DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Élő cikkek

Ez történt a Le Mans-i 24 óráson

A Formula.hu idén is 24 órás élő közvetítéssel követte végig a világ legnagyobb autóversenyét, a Le Mans-i 24 órás száguldást. Aki velünk tartott egészen vasárnap délutánig, az nem maradt le semmiről!

Szeretettel köszöntünk mindenkit, rövidesen megkezdjük élő közvetítésünket a Le Mans-i 24 órásról. Az első 12 órás etapban egészen hajnal 3-ig Gellérfi Gergő követi végig veletek a legendás futam eseményeit, ezt követően pedig Balogh Tamás veszi át a "mikrofont". Intézzétek el, amit még ma szerettetek volna, mert már nem sok időtök van rá. Mi is így teszünk, 14:30-kor, fél órával a rajt előtt pedig belecsapunk a lecsóba!

Fél óra van hátra a rajtig, így most már tényleg elkezdjük - méghozzá egy nagyon felemelő tartalommal: Billy Monger és Mark Webber látható ezen a WEC által megosztott képen:

És egy másik sérült versenyző, szerencsére ő nem maradandóan: az indianapolisi horrorbalesete miatt a Le Mans-ról távol maradó Sebastien Bourdais az óriáskivetítőkön üzent mindenkinek.

Jelenleg 30 fok közeli hőmérséklet van Le Mans-ban, s ez akár a verseny alakulásába is beleszólhat. A szabályok értelmében ugyanis 32 fok felett (aminek az elérésére holnap minden esély megvan) nem vezethet egy pilóta egy huzamban 80 percnél többet olyan autót, amiben nincs légkondicionáló. A Toyotákban pedig nincs, ami azt jelentheti, hogy ebben az időszakban minden egyes tankolásnál pilótát is kell cserélniük majd.

Ideje áttekintenünk az időmérő élmezőnyét a különböző kategóriákban:

p1

A rajtelsőséget egy egészen szenzációs pályacsúccsal szerezte meg Kamui Kobayashi a Toyotának, így az első három helyezett sorrendje:

1. Toyota #7 (Conway kezd)
2. Toyota #8 (Buemi kezd)
3. Porsche #1 (Jani kezd)

p1

Az LMP2-ben brutális Oreca-fölény volt az időmérőn, a 10. helyezett SMP Dallara áll a legjobb helyen a többiek közül. Senkit ne zavarjon meg a 8. helyezett Alpine, valójában ez is Oreca, csak épp "átcímkézve".

1. G-Drive #26 (Ruszinov kezd)
2. Manor #25 (Petrov kezd)
3. Jackie Chan #38 (Jarvis kezd)

p1

A profik közt a WEC-szezon során eddig nem remeklő Aston Martin egy 1. és 3. helyet szerzett az időmérőn, de a mezőny egyébként nagyon kiegyensúlyozott, hiszen az öt gyártó mindegyike képviselteti magát az első 7 helyen.

1. Aston Martin #97 (Turner kezd)
2. AF Corse Ferrari #51 (Pier Guidi kezd)
3. Aston Martin #95 (Thiim kezd)

p1

A "legkisebb" kategóriában a szerdán összetört #50-es Larbre, az amatőr mezőny egyetlen Corvette-je szerezte meg a pole-t. Az első három rajthelyről ismerős nevek indítják el az autókat.

1. Larbre Corvette #50 (Rees kezd)
2. Aston Martin #98 (Lamy kezd)
3. Scuderia Corsa Ferrari #62 (Bell kezd)

10 perc a rajtig, Chase Carey a rajtrácsra rendelte az autókat.

Elképesztően tarkára sikeredett az LMP2-es mezőny: a néhány éve még lesajnált kategória igazi virágzásnak indult!

Lassan minden autó elindult a felvezető körre, még hét perc a zöld zászlóig.

4 perc a rajtig, a feszültség tetőfokon, rögtön kezdődik az egynapos száguldás.

"Motiváció" - írja a Toyota a Twitteren, a tavalyi buktára emlékezve.

Zöld zászló, elkezdődött a Le Mans-i 24 órás!

Hoppá, füstöl a ByKolles-autó! Hát ez gyors volt!

Nagyon lassan közlekedik az egyetlen privát P1-es autó, mely a rajt után megelőzte a #9-es Toyotát, aztán viszont történt vele valami - talán defektet kapott.

p1

A P1-ben Conway megőrizte a #7-es Toyota elsőségét, mögé viszont bejött Jani az #1-es Porschével. A #9-es Toyotával Lapierre határozottan lassú.

p1

A kisebbik prototípus-kategóriában Jarvis vezet a #38-as Jackie Chan-autóval, Senna a #31-es Rebellionnal felugrott másodiknak, míg a pole-ból induló G-Drive autó visszaesett a középmezőnybe.

A ByKolles beért a bokszba, orrkúpot kellett cserélni az autón. A #9-es Toyota is megsérült, valószínűleg összeérhettek, de Lapierre egyelőre megy. Az előző körben két másodpercet kapott a többiektől.

Nagyon fontos kép: az F1 új első embere, Chase Carey lengette meg a rajtot jelző trikolórt.

p1

Nagyon jól jött ki a rajtból a Rebellion: a 2. helyen #31-es Sennával, a 4.-en a #13-as Piquet-vel.

Az első sárga zászlót 11 perc elteltével kellett belengetni: a P2-ben induló szlovák autó, a #49-es forgott meg az egyik sikánban.

Conway 3:18,694-gyel futja meg az eddigi leggyorsabb kört: a versenyben futott rekord 3:17,475, ezt tavalyelőtt futotta Lotterer egy Audival. Minden esély megvan a csúcsdöntésre.

p1

Nem foglalkoztunk még a GT-kkel a rajt óta: az #51-es Ferrari jól indult, de a két Aston Martin visszavette az első két helyet #95, #97 sorrendben. Csak az Astonnak van két autója az első hatban, a 4. helyen #69-es Ford, az 5.-en a #63-as Corvette, a 6.-on pedig a #92-es Porsche.

p1

Az amatőrök közt Rees megőrizte a vezetést az úgynevezett art carral, az #50-es Corvette-tel, melyet a már négy kategóriagyőzelemmel büszkélködő Larbre futtat. Mögötte az előzetesen talán a legnagyobb favoritnak tűnő #98-as Aston Martin Lamyval, míg a harmadik helyre a Dempsey-féle #77-es Porsche jött fel Matteo Cairolival a volánnál - a fiatal olasz a Porsche juniorjai közé tartozik.

Itt az első baleset: a Signatech #36-osa a kavicságyban a Mulsanne végén!

Sárga zóna van érvényben a Mulsanne-egyenes végén.

p1

A Ruszinov-féle #26-os G-Drive a bokszban orrkúpcserén. Gyorsan rémálommá vált a verseny a pole-ból induló autó számára.

p1

Visszaért a bokszba a #36-os Signatech Alpine a kicsúszás után. Teljes szerviz, pilótacsere is: Rao ül be Menezes helyére. Időközben a #13-as Rebelion is a bokszban járt - az autó, mely nemrég még a negyedik helyen volt, biztosan nem tervezett kiállásra jött, ahhoz még túl korán van.

p1

Miközben az első négy P1-es autó 10 másodpercen belül van egymástól, Lapierre hátránya a #9-es Toyotával már 23 másodperc. Az autó egyértelműen sérült, nem láthattuk egyérrtelműen mi történt, de úgy tűnik, talán a ByKollesről leszakadó alkatrész tett kárt a TS050-esben.

p1

A ByKollest betolják szerelésre, katasztrofálisan alakul eddig a verseny az egyetlen privát P1-es számára.

És közben a Speed szemfüles twitteresei megtalálták azt a bizonyos törmelékdarabot, mely kárt tett Lapierre Toyotájában.

p1

És közben kénytelen vagyok javítani magam, tervezett kiállás lehetett az a #13-as Rebellion számára, hiszen sorra jönnek a riválisok is, alig van már P2-es autó, mely a verseny 35. percében nem kárt még a bokszban.

Nézzük, kik azok, akik már bajba kerültek az első bő fél órában! A ByKolles #4-ese, az egyetlen privát P1-es autó a rajtnál megsérült, majd jelenleg a bokszban szerelik, a #22-es G-Drive (a Dragonspeed-féle) körök óta vesztegel a garázsban, a megforgó szlovák autó (#49) és a kicsúszó Signatech (#36) szintén a mezőny végén. Ez jelenleg négy autó, ők azok, akiknek máris komolyabb problémáik adódtak, pedig a neheze még hátra van.

p1

Megkezdődnek a kiállások a P1-ben is, elsőként a sérült #9-es Toyota jött 11 kör, azaz mintegy 40 perc elteltével.

p1

Egy kör elteltével, a 12. körben jön a #8-as Toyota és a #2-es Porsche, az élen álló autók viszont megkezdték a 13. körüket is az első tank üzemanyaggal.

p1

A G-Drive számára szépen alakul a katasztrófa. A #22-es autó Hirakawával azóta is a bokszban, hátránya már hét kör, míg a jelenleg a kategória 15. heyén álló #26-osra büntetés várhat szabálytalan bokszba hajtás miatt. Ruszinov az utolsó sikánban pördült meg, majd a bukótéren keresztbe vágva hajtott a bokszba.

p1

A 13. kör végén jött a #7-es és az #1-es az első két helyről: a lendületből érkező Buemi a #8-assal megelőzte Janit, így aztán visszaszerezte a Toyota a rajtnál elvesztette 1-2-es pozíciót.

p1

Sőt, Buemi Conwayt is megelőzte, így most a #8-as Toyota vezeti a versenyt, akik egy körrel hamarabb álltak ki. Aztán Conway egy pillanatra beragad egy Ford GT mögé, és Jani máris megérkezik rá a Porschével. Izgalmas a harc az LMP1 eleljén.

Az első óra végéhez közeledve megkezdik kiállásaikat a GT élmenői is. Időközben érdemes kiemelni, hogy a P2 élén most négy egykori F1-es pilóta áll: Senna (Rebellion #31), Petrov (Manor #25), Vergne (Manor #24), Piquet (Rebellion #13)

p1

A két Aston megőrizte a vezetést a Pro kategória kiállásai után, a harmadik helyért pedig az #51-es Ferrari és a #92-es Porsche csatázik. Az amatőrök közt az art car visszaesett valamelyest, jelenleg a 4. helyen állnak.

Eltelt az első óra, vezet a Toyota két teljesszezonos autója a két Porsche, és az enyhén sérült #9-es előtt. A P2-ben az első hat helyet három csapat foglalja el, a Rebellion, a Manor és a Jackie Chan DC Racing, a Próban a két Aston Martin vezet, míg az Am-kategória élén a kiállások után jelenleg a Scuderia Corsa #62-es Ferrarija. Több autó bajba került már, igazi nagy dráma még nem volt - abban viszont biztosak lehetünk, hogy nem fog elmaradni...

p1

A #37-es Jackie Chan-autó 65 perc elteltével már másodszor jár a bokszban Gommendyvel. Ebből így nagyon sok kiállás lesz...

Egyelőre hivatalosan még minden autó versenyben, de közülük kettő, a ByKolles #4-ese (amelytől valósággal menekültek a versenyzők) és a G-Drive #22-ese már nagyon régóta a bokszban vannak. A célba érési rekord egyébként tavaly dőlt meg, akkor 44 autó fejezte be a Le Mans-t.

Szoros csaták dúlnak több kategóriában is: az Estre-féle #92-es Porsche feljött a 3. helyre a Ferrarit megelőzve, míg a két Toyota az élen nagyon szorosan egymás mögött, és ott a Porsche #1-ese is lőtávolban.

Hoppá, két autó összetört! A sokat szenvedett #26-os G-Drive ütközött a #88-as Proton Porschével. Ruszinov kiszáll, lehet, hogy véget ér a Le Mans a G-Drive számára?

Természetesen sárga zászló van érvényben, mindkét autóról alkatrészek szakadtak le!

Mindkét autó a pályán áll, Ruszinov és Al Qubaisi sem tudja egyelőre visszavinni a bokszba a versenygépet. A másik G-Drive autó körülbelül egy órája áll a bokszban, teljes csőd ez a verseny az alakulat számára.

Éppen visszatért a Live Timing, így kiderült, hogy a #22-es G-Drive ismét megy: 13 kör hátrányban a P2 éllovasaihoz képest.

Itt a videó a balesetről:

A bukás során megsérült a korlát, ami azt jelenti, hogy sokáig tarthat a lassú zóna, hiszen a versenyigazgató jó eséllyel elrendeli a korlát javítását.

A #88-as Porsche már a bokszban, ha esetleg sikerül megcsinálni (amire túl nagy esélyt nem látunk jelenleg), akkor az újságíróból lett TCR Benelux bajnok Lemeret ülhet majd be. Ha sikerül. Ruszinov autóját kitolták egy megnyitáson, az ő csapattársai a korábbi Williams-teszter Alex Lynn és a rutinos ezüst besorolású Pierre Thiriet. Vajon autóba ülhetnek-e az idei Le Mans-on?

p1

Ruszinov visszatért, természetesen betolják, jöhet a nagy javítás. A #8-as Toyota a bokszban járt, miután Buemi hibázott egy aprót, alighanem rövidesen követi majd a #7-es is - és természetesen az #1-es Porsche. Jelenleg úgy néz ki a ritmus, hogy először jön a #9-es Toyota, egy körrel később a #8-as és a #2-es Porsche, majd egy újabb kör múlva a #7-es és az #1-es autó.

p1

Ezzel, ha jól számolunk, minden P1-es autó 13 körös második etapot futott - kivéve természetesen a ByKollest, akikkel igazából már számolni sem érdemes, azóta is a bokszban vannak, immár több mint egy órája.

Továbbra is lassú zóna a Porsche-kanyaroknál, a korlátjavítás még tart.

p1

Itt az első kieső: a #88-as Proton Porsche javíthatatlan sérüléseket szenvedett a baleset során, így Lemeret és a Porsche-junior Bachler egyetlen kört sem tehetett meg az idei Le Mans-on. Kár érte. 59 autó van még versenyben.

p1

Bajban a szlovák autó is: a #49-es prototíus hosszú szerelésen a bokszban, a balesetező Ruszinovék mögött vannak jelenleg.

p1

Nos, nem kell tovább a ByKollesszel sem számolni: ők lettek a második kiesői a versenynek, Webb mindössze 7 kört tett meg. Már csak öt prototípusunk van, mind gyári.

p1

A P2-esek már a harmadik kiállásoknál tartanak, ami azt jelenti, hogy teljes szervizt hajtanak végre gumi- és pilótacserével. A #13-as Rebellionba Beche szállt be, s jönnek a cserék a többieknél is.

A két G-Drive autó jelenleg az 56. és az 58. helyen az 58 megmaradt egységből - a szlovák egység válaztja el őket egymástól. Nehéz a sora a kelet-európai licenszű autóknak, egyedül az SMP #27-ese megy viszonylag probléma nélkül: Shaitar a kategória 8. helyén vette át Aljosintól az autót.

Ha esetleg még nem láttátok volna: a Panoz ezzel a tisztán elektromos hajtású autóval akarja megcélozni az 56. garázst:

p1

Nézzünk egy pillanatnyi egyszerűsített állást a P1-esek 3. etapjának közepén.

1. Toyota #7
2. Toyota #8 (5 mp hátrány)
3. Porsche #1 (20 mp hátrány)
4. Porsche #2 (30 mp hátrány)
5. Toyota #9 (1 perc hátrány)

Így fest jelenleg a G-Drive #26-osa... Nagy kérdés, ebből lesz-e még autó. Időközben az is kiderült, hogy váltógondja volt a #22-es egységnek.

p1

A Próban a második kiállások zajlanak, s miután a #69-es Ford is kiállt, a #95-ös Aston visszavette az első helyet. Nagyon szoros a kategória állása, az első hét helyezett fél percen belül van!

A 3. óra kezdetén egy újabb kiesésről kell hírt adnunk: az LMP2 pole-pozíciósa, a #26-os G-Drive Oreca feladta a versenyt. Már csak 57-en vannak versenyben.

Véget ért a lassú zóna, ismét teljes értékű köröket lehet autózni! (időközben készül az összefoglalónk az első két óráról, ezt perceken belül olvashatjátok)

Lassan közelednek a harmadik kiállások, s a #2-es Porsche teljes szervizre készül - ezt mondták Bernhard fülére.

p1

Érdemes kiemelni a P2 élmezőnyéből a #24-es Manort, amelyet Jean-Eric Vergne vezet, s a többiekkel ellentétben megindult egy negyedik etapra a rajtnál használt abroncsokon. Most időt veszít, de az csak hosszú órák múlva fog kiderülni, hogy kifizetődik-e ez a taktika a hosszabb stintekkel.

p1

Jön mindenki menetrend szerint 13 kör után. Pechito Lopez ült be a #9-esbe, Davidson a #8-asba, a #2-es Porschében immár Bamber Bernhard helyén - és elvileg a következő kör végén jön a #7-es és az #1-es autó.

p1

Beült Kobayashi és Tandy is, megvolt a teljes szerviz mind az öt gyári prototípusnnál. Közben szolgálati közlemény: a Live Timing továbbra is vállalhatatlanul működik (sőt, rendszerint inkább nem működik), szóval elképzelhető, hogy néhol össze-vissza beszélünk majd...

p1

Eléggé szétszakadt az LMP1 mezőnye a teljes szerviz után: Kobayashi (#7) előnye bő 15 másodperc Davidson (#8) és fél perc Tandy (#1) előtt. Bamber (#20) lemaradása már 50 másodperc, elsősorban a #7-es Toyota nyúlt el a többiektől.

p1

A Próban visszaszerezte a kettős vezetést az Aston Martin, a harmadik most a #92-es Porsche, melyet immár Christensen vezet, miután átvette az autót Estre kezei közül.

p1

Az amatőrök közt a nagy esélyes #98-as Aston Martin komoly, fél perces előnyt szedett össze egy háromtagú üldözőbollyal szemben: benne a #62-es Scuderia Corsa, a #90-es TF Aston Martin és a #84-es JMW Ferrari.

Sárga zászló a második Mulsanne-sikánban, egyelőre nem látjuk, miért.

p1

Egy újabb P2-es egység szedett össze komoly lemaradást - nem az esélyesek közül. Az Algarve Pro #45-os Ligier-je 12 kör hátrányt szedett össze fékproblémák miatt.

p1

Megvan a "bűnös": az ázsiai LMS-ből érkező #60-as Clearwater Ferrari ásta el magát a kavicságyban - ha minden igaz, Wee továbbvitte az autót.

p1

Itt az újabb probléma, és ez már komolyabb! A #38-as Jackie Chan-autót Laurent a P2 harmadik helyéről a falba dobta az Indianapolisban. Nem sérült meg nagyon az autó, de ebből javítás lesz - így a hat esélyes egyike most kicsit visszaesik... (kérdés, hogy mennyire...)

p1

Nem beszéltünk még Barrichellóékról, azaz a #29-es Racing Team Nederland autóról. Persze nem is volt rá sok okunk, hiszen jelenleg az LMP2 20. helyén állnak - az utolsó olyan egységként a kategóriában, melynek nem volt még komolyabb gondja.

p1

Laurent hibája már csak azért is lehet nagyon fájdalmas, mert jelenleg csak a #38-as autó tudta tartani a lépést az élen álló Rebellionokkal. Prost (#31) és Beche (#13) egymás nyakán most.

p1

A Pro élmezőnye túlesett a 3. kiálláson, az Aston Martin #95-ös egysége és Sorensen megőrizték az első helyet.

Kobayashi brutális tempót diktál az élen, lassan fél perc az előnye a #7-es Toyotának a testvérautóval szemben!

p1

Pontosan nem értjük, hogy hogyan, de Giancarlo Fisichella előreegerészte magát a kategória 4. helyére az amerikai Ferrarival, azaz a Risi 488-asával - mindezt a 3. kiállások után.

Live Timing, köszönjük. Fisichella nem jött fel sehova, jelenleg a 10. helyen van, csak az időmérés meglehetősen későn jelezte ki a kiállás utáni pozíciót.

Itt az újabb baleset! A #43-as Keating, a mezőny egyetlen Riley P2-ese ütközött az egyik Porschével a 3. óra végén! Sokkal nagyobb baj lehetett volna belőle, szerencsére a bukótérben elég sokat lassult.

A visszajátszásból kiderült: Keating a gyengébben szereplő gyári Porschével, a #91-essel ütközött, és ezért sodródott ki. Nem álltak jól, a 17. helyről csúszott ki az autó.

Sárga zászló a célegyenes végén, takarítják a baleset helyszínét.

p1

Időközben Pechito Lopez kint járt, s ha minden igaz, hamarosan jönnek a többiek is. És mire leírtuk, meg is jött a #8-as és a #2-es. Újabb 13 körös etapok, egyedül az elsőben volt különbség.

p1

Az iménti félreértést korrigálandó: két Aston Martin vezet a Próban két Ford előtt, az ötödik pedig a jobbik, #92-es Porsche. 20 másodperc sincs az első öt között.

p1

Vergne csak most adta át a #24-es Manort Hirschinek - öt etapot ment, időközben egy kerékcserével. Nagyon jól áll az autó, a Rebellionok fő ellenfelének tűnik jelenleg.

p1

Vergne csak most adta át a #24-es Manort Hirschinek - öt etapot ment, időközben egy kerékcserével. Nagyon jól áll az autó, a Rebellionok fő ellenfelének tűnik jelenleg.

p1

Jelentős változás a P1-ben! Tandy odakeveredett Davidson elé, ezzel a #2-es Porsche második a versenyben! Kobayashi előnye bő fél perc velük szemben.

Közben véget ért a takarítás miatti lassú zóna, Pechito Lopez nem jött ki jól belőle, hátránya már 100 másodperc Kobayashihoz képest.

p1

Dráma a Pro-kategóriában! Az élen álló #95-ös Aston Martin defektet kapott - sokat fognak bukni!

p1

A szétszakadó abroncs szétverte a karosszéria hátulját is: a #95-ös Astont ezzel alighanem kihúzhatjuk az első helyért folyó küzdelemből.

Lassú zóna az Indianapolisban a #95-ös Astonról leszakadó darabok miatt.

p1

Így aztán a #97-es Aston (Serra) és a #67-es Ford (Tincknell) küzd most az első helyért. Időközben visszaért a bokszba a defektes autó, a kategória utolsó helyére kerültek.

Íme, az Aston bal hátsó abroncsának "maradványai":

Itt a korábbi baleset a Keating-autó és a Porsche között:

Az első nagyobb szerelés az élmenőknél! A 4. helyen álló #2-es Porschét tolták be a garázsba, Bamber ki is szállt. Műszaki gondja van az autónak, és ezzel szinte biztosan körön kívülre kerülnek!

p1

Davidson megkönnyebbülhet Bamber problémái miatt, hiszen nem kell hátrafelé figyelnie - a legutóbbi lassú zóna viszont alaposan megnövelte a hátrányát, most bő 20 másodperc Tandyvel szemben.

p1

Újabb baleset, ezúttal a P2-ben: Perrodo csúszott a kavicságyba az Indianapolisban a TDS #28-asával.

A #2-es Porsche még mindig a garázsban, a Bernhard, Hartley, Bamber egység alighanem lemondhat a győzelemről - hacsak nem történik dráma az összes többi P1-es autóval.

p1 

Egészen szenzációs a csata a Próban, hiszen az első öt helyen az öt gyártó legjobb autói állnak Aston, Ford, Porsche, Ferrari, Corvette sorrendben. Fél percen belül az első öt.

p1

Mindez persze az épp most végrehajtott kiállások előtt volt érvényes... Most felkavarodtak a dolgok, majd ha mindenki tankolt, akkor lesz újra tiszta a kép.

p1

Már négy kört veszített a #2-es Porsche az élmenőkhöz képest. Timo Bernhard megerősítette, hogy az első tengely meghajtásával adódtak problémáik. Ez a hátrány már túl nagy ahhoz, hogy be lehessen hozni, őket kihúzhatjuk a győzelemre esélyesek közül - idén sem lesz meg Hartley első Le Mans-sikere.

p1

Hoppá, a kategória élén álló #13-as Rebellion keresztülszáguldott a kavicságyon a célegyenest követően - mázlija volt, megúszta, legalábbis egyelőre úgy tűnik.

p1

Az élen álló trió következő kiállásain is túl vagyunk - most voltak 15 körös etapok is, de ezek elsősorban a lassú zónáknak köszönhetőek, amelyek lehetővé tették a spórolást. Teljes tempóval ez lehetetlennek tűnik.

Lassan fél órája szerelik a #2-es Porschét, mindjárt visszaesnek a P2-esek mezőnyének végére.

Zajlik az élet: a #92-es Porsche az egyik Corvette-tel összeérve pördült meg, a Panis-Barthez féle #23-as pedig Buret-vel a volánnál mutatott be egy piruettet.

Mind a ketten jönnek is a bokszba azonnal.

Időközben eltelt 4 óra a versenyből, a futam 83%-a még hátra van...

p1

Az átmenetileg élen álló #66-os Ford a bokszban - más ütemben járnak ki tankolni Johnsonék, mint a többiek, ez folyamatos kavarodást fog jelenteni a következőkben.

p1

Kobayashi nagy tempót autózik, előnye már 40 másodperc feletti Tandyvel, és egy percnél is nagyobb Davidsonnal szemben. Pechito lemaradása 2 perchez közelít, míg a #2-es Porsche hátránya immár 11 kör.

Kezdjünk számolgatni: a P1-esek körülbelül óránként adnak egy kört a P2-eseknek. Ez azt jelenti, hogy ha a közeljövőben vissza tudják küldeni a #2-es Porschét, még felérhet a P1-esek elé.

p1

A korábban elég szoros verseny kissé átalakult az amatőrök között: a #98-as Aston vezet Laudával, őt közvetlen közelről üldözi a #84-es JMW Ferrari (a volánnál most Dries Vanthoor, Laurens öccse), utána viszont a #62-es Ferrari és a #90-es Aston másfél perc hátrányban van már.

p2

A #29-es autóból kiszáll Rubens Barrichello, a helyére pedig a veterán Jan Lammers ül be, aki 38 éve, 1979-ben mutatkozott be az F1-ben!

p1

Már 14 kör a #2-es Porsche lemaradása, és 10 az LMP2 éllovasához képest. Ha még fél órát buknak, arra is elveszítik az esélyüket, hogy megelőzzék a P2-esek élmezőnyét a verseny végére.

p1

Három másodperccel vezet a #97-es Aston a #67-es Ford előtt, majd jön az #51-es AF Corse Ferrari 20 mp lemaradással, újabb tízzel a #64-es Corvette (Fässlerék). A #92-es Porsche a koccanás és a megforgás után visszaesett, amiben persze a kényszerű csere is közrejátszott.

p2

A P2-ben jelenleg a két Rebellion vezet #13 (Heinemeier Hansson), #31 (Canal) sorrendben. Harmadik a #24-es Manor Hirschivel bő egyperces hátrányban, aztán jön a két Jackie Chan-autó.

p2

De mire ezt leírtuk, a #38-as Jackie Chan megelőzte a Manort a harmadik helyért - Tung előzte Hirschit.

p1

És egy bő óra elteltével visszatér a #2-es Porsche a pályára!

p1

És egy másik furcsa eseményről is beszámolhatunk: Kobayashi mindössze 10 kör után visszatér a bokszba - az eddigi legrövidebb etap az LMP1-eseknél!

p1

A #2-es Porsche hátránya 14 kör a P2-t vezető Rebellionokkal szemben - ez még ledolgozható a verseny végére, azaz továbbra is a 6. hely az elméleti maximum a legjobb P2-es számára. Egyelőre.

p1

Itt a második kör teljes szerviz: a #7-est Sarrazin vette át, az #1-esbe Lotterer száll be, a #8-ast Nakajima kapja meg, a #9-esben Kunimoto, a #2-est pedig Hartley viszi - 19 kör lemaradással.

p2

A #47-es olasz P2-es megpördült a Dunlopban, és úgy tűnik, hogy bent ragadt a kavicságyban.

p1

Továbbra is lassú zóna, a #7-es Toyota pedig természetesen újra az élen, miután minden P1-es túlesett a kiállásán.

p1

Hoppá, Kunimoto (Toyota #9) ajtaja kinyílt, ha nem tudja maga becsukni, akkor kénytelen lesz kiállni a bokszba egy becsukás erejéig...

p2

Egy újabb hányatott sorsú autó a már kiesett G-Drive #26 után: a címvédő Signatech #36 előbb balesetezett, most pedig váltóhiba miatt vesztegel a bokszban - a volánnál a tavalyi győztes Romain Dumas-val, akit a Porsche "kitett" az autóból Liebbel egyetemben.

p1

Ez most komoly veszteség az eddig is csak a 4. helyen álló #9-es autó számára: Kunimotónak a kinyílt ajtaja miatt egy plusz kiállásra kellett kijönnie.

p1

Eltelt egy újabb óra, még 19 van hátra, közeledünk a verseny negyedéhez. A #7-es Toyota előnye bő fél, illetve szűk egy perc az #1-es Porschéhez és a márkatárs #8-ashoz képest. Pillanatokon belül érkezik az elmúlt órák összefoglalója.

Hoppá, hatalmas baleset! A Fisichella-féle #82-es Ferrari falnak csapódott, miután ütközött a TDS-autóval!

Természetesen sárga zóna az első Mulsanne-sikánnál, nagyon összetört a Ferrari!

Itt egy kicsit jobb minőségű videó:

A Ferrari pedig már meg is erősítette, hogy a #82-es Risi Ferrari befejezte a versenyt. 56-an futnak még.

A Ferrari hivatalos csatornája a "nonszensz" szóval jellemezte a balesetet okozó Vaxiviere manőverét:

Hosszú sárga zóna várható a baleset helyszínén, hiszen javítani kell a korlátot. Ráadásul a #61-es amatőr Ferrari defektet kapott, ami okozott némi káoszt - épp a lassú zónában.

p1

Időközben, amíg egy apró technikai nehézséggel birkóztunk, a #7-es Toyota az élről megejtett egy taktikai kiállást: Sarrazin Lotterer mögé jött vissza, de csak minimális hátránnyal, miközben előnybe kerültek a kiállásokat tekintve.

p1

Mind a három Toyota a 89. körben állt ki, a 90. végén pedig megjött az #1-es Porsche is. Így természetesen ismét a #7-es autó vezet. (elvileg, mert most épp egyik Live Timing se működik)

Sportszerűségből jeles: a Corvette "részvétet nyilvánít" a Risi felé!

p1

A korábbi lassú zóna idején sokat veszítő #8-as Toyota ezúttal nyertesen jött ki a buliból: Nakajima hátránya csak 5 másodperc Lotterer mögött.

Valami nem stimmel most a GT-k és a P2-esek között: pár óra alatt három komolyabb ütközés volt - nem figyelnek oda egymásra.

A Toyota a verseny első óráiról tett közzé egy remek videót:

p2

Így áll jelenleg a P2: Rebellion #13, Rebellion #31, Manor #24, Signatech #35, Jackie Chan #38

 

gtpro

A Próban magabiztos vezetés birtokában áll ki a #97-es Aston, mögötte bő 40 másodperccel a Ford #67 és a Corvette #64 nyúzza egymást.

A Dunlop azzal büszkélkedik a Twitteren, hogy az ő abroncsaikat használó autók nem melegítik a gumikat a lassú zónákban - ugyanis az abroncsok speciális kialakítása miatt nincs rá szükség!

Háromnegyed órája tart a lassú zóna Le Mans-ban a Risi Ferrari balesete miatt.

És épphogy leírtuk, feloldották a korlátozást, zöld zászló ismét!

p2

És máris sárga ismét: a résztulajdonos Cheng csúszik a kavicságyba a #37-es Jackie Chan-autóval.

Egy csereorrkúppal várják vissza a Jackie Chan-autót a bokszba...

Nakajima szorosan ott van Lotterer nyomában, de a GTE-autók lekörözése közben két másodpercre hízott a lemaradása.

Elnézést a nagy csendért, ismét leállt a rendszerünk egy időre, sajnos egy 24 órás futamban ez is benne van... Remélhetőleg több gondunk nem lesz.

p2

Vaxiviere (TDS #28) hétperces büntetését tölti baleset okozásáért. Hatalmas hibát követett el, amikor a Risi Ferrarit kiütötte a versenyből - s nem mellesleg hosszadalmas javításokat idézett elő.

p1

A második helyért harcoló #1-es Porsche és #8-as Toyota együtt járt a bokszban - minimális a különbség köztük, Nakajima támadhat a második helyért.

p1

És ez egy pozíciócsere! Nakajima megelőzi Lotterert, a Toyota ismét 1-2-ben!

Egy kép, amit a nézők imádnak, a versenyzők viszont gyűlölnek - a naplemente:

gtam

Jelenleg három bronz minősítésű versenyző csatázik az amatőr kategória első három helyén: a #98-as Astonban Dalla Lana, a #84-es JMW Ferrariban Smith, míg a #90-es TF Astonban a török Yoluc.

Megszületett a verseny eddigi legjobb GT-s köre: Antonio Garcia 3:51,9-et megy a #63-as Corvette-tel.

A fél Twitter két dologra panaszkodik: a Live Timingre és a rengeteg műsormegszakításra a TV-közvetítésben. E két dolog kombója egészen nehézzé teszi a verseny követését...

p1

Nakajima nagy tempót megy a #8-as autóval: már 20 másodpercen belül az éllovashoz képest!

p2

Most visszajött az időmérés, így gyorsan nézzük, hogy is állnak a kategóriák: a P2-t továbbra is a két Rebellion vezeti Senna (#31), Piquet (#13) sorrendben, majd következik Jarvis a korábban már bajba került #38-as Jackie Channel.

gtam

A #60-as Clearwater autó másodszor is a kavicságyban!

gtpro

A Pro kategória élén továbbra is a #97-es Aston, legalábbis egészen mostanáig, amíg ki nem álltak a bokszba. A tankolás előtt a #67-es Ford és a #64-es Corvette volt mögöttük - de most jönnek sorra a kiállások.

A defektet kapó #95-ös Aston időközben a hatodik helyig kúszott előre - adják hírül büszkén a Twitteren:

p2

A lassú zónákból nagyon rosszul jött ki a #13-as Rebellion, mely nagyon sokat veszített a testvérautóhoz képest. És közben újabb lassú, ezúttal ismét a szlovák #49-es bajban az Indianapolisban.

p1

Nakajima 15 másodpercre megközelítette Sarrazint, és 10-zel maga mögött hagyta Lotterert!

Jelenleg két lassú zóna van érvényben, az elmúlt időszakban meglehetősen ritkák a tiszta körök.

p2

Ezúttal a Keating autó állt meg, a #43-as Riley. Sok a probléma a P2-ben.

Véget ér a 7. óra, és miközben itthon már teljesen sötét van, lassan Le Mans-ban is lemegy a nap...

p2

Újabb hiba, ezúttal az IDEC #17-ese, a francia családi vállalkozásban futtatott autó.

p2

A P2 élén álló Rebellion-kettős túl a 11. kiállásán is, természetesen továbbra is #31, #13 a sorrend.

p2

Időközben Panciatici az előzetesen talán gyengébbnek tűnő #35-ös Signatech autóval már az 5. helyen áll.

p1

Sarrazin nem olyan stabil, mint az őt üldöző Nakajima, a #7-es Toyota előnye lassan de biztosan olvadozik...

Itt van Panciatici előzése a Manorral szemben, amellyel átvette a kategória ötödik helyét - és még egy P1-es is elhúzott mellettük!

Közben vessünk egy pillanatást a jelenleg még az 50. hely körül kószáló #2-es Porschére: ha nem lesz újabb problémájuk, délelőtt beérhetik a P2-es élmezőnyt - ami ne feledjük, a bajnokság szempontjából sem mindegy, hiszen a Le Mans dupla pontokat ér!

gtpro

A legszorosabb jelenleg kétségkívül a Pro kategória, hiszen mind a 12 állva maradt autó körön belül van. Ez azt is jelenti, hogy gyakorlatilag bárki megnyerheti a versenyt, 17 óra alatt még nagyon sok minden történhet.

Sarrrazin figyelmeztetést kapott  a pálya határainak tiszteletben (nem) tartása miatt! Fekete-fehér zászlót lengettek neki, mostantól fokozottan figyelnie kell. A köridőkön is látszik, hogy nincs csúcsformában a francia - legalábbis a verseny e szakaszában.

p1

Újabb kiállások az élmenőknél, 13 körös etapok voltak.

gtam

És ismét elszáll a #98-as Aston Martin?! Lamy összetörte az autó elejét, sorozatban harmadik Le Mans-ján balesetezik ez az autó az élen állva!

Persze az is elképzelhető, hogy defekt okozta a sérülést, előre ne szedjük le a keresztvizet Lamyról...

p1

A kerék- és pilótacsere után az #1-es Porsche ismét a #8-as Toyota előtt - de nagyon kicsi a különbség, szóval könnyen lehet, hogy csak átmenetileg...

Sárga zászló van a pályán, minden bizonnyal az Aston Martin defektje miatt. Ugyanis Lamy autója durrdefektet szenvedett, nem ő hibázott, a szétrobbanó gumi tépte le a karosszéria jobb elejét.

p1

Eddig az volt a jellemző, hogy az élmenők 3x13 kört mennek, ha minden ideális, de éjszaka minden bizonnyal a 4x14 lesz a cél...

p2

A P2 éllovasa,  a #31-es Rebellion áthajtásos büntetést kap lassú zónában történt előzés miatt!

p1

Közben tovább dúl a csata a második helyért Buemi és Jani között - most épp a Toyota van elöl, de a Porsche kitartóan üldözi!

gtam

Lassan visszatér a #98-as Aston Martin - 20 perc körüli időt veszítettek, idén sem jön össze nekik a Le Mans győzelem.

Immár gyakorlatilag teljesen besötétedett Le Mans-ban is, fokozott koncentrációra van szükség a versenyzőktől - még az eddigiekhez képest is.

p2

Hatalmas az Orecák előnye a többiekkel szemben: a legjobb Ligier, a #32-es United Autosports-gép jelenleg másfél kör hátrányban van.

p2

A két Manor jelenleg a 4. és a 7. helyen áll, pedig voltak ők az első négyben is mindketten. Semmilyen komoly hibát nem jegyezhettünk fel a részükről, egyszerűen visszaestek - persze könnyen lehet, hogy ebben a lassú zónák is szerepet játszottak.

p1

Közel járunk a 8 órához, és fél percen belül az első három helyezett. Nagyon messze még a vége, de talán senkinek nem ártunk vele, ha elmondjuk: a Le Mans történetében még sosem végzett három autó köön belül.

p1

És most kicsit nagyobb lett az esély arra, hogy most sem fog! Komolynak tűnő műszaki gond a #8-as Toyotánál! 

Így is van, be kell tolni a #8-as Toyotát a garázsba! A fékek környékén van a gond - a probléma pontos mivolta egyelőre nem tisztázott.

Egy érdekes üzenet jelent meg a Live Timingon: a #71-es Ferrari csapatmenedzserékt azonnal a versenyigazgatókhoz hívták...

gtpro

A #64-es Corvette-et nagyon látványosan sikerült elhajítani, még a bokszba állás közben is megpördül! És fennakad a kavicságyban a bokszbejáratban!

A bokszbejáratban áll az autó félig a kavicságyban, jó kérdés, hogy ebből mi lesz...

Ó és ez így nagyon kellemetlen: Milner egy egész kört sem tett meg, miután átvette az autót Gavintől. És az autó továbbra is a kavicságyban...

p1

Buemi továbbra is a bokszban, így Lapierre feljött a dobogóra a "harmadik" Toyotával! Egy kör hátrányban van, azaz már csak ketten körön belül.

gtpro

Közben az örökké változó Pro élén Serra (Aston #97), Tincknell (Ford #67) és Christensen (Porsche #92) 15 másodpercen belül egymáshoz képest.

gtpro

Egy másik Pro-kategóriás autót pedig megbüntetnek: a #71-es túl sokszor hagyta el a pályát, bokszáthajtást kapnak.

Nos, ez a megforgás a Corvette részéről elég látványosra sikeredett:

És mivel rövidesen belépünk a verseny középső harmadába, gyorsan írunk egy rövid összefoglalót az eddig történtekről.

p1

Motorproblémái vannak a #8-as autónak, egyelőre az sem tűnik biztosnak, hogy egyáltalán folytatni tudják... 

p1

Mint a csapat képviselője elmondta, hasonló problémájuk volt, mint a #2-es Porschének - most a szerelőcsapatok versenye következik: ki végez előbb?

p1

Már 20 perce bokszban a #8-as Toyota, átmenetileg csatlakozik hozzá a #7-es is, de ők menetrendszerűen.

gtpro

Példás gyorsasággal dolgoztak a Corvette-nél, máris összerakták a bezúzott #64-es autót!

p2

Több mint 8 óra után 8 másodpercen belül a két Rebellion a P2-es kategória élén!

p1

A két Rebellion a 4-5. helyen immár a Toyota visszaesése miatt. (Legalább) átmenetileg dobogóközelben a P2-esek!

p2

Bajban a testvérautóval csatázó #13-as Rebellion, mivel nem ég az egyik lámpája - és ezt nagyon szigorúan szokták kezelni Le Mans-ban...

p2

A verseny első szakaszában kicsúszó #38-as Jackie Chan autó annyira felküzdötte magát a hibát követően, hogy a kiállások során átmenetileg már az élre is tudott keveredni.

A #7-es autót sárga zászló alatti előzés miatt jelentették a stewardoknak! Ez komoly fordulatot hozhat!

A Risi Ferrarit kiütő Vaxiviere elismerte bűnösségét: "Amikor megelőztem a Ferrarit, azt gondoltam, hogy korábban fékez, ezért húztam rá az autót korábban. Sajnálom, én hibáztam, elnézést kérek Pierre Kaffertől és a Risitől, valamint saját csapatomtól is a büntetés miatt."

gtpro

Sorensen óriási felzárkózást produkál az öt órával ezelőtt defektet kapó Astonnal: fél percen belül a kategória éllovasához képest a 3. helyen áll - persze feltehetőleg szerencséje is volt a lassú zónákkal, ezt máshogy nem lehetett volna összehozni.

p2

Két P2-es autó, a #43-as Keating Riley és a #49-es szlovák Ligier is hosszú szerelésen van a bokszban.

p2

Fia után Patrice Lafargue is megforgatta a #17-es IDEC Ligier-t.

p1

Bernhard a #2-es Porschével mostanra hagyta le az amatőr mezőnyt, és a Pro után ered. Alighanem őket is levadássza rövidesen, hiszen már kevesebb mint két kör a hátránya az éllovas Serrához képest.

p1

Bernhard egyébként öt körrel van a #8-as Toyota mögött jelenleg - azaz ha még 17-18 percig szerelik Buemiék autóját, akkor a Porsche előzhet.

p1

Miközben mindenféle más dolgokkal foglalkoztunk, Conway beletaposott a gázba, és 40 másodperc fölé növelte a #7-es Toyota előnyét a Porschével szemben. Ebbe már beleférne egy áthajtásos büntetés is abban az esetben. ha végül szabálytalannak találják őket.

p2

2 másodpercre egymástól Piquet és Senna a kategória első két helyén. Vigyázniuk kell egymásra, már csak azért is, mert nagyon komoly eredmény néz ki a Rebellion számára.

p2

A #13-as autó taktikája borulhat: a következő kiállásnál meg kell javítani az Oreca hátsó lámpáját!

A #43-as Keating Riley egyik pilótája, a rutinos Bleekemolen elárulta, hogy egy törmelékdarab aktiválta az autó vészleállítóját, és ezért veszítettek 30 percet!

p2

A #49-es visszatér a pályára, a szlovákok tehát egyelőre nem adják fel a versenyt.

p1

Conway folyamatosan szakítja le Janit magáról, már közel 50 másodperc a Toyota előnye a Porschével szemben!

gtam

Az amatőrök közt a #84-es JMW Ferrari magabiztosan vezet - még kategóriadobogón sem volt a csapat Le Mans-ban eddig! A második helyért nagy harcban a #90-es TF Aston és a #77-es Dempsey-féle Porsche, utóbbit jelenleg Cairoli, a Porsche egyik juniorja vezeti.

p1

Teljes szerviz a #9-esnél, sőt a tervezettnél egy kicsit teljesebb: a rajtszámkijelző javításával megy az idő! Méghozzá nem is kevés.

p1

Közben Jani a 143. kör végén hárt a bokstzban és megjött a #7-es Toyotával Conway is. Csak tankolás mindkettejüknél.

p1

Kicserélték a rajtszámot  a #9-es autón, Lapierre friss abroncsokat kapott, de továbbmegy - nem volt pilótacsere, csak kerék.

gtam

Nem nagyon múlhat el év Tracy Krohn-baki nélkül: a kavicságyba csúszott a #83-as amatőr Ferrarival a Le Mans-veterán.

p1

Conway egy perc fölé tornászta a Toyota előnyét, az éjszakai, hűvös idő kedvezni látszik a TS050-nek, ahogy azt előzetesen talán várni is lehetett.

p1

Bő két percet veszített Lapierre a legutóbbi kiállásával, a #9-es Toyota hátránya ezzel bő egy helyett már szűk két kör.

Kellemes vasárnapot! Belépünk a verseny 10. órájába, és egyelőre csak négy kiesőnk van: három baleset, egy pedig műszaki problémák miatt fejezte be a versenyt.

p1

És Buemi immár visszaesett a #2-es Porsche mögé, még mindig a bokszban a Toyota, immár 75 perce!

p2

A korábbi szoros verseny helyett egy bő perc különbség a két Rebellion között az élen a #31-es javára - ennyire sokba került a #13-as számára a lámpaszerelés.

p2

De hogy ne mindig csak a két Rebellionról beszéljünk: a verseny elején kicsúszó #38-as Jackie Chan a harmadik, a végig erős formát mutató #25-ös Manor a negyedik, míg a #35-ös Signatech Alpine az ötödik helyen.

Az első komolyabb Ford-incidens: Pla az Indianapolis féktávján megcsúszik, és a kavicságyba teszi a #66-os autót. Ők voltak azok, akik a verseny elején eltérő ritmusban teljesítették kiállásaikat, így időről időre az élre ugrottak. Most már nem fognak.

Eddig sem állt jól az egység, így most 10-en maradtak a Pro-kategória esélyesei - ők viszont még mindig körön belül vannak!

Pla pár perc elteltével visszatér a pályára, így valószínűleg rövidesen fel lehet majd oldani a lassú zónát az Indianapolis körül.

gtpro

És közben Tincknellt Sorensen megelőzi, így hat órával a #95-ös autó defektje után ismét 1-2-ben az Aston Martinok!

Az #55-ös Spirit of Race Ferrari a Ford-sikánnál pördült ki a fűre - a negyedik helyen állnak, és ha minden igaz, meg is tartották Cameron pördülése ellenére.

Eduardo Freitas szenzációs üzenete a Ford Ganassi csapathoz: Megkérnék a versenyzőjüket, hogy ne terítse be az egész pályát kavicsokkal?

Na ilyen még nem volt idén! Safety car a pályán - valószínűleg a takarítás miatt.

Ez most alaposan megbolygathatja a versenyt - mindenekelőtt az a nagy kérdés, hogy az élen álló kettős ugyanazon, vagy két külön biztonsági autó mögé kerül majd?

Freitas úr a biztonság kedvéért minden résztvevővel közölte, hogy a "Ford #66-os autója miatt volt kénytelen" beküldeni a biztonsági autókat.

p1

Megkaptuk a választ a kérdésre: Janiéknak nem volt szerencséje, a pályára hajtó három biztonsági autó közül két külön mögé került be a #7-es Toyota és a #2-es Porsche. Így a különbség megmaradt kettejük között: jelenleg 3 perc körüli a távolság, de teljes tempóval ez majd egy-másfél perc közötti lesz, ahogy a safety car előtt volt.

gtpro

A többi kategóriát alaposan felkavarhatja a safety car-periódus és az alatta lezajló kiállások hada: a Próban az első négy helyezett került egyazon safety car mögé, az 5. helyezett #63-as Corvette hátránya így egy bő perc lesz majd az újraindítás után.

p2

A P2-ben a #13-as lehet a SC-periódus nagy nyertese, most legalábbis ők állnak a legjobban.

Valami történt az #1-es Porschével! Neel Jani megcsúszott a bokszbejáraton - látszólag vezetői hiba.

p1

Idő előtti kiállásra érkezett az #1-es Porsche, ekkor forgott meg Jani. Tandy vette át tőle az autót, s nem mellesleg már két safety carral a Toyota mögött vannak. Persze, ha a Toyota is jön most - és miért ne jönne -, akkor a különbség visszaáll egy safety carnyira, azaz mintegy egyharmad körre.

Itt látható Jani manővere:

p1

Egyébként akárhogy számolgatjuk, túl sokat nem veszített vele az #1-es Porsche, hiszen mindenképpen egy safety carral hátrébb kerültek volna a kiállás során.

p1

A #7-es is megjárta a bokszot, így visszaállhat az előző különbség. Kobayashi veszi át az autót Conway-től, aki egészen remekül versenyzett.

Lassan 20 perce zajlik a takarítás, nagyon örülnénk, ha lassan befejeznék...

p1

Felrakták az orrkúpot a #8-as Toyotára, lehet, hogy lassan visszaküldik a pályára... Két órája szerelik a TS050-et.

Vége a safety car-fázisnak, zöld zászló Le Mans-ban!

ITT A DRÁMA! A #7-es Toyota gyök kettővel vánszorog a pályán, és egy teljes kört meg kell tenniük!

p1

Élre állt az #1-es Porsche, Nick Tandy vezeti a Le Mans-t!

p1

Kobayashi 60-nal megy körbe a pályán, már azzal rengeteget fog veszíteni, ahogy bevánszorog a célba. A sokat szenvedett #9-es Toyota ezzel feljön a második helyre, de nem tehet többet, mint hogy vár a lepattanóra. Persze ez bőven eljöhet, hiszen a verseny első tíz órájában a másik 4 gyári LMP1-esből 3-nak is súlyos hibája adódott.

p2

A #31-es Rebellion lassan feljön az összetett dobogóra... Mi  jöhet még? (ne feledjük, a verseny felénél sem vagyunk!)

p1

Megállt a pályán a #7-es autó. A Toyota Twitterén megjelent, hogy sejtéseik szerint Kobayashinak kuplungproblémái vannak.

Elképesztő dráma ez a Toyota számára: bő két óra alatt elveszítették a két vezérautójukat.

p1

Időközben a #8-as újra a pályánn, de ez sovány vigasz: a hátrány akkora, hogy nem érhetik be a P2-es élmezőnyt sem.

p1

Ismét mozog Kobayashi, de továbbra is csak 1-es fokozatban közlekedik.

p1

Nem, újra megállt az autó. Méghozzá egészen rossz helyen.

p1

Nézzük a lehetséges forgatókönyveket. Ha az #1-es Porschével nem történik különösebb dráma, gond nélkül megnyerhetik a Le Mans-t, hiszen elég nagy az előnyük a #9-es Toyotával szemben ahhoz, hogy ne lehessen ledolgozni azt. Viszont egy egészen kicsi probléma, egy párperces szerelés is elég lehet ahhoz, hogy Lopezék helyzetbe kerüljenek a #9-essel - sőt, extrém esetben még a verseny elején bajba kerülő #2-es Porsche is odaérhet, hiszen ők még megelőzhetik a P2 élmezőnyét. A #8-as Toyotának nincs esélye erre, s jelenleg arra sem tennénk túl sokat, hogy a #7-esnek sikerülhet ez.

Hogy összejöhet-e az abszolút dobogó a legjobb P2-esnek? Simán. Hogy a győzelem is sikerülhet-e? Kétségkívül nagyobb rá az esély, mint tíz órával ezelőtt, de itt még nagyon sok a "ha"...

p1

VÉGE! Kobayashi kiszállt az autóból, kiesett a #7-es Toyota.

gtpro

Az első hat helyezett 11 másodpercen belül, az élen épp egy Porsche, mögötte két Ferrarival a Próban - óriási verseny vár még ránk, mintha még el sem kezdődött volna. 

p2

Rommá tört az egyik Jackie Chan-autó!

p1

HIHETETLEN! Defektet kapott a #9-es Toyota!

Elnézést, nem Jackie Chan-autó volt, hanem a #25-ös Manor. Trummer törte össze az autót, szerencsére saját lábon szállt ki.

KIGYULLADT A #9-ES TOYOTA! Mi jöhet még??????

Bejönnek a safety carok. Hihetetlen, ami történt. A #9-es Toyota a pálya szélén áll.

Lapierre megállt, aztán újraindult, aztán megint megállt, és most mintha ismét égne az autó...

A Toyota a Twitteren azt állítja, hogy egy másik autó okozta Lapierre defektjét. Csak az a kérdés, ha ez így is van, mi történt utána...

Lapierre ismét döcög, próbál visszajutni a bokszba - mindjárt odaér...

És megint megáll, pedig már látja a bokszbejáratot! Egészen drámai pillanatok, a Toyotához Le Mans ismét nem kegyes...

p2

És akkor ezzel 99%-ig biztos, hogy a P2-es 1. helyért vívott harc egyben az összetett dobogóért zajlik. Mert a #2-es Porsche beérheti a P2 élmezőnyét, de a #8-as Toyota már nem fogja...

Vége! A Toyota közölte, hogy a #9-es autó feladta a versenyt. 

Ezzel számításaink szerint hét kiesőnk van: a verseny legelején elszállt a ByKolles, az egymással ütköző #36-os G-Drive és #88-as Proton Porsche, majd jött a falba tett #82-es Risi Ferrari, az elmúlt órában pedig a #7-es és a #9-es Toyota, valamint a rommá tört #25-ös Manor.

"Sosem nyerheted meg a Le Mans-t. A Le Mans választ ki téged, hogy megnyerd."

gtpro

Továbbra is tíz Pro-kategóriás autó van körön belül - hogy kicsit foglalkozzunk más kategóriákkal is. Ebből az első öt egy safety car mögött, egy blokkban: Porsche #92, Ferrari #51, Ford #69, Aston #97, Aston #95.

gtam

Az amatőrök közt viszont hatalmas a #84-es JMW Ferrari előnye (Will Stevensék), ezt innen csak elveszíteni lehet. Azt persze lehet.

p2

És akkor nézzük a legizgalmasabb kategóriává avanzsált LMP2-t: ebben a pillanatban tényleg nem túlzás azt mondani, hogy ha mindez így folytatódik, akár a végső győztes is kikerülhet közülü - egy dobogós pedig biztosan.

Az élen a #31-es Rebellion jelenleg, mennek az összetett dobogóért, ami LMP1-gyel nem sikerült - egy safety carral mögöttük a testvérautó, a #13-as, a harmadik helyen pedig Jackie Chanék #38-asa, amely P2-esként egy baleset után veheti célba az összetett Le Mans-i dobogót. Egyszerűen elképesztő.

Zöld zászló, az #1-es a bokszban. Akár be is tolhatnák egy ellenőrzésre, akkora az előnyük - mögöttük a P2-esek jönnek...

A #2-es Porsche időközben végleg maga mögött hagyta a Pro autókat, így megindulhat az LMP2-es mezőny azon része után, melynek nem voltak komolyabb gondjai. Nagyjából óránként egy kört lehet ledolgozni, dél körülre felérhetnek a második helyre, ha nem lesz több gondjuk.

És megérkezett az őrségváltás, a verseny következő szakaszát Balogh Tamás szakértő kommentálásával követhetite végig, maradjatok velünk egészen a 15 órás leintésig!

Köszöntöm én is a kedves Olvasókat, mutatjuk az állást 11 órával a leintés előtt - nehéz elhinni, hogy már csak egyetlen autó meghibásodása kellene egy P2-es győzelemhez...

gtam

Az #50-es Larbre Corvette száguldott ki a kavicságyba, de vissza tudtak térni a versenybe.

p1

A bokszban járt a #2-es Porsche, akik már a kategória második helyén állnak, összesítésben azonban a 16. pozíció az övék.

Ilyen gyönyörű fotók készülhetnek a Le Mans-i éjszakában:

 

Gyorsan fussuk át az egyes kategóriák éllovasait: LMP1-ben (és összesítésben) az #1-es Porsche vezet, LMP2-ben a Piquet-féle Oreca, GTE Próban a #97-es Aston Martin, az amatőrök között pedig a #84-es Ferrari 488 GTE.

gtpro

A legszorosabb állást egyértelműen a GTE Pro kategóriában láthatjuk: a #95-ös és a #97-es Aston Martint alig néhány másodperc választja el egymástól az élen.

p1

Nicky Tandy előnye 8 kör a második helyen álló Nicolas Prost előtt: Gary Watkins, az Autosport újságírója még sosem látott ekkora különbséget az élen - pláne nem a verseny féltávja előtt!

p2

Az LMP2-ben a második és harmadik helyezett között elhanyagolható a különbség: a #13-as Rebellion és a #38-as Jackie Chan-autó között két másodperc a differencia, a két Oreca között egyúttal az összetett dobogóért megy a harc.

gtam

A #62-es Scuderia Corsának volt egy meleg pillanata: Townsend Bellnek nem maradt helye az #55-ös autó mellett, így megforgott, de vissza tudott állni a versenybe.

p2

Sárga zászló: a #49-es Bratislava Ligier forgott ki a kavicságyba a Porsche-kanyaroknál Calkóval a volánnál - lassú zóna lépett érvénybe azon a szakaszon.

p1

Ezt is kihasználva a bokszban a versenyt vezető #1-es Porsche: továbbra is Tandy a volánnál.

gtpro

Óriási a csata a GT-sek második helyéért: a #97-es Aston Martint hajtja a #92-es Porsche, előznie azonban még nem sikerült utóbbinak.

gtpro

Mire ezt leírtuk, ez a csata el is dőlt: Kevin Estre megérkezett a boksza az újabb menetrendszerű szervízre, ezzel ismét kényelmesen vezet a két Aston Martin, a kategória dobogójára pedig az #51-es AF Corse Ferrari jött fel.

Miközben vége a lassú zónának, a Twitteren azt fejtegetik, visszaérhet-e a pódiumra a #2-es Porsche: jelenleg kilenc kör a hátrányuk a második helyen álló Rebelionnal szemben...

gtpro

Gyakorlatilag egy másodpercen belül a kategória első három helyezettje: a #97-es és #95-ös Aston Martin, valamint az #51-es Ferrari, a volánnál Jonathan Adam, Richie Stanaway és Alessandro Pier Guidi.

p2

A bokszban járt a #13-as Rebellion: Beche átadta a volánt David Heinemeier Hanssonnak, az egység az összetett harmadik helyén áll.

p1

Közben a Toyota megerősítette, hogy a #25-ös Manor lökte meg a #9-es autójukat a Dunlop-kanyarban szűk két órával ezelőtt, amely során megsérült az autó hajtáslánca is, emiatt nem tudott visszatérni a bokszba.

És akkor féltávnál járunk, kedves Olvasóink - gyorsan fussuk is át, ki vezet az egyes kategóriákban:

LMP1: #1-es Porsche (Jani, Lotterer, Tandy)

LMP2: #31-es Rebellion (Prost, Senna, Canal)

GTE Pro: #95-ös Aston Martin (Thiim, Sorensen, Stanaway)

GTE Am: #84-es Ferrari (Smith, Stevens, Vanthoor)

Az éjszakai órák a Porsche Twitter-felelősét is összezavarták, hogy ki is ül a #2-es autóban... 

 

Az előző órák drámai után kissé leült a verseny - leszámítva persze a GTE Próban zajló elképesztően kiélezett küzdelmet -, így mutatunk egy bokszkiállását Jean-Eric Vergne-től:

 

Az összetett állása féltávnál:

 

p2

Nicolas Prost panaszkodott a rádión: úgy tűnik, gondjai lehetnek a második helyen álló #31-es Rebellionnak - jön is be a bokszba.

p2

És be is tolták a garázsba az autót: dráma az LMP2-es kategória éllovasánál! Ezzel a testvérautó, a #13-as jöhet fel másodiknak, a #38-as Jackie Chan-autó pedig harmadiknak.

Orrkúpcsere a #31-es Rebellionnál:

p2

Prost vissza is tért a pályára, de nagyjából öt percet vesztett: ezzel visszacsúszott a kategória harmadik helyére, összetettben pedig a negyedik pozícióba.

p1

Bokszban a vezető #1-es Porsche: Tandy helyére Lotterer ült be az autóba.

A tankolás és a helycsere pillanata:

 

Amikor rossz helyen áll a kamerás... 

 

p2

Bokszlátogatáson a #13-as Rebellion, ezzel - még ha csak ideiglenesen is - a #38-as Jackie Chan-autó és Ho-Pin Tung ugrott a P2-es mezőny élére.

p1

Az egyetlen állva maradt Toyota is meglátogatta a szerelőit: Davidsont Nakajima váltja a #8-as autó volánjánál - hátrányuk csaknem 30 kör...

p1

Brendon Hartley is újfent a bokszban: a #2-es Porsche még mindig nyolc körös lemaradásban a második helyezettel szemben.

p2

A #38-as Jackie Chan-autó is megejtette a maga bokszkiállását, így ismét a #13-as Rebellion a második helyen.

gtpro

Rég esett szó a GTE Pro élmezőnyéről, pedig az első nyolc helyezett továbbra is körön belül! Jelen pillanatban az #51-es AF Corse Ferrari vezet, de eggyel kevesebb kiállással rendelkezik, mint az őt követő Aston Martinnak.

Az éllovas #1-es Porsche ebben a pillanatban teljesítette a 200. körét a 85. Le Mans-i 24 óráson - nem mondanánk, hogy túl gyors lenne a verseny...

p2

Közben egy kis korrekció: Ho-Pin Tung az iménti bokszkiállása után is maradt a P2-es kategória élén, előnye szűk négy másodperc David Heinemeier Hanssonnal szemben.

Nick Tandy: "Nem akarok mással foglalkozni, csak a feladatunkkal, hogy ne hibázzunk és behozzuk a célba az autót."

 

Újabb óra telt el: az élen továbbra is az #1-es Porsche Andre Lottererrel, megelőzve a #38-as Jackie Chan-autót és a #13-as Rebelliont.

gtpro

Baleset: a #92-es Porsche a kavicságyban Michael Christensennel a volánnál, aki oda is csapta az autót. Lassú zóna.

A kategória hatodik helyén állva történt az alábbi baleset.

Újabb bokszkiállási hullám: Lotterer bejött tankolni, s mivel a #13-as Rebellion sem cserélt kereket, ellentétben a #38-as Jackie Chan-autóval, ismét övék a második pozíció.

p2

A két P2-es között egyébként óriási a csata: Oliver Jarvis teljesen ott van David Heinemeir Hansson nyakán.

p2

Meg is történt az előzés: Jarvis és a #38-as autó átvette a vezetést az LMP2-ben, egyúttal feljött a második helyre összesítésben!

gtpro

A GTE Próban továbbra is elképesztően szoros a küzdelem: fél másodpercen belül a két Aston Martin és a két AF Corse Ferrari, akik közül most épp Nicki Thiim vezet.

A #25-ös Manorral saját magát és a #9-es Toyotát is kiejtő Simon Trummer a Twitteren közölte: elhagyhatta az orvosi központot, mindent rendben találtak nála a vizsgálatok során.

Hivatalosan is megvan a nyolcadik kiesőnk: a szűk fél órája balesetező #92-es Porsche adta fel a küzdelmet.

gtam

Az amatőrök között egyébként továbbra is a #84-es JMW Motorsport Ferrari az élen.

Itthon már egyébként világosodik, Le Mans-ban sem lehetünk messze ettől.

gtpro

Nem csoda, hogy az adásrendező is főként a GT-sekkel foglalkozik: most épp a #97-es Aston Martin csatázik nagyot az #51-es Ferrarival a kategória második helyéért.

Az Autosport közvetítése szerint eddig összesen két SC- és 21 lassú zónás szakasz volt a mai versenyen.

p2

Bent járt a két éllovas a P2-ből: Oliver naradt az első, míg a #13-as Rebellionba Nelson Piquet Jr. ült be.

Sárga zászló a második Mulsanne-sikánnál: a hírek szerint a #90-es autó adta meg magát.

A #21-es Dragon Speed Oreca rettentő lassan közlekedik a pályán, vajon el tud jutni a bokszutcáig?

Az éllovas #1-es Porsche megejtette az újabb tankolást Lottererrel.

Szokványos jelenetek a kora hajnali órákban:

Az állás 14 óra elteltével:

 

Jelentjük: Le Mans-ban is világosodik!

A #31-es Rebellion forgott meg a bokszból kijövet: Julien Canal jelenleg az összesített lista negyedik helyén áll, a P2-esek között dobogós.

Egy pillanatra nagyobbnak tűnt a gond: úgy látszott, mintha leállt volna az autó...

 

Döbbenetes, ami a GTE Próban zajlik: három márka autói az első három helyen a Ferrari, a Porsche és az Aston Martin révén - a Ford viszont sehol...

p2

A #34-es Oreca a sóderágyban a Porsche-kanyaroknál: Karun Chandhok hibázott.

A #34-es Ligier miatt lassú zóna a pályán.

Így világosodik Le Mans-ban:

 

Ennél szebb képeket aligha lehene találni mostanában!

 

p1

Csere a 8-as Toyotánál: Buemi veszi át a volánt a japánok egyetlen futó autójától.

A biztonsági autó a pályán! Az egyik LMP2-es bukott hatalmasat!

Egyelőre csak a zártláncú kamerarendszer felvételein látható a Porsche-kanyarokban rommá tört gép: a legtöbben a #28-as TDS Oecára tippelnek.

p2

Szerencsére a pilóta ki tudott szállni a roncsból, a biztonsági autóra inkább a törmelékek eltakarítása miatt van szükség.

Többen kihasználták a biztonsági autós fázist a bokszkiállásokra, beleértve a GTE Pro élmezőnyét is: ennek köszönhetően ott a #91-es Porsche vette át a vezetést.

p1

A versenyt vezető #1-es Porschében ráadásul vezetőcsere is történt: Lotterer adta át a volánt Janinak.

Újabb óra telt: reggel 6-kor az imént említett egység vezet a #13-as Rebellion és a #38-as Jackie Chan-autó között.

A néhány órája gyakorlatilag az összes autóját elvesztő Toyota és a Le Mans-i naplemente:

 

Ugyanez mozgóképen - wow! 

 

Eltakarították a #28-as roncsait, újra versenytempóban a mezőny.

gtam

A GTE Am kategóriában eleinte még vezető #98-as Aston 10 másodperces büntetést kapott a legutóbbi kiállásának elkövetett kihágásért.

p2

Továbbra is nagy a csata a P2-esek között: megjósolhatatlan, hogy a #38-as Jackie Chan-autó vagy a #13-as Rebellion fogja-e nyerni a kategóriát - persze ha semmi nem jön közbe...

gtpro

A GT-seknél pedig olyannyira kiélezett a küzdelem, hogy Sorensen az újraindítás után nyomta le Richard Lietz Porschéjét, így ismét egy Aston Martin az élen.

p2

Ho-Pin Tung alaposan odapörkölt: az LMP2-es kategória eddigi leggyorsabb körét repesztette 3:28,632-vel!

Újabb baleset: a #40-es Graff Ocera a korlátban, James Allen törte össze az autót! Lassú zóna az Indianapolisban.

A hatodik helyen álltak az LMP2-ben, mielőtt ez történt velük - úgy tűnik viszont, hogy talán vissza tudnak állni a versenybe.

Néhány perc után ismét versenytempóban folytatódhat a körözés - 8 óra 24 perc van még hátra a viadalból.

Ez nem tartott sokáig, újabb lassú zóna: Krohn szintén az Indianapolisban forgatta bele a sóderbe a #83-as Ferrarit.

Zöld zászló - reméljük, most kicsit tovább, mint legutóbb.

gtpro

A lassú zónák alaposan megkavarják a GTE Pro állását: a korábban élen is álló #91-es Porsche most visszaszorult a harmadik pozícióba, de közvetlenül Calado Ferrarijának sarkában lohol. Az élen Sorensen és az Aston Martin.

Ti is ébren vagytok már, vagy csak úgy, mint ez a kacsa? 

 

p1

Hogy áll a másik két állva maradt P1-es autó? A #2-es Porsche 17 kör hátrányban feljött a 10. pozícióba, míg a #8-as Toyota 28 körös lemaradással már a 16. helyen halad.

Meleg pillanatokat élt át az éllovas Neel Jani: a GTE Pro kategória indulói nem igazán figyeltek rá lekörözés közben, sokkal inkább egymásra...

Elérkeztünk a versenytáv kétharmadához - íme, az állás:

A LMP1 és az LMP2 éllovasai látszanak az előző képen is, ami pedig a GT-ket illeti: a Próban most épp a #95-ös Aston Martin vezet, de gyakorlatilag nyolcan körön belül vannak még, míg az amatőrök között továbbra is a JMW Motorsport Ferrarija áll az élen.

gtpro

A GTE Próban minden idők legjobb körét futotta meg az imént Daniel Serra: 3:51,127-et repesztett a #97-es Aston Martinnal!

p2

Egyre jobban áll a #38-as Jackie Chan-autó szénája: az imént jártak ismét a bokszban, de még így 22 másodperccel a Piquet-féle Rebellion elé tudtak visszatérni.

p2

Viszont jelen pillanatban a brazil tűnik a gyorsabbnak: folyamatosan közeledik Ho-Pin Tungra, már csak 18 másodperc a differencia.

Bármily hihetetlen, de 16 és fél óra elteltével még csak kilenc autó adta fel hivatalosan a versenyt - igaz, ebből három LMP1-es.

gtpro

Mindennél jobban mutatja a GTE Pro szorosságát, hogy a #95-ös Aston Martin az elsőről a negyedik helyre csúszott vissza egy bokszkiállás során. Itt még tényleg bármi megtörténhet.

Sárga zászló az Indianapolisban: mi történhetett és kivel?

p2

A #22-es G-Drive Oreca ragadt a sóderágyban, szemlátomást a gumifalat is eltalálta. Már nem osztott-szorzott ez számukra, korábbi problémáik miatt eleve csak a 46. helyen haladtak.

Lassú zóna, amíg mentik az autót.

p2

Thomas Laurent ült be a jelenleg összesítésben második helyen álló #38-as Orecába, amely egység ismét 20 másodperccel vezet Piquet előtt. Az éllovas Porsche viszont már 11 körös előnyben.

Az 51-es Ferrarit a bokszba kell tolni, szemlátomást megsérült az autó eleje.

 

gtpro

A versenyirányítás szerint a #90-es Aston Martinnal keveredett balesetbe az #51-es AF Corse: az esetet vizsgálni kezdték a felügyelők.

Emiatt a baleset miatt szerelni kell a szalagkorlátot is, így ismét lassú zóna lépett érvénybe.

p2

Az összesítésben harmadik helyen álló #13-as Rebellion betolták a garázsba, de csak apró zűr lehetett, mert már vissza is tért a pályára.

p2

Ezzel egyébként picit szét is szakadt a P2-es kategória élmezőnye: Thomas Laurent, David Heinemeier Hansson és Bruno Senna egyaránt egy-egy körös különbséggel követik egymást.

Kicsúszott a GTE Pro-éllovas #95-ös Aston Martin: a falat is eltalálta Stanaway, de tovább tudott menni - azonnal visszatért a bokszba szerelésre.

 

Hír a néhány órája nagyot bukó Collardról - ő törte össze a #28-as TDS Orecát -: bevitték ugyan az orvosi központba, de pár apró horzsolással megúszta a balesetet.

gtpro

Visszatért a pályára a #95-ös Aston, immár Nicki Thiimmel a volánnál: egészen a kategória nyolcadik helyéig csúsztak vissza, s már nincsenek körön belül.

gtpro

Ezzel egyébként a #91-es Porsche vezet a #67-es Ford (ők hogyan keveredtek ennyire előre?) és a #63-as Corvette mögött, de az Aston és az AF Corse sincs messze tőlük.

A #24-es Manor öt másodperces büntetést kapott, amiért túl hamar adott gázt a lassú zóna vége előtt. Egy 24 órás versenyen nyilván sokat számít egy ekkora szankció...

gtpro

Teljes dráma a nemrég még élen álló #95-ös Astonnál: lelassult, kavicságyba látogatott, majd ismét betolták az autót...

Amúgy meg ilyen szoros csata zajlik a GTE Pro dobogós helyeiért:

 

Elérkeztünk a verseny utolsó negyedéhez, úgyhogy vegyük gyorsan sorra, melyik kategóriában ki vezet:

LMP1: #1-es Porsche (Tandy, Jani, Lotterer)

LMP2: #38-as Jackie Chan Oreca (Tung, Laurent, Jarvis)

GTE Pro: #91-es Porsche (Pilet, Lietz, Makowieczki)

GTE Am: #84-es JMW Motorsport Ferrari (Stevens, Vanthoor, Smith)

p2

Újabb dráma a #31-es Rebellionnál: váltóhibára gyanakodnak, ezért betolták az autót a garázsba.

p2

A 45-ös Ligier is bajba került, bár nem akkorába: a célegyenesben forgott meg vele Mark Patterson.

Közben pedig nálunk ismét őrségváltás következik: a verseny hátralévő utolsó szűk hat óráját már újból a szerkesztőség legnagyobb Le Mans-fanatikusa és -szakértője, Gellérfi Gergő tolmácsolásában követhetitek végig!

Ugorjunk akkor neki az utolsó 345 percnek, amibe még rengeteg minden belefér - a Toyota összeomlásához éjjel ennek a fele is elég volt.

gtpro

Bő 18 óra elteltével öt másodpercen belül a Pro kategória első három helyezettje, ebben az is benne van, hogy csak az utolsó körben dől el a futam - hiszen 18 órán át nem nagyon "volt hajlandó". A #63-as Corvette vezet Jordan Taylorral a volánnál a #91-es Porsche (Makowiecki) és a #97-es Aston (Turner) előtt. S mire ezt leírtuk, a Porsche előz, az Aston pedig kiáll a bokszba. Na így változik ez a kategória!

p1

Bamber villámgyorsan fog két pozíciót a #2-es Porschével: a bokszban veszteglő Prostot  balsorsa miatt, a graffos Bradley-t pedig a pályán utasította maga mögé. Most a 8. a verseny elején sokat szerelt autó.

p2

A korábban nagyon szoros P2-es kategória első négy helyezettje között durván egy-egy kör a különbség:

1. Jackie Chan Oreca #38
2. Rebellion Oreca #13
3. Signatech Alpine #35
4. United Autosports Ligier #32

gtam

A legstabilabb kategória az amatőröké: a #84-es Ferrari éppúgy bő egy körrel vezet az #55-ös előtt, mint amikor bő hét órával ezelőtt először kommentátort váltottunk.

gtam

És ezzel Will Stevens Le Mans-i kategóriagyőztes lehet...

51 autó van még versenyben, amikor már csak 5 és fél óra van hátra. A hivatalos célba érési rekord 44 tavalyról, készülhetünk ennek megdöntésére - úgy, hogy az LMP1-es mezőny 50 százaléka a verseny elején kiesett! A többiek megbízhatóbbak, hiszen műszaki hiba miatt csak P1-es autó esett ki, a többiek egyaránt balesetet szenvedtek, akik feladták.

p2

Ha esetleg valakit érdekelne, ki járt legtöbbször a bokszban: az összetett 4. helyén álló Signatech Alpine, méghozzá kereken 30 alkalommal.

Íme egy videó Collard néhány órával ezelőtti balesetéről:

p2

Teljes szervizen járt a #38-as Jackie Chan-autó: Jarvis szállt be Laurent helyére.

Nagyon érdekes helyzetben van a 2. helyen álló Jackie Chan-autó legénysége: egyetlen meghibásodásra vannak attól, hogy összetett Le Mans-győzelmet ünnepeljenek - és az eddig történtek alapján ki merné azt mondani, hogy ez nem következik majd be?

p2

Az összetett első öt helyén mindkét Jackie Chan-autó - hát erre vajon számított-e valaki a Le Mans-i debütálás előtt? Időközben Prost visszaült az immár 40 perc szerelés alatt álló #31-esbe, mely lassan visszaesik a #8-as Toyota mögé.

p1

Bamber bő három körre az összetett dobogótól, és négyre a második helytől a #2-es Porschével. Az utolsó órák nagy kérdése lesz, hogy sikerül-e visszahozni a közel egy órán át javított autót a pódiumra.

gtpro

És miután a #91-es Porsche túlesett a következő kiállásán, ismét 10 másodpercen belül a három autó. A verseny végére még a kiállások ütemezése is sokat számíthat.

gtpro

Egyelőre a gyártók közül a Ford lehet a legelégedetlenebb: ez a verseny nem róluk szól, s míg a Ferrari legalább az erős amatőr szerepléssel vigasztalódhat - legalábbis egyelőre -, addig nekik gyakorlatilag semmilyen "vigaszuk" nem lehet.

És miközben ezen elmélkedtünk, beléptünk a verseny 20. órájába - még öt óra a leintésig!

p2

És Prost még mindig a bokszban...

p1

A verseny élén álló Tandy túl van a 300. körén. A 2010-ben felállított 397-es rekord már egészen biztosan nem lesz meg, ahhoz túl sok volt a lassú zóna, illetve a biztonsági autós fázis.

Tulajdonképpen az a helyzet, hogy bármilyen izgalmas és drámai is volt ez a verseny, szűk öt órával a leintés előtt egyedül a GTE Pro küzdelmei nem dőltek el. Az viszont nagyon izgalmas kérdés lesz, hogy meddig képes előretörni a #2-es Porsche - meglesz a dobogó, vagy akár a második hely is?

p2

A sokat szenvedett LMP2-es SMP Dallara (#27, az oroszok) ismét szenved egy kicsit... Nagyon hátul vannak kategórián belül is, összetettben is.

p2

Az élen álló Jackie Chan-autóra rászóltak, hogy vigyázzanak a rázókövekkel a Tertre Rouge-ban, mert megüthetik a váltót - talán épp ez okozta a Rebellion meghibásodását is.

Íme, a #8-as Toyota meséje: száguldás, szerelés, száguldás...

p2

Az összetett dobogón álló Rebellion #13-as hátulját le kellett szedni! 

p2

A másik pedig nem jön vissza a versenybe, a #31-es befejezte a versenyt - elképesztő dráma a sokáig domináló alakulatnál, ők a "reggel Toyotája".

p2

3 percet veszített a #13-as autó a bokszban, ezzel könnyebbé téve a #2-es Porsche felzárkózását a dobogóra.

p2

Elnézést, az imént tévedtünk, pontosabban beugrottunk egy téves információnak: a #31-es Rebellion visszatért a pályára - "mindössze" másfél órát veszítettek, amivel a Pro-mezőny sűrűjébe értek vissza.

p1

Lotterer beöltözött, ő fog beszállni a versenyben vezető #1-es Porschébe. Lassan már azt is lehet számolgatni, hogy melyik autót ki hozza majd a célba - ezt az egységet Neel Jani, ha minden igaz.

p1

Ha tippelnünk kéne, most arra hajlunk, hogy a 3. helyen álló Rebelliont megfogja a #2-es Porsche, de a 2. helyezett Jackie Chan #38-ast már nem.

p1

Ez természetesen abban az esetben érvényes, ha az említett autóknak már nem lesz műszaki gondja. S hogy a másik még álló LMP1-esről is beszéljünk: a #8-a Toyota jelenleg a 13. helyen áll, s a riválisok drámája nélkül még 2, maximum 3 helyet jöhet előre.

p1

A #2-es Porsche mindjárt feljön az 5. helyre!

Egy érdekes adat az Autosporttól: túl vagyunk a 200.000 megtett kilométeren - mármint a 60 autó összesítésében.

p1

Tandy a bokszban, Lotterer száll be a helyére.

gtpro

Változatlanul a #63-as Corvette (Magnussenék), a #91-es Porsche (Makowieckiék) és a #97-es Aston (Turnerék) váltogatják egymást a Pro-kategória első három helyén... És ha minden igaz, a jelenleg a harmadik helyen álló Porsche már eggyel kevesebbszer fog kiállni, mint a többiek.

p1

Most, amikor még egy teljes ELMS-futamnyi idő hátra van, tekintsük át, kik állnak négy órára attól a bizonyos győzelemtől: egy tavalyi, egy tavalyelőtti és egy azelőtti győztes Jani, Tandy és Lotterer személyében - utóbbi már negyedik sikerére készül.

Egy videó, mely kiválóan érzékelteti a kategóriák közti különbséget:

Szeretnétek egy újabb érdekes statisztikát? Egy LMP1-ben használt abroncs átlagosan 171049-szer fordul meg, mielőtt lecserélik.

gtam

A #84-es Ferrari továbbra is egy kör előnyben az amatőr kategória élén: immár 13 órája vezetnek magabiztosan - amikor az élre álltak, a P1 élén két Toyota, a P2-én két Rebellion állt.

p1

Már két körre sincs a harmadik helytől a #2-es Porsche, ez simán meglesz, ha nem éri őket újabb műszaki gond.

p1

ELKÉPESZTŐ!!!! A kör elején csak döcög a pályán a 13 kör előnyben lévő #1-es Porsche! 

p2

És ebben a pillanatban reális esély van arra, hogy egy LMP2-es autó nyerje meg a Le Mans-i 24 órás futamot!

p2

Mondjuk ki, ami még pár órával ezelőtt is őrültségnek tűnt volna: a #38-as Jackie Chan-autó, az Oliver Jarvis, Thomas Laurent, Ho-Pin Tung összeállítású egység a verseny első számú esélyese jelenleg! 

MEGÁLLT AZ AUTÓ! Már nem is gurul. Aztán egy kicsit megint gurul, de még csak az első Mulsanne-sikánban van.

Mark Gallagher brit szakértő úgy érzi, megtalálta a legváratlanabb motorsportos szalagcímet:

Jackie Chan Le Mans-t nyert!

Lotterer közben még mindig a Mulsanne-egyenesben - borzalmasan messze van még a bokszutca.

p1

Tegyük hozzá: ha az #1-es ki is esik a versenyből, a #2-es még akkor is megszerezheti a győzelmet a Porsche számára. Ha jól számolunk, az utolsó órában utolérhetik a Jackie Chan-autót - persze ha minden rendben lesz velük.

Közben ismét leáll az autó a pálya szélén!

p1

Lotterer kiszáll az autóból - de ez még nem a feladás, megpróbálja egyedül megjavítani az autót!

Lassú zóna a pálya szélén veszteglő Porsche, és az azt szerelő Lotterer miatt.

Freitas versenyigazgató jelezte a Porschének, hogy az első megnyitáson kitolják az autót, de ott Lotterer tovább javíthatja a 919-est - ha képes rá...

Óriási kérdés, hogy beéri-e a #2-es Porsche az összetett vezetését minden bizonnyal átvevő P2-es Jackie Chan-autót... Ha nem következik be semmi váratlan, az utolsó órában ez megtörténhet.

p2

Ezek szerint a #2-es Porsche a győzelemért megy, akárhogy is számoljuk. A Jackie Chan-egység nem tehet mást, mint hogy hibátlanul lehozza a hátralévő három és fél órát, bízik a sok sárgában és safety carban, valamint abban, hogy valami gondja még lesz a Porschének.

VÉGE! Lotterer levette a sisakját, az #1-es Porsche kiesett a versenyből!

p2

És az eddig roppant magabiztos Barthez-autó is megáll a pályán, az egykori kapussztár kiszáll a versenygépből... Könnyen lehet, hogy ez is a végállomást jelenti.

Szóval akkor nézzük az esélyesek listáját: a Jackie Chan #38-as vezet, akiket vagy utolér a verseny végére a #2-es Porsche, vagy nem - ezzel egyértelműen ők a két legnagyobb esélyese a versenynek. És persze ott van a jelenleg 2. helyen álló #13-as Rebellion, melyet a Porsche biztosan beér, de az első összetett dobogó így is meglehet a svájciak számára - ami nem sikerült LMP1-esként, összejöhet az LMP2-ben.

Az eddigi legfiatalabb Le Mans-győztes az 1996-ban, 22 évesen a csúcsra érő Alex Wurz. A Jackie Chan-autó pilótája, Thomas Laurent 19 esztendős. Csak mondjuk.

p1

A #8-as Toyota számára erőből a 9. hely a maximum - további hat ki-/visszaesés kellene a dobogóhoz, ahogy ahhoz is, hogy ne legyen két LMP2-es a dobogón.

Megszűntek a lassú zónák, a #2-es Porsche teljes erőbedobással száguldhat a győzelemért - hitte volna ezt bárki, amikor a 4. órában egy 60 perces javításra tolták be az autót?

gtpro

A Próban a verseny 21. órájának végén előzés a pályán az első helyért: az Aston előzte a Corvette-et, miközben a Porsche túl van egy újabb kiálláson.

p2

Újabb dráma, méghozzá a dobogón: az egyelőre 2. helyen álló Rebellion #13, mely simán dobogós lehetett volna, stop&go büntetést kap bokszutcai szabálytalanságért. Így is dobogós lehet, csak éppen már nem annyira sima a történet, a büntetés letöltése után közel lesz hozzájuk a kategóriaharmadik Signatech Alpine.

p2

És most már hivatalos - a Jackie Chan DC Racing #38-as Orecája VEZETI a Le Mans-i 24 órás futamot!

p2

A Rebellion letöltötte a stop&go büntetést, ami azt jelenti, hogy ha minden igaz, egyelőre megőrizték az összetett dobogót, de nagyon közel van hozzájuk a #35-ös Signatech Alpine.

p1

Ha valakinek van arról információja, hogy nyert-e már autó Le Mans-t 60 perc szerelés után, megköszönnénk. Szerintünk nem.

p2

Nagy segítséget kapott a Porsche! Szerelni kellett a Jackie Chan-autó hátulját, ezzel másfél percet veszítettek - így akár az utolsó előtti órábaan meglehet az előzés!

p2

Újabb problémák a #13-as Rebellionnal a kiállásnál, ezzel összetett dobogón a Signatech Alpine #35-öse Panciatici, Ragues, Negrao felállásban!

p2

Közben Barthezék, azaz a #23-as Panis Barthez Tech 1 is feladta a versenyt, ezzel 49-en futnak még a 85. Le Mans-i 24 óráson.

p1

Jelenleg Hartley üldözi az élen álló P2-es autót, az utolsó teljes szerviznél Timo Bernhard száll majd be, ha minden igaz. Ő 2010-ben nyert Le Mans-t az Audival Rockenfeller és Dumas partnereként, míg Bamber tavalyelőtt Hülkenberggel és Tandyvel. Hartley a Porsche kötelékéből az egyetlen, aki még nem győzött - ez változhat meg két és fél óra múlva.

Nézzük meg a mezőny végét: három igazán sokat szenvedett autó áll a 47-49. helyen: utolsó az amatőr kategória pole-jából induló, viszont azóta egészen tragikusan szereplő Larbre Corvette #50, előttük pedig két nagyon hosszan szerelt P2-es áll, a #43-as Keating Riley, melyet jelenleg Bleekemolen vezet és a szlovák ARC Bratislava #49.

Két és fél órával a vége előtt két nagy kérdés van: végigcsinálja-e gond nélkül a #2-es Porsche a versenyt, ami győzelmet jelenthet a számukra, illetve ki nyeri a Pro-kategóriát? A P2 és az Am élén csak komoly probléma esetén történhet változás.

p2

Bokszban járt az élen álló P2-es, maradt Laurent az autóban - valószínűleg még egy etapot megy, aztán beül az utolsü enber. Az előny most még egy kör feletti.

p2

Az összetett dobogóért száguldó Piquet (Rebellion #13) megforgatta a Bratislava #49-est a célegyenes után - kicsit az autója is megsérült.

p1

Körön belülre ért a #2-es Porsche, ami azt jelenti, hogy a következő órában átveheti a vezetést Bernhard a Jackie Chan LMP2-estől. Ha...

p2

Bokszban a #13-as Rebellion az iménti kontakt után. Szép lassan elúszik az összetett dobogó...

gtpro

Két óra van hátra, és ismét az öt gyártó öt autója a GTE-mmezőny első öt helyén - bő egy perc a különbség, elképesztően szoros a verseny!

A #45-ös Algarve prototípus a kavicságyban a Mulsanne-kanyar kijáratán. Elásta magát, de ha ki tudják szedni, akkor továbbmegy minden bizonnyal.

p1

Buemi kapta meg az utolsó két órára a #8-as Toyotát: a svájci a 9. helyen, és mint korábban elmondtuk, erőből már nem jöhet feljebb, hiszen öt kör a lemaradása az előttük lévőhöz képest.

p1

A lassú zóna véget ért, Bernhard ismét teljes tempóval száguldhat az LMP2-es után.

A délelőtt legfontosabb mozzanata - Lotterer kiszáll:

p1

Bernhard mindent kisajtol az autóból: már csak két és fél perc a hátránya, ebben az órában meglehet a helycsere akár.

p2

Éles csata a Signatech #35 és a Rebellion #13 között az összetett dobogóért!

p2

Úgy tűnik, hogy nem Oliver Jarvis, hanem Ho Pin Tung lesz a befutó a várakozásokkal ellentétben - pedig a brit a rutinosabb. Viszont tény, hogy a körforgásban a kínai következik, ahogy az is, hogy ő volt a leggyorsabb  eddig a csapat tagjai közül.

p1

A Porsche hivatalos közleményben erősítette meg, hogy az olajnyomás ment el Lotterer autójában, és ezért esett ki az #1-es Porsche.

Ahogy korábban is hangsúlyoztuk, 49 autó van még versenyben, öttel több, mint a célba érési rekord. Négy LMP1-es esett ki, mind műszaki hiba miatt, négy LMP2-es, ebből három baleset, egy pedig techikai okok miatt, valamint két Pro- és egy Am-kategóriás GT, mind balesetek miatt. Azaz az LMP1-en kívüli másik három géposztály 54 autója közül egyetllen esett ki technikai okokból 22 óra alatt - ez pedig lenyűgöző.

p2

Piquet 10 másodperc büntetést kap a korábbi balesetért - ezzel a Signatech egy kis levegőhöz juthat az összetett dobogóért zajló csatában.

p1 p2

Mind a két élen álló autó túl a kiállásán - a Porschének elvileg már csak egy lesz, a Jackie Channek még kettő.

p1

1:40 a különbség, ez 10 kör alatt ledolgozható, valószínűleg az utolsó kiállásáról már az élre tér vissza a Porsche. Tudjátok, ha...

Új leggyorsabb kör Buemitől 3:18,604-gyel: az eddigi legjobbat a #7-es Toyota futotta tegnap 15:10 körül.

Másfél óra van hátra, vajon tartogat-e még fordulatot ez a Le Mans, vagy megnyeri a #2-es Porsche 60 perc szerelés után?

És közben remélhetőleg senki nem haragszik meg, ha erre is kitérünk: Tassi Attila az első futam megnyerése után vezeti a másodikat is, ezzel átveheti a vezetést a TCR pontversenyében!

És meg is van, Tassi győzött, ő vezeti a TCR pontversenyét a Hungaroring után!

p1

1:15, Bernhard folyamatosan közeledik Ho-Pin Tungra.

p2

Megejtette kiállását és letöltötte büntetését a #13-as Rebellion - ismét nagyot kell küzdeni az összetett dobogóért.

gtpro

A Corvette #63-asába visszatették Magnussent, a sokszoros kategóriagyőztes minden tapasztalatára szükség van most!

p2

Kétségkívül az idei Le Mans egyik legérdekesebb pillanata volt: kalapáccsal indították újra a problémákkal küzdő #13-as Rebelliont a bokszban.

gtpro

Még mindig négyen egy percen belül a Próban, a bokszkiállások ritmusa döntheti el a versenyt - ahogy azt már hosszú órákkal ezelőtt is írtuk...

gtam

Sérült amatőr Ferrari a pálya elején - nem az élmenők közül.

p1

Bernhard már 45 másodpercen belül - még bírja a #2-es Porsche és a pilóta is.

gtam

Balzan közekedik lassan a #65-ös Ferrarival: az art carral koccant össze.

gtpro

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az Aston Martinnak áll a zászló a legkiszámíthatatlanabb kategóriában, hiszen a következő kiállásuk, ha minden igaz, az utolsó lesz, előnyük pedig egy szűk perc Magnussenékkel szemben - amibe egy pici spórolás is beleférhet.

p1

18 másodperc, a következő körben jöhet a helycsere.

p2

Ráadásul hűtési gondjai is vannak a Jackie Chan-autónak, így szérárnyékoznia is óvatosan kell. Tung nem tehet mást, mint hogy nyugodtan behozza az autót a célba a maradék 70 percben, és bízik abban, hogy történik valami a Porschével.

gtpro

Mindent egy lapra tesz fel a #91-es Porsche: feltettek egy utolsó szett friss gumit, most nyomhatják a végéig, ami a csövön kifér.

p1 p2

Már egy képernyőn a két autó, az utolsó órát már jó eséllyel a Porsche kezdheti meg az élen.

p1

A #2-es Porsche 67 perccel a vége előtt átveszi a vezetést - úgy, hogy 60 percet töltött szerelésen!

p2

Az idei verseny elhallgatott hősei között mindenképpen emeljük ki a #47-es, ELMS-ből érkező olasz Cetilar Villorba Corse-autót, akik egy Dallarával, két amatőr versenyzővel vannak ott a 10. helyen - nyolcadikként a kategória 25 tagja közül.

p2

Utolsó előtti kiállásán a Jackie Chan-autó - ez így jelen állás szerint egy tükörsima második hely.

p1

Bamber beöltözik, övé lesz az utolsó etap. Második LMP1-es Le Mans-ján a második győzelmét szerezheti!

gtpro

Megérkeztünk az utolsó órába, s az Aston #97 utolsó kiállása után Magnussen vezet a Corvette #63-mal - de neki még jönnie kell üzemanyagért. Ha most fogadnunk kéne, az Astonra tennénk, de szerencsére nem kell.

p2

A #24-es Manor megáll a bokszutcában - nem önszántából. Erősen kezdte a versenyt az alakulat, de eléggé rosszra fordultak a dolgok: Vergne a leállás előtt a kategória 6. helyén hozta az autót, míg Trummer az éjjel összetörte a #25-öst.

p1

Bamber mégsem ült be, Bernhard maradt az autóban: ha minden jól megy, ez volt a Porsche #2 utolsó kiállása.

p2

Piquet és a #13-as Rebellion hátránya szűk fél perc - ennyit kellene valahogy ledolgozni a svájci csapat első összetett dobogójához.

Egy remek összefoglaló videó a Ford jóvoltából:

gtpro

Ismét kijött a Corvette #63 és újra kijött a #97-es Aston is! Egymás nyakán a két autó 47 perccel a leintés előtt! 

gtpro

A Corvette abroncsai öt körrel frissebbek, akár ez is számíthat - Jordan Taylor és Jonathan Adam vívhat meg a győzelemért, a Makowiecki-féle Porsche (91#) és a jelenleg Tincknell által vezetett Ford (#67) pedig vár a lepattanóra.

p2

Nincs vége a drámáknak, nincs vége! Az összetett dobogó harmadik helyéről falban a #35-ös Signatech! Egy autó, melynek az egész versenyen semmi baja nem volt, most a pálya szélén vesztegel! Ismét dobogós helyen az ütközött-büntetett-kalapáccsal beindított #13-as Rebellion!

p2

Nem, gyorsan visszatolták, és így még mindig harmadik Alpine, de Piquet látótávolságon belülről üldözi a Rebellionnal!

p2

Jön a bokszba a Signatech, így a Rebellion most harmadik - de még nekik is lesz egy kiállásuk, ha minden igaz.

gtpro

1400 perc után egy másodperc különbség a kategória első két helyezettje között!

p2

Visszaesett a Signatech az 5. helyre, az összetett negyedik helyén a másik Jackie Chan-autó, a #37-es! Hihetetlen, mindkét autója a TOP4-ben!

p2

Bő 20 másodpercre a #37-es Jackie Chan-autó a Rebelliontól - és ezzel együtt az összetett dobogótól...

gtam

Az amatőr kategória élén továbbra is három Ferrari 1-1 kör különbséggel: JMW #84, Spirit of Race #55, Scuderia Corsa #62.

p2

A Rebellion #13 előnye fél perc a második Jackie Channel szemben. Ha jól számoljuk, lesz még egy utolsó kiállás, de ha ott minden rendben megy, akkor meglehet a svájciak első összetett Le Mans-dobogója!

Egy fontos hír: a Toyota megerősítette, jövőre visszatérnek!

p2

Utolsó kiállásán a #13-as Rebellion, és rendben elindul az autó - legalábbis önmagukhoz képest. Várjunk egy kicsit, hogy mennyi lesz a különbség.

p1

Utolsó kiállás a biztonság kedvért az élen álló Porschénél - 23 perc van hátra, Bernhard pedig mehet a győzelemért.

Tovébbra is 49 autó versenyben, az még ezen a versenyen is 99% biztonsággal kijelenthető, hogy meglesz a célba érési rekord!

p1

20 percen belül a leintéshez képest, vezet a #2-es Porsche. Bernhard és Bamber második, Hartley első győzelmére készül...

gtpro

Makowiecki negyed órával a vége előtt kiáll a #91-es Porschével - így dobogón a #67-es Ford, a Porsche pedig a Ferrarival együtt lemarad a pódiumról. Igaz, a Scuderiát legalább az amatőröknél mutatott dominancia vigasztalhatja, a Porschét viszont nagyon semmi. 4. hely a Próban, 7. az amatőrök közt. Nem erre számítottak.

gtpro

A Próban valószínűleg olyasmit látunk, ami Le Mans-ban ritkaság: téttel bíró, padlógázas utolsó kör.

p2

Jackie Chanék még mindig körön belül, mindössze 11. alkalommal fordulhat be a Le Mans történetében, hogy a második helyezett egy kört sem kap a győztestől - persze LMP2-es sosem volt képes  ilyesmire, utoljára ez 2011-ben fordult elő az Audi és a Peugeot között.

gtam

Tíz percen belül vagyunk, így megkockáztatjuk, hogy megkezdjük az eredményhirdetést. Egyelőre csak az amatőrök között. A kategóriát a tegnap este óta vezető #84-es JMW Ferrari nyeri, mely csapat eddig még dobogót sem szerzett. A pilóták Will Stevens, Dries Vanthoor és Rob Smith. Második az #55-ös Spirit of Race Ferrari, harmadik pedig a #62-es Scuderia Corsa Ferrari.

gtpro

A GTE Próban hét perccel a vége előtt a #63-as Corvette vezet nagy csatában a #97-es Aston Martin és a #67-es Ford előtt. Ha így marad minden, a versenyt Jan Magnussen, Antonio Garcia és Jordan Taylor nyeri.

p2

Az LMP2-t öt perccel a leintés előtt a #38-as Jackie Chan autó vezeti Oliver Jarvisszal, Thomas Laurent-nel és Ho Pin Tunggal, második a Rebellion #13, harmadik a Jackie Chan #37.

gtpro

Jonny Adam előzéssel próbálkozott, de nem sikerült megfognia a Corvette-et, így továbbra is a #63-as autó vezet.

gtpro

Nagyot hibázott Taylor az utolsó körben, az Aston pedig közeledik rá!

gtpro

HIHETETLEN!!!! Az utolsó kör kezdetén, vasárnap 15:00-kor az Aston Martin megelőzte a Corvette-et! Taylor elrontotta! Defektes a Corvette!!!

gtpro

Daniel Serra, Darren Turner és Jonny Adam nyeri a GTE Pro versenyét a #97-es Aston Martinnal!

TIMO BERNHARD, EARL BAMBER ÉS BRENDON HARTLEY NYERI A 85. LE MANS-I 24 ÓRÁST!

p2

A #38-as Jackie Chan autó az LMP2-esek történetének legjobbját ért el az összetett második helyével - a Rebellion pedig szintén első Le Mans-dobogóját szerzi. Ami nem sikerült az LMP2-ben, az most összejött.

gtpro

A defektes Corvette végül a 3. helyre futott be, a Ford szinte a semmiből mentette második helyre ezt a versenyt. Öt gyártó a kategória első öt helyén.

"Visszatérünk" - írja a Toyota.

Nem mellesleg sportszerűen gratulálnak a Porschének, valamint a két autóval dobogóra álló Orecának.

A befutó:

És most már nincs más hátra, mint hogy Balogh Tamás kollégám nevében is megköszönjem a kitartó figyelmet, és ezzel lezárjuk 25 órán át tartó élő közvetítésünket a 85. Le Mans-ról. A következő napokban még biztosan sok szó esik majd erről a versenyről, tartsatok velünk a továbbiakban is!