pont a továbbra is érvényben lévő lassú zónába.

lmp2_1 A #29-es megérkezett közben a bokszba némi szerelgetésre, a két United Autosports pedig a lassú zónából kiérve eshet egymásnak - már amennyiben Albuquerque támadni tudja Brundle-t.

gtpro_1 Megint lehet, hogy bajban lesznek rövidesen az operatőrök, mert a GTE Próban is egyre jobban kapaszkodik vissza Alessandro Pier Guidi az #51-es Ferrarival: négy másodperccel van már csak Alexander Lynn #97-es Astonja mögött.

lmp2_1 gtpro_1 No, audiovizuális formában is tudjuk mutatni Nyck de Vries és Toni Vilander iménti ütközését, miközben véget ért a lassú zóna:

A lenti eset áldozatai közül a #29-est már a bokszban szerelik, de a Weathertech is kocog vissza eléggé harcviselt állapotban.

gtam_1 Mielőtt még összecsapna az LMP2 vagy a GTE Pro élmezőnye, gyors pillantás az amatőrökre: itt a #90-es TF Sport Aston Martin vezet, Jonathan Adam az autóban, az előny pedig bő 40 szekundum a #98-as Astonnal szemben, amiben pedig Paul Dalla Lana ül.

lmp2_1 Nőni látszik a különbség a két United Autosports között, a Jota pedig másfélperces hátrányba került a bokszkiállásoknál, miután versenyzőt is cseréltek: az egy hónapja Formula-E-bajnokká avanzsáló Antonio Felix da Costa a volánnál.

gtpro_1 Három másodpercre az #51-es Ferrari a #97-es Aston mögött. Jöhet a csata újabb felvonása!

gtpro_1 Vilandert kapták mikrofonvégre, aki szerint a Tetre Rouge elég nehéz hely önmagában a GT-sek számára is, de ráadásul jött egy LMP2-es autó is, és "nem tudott eltűnni" a kanyarban. Túl nagy a sérülés, szóval valószínűleg ezzel vége is a versenyüknek.

lmp1_1 Rég esett szó az LMP1-ről, de ennek az az oka, hogy a #8-as Toyota és Kazuki Nakajima továbbra is egykörös előnnyel vezet az #1-es Rebellion előtt.

gtam_1 Újabb baleset, a #62-es autó áll a pályán, némi kiszakadt gumibálával keretezve. Sárga zászló!

Na vajon mit művelt Charles Hollings? Az biztos, hogy a Red River Sport Ferrarija nekiment a gumifalnak.

gtpro_1 Bokszban a #97-es Aston a GTE Pro éléről, versenyzőcserét is megejtettek, Lynn helyére Maxime Martin érkezett. Az #51-es Ferrari ezzel vezet, de rövidesen nekik is esedékes a kiállásuk.

lmp2_1 Közben a Nielsen Racing #24-ese vánszorog gyökketővel a pályán...

lmp1_1 lmp2_1 Miközben bokszban járt az összetett második helyén álló #1-es Rebellion, ahol Norman Nato vette át a volánt, az LMP2-ben vezető két United Autosport is megejtette az újabb kiállását.

gtam_1 Bent járt Jonathan Adam is, így Paul Dalla Lana vezet perpillanat a #98-assal az amatőrök között.

gtpro_1 Helycsere az élen a GTE Próban - vagyis nem konkrét helycsere, hiszen eddig is az #51-es Ferrari vezetett, de most a bokszkiállás után is az első helyre tértek vissza Pier Guidival!

Egy kis összegzés szűk 10 órával a vége előtt: eddig az 59 egységből 7 esett ki, egyet pedig kizártak.

A rekord egyébként 48 célba érő autó három évvel ezelőttről. Mivel még jócskán van hátra a versenyből, én arra fogadnék, hogy nem lesz idén csúcsdöntés...

gtam_1 Beért a bokszba a #62-es Red River Sport Ferrari, amelynek a vezető oldali ajtajával igencsak meggyűlt a bajuk a szerelőknek...

gtam_1 Közben egy áthajtásos büntetés a HubAuto Corsa Ferrari számára, mert túllépték a megengedett sebességet a lassú zóna alatt.

Szépen összeeszkábálták ezt a #62-est, folytathatja a versenyt:

gtam_1 Jonathan Adam utolérte Paul Dalla Lanát, így annak ellenére is visszavette a vezetést, hogy eggyel több bokszkiállást teljesített már a #90-es.

gtam_1 Dalla Lana ezzel a lendülettel ki is jött a maga kiállására. Az LMP1 mellett egyébként így ez az egyetlen kategória, ahol nem 20 másodperc alatti a különbség az éllovas páros között.

Más években ilyenkor lassan már el szokott kezdeni világosodni Le Mans-ban, a szeptemberi időpont miatt viszont most erre még órákat várnunk kell. Az a várva várt eső meg csak nem akar megjönni...

gtpro_1 Azok után, hogy az #51-es Ferrari az élre tört, most megint a #97-es Aston diktálta a jobb tempót: Martin öt másodpercre megközelítette Pier Guidit.

gtpro_1 Jelentjük: már csak két másodperc az az öt. Újabb csata van a láthatáron közöttük a vezetésért!

lmp1_1 gtpro_1 Bokszban járt az éllovas #8-as Toyota, a GTE Próban pedig előzés: újra a #97-es Aston Martin az élen! Elképesztő, össze sem tudjuk számolni, hányadszor változik már a vezető egység a GTE Próban.

lmp1_1 Bent az #1-es Rebellion is, Norman Natóék továbbra is egy kör hátrányban a #8-as Toyota mögött. Bokszban a #7-es is, nekik továbbra is jelentős a hátrányuk a néhány órával ezelőtti turbóprobléma után.

lmp2_1 Megint egyszerre a bokszban a két United Autosports-autó, de most volt a pályán úgy 20 másodpercnyi távolság közöttük. Viszont így is változik a sorrend: a #22-esnél csak tankoltak, míg a #32-esnél minden mást is csináltak, így előbbi az élre állt!

lmp2_1 Nem hagyja magát a #32-es: Job van Uitert rögtön ott lohol Albuquerque sarkában!

lmp2_1 És a #32-es már vezet is - ez gyors volt!

gtam_1 Megint bajban a Red River Sport: lassan csorog az autó a pálya szélén, defektnek tűnik. Nagyon nincsenek könnyű óráik...

gtpro_1 Bokszban a #97-es Aston az élről, így most megint az #51-es Ferrari vezet. Na vajon megint változik-e a sorrend közöttük majd az AF Corse kiállása után?

gtam_1 Az amatőrök közötti éllovas is a bokszban, és náluk versenyzőcsere is volt: Adam helyét Charlie Eastwood vette át.

Újabb óra telt el, szám szerint a tizenötödik, rövidesen jövünk is a helyzetjelentő-összegző beszámolóval.

lmp2_1 Egy megforgás, a #39-es autó gondolta úgy, hogy piruettezik egyet.

Meg is érkezett a beszámoló, a most ébredők számára IDE KATTINTVA érhető el a gyors felzárkóztató az éjszakai-hajnali eseményekről.

lmp2_1 Érdekes, alig néhány kör után ismét a bokszban járt a #32-es United Autosport. Rövid szerviz volt ugyan, de így akkor a #22-es vezet.

lmp1_1 Nakajima a pitben, kerékcsere, de marad ő a vezető #8-as Toyotában.

gtpro_1 A négy kategória közül a GTE Próban a legszorosabb az állás pillanatnyilag: 15 másodperc a különbség a #97-es Aston és az #51-es Ferrari között.

lmp2_1 gtam_1 Rég ejtettünk szót a hölgyekről: Sophia Flörschék a 11. helyen állnak az LMP2-ben, míg Rahel Freyék ugyanezt a pozíciót foglalják el a GTE Am kategóriában.

lmp2_1 Albuquerque-nek volt egy meleg pillanata, ahogy sietett be a bokszba, majdnem ütközött egy GT-autóval. Pilótacsere, Phil Hanson ül be. Ezzel a #32-es ismét az élen, de ne feledjük, hogy a két United-autó között most eltolták a kiállásokat - elvileg valamit orvosolni is kellett a #32-esen, de rendben van a tempójuk.

lmp2_1 A harmadik helyen álló Jota is érkezett a #22-essel együtt a bokszba, náluk Anthony Davidson ült most be az autóba.

lmp2_1 És megint bokszban a #32-es, rövidebb etapok ezek a vártnál Job van Uitertéknél. A #22-es Philip Hansonnal ismét az LMP2 élén.

gtam_1 Fellélegezhet a #98-as: Dalla Lana kiszállt az autóból, Ross Gunn most a volánnál. Visszacsúsztak a harmadik helyre, de nem nagy a hátrányuk a #77-es Dempsey Proton Racinggel szemben.

lmp2_1 Da Costa közben elmondta, hogy néhány órája a Jotának volt egy nem tervezett kiállása, ezért veszítettek időt a két United Autosporttal szemben. Náluk viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy baj van a #32-essel, amely folyathatja az olajat. Nem hangzik jól, akkor sem, ha ez "csak" gyakoribb bokszlátogatásokat eredményez...

gtpro_1 Közben nem tervezett kiállás a negyedik helyen haladó #91-es Porschének szervóproblémák okán.

lmp2_1 Lehet, hogy folyatja az olajat a #32-es, de perpill gyorsabb, mint a testvérautó: hét másodpercre olvadt a #22-es előnye.

lmp1_1 Rég beszéltünk az LMP1-ről, úgyhogy a két Toyota gyors körökkel gondoskodik róla, hogy ne feledkezzünk meg róluk: előbb Nakajima pakolt oda egy 3:21-es időt, amire válaszként a többkörös hátrányban lévő Lopez bement a 3:20-as tartományba is.

lmp2_1 Két másodperc alatt a különbség a két United Autosport között. Testvérharc jöhet a vezetésért!

lmp2_1 De már megint bokszban a #32-es! Alig húsz perce jártak ott, ráadásul ők voltak később előzőleg is, nem a #22-es. És most már be is tolják a garázsba, ez így nyilván nem mehetett tovább.

gtpro_1 GTE Próban is zajlik az élet: megint betolták a bokszba a #91-es Porschét, ezúttal a csapat jelentése szerint elektronikai gondok miatt. A #97-es Aston eközben tervezett kiálláson, így most átmenetileg ismét az #51-es vezet, de volt úgy negyed perc lemaradásuk a riválissal szemben.

gtam_1 Bütykölni kell valamit a #98-ason is, amely így már csak negyedik. A bokszutcai riporterek szerint fékcsere történik Ross Gunnék Astonján.

lmp2_1 Máris körhátrányba került Van Uitert a #32-essel, a Jota már meg is előzte őket, sőt a mondat írása közben a Panis Racing is, de nincs messze a #26-os G-Drive és a #39-es sem.

lmp2_1 gtam_1 Folyamatosan csúszik hátra a #32-es és a szintén szervizelés alatt álló #98-as: már csak a kategóriájuk ötödik és hetedik helyén állnak.

Közben pedig elérkeztünk a verseny kétharmadához, így gyorsjelentés az éllovasokról: LMP1-ebn a #8-as Toyota, LMP2-ben a #22-es United Autosport, GTE Próban az #51-es AF Corse Ferrari, GTE Amban a #90-es TF Sport Aston Martin vezet.

gtpro_1 A GTE Próban pedig az #51-es a bokszkiállása után is vezet, újabb fordulat tehát a #97-es Astonnal folytatott párharcban! Persze nem nagy a különbség, mindössze két másodperc - 16 órányi autózgatás után...

lmp2_1 A #32-es elszállásával sem maradunk izgalmak nélkül az LMP2-ben, a második helyre előrelépő Jota egy percen belül a #22-eshez képest. A negyedik helyért Roman Ruszinov és James Allen csatázhat rövidesen a #26-ossal és a #39-essel.

gtpro_1 Daniel Serra és Harry Tincknell egymás nyakában, de egyelőre kitart az élen az #51-es.

gtpro_1 De csak eddig: Serra jól manőverezett a forgalomban, de Tincknell gyorsabb volt, így újra a #97-es Aston Martin az élen!

lmp2_1 Teljesen elszállt a #32-es, már csak a kategória 14. helyén, de még mindig a bokszban... A #98-as viszont legalább már folytatni tudta a versenyt, de ők is egészen az amatőrök 13. helyéig zuhantak hátra.

Klasszikus Le Mans-i pillanatképek - furcsa egyébként, hogy Le Mans-ban még mindig nem világosodik, de hát ezzel jár a szeptemberi időpont...

lmp1_1 A #7-es Toyota idő közben visszavett egy kört a hátrányából, így most a négy LMP1-es autó között igazságosan elosztva két-két kör a távolság.

gtam_1 Újra bajban a hányattatott sorsú #88-as: Adrien de Leener alatt úszott el az autó hátulja. Meg is ragadt a bukótérben, sárga zászló.

lmp2_1 No, hosszú-hosszú percek után végre újraindult a #32-es is: azok után, hogy a vezetésért csatáztak, most bő fél óra hátránnyal csak a 15. helyen állnak...

gtpro_1 A GTE Pro továbbra is hihetetlen: a #97-es Aston nem tudott elszakadni az #51-es Ferraritól, másfél-két másodperc között mozog a differencia.

gtam_1 A #98-ast is húzza ám az ág rendesen: nem elég, hogy ők is rengeteget vesztegeltek a bokszban, most még egy egyperces stop&gót is a nyakukba akasztottak egy lassú zónában elkövetett vétség miatt, ami alighanem gyorshajtást jelent.

Jelentjük: elkezdett pirkadni Le Mans-ban! Az úgy nagyjából 16 órája várt esőnek viszont nyoma sincs...

gtpro_1 gtam_1 Nagy napja lehet ez majd az Astonnak: a GTE Próban kiélezett csatát vívnak az első helyért, az amatőrök között pedig nagyjából egykörös előnnyel vezetnek.

Ezen az onboardon is látszik, hogy lassan világosodik:

lmp2_1 Megy a csata a dobogó alsó fokáért: Matthieu Vaxiviere-t (#31) érte utol Mikkel Jensen (#26). De egyelőre nem tud előzni a G-Drive.

gtam_1 Közben pilótacsere az amatőrök éllovasánál: Salic Yoluh ült be a #90-es TF Sport Aston Martinba.

lmp1_1 De ha már szóba került, hogy ki vezet: az LMP1-ben Sebastien Buemi (#8 Toyota), Bruno Senna (#1 Rebellion), Nathanael Berthon (#3) és Mike Conway (#7) jelenleg az autóban.

lmp2_1 Óriási csata a Panis Racing és a G-Drive között a harmadik helyért, Jensen nem tud egyelőre elmenni Vaxiviere mellett.

gtpro_1 Serra nyilatkozik épp, ez azt is jelenti, hogy James Calado ült a helyére. Hátránya most 16 másodperc Ticknell mögött.

lmp2_1 gtpro_1 Jensen viszont kiállt, így most egy ideig megint figyelhetjük a GT-seket, ahol Calado megindult Ticknell után: egy kör alatt 2,7 másodperccel volt gyorsabb nála.

Ha valaki esetleg most ébredt volna meg: az LMP1-ben a #8-as Toyota, az LMP2-ben a #22-es United Autosports, a GTE Próban a #97-es Aston, a GTE Am kategóriában pedig a #90-es TF Sport Aston vezet. Szűk hét óra még a versenyből.

gtpro_1 Calado nagyon dönget: folyamatosan másfél-két másodperccel gyorsabb, mint Tincknell. Ismét tíz másodperc alatt a különbség.

lmp2_1 Hihetetlen, megint gondban a holland csapat: Frits van Eerd ássa el magát félig a sóderben az első kombinációban.

Íme:

Lassúzóna a történtek okán.

lmp2_1 Közben a bokszkiállások során megtörtént a helycsere a harmadik helyen: a #26-os G-Drive átlépte a Panis Racinget.

Közben újabb kiesőink vannak: a #70-es MR Racing, a korábban karambolozó #63-as, valamint a Dragonspeed USA #21-es egysége, amelyben Juan Pablo Montoya is helyet kapott. Így már csak 48 egység van versenyben. Ez még rekordbeállítást jelentene, de hát van még 6 és fél óra...

Mozgóképen is az iménti forgás:

lmp1_1 Mindeközben Buemi senkitől sem zavartatva vezet: a #8-as Toyota fórja továbbra is bő két kör az #1-es Rebellion előtt, és körönként néhány másodperccel növeli is ezt.

gtpro_1 Pitben a #97-es Aston az élről, Alex Lynn pattant be, így az #51-es Ferrari átveszi a vezetést ideiglenesen. Meglátjuk, mi lesz a helyzet néhány kör múlva, de ők nagyon nem szakadnak el egymástól: a kiállás előtt 3-5 másodperc között mozgott a különbség.

Reggeli torna Le Mans-módra:

lmp1_1 gtam_1 Az LMP1-ben és a GTE Am kategóriában is megejtette a legújabb kiállását az éllovas, azaz a #8-as Toyota és a #90-es TF Sport Aston.

gtpro_1 Kijött a bokszba az #51-es Ferrari, de féktárcsát is cseréltek neki, így most némi hátrányba került a #97-es Aston Martinhoz képest, amely ezzel visszavette a vezetést a kategóriában.

Újabb óra telt el, méghozzá a 18., azaz jön a verseny utolsó negyede.

lmp1_1 Az #1-es Rebellion hátránya közben már inkább három körre rúg, semmint kettőre: folyamatosan lép el a #8-as Toyota tőlük.

gtpro_1 Egész pontosan fél percre nőtt a távolság a #97-es és az #51-es között, sőt most egyelőre Lynn gyorsabb, mint Calado, így nyílhat közöttük az olló.

lmp1_1 Ha egyébként a #8-as Toyota kitart az élen, akkor ez Buemi és Nakajima számára zsinórban a harmadik Le Mans-i győzelem lenne, míg a Fernando Alonso helyére érkezett Brendon Hartley második sikerét jegyezné (ő 2017-ben még a Porschével győzött).

lmp2_1 gtam_1 Most minden kategóriában kicsit szétszakadt az élboly - már amennyiben 35 másodperces különbséget szétszakadásnak lehet hívni egy 24 órás versenyen -, így van időnk megemlíteni, hogy a két teljesen női egység egyaránt a saját kategóriájuk 9. helyén haladnak.

lmp1_1 Betolják a bokszba a második helyen haladó #1-es Rebelliont! Orrkúpcsere lesz, az látszik (már ha engedi magát leszedni), de van-e valami komolyabb gond is?

gtam_1 Megforog az Iron Lynx #85-ös autója, a #89-es autó pedig szinte ezzel egy időben kap jobb első defektet, ami kissé a karosszériát is megbontotta.

Így nézett ki az autó jobb eleje, a törmelékek miatt pedig lassúzóna érvényben.

lmp1_1 Közben bokszban járt a #3-as Rebellion is, de így is átvette a második helyet az #1-estől! Közben Menezesék is visszatérhettek a pályára, bele a lassúzónába, és eléggé gyanús, hogy a megengedettnél kicsit gyorsabban tették meg az első métereket...

lmp2_1 A #35-ös Eurasia Motorsport is megforog az első kombinációban, de Nobuya Yamanaka folytatni tudja gond nélkül, így nem kell újabb lassúzónát érvénybe léptetni - merthogy az előzőnek vége közben.

lmp1_1 Az #1-es Rebellion gondja miatt öt kör immár az előnye a #8-as Toyotának: van még persze öt és fél óra hátra, de ezt már csak ők veszíthetik el. A Rebellionok között viszont nagy lehet a csata a második-harmadik helyekért, amibe akár még a #7-es Toyota is beleszólhat, ha tempót és szerencsét találnak.

gtpro_1 Bár még mindig a GTE Pro a legszorosabb kategória, most ott is 40 másodpercre hízott a differencia: Calado egyelőre nem tud közeledni Lynnre.

lmp2_1 Most a legizgalmasabb csatát az LMP2 ötödik-hatodik helyén láthatjuk: Vincent Capillaire és Pierre Ragues eshet rövidesen egymásnak.

lmp2_1 Megint egy hiba az első kombinációban: ezúttal Jakub Smiechowski forgatta bele a sóderágyba a #34-es autót, ami ott is ragadt. Ismét lassúzóna.

lmp2_1 Érdekes jelenetek a #47-es Cetilar Racingnél: a bokszban hátsó elemet cseréltek, amelyet a szerelők csak nagy nehezen, némi rugdosás segítségével tudtak felapplikálni.

gtpro_1 Bokszban járt a #97-es Aston, így most átmenetileg ismét az #51-es AF Corse Ferrari az élen.

gtam_1 Morris Chen is elásta magát és az Auto Hub Racing #72-es versenygépét, emiatt van már megint lassúzóna.

gtpro_1 Megjárta az #51-es AF Corse Ferrari is a bokszot, Alessandro Pier Guidi vette át a volánt, így most megint a #97-es Aston vezet.

gtam_1 Visszarakták Chen autóját, kocog vissza a bokszba, a lassúzónának pedig vége.

gtpro_1 Szépen meghízott az utóbbi két bokszlátogatás alatt a #97-es és az #51-es közötti különbség: most már egy perc fölött a távolság a két GT-éllovas között.

Újabb óra telt el, már csak öt van hátra, így gyorsan a négy kategória éllovasa: LMP1-ben Sebastien Buemi (#8-as Toyota), LMP2-ben Paul di Resta (#22-es United Autosport), GTE Próban Alexander Lynn (#97-es Aston Martin), GTE Amban pedig Jonathan Adam (#90-es Aston) vezet.

lmp1_1 Megjárta a bokszot a #3-as Rebellion: Romain Dumas az autóban, viszont ezzel az #1-es visszavette a második helyet tőlük. Nagy csata lehet még közöttük a második helyért. A #8-as Toyota öt körrel előttük, a #7-es kettővel mögöttük.

A legutóbbi incidens videón is:

Jön tehát az utolsó szűk öt óra a versenyen, amelyet már ismét a szerkesztőség Le Mans-guruja, a vélhetően üdén-frissén megébredő (majd ezt megerősíti ő, hogy így van-e!) Gellérfi Gergő fog nektek tolmácsolni. Én búcsúzom mára (de csak innen, lesz ma még MotoGP is, azt se feledje senki!), az utolsó órákhoz pedig jó szórakozást!

Köszönöm Tominak, hogy tartotta a frontot, hát hogy fitt és üde lennék, azt nem merném állítani, de a három és fél órás gyorstöltés azért a dolgát megtette. Két dologra mertem volna fogadni: hogy Dalla Lana csinál valami őrületet és hogy egy csepp eső nem lesz. Egy-egy az eredmény, megkövetem a kanadai úrvezetőt azért, hogy ilyesmit gondoltam róla.

p1 Buemi átadta az élen álló autót Hartleynak, ha váratlan dolog nem történik, a svájci pilóta befejezte az idei Le Mans-t.

gtam Ha már "szóba került" a sokáig élen álló, majd szerelésre kényszerülő Dalla Lana, Farfus, Gunn legénységű Aston Martin: a kategória 11. helyén állnak most.

gtam Folyamatosan dolgoznak a sportfelügyelők, a #89-es autót például 500 euróra büntették, mert amikor elindultak a bokszból, egy ember még a "munkaterületen'' tartózkodott.

Méretes eső érkezik délről, most úgy 100 kilométerre van. Én nem hiszek neki.

gtpro Piuer Guidi folyamatosan lopja a távolságot Lynn mögött, bár a korábbinál nagyobb, szűk egyperces a különbség, az Aston Martin még nem dőlhet hátra.

gtam Közben akárhogy számolom, az a helyzet, hogy biztos nem fogják beállítani se a célba érési rekordot, hiszen a #88-as Proton hiába köröz majd a pályán négy és fél óra múlva is, a körszámuk miatt nem fognak bekerülni a végeredménybe.

p1 És egy másik dolog sem lesz: körszámrekord. 397 a csúcs, ha több lassítás nem lesz, 386-388 körül lesz a vége Buemiéknek négy és fél óra múlva.

p1 Dumas siet: a #3-as Rebellion az imént futatta meg eddigi leggyorsabb körét. Van is hova rohanni, hiszen Menezes veszett tempóban közeledik mögötte.

p1 És persze semmiképp se kívánunk ilyet senkinek, de... Ha a #8-as Toyotát is utoléri a balszerencse, akkor a két Rebellion harca a Le Mans-i győzelemről dönthet.

p2 Sophia Flörsch a 9. helyre jön vissza a bokszból. Nagyon masszív, nagyon stabil teljesítmény tőlük, s félreértés nem essék, ezt nem a nemük miatt mondom, hanem mert három újonc alkotja az egységet...

p2 Da Costa szállt be a második helyen álló Jotába. A lemaradás 1:50 a United #22 mögött, bőven behozható – de ehhez ritmusváltás szükséges.

p1 Egymás után bokszol a két Rebellion, ha nem tévedek, szoros lehet a harc Menezes visszatérése után.

p1 17 másodperc! Ez szoros, nagyon szoros... És nyers tempóban az #1-es erősebb.

p2 Vergne darálja lefelé a különbséget az élen haladó kettőshöz képest. Az éjszaka összepusztuló G-Drive, amely két és fél kört veszített a meghibásodás miatt, már majdnem körön belül. Márpedig ha sikerül visszajönni körön belülre, akkor visszajön a győzelmi esély is.

Gareth Bale éhesen és motivációval telve tér vissza... Bocs, azt hiszem, rosszul állítottam be a twitteres szűrőmet...

gtpro Az a tény, hogy egyik gyári Porsche sem tud majd az Am mezőnye előtt végezni, végtelenül kínos. És ezt önmagában nem lehet a teljesítmény-kiegyenlítés igazságtalanságaira fogni.

p2 Egyszerre bokszban a United és a G-Drive – az orosz autó friss gumin küzdhet tovább azért, hogy körön belülre kerüljön.

Egy kis összefoglaló a későn kelőknek:

p1 A fél versenyen át magabiztosan vezető #7-es autó turbóhiba miatt fél órát veszített, azóta Buemiék száguldanak komoly előnyben a győzelem felé, míg a búcsúzó Rebellion kettős dobogóval zárhatja a Le Mans-i kalandot. A ByKolles persze kiesett, már régen.

p2 Az élmezőny fokozatosan rostálódott le, elsősorban műszaki gondok miatt, így jelenleg csak két autó van körön belül, a #22-es United és a #38-as Jota – tiszta körülmények között nem tűnik lehetségesnek a helycsere. A korábban műszaki okokból két és fél kört veszítő G-Drive nagy tempóban jön felfelé, jelenleg harmadikak, és láthatóan nem mondtak le a győzelemről.

gtpro Hosszú-hosszú, nagyon hosszú órák óta tart a #97-es Aston Martin és az #51-es Ferrari párharca – most előbbi egység áll jobban, de a különbség egy kiállásnál is kevesebb köztük. Több mint 12 órája ez a két autó emelkedik ki a mezőnyből.

gtam Korábban ez volt a legszorosabb kategória, és ez most is igaz, de csak a második helyen: a #90-es Aston Martin egyedül, körelőnyben száguld a mezőny élén, miután a félig-meddig gyári #98-as műszaki hiba miatt szerelésre kényszerült.

p1 Mindkét Rebellion kiállását vizsgálják. Az egyikük állítólag nyulat is gázolt, bevallom, erről lemaradtam.

Már "csak" egy ELMS-futam van hátra az idei Le Mans-ból.

p2 Ez de szép...

Volt egy kis sárga zászló, de már elmúlt. Tegyünk úgy, mintha meg se történt volna.

p1 Dumas viszont nem tehet úgy, mintha nem lenne célkeresztben! Menezes 10 másodperces távolságból kergeti.

p2 "Mindenki mindent megtesz, de most ez van..." – sommázta röviden az ezer sebből vérző Nederland versenyét az F2-es címvédő Nyck de Vries. Az egység egyeseknél, például a Graffnál és az IDEC-nél néggyel több alkalommal járt a bokszban, hátrányuk 20 kör az éllovashoz képest.

p1 Fantasztikus a Rebellion végsebessége, az egyenesben Menezes simán megzabálta az éllovast.

Ismeritek a levegőben lógó, készülő dráma illatát? Az imént megcsapta az orrom.

p1 Az imént már méterekben írták ki a távolságot a két Rebellion között. A tét a második hely!

Na kérem. A befutó után fog leszakadni az eső a legújabb előrejelzés szerint. Ezt készséggel elhiszem!

gtam Dalla Lana visszaült a #98-as autóba. Nagy kárt már nem tud okozni.

p2 A United és a G-Drive is a bokszban járt a P2 élén álló hármasból, hamarosan nézhetünk egy újabb különbséget köztük.

p1 Dumas még tartja magát Menezes előtt, a különbség 3 másodperc.

gtpro A Pro élén pedig az a helyzet, hogy a (nem szinkronban lévő) kiállásoknál adogatja ide-oda a vezetést az erősebbik Ferrari és Aston. Ők kb. 13 órája állnak édeskettesben a kategória első helyén.

p2 Valamennyit közeledett a Jota Da Costával a volánnál, most 1:35 a hátrány honfitársa, a korábbi körrekorder Albuquerque mögött.

p1 Nem lettem volna az Aston helyében, akit jobbról-balról szendvicsbe fogott a két Rebellion! Egy másodpercen belül Dumas és Menezes.

Hát ez mindent visz. Egy Sam Smith nevű derék médiamunkás osztotta meg kedvenc Le Mans-i emlékét:

"A Team Ascarival dolgoztam 2001-ben, és elküldtek motoron, hogy keressem meg a versenyzőnket (talán Ben Collins volt), aki megállt a Mulsanne és az Indianapolis között. Nekimentem egy részeg dán szurkolónak, és kihallgattak a rendőrök!"

p1 Hihetetlen, egymás nyakán a két Rebellion 21 óra elteltével. És egyelőre nincs előzés.

p1 Menezes hosszan kifejtette a véleményét a csapattárs mögötti haladásról a rádióban, de szerencséjére Dumas kiállt a bokszba. Most jön az amerikai is, vajon hova tér vissza?

p1 Mögé jött vissza! Továbbra is a #3-as Rebellioné a második hely!

p1 Mögé jött vissza! Továbbra is a #3-as Rebellioné a második hely!

p1 A Rebellion büszkén tette közzé, hogy közölték a stratégiát a csapattal – ennek jelentése minden bizonnyal az, hogy Menezes nem előzhet. És Menezes nem örül.

p1 A fékek óvására hívták fel Menezes figyelmét.

p1 A Rebellion története sorrán mindössze egyetlen összetett dobogót szerzett, még 2018-ban – Menezes akkor is ott volt az autóban, akkor még a #3-asban. A 2017-es őrült versenyen LMP2-es egységként kerültek az összetett 3. helyére, de utólag kizárták őket.

gtam Larry ten Voorde feljött a második helyre a Project 1 Porschével: hátránya 3:20 a TF Sport mögött, melyet az a Yoluc hoz, aki a Le Mans első török kategóriagyőztese lehet.

gtam A thai Inthraphuvasak Vuttikhorn a kiállás utáni első körén háttal próbálta meg bevenni a Ford-sikánt. Nem sikerült, sárga zászló. A #99-es autó nehéz verseny után már a 6. helyen állt, most rontani fognak.

p2 Most akárhogy nézem, körön belül van a harmadik helyezett G-Drive! Lesz még itt fordulat?

gtam Csak nem jön ki az a Poesche a kavicságyból, ebből lassú zóna lesz, azt hiszem...

gtam Nem lesz, kijött. Fel a fejjel, Vutti!

p1 Mivel minden kategóriának van egy határozott esélyese, anélkül, hogy bármit elkiabálnánk, nézzük, kik milyen Le Mans-i eredményekkel büszkélkedhetnek eddig. A Toyota #8-as autója zsinórban harmadik győzelme felé tart, s Buemi és Nakajima azon szűk elitklubba léphetnek be, akik sorozatban háromszor győznek Le Mans-ban. Rászolgáltak, a kezdetektől a projekttel voltak jóban rosszban, több ízben veszítettek el megnyertnek tűnt versenyeket. Hartley 2017-es porschés sikere után másodszor érhet a csúcsra.

p2 A United Autosports eddig két negyedik és egy harmadik helyet szerzett az LMP2-ben, a győzelem így a Zak Berown-féle alakulat eddigi legnagyobb sikere lehet. A tavalyi negyedik hely egyúttal a negyedik Le Mans-indulását jegyző Hanson és a harmadszor itt induló Di Resta és a korábbi gyári Audi-pilóta Albuquerque legjobb eredménye is volt – azaz a teljes egység legnagyobb utáni sikere felé tart.

gtpro A Pro-kategóriában az Aston Martin 2017-ben nyert újra, akkor is a #97-es egységgel, de a névsor teljesen kicserélődött azóta. Tincknell 2014-ben a Jotával nyert LMP2-es kategóriát, Martin legjobb eredménye két hetedik hely még az évtized elejéről, míg Lynn két küzdelmes éven van túl az Aston Martinnal, tavalyi kategória-12. helye a legnagyobb "sikere".

gtpro Mivel a Próban a legnyitottabb a győzelem kérdése, nézzük meg az #51-es legénységét is: itt jóval egyszerűbb a dolgunk, hiszen a Calado, Pier Guidi, Serra hármas győzött tavaly ugyanezzel az autóval! A brazil ráadásul 2017-ben újoncként is begyűjtött egy sikert az Astonnal.

gtam Az amatőr versenyt toronymagasan vezető TF Sport legjobb eredménye a 2017-es bemutatkozás alkalmával elért 7. hely volt. Ez a török Yoluc számára is a csúcs, míg az ír Eastwoodnak a tavalyi 11. pozíció, Jonny Adam viszont Pro-kategóriagyőztes volt Serra és Turner partnereként 2017-ben.

p1 Az egymással hadakozó Rebellionok egy kör különbséggel jönnek a bokszba, s könnyen lehet, hogy Menezes problémáit egy apróság oldja meg: a #3-as autó ugyanis lefulladt a bokszban, s bár nem sok időt veszített, a különbség mindössze 1 másodperc volt a kiállás előtt, szóval ez döntő lehet. Nato ült be Menezes helyére, Dumas-t az ifjú Deletraz váltotta.

p1 Végül megtörtént a helycsere a bokszban nem csak a hiba miatt. Valljuk be őszintén, ez így igazságos, sokkal erősebb formát mutattak Menezesék végig.

A kilences ma a nők száma: Visserék és Freyék is ebben a pozícióban tartózkodnak már jó ideje.

p2 Épphogy az LMP2 éllovasa elé jön vissza a bokszból Jensen, ezzel tiszta versenyben körön belül a G-Drive. Eközben Da Costa eszetlen tempót nyom a második helyen!

gtam Ten Voorde száguld és három percen belül van az éllovashoz képest. Mindent megtesz a holland a Project 1 címvédéséért.

p2 A G-Drive-ot kissé feltartotta a #8-as Toyota. Ezt a mondatot se gondoltam, hogy leírom ma.

p2 Davidson a befutóember a Jotában. Ha tippelnem kell, azt mondanám, hogy a szemét kinyomja majd a gépnek. A brit dobogón már állt Le Mans-ban, de kategóriagyőzelme még nincsen.

gtpro Megint az Aston elől, de nagyon megy a matekozás, kinek hogy jönnek ki a kiállások a végén...

Belül vagyunk az utolsó két órán, hihetetlen, de már csak a verseny egy tizenketted része van hátra.

Bár a Prón kívül minden kategória eldőlni látszik, ez Le Mans, szóval ne tegyünk felelőtlen kijelentéseket.

p2 Még nem került szóba egy igazi nagymenő: Nicolas Lapierre hozza a cél felé az utolsó két órában a Cool Racing autóját, mely a kategória nyolcadik helyén halad.

p2 Nagyon jó eredmény felé tart két inkább outsidernek tűnő autó az LMP2-ben: a Panis Racing a 4., a Graff most épp a 6. helyen.

p2 És az Alpine a mezőny legvégéről visszajött az 5. pozícióba, ez is megsüvegelendő.

p1 Nakajimáék magabiztosan vezetnek, de ne feledjük: az elmúlt négy évben kétszer is a hajrában érte utol az élen álló Toyota-egységet a balszerencse. 2019-ben Lopezt az utolsó óra elején, 2016-ban Nakajimát a verseny utolsó pillanataiban.

p1 Japán autóhoz persze japán befutóember dukál: ahogy az elmúlt években, most is Nakajima viheti célba az egységet.

Végeztem egy kis számolgatást a kategóriák megbízhatóságáról – a több mint három órája bokszban álló Hub Autót és a bizonyosan nem értékelhető Proton #88-at nem számolva.

p1 4 / 5 = 80%

p2 18 / 24 = 75%

gtpro 7 / 8 = 88%

gtam 16 / 22 = 73%

Összesítve a GT-ket és a prototípusokat a megbízhatósági arány kis kerekítéssel egyaránt 76 százalékos.

Másfél óra és tiszta körülmények között bő 300 kilométer van hátra – gyakorlatilag egy F1-es nagydíj távja maradt az idei Le Mans-ból.

Az egekbe szállhatott a vérnyomás a magabiztosan vezető Unitednél...

gtpro Nagyszervizen járt az #51-es Ferrari, Calado az autóban. Lesz még egy kiállásuk és úgy fest, az Astonnak is egy lesz csak – azaz az Aston kezében a győzelem (egyelőre)...

gtam Cairoli szépen harapdálja lefelé a Project 1 hátrányát, de még mindig van belőle 2 és fél perc. Számításaim szerint ez tiszta körülmények között behozhatatlan.

p2 Di Resta, Davidson, Vergne – micsoda hármas a P2-es mezőny első három helyén: három versenyző, akihez az F1 kegyetlen volt, de máshol bizonyítottak.

gtpro Calado 70 másodperc lemaradásban az Aston mögött. Körönként 3,5 másodpercet kellene hoznia átlagban – vagy talán kicsit kevesebbet, hiszen a Ferrari utolsó kiállása rövidebb lesz. De ez így is nagyon sok.

gtam Stabil teljesítménnyel fellopózott az Am 5. helyére egy autó, akiket biztosan nem említettünk az elmúlt szűk egy napban: a Gulf Racing Porschéje, a volánnál most épp az újonc Benjamin Barkerrel.

gtpro Amit az előbb Caladóról írtam, az inkább csak elméleti. Az utolsó körben 8 századot tudtak faragni.

gtpro Mennyire sok az a fél perc, amit a Ferrari hosszú órákkal ezelőtt elveszített a bokszban... Egészen más lenne a 35 másodperc különbség, mint a 65 szekundum. Egy safety carban azonban még mindig bízhatnak.

gtam Laszkaratosz, a görög megint elhajította a #89-es Porschét. De megint továbbmegy.

Kutattam kicsit, és nagyjából az a helyzet, hogy Franciaországban egyetlen település van, ahol nem esett tegnap fél három óta.

p1 Deletraz! Az ifjú svájci kavicságyat látogatott és meg is koccolta a falat a #3-as Rebellionnal! Jön a bokszba, és érkezik Lopez a háttérben – a dobogóba kerülhet ez a hiba, akár a svájcié, akár a féké volt?

p1 Paneleket cserélnek a #3-ason! És jön a Toyota...

p1 Több mint két perce a bokszban az autó, és már csak fél kör az előny a Toyotával szemben. És nem indul be az autó!!!

p1 És a másik Rebellion is beragad a bokszban!!!

p1 Menezes végül csak fél percet veszít, a #3-ast viszont be kellett tolni, így aztán a Toyota már körön belül van hozzájuk képest, a dobogóhoz képest.

p1 Sőt, engem is összezavart most a live timing: a #7-es megelőzte a beragadó Rebelliont, mely végre visszatér a pályára. Egy összetett dobogót veszítenek Deletraz-ék ezzel!

p1 Nakajima utolsó előtti kiállása is jó hosszú, de úgy tűnik, csak biztonsági nézelődés zajlott, hiszen a japán visszajön a pályára.

A nagy izgalmak közepette beléptünk az utolsó órába.

gtam Becsaoódott a #99.es az S-kanyarok végén! Vajon lesz-e safety car? Az autó darabokban, a gumifal a pályán...

gtam Az autó gurul és hullatja elemeit. Lassú zónával megoldják, de egy-két szorosabb harcba ez is beleszólhat.

Egész járműhad vonult fel a gumifal rendbetételére. A versenyigazgató, Freitas úr ennek ellenére lassú zónát rendelt csak el, talán az is benne van ebben, hogy nem akart az utolsó órában belenyúlni a versenybe egy safety carral.

p2 Vergne a bukóóttérben a harmadik helyről! Visszajön a pályára, de műszaki hibának tűnik.

Új géposztály a pályán!

Freitas úrról egyébként érdemes elmondani, hogy bár van neki helyettese, ő rendszerint unatkozni szokott, a versenyigazgató ugyanis egyedül viszi végig a 24 órát.

p2 A G-Drive Le Mans legpechesebb csapatai közé tartozik. Úgy tűnik, futóműhiba, elószik a dobogójuk. A Panis Racing harmadik lehet a kategóriában!

Véget ért a lassú zóna.

És safety car 39 perccel a vége előtt!

p2 James Allen az ötödik helyről falba vágja a Graff-autót a Porsche-kanyarokban!

gtpro A #97-es Aston a legjobbkor, a safety car előtti pillanatokban letudta az utolsó kiállását, kereket is cseréltek.

p2 A Panis Racing feljött a harmadik helyre a volánnál Vaxiviere-rel!

p2 Allen szerencsére kiszállt, de láthatóan nincs túl jól.

Egy hasonó incidens kezelése éjjel fél óra volt szinte ugyanitt. De ha a korlát nem sérült, csak a gumifal, akkor 20-25 perc versenyt még láthatunk.

Amikor körbeért a mezőny, akkor láthatjuk majd, hogy a nyitott kérdéseket tartogató kategóriák tagjai hogy rendeződtek vonatokba.

Magáról az esetről nincs videó, a következményeket itt láthatjuk:

Most már biztos: nincs olyan kategória, ahol az éllovasok egy vonatban lennének – a harmadik helyért hajtó Lopez és Deletraz viszont együtt van: igaz, erőből sprintversenyben aligha győzi le a Toyotát a Rebellion.

p2 A javítás elkészült, de közben lassú autó a pályán a sokat szenvedett  #27-es Dragonspeed "személyében".

Negyvenöt autó van még a pályán – a safety carokkal együtt negyvennyolc.

p2 Kész a G-Drive, a dobogó oda, de a negyedik hely még megmaradhat!

Zöld zászló, talán utoljára idén!

gtam Az Am 2-3-4. helyén haladókat 2 másodperc választja el! Két Porsche és egy Ferrari gyepálhatja egymást a dobogóért.

gtam Elképesztő csata a dobogóért! Most épp a Proton a 2., az AF Corse a 3., a Project 1 a negyedik.

p1 Letudta utolsó kiállását az #1-es Rebellon, 19 percre vannak a csapat történetének legnagyobbb sikerétől a búcsú Le Mans-on.

gtam Cairoli hibázik! A 3. helyért küzdve nekimegy Nielsen Ferrarijának!

p1 Itt a mindenféle izgalmak közt talán nem hangzott el: a Rebellion #3-as autójának dobogóvesztése nem Deletraz, hanem a kuplung "bűne".

p1 Utolsó kiálláson a fölényesen vezető #8-as autó.

p2 És az LMP2 se dőlt még el! A #22-esnek valószínűleg kell még egy kiállás, Davidsonnak meg talán nem. 51 másodperc a különbség!

Ilyenkor renddszerint már el szoktam kezdeni a kategóriák eredményét hirdetni. Hát most nem fogom. Kinek kell ide eső, ha ilyen verseny lesz belőle?

p2 53 másodperc Hanson és Davidson között!

p2 Hanson jön a kör végén üzemanyagért, elképesztően szoros lesz a vége!

p2 Hanson brutális tempóban érkezett a bokszbejáratba...

p2 Visszajött Davidson elé, de csak hat másodperc a különbség és ezzel együtt három kör van!

p2 Újabb Michelin Hanson autóján, régebbi Goodyear Davidsonén. A #22-esnek biztos nem kell spórolni, a Jota esetében nem biztos.

p2 Davidsonnak spórolnia kell – mondják Hansonnak. Viszont Davidson nyomja, és közelít.

p2 Eldőlt! Davidson kijött a bokszba. Minden bizonnyal pszichológiai hadviselést láttunk a Jota részéről, hátha hibázik az ifjú Hanson. Nem tette meg!

p1 Akkor most már figyeljünk a Toyotára: Nakajimának ez és a következő kör van még hátra... 

p2 Hansonnal közlik is, hogy elmúlt a veszély, már "csak" célba kell érni.

p1 Utolsó, 387. körét kezdi a Toyota. 10 körrel maradnak el a körrekordtól.

Letelt az idő.

Nakajimának csak kanyarjai vannak hátra...

KAZUKI NAKAJIMA ÉS SEBASTIEN BUEMI HARMADSZOR, BRENDON HARTLEY MÁSODSZOR NYERI A LE MANS-I 24 ÓRÁST!

p1 Norman Nato, Bruno Senna és Gustavo Menezes második a búcsúzó Rebellion #1-es autójával, méghozzá a leggyorsabb kört is megfutva, míg harmadik a turbócseréig erősebb #7-es Toyota Kobayashival, Lopezzel és Conway-jel, akiknek végül a dobogóhoz is szerencse kellett.

A mesterhármast ünnepli a Toyota:

Fontos információ: Le Mans-ban nem esik.

p2 Az LMP2-ben első kategóriagyőzelmét jegyzi a United Autosport #22 és három versenyzője: Paul di Resta, Filipe Albuquerque és Philip Hanson. Második helyezett a #38-as Jota, mely az utolsó pillanatig űzte-hajtotta Zak Brown csapatát (Davidson, Da Costa, González), míg harmadikként a csillaghullásból profitáló Panis #31 ért be (Canal, Jamin, Vaxiviere).  A Le Mans-i születésű, háromszoros GT-kategóriagyőztes Canal 2015 után állhat újra dobogóra.

gtpro A leintés utánra is maradt még egy fordulat: a #71-es Ferrari nem tudta teljesíteni az utolsó kört, így a Risi küzdelmes verseny végén negyedik a kategóriában!

gtpro A Pro-kategóriát a #97-es Aston Martin nyerte, ők három év után térnek vissza a csúcsra, Alex Lynn, Maxime Martin és Harry Tincknell első kategórigyőzelmét jegyzi. A címvédő egység, Serra, Calado és Pier Guidi második lett az #51-es Ferrarival, a bajnoki listavezető Thiim és Sorensen pedig Richard Westbrook partnereként harmadik lett a #95-ös Astonnal. Sorensen ezzel eddigi legjobbját érte el, Westbrook pedig beállította azt.

gtam Török kategóriagyőzelem az amatőrök között! Salih Yoluc a brit nagymenő, Jonathan Adam és Charlie Eastwood oldalán győzött a TF Sport #90-es Astonjával, így a brit gyártó története során először mindkét GT-kategóriát megnyerte. A #77-es Dempsey-Proton Porsche lett a második, bár sokáig nem haladtak ennyire jó pozícióban, de a stabil teljesítmény meghozta gyümölcsét Campbellnek, Riednek és Perának, míg harmadikként a #83-as AF Corse Ferrari, a listavezető futott be, Collard, Perrodo és Nielsen kezei között.

A jól megérdemelt ünneplés pillanata következik Le Mans-ban, még ha kicsit csendesebben is a szokottnál a nézők hiánya miatt. Nem maradt más hátra, mint hogy magam és Balogh Tamás kollégám nevében is megköszönjem bő huszonöt órán át tartó figyelmeteket, és figyelmetekbe ajánljam a Formula Podcast jövő heti adását, amelyben Mészáros Sándor és Bethlen Tamás barátaim társaságában szedjük ízekre a 88. Le Mans-i 24 órást. Maradjatok velünk, olvassátok a Formulát és szeressétek az autósportot!