DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
Hírösszefoglaló

Leclerc hazugsága, Magnussen számvetése – vasárnapi F1-es hírek

A dán nem elégedett pályafutásával, hat decibellel hangosabb motorok várhatók 2026-ban, Verstappen nem ismételné meg ikonikus előzését, futamok a MotoGP-ben, WRX-ben, DTM-ben. Augusztus 18. hírei.

A Ferrari versenyzőjének édesapja sosem láthatta, hogy fia Formula-1-es versenyző lesz, majd vörös overallban futamokat nyer: Hervé Leclerc 2017 nyarán elhunyt. Hogy utolsó napjaiban örömet szerezzen neki, Charles hazudott apjának: azt mondta neki, aláírta első F1-es szerződését, miközben valójában ez még nem történt meg. Egy másik hazugság is eszébe jutott, jóval korábbról, gyerekkorából: betegséget színlelt, így jutott el Philippe Bianchi gokartpályájára. Erről beszélt Charles Leclerc.

Számot vetett minden jel szerint véget érő Formula-1-es pályafutásával Kevin Magnussen. Nem érzi kudarcnak, de álmait sem sikerült valóra váltania.

„Tudom, a Formula-1-be bejutni már önmagában nagyon nehéz dolog. De gyerekként arról álmodtam, hogy bajnokságokat és futamokat nyerek, pole-pozíciókat szerzek, de ebből nem jutott nekem sok” – mondta Magnussen. Bővebben itt.



Hangosabb lesz a 2026-os F1-es motor, mégsem érzékelünk belőle sokat. A hangtompítóként működő MGU-H eltávolításával 6 decibel emelkedést vár a veterán F1-es mérnök, Pat Symonds. Elmagyarázta, miért ne számítsunk mégse üvöltő motorokra két év múlva. A technikai cikk itt olvasható.

Már kilenc éve történt, de nehéz elfeledni Max Verstappen manőverét Spában, a Blanchimont kanyarban: az újonc hollandot Helmut Marko is megrótta vakmerőségéért.

„Valószínűleg mai fejjel már nem tenném. Nem éri meg a kockázat, hiszen a következő kanyarban vagy kicsit később könnyen megelőzhettem volna őt. Akkor viszont úgy gondolkodtam, hogy nem érdekel, megmutatom mindenkinek, hogy lehetséges” – emlékezett vissza 2015-re Verstappen. Részletek.

Felipe Massa az UOL Esporte kérdésére elmondta, hogy melyik versenyző oldalán volt a legnehezebb dolga F1-es karrierje során. Massa többek között Michael Schumacher csapattársaként is versenyzett a száguldó cirkuszban, azonban mégsem a német legendát nevezte meg legnagyobb kihívójának. Bővebben.

Bagnaia hetedszer, újabb magyar Eb-dobogó, testvérgyőztesek

A Formula-1-es nyári szünet utolsó hétvégéjén öt olyan széria is szerepelt, amelyet nyomon követünk a Formula.hu-n: a MotoGP a Red Bull Ringen, a WRX és Euro RX Mettet-ben, az IndyCar St. Louis-ban, a DTM a Nürburgringen, az ERC pedig Zlínben szerepelt.

MotoGP: Bagnaia a sprint után a vasárnapi futamot is behúzta az Osztrák GP-n, így újra egyedül vezeti a vb-tabellát Martin előtt. Bastianini a dobogón, Marquez rontott rajt után a negyedik. Összefoglaló.

WRX: Timmy Hansen és Johan Kristoffersson osztoztak a szombati és vasárnapi győzelmeket Belgiumban, Mettet-ben. A 2019-es világbajnok két év kihagyás után nyert újra, a hatszoros világbajnok svéd előnye azonban 39 pontra nőtt a hétvége befejeztével.

Euro RX: A Nyirádon látott hazai dömping után Belgiumba is szép számmal utaztak magyarok, a 15 fős RX1-nek hat részvevője is volt piros-fehér-zöld zászlójelzéssel. Közülük nagyot ment az előfutamot nyerő Mózer Márk és a köztes listán negyedik Benyó Máté, ráadásul egy büntetésből profitálva még Kiss László is bejutott a döntőbe – a hat résztvevőből három magyar volt. A fináléban Benyó az első után rögtön második dobogóját is megszerezte az Eb-szinten, Mózer ötödik lett, a kieső Kisst hatodikként értékelték. A hétvége összefoglalója.

IndyCar: Az Indy 500 után szezonja második győzelmét szerző Josef Newgarden nyerte az IndyCar St. Louis-i futamát közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban, a Penske amerikaijának sikerét azonban beárnyékolja egy kellemetlen kimenetelű incidens. Tíz körrel a kockás zászló előtt újraindításra került sor: az éllovas Newgarden lassú tempót diktált, a mezőny feltorlódott mögötte, Alexander Rossi pedig a harmadik helyen álló másik Penske-versenyző Will Powerbe rohant – kettőjükön kívül Jack Harvey is kiesett a tömegjelenetben. Részletek itt találhatók.

DTM: A nürburgringi hétvége első, szombati futamát Kelvin van der Linde nyerte a pole-pozícióból, vasárnap pedig öccse, Sheldon van der Linde győzött a kilencedik rajtkockából felzárkózva. A ma negyedik Kelvin a tabella vezetését is átvette, az Abt Audi dél-afrikaija hét ponttal előzi a korábbi listavezető Mirko Bortolottit, aki második és kilencedik pozíciókat szerzett.

ERC: Négy cseh végzett az első ötben a Barum Ralin, de nem a szokásos hazai bajnok, a 2015 és 2023 között veretlen Jan Kopecky vezette a sort: defekt miatt csak a kilencedik helyen végzett, miközben Dominik Stříteský megszerezte első ERC-győzelmét, az osztrák Simon Wagner és Eric Cais előtt. László Martin 11. helyen ért célba, Herczig Patrik pedig először nyert az ERC4 értékelésben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: