DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
GP2/3

Thrillerbe illő izgalmak a GP2 szombati főfutamán

Balesetek, szakadó eső, kicsúszások, piros zászló, zseniális előzések - ezt tartogatta az F1 előszobájának szombati futama Spielbergben, mely kettős Campos-győzelmet hozott.

A Forma-1 betétfutama idén eddig még nem látott izgalmakat hozott Spielbergben: Antonio Giovanazzi remekül rajtolt, megelőzve a pole-ban némileg bennragadó Szergej Szirotkint, az orosz mellett pedig Pierre Gasly is elment. Hátrébb Sergio Canamasas már a rajtnál megadta a küzdelem alaphangját, amikor az egyes kanyar féktávján belerongyolt Gustav Maljába, a spanyol pedig azonnal feladta a versenyt. Az élen aztán elképesztő csata alakult ki a Prema pilótái, Antonio Giovanazzi és Pierre Gasly között. A rajttól az olasz jött el jobban, de francia társa folyamatosan felzárkózott rá, és meg is előzte őt.

A 13. körben aztán leszakadt az ég, és egyből vezéráldozatot követelt: az első GP2-es győzelmére hajtó Gasly az élről csúszott a kavicságyba, a versenybíróság pedig pályára küldte a safety cart. A mezőny egy része nem váltott esőgumikra, az újrarajtnál pedig őrölt küzdelem kezdődött az első helyekért. Nem körről körre, kanyarról kanyarra változott a sorrend - a csatát Marvin Kirchhöfer megforgása akasztotta meg a kettes kanyarban, amely miatt ismét az SC vette át az uralmat.

A csendes időszak alatt az elrontott bokszkiállása miatt kissé ideges Artem Markelov a pályára visszatérve a bokszfalnak csapódott, mely után meglendült a piros zászló, és tovább folytatva a kavalkádot, Philo Armand őrült ötlettől vezérelve a bokszbejáratnál megelőzte a safety cart, amiért 10 másodperces büntetést kapott. Amikor a mezőny útnak eredt, a korábbi éllovas Giovanazzi egyszerűen lecövekelt a bokszutca végén, megakadályozva, hogy a szintén problémával küzdő René Binder kihajtson a pályára. A piros zászló előtt az élre kerülő Mitch Evans végül meg tudta tartani első helyét csapattársa, Sean Gelael előtt, így a Campos kettős győzelmet aratott, míg a pódium harmadik fokára Raffaele Marciello állhatott fel.

 

A főverseny végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő
1 Mitch Evans Pertamina Campos Racing 1:18:32.399
2 Sean Gelael Pertamina Campos Racing +4.600
3 Raffaele Marciello RUSSIAN TIME +10.789
4 Luca Ghiotto Trident +12.363
5 Jimmy Eriksson Arden International +12.691
6 Oliver Rowland MP Motorsport +15.557
7 Norman Nato Racing Engineering +16.559
8 Sergey Sirotkin ART Grand Prix +19.708
9 Gustav Malja Rapax +20.258
10 Jordan King Racing Engineering +22.762
11 Arthur Pic Rapax +24.738
12 Nicholas Latifi DAMS +25.629
13 Alex Lynn DAMS +27.000
14 Daniel de Jong MP Motorsport +1 kör
15 Philo Paz Armand Trident +1 kör
16 Rene Binder ART Grand Prix +2 kör
- Antonio Giovinazzi Prema Racing -
- Artem Markelov RUSSIAN TIME -
- Marvin Kirchhofer Carlin -
- Pierre Gasly Prema Racing -
- Nabil Jeffri Arden International -
- Sergio Canamasas Carlin -
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: