DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 7. szombat
Formula+

A Haas legfontosabb versenyzője távozik

Senki nem ért el jobb bajnoki helyezést és senki nem teljesített több futamot a Haas színeiben Kevin Magnussennél, ráadásul az istálló egyetlen pole-ját is ő szerezte.

A Haas bejelentette, hogy a szezon végén távozik az istállótól Kevin Magnussen, aki ezzel harmadszor is kikerül az F1-ből, minden bizonnyal immár végleg. Az először Pastor Maldonado helyére a Renault-hoz, majd 2022-ben Nyikita Mazepin helyére a Haashoz „visszahozott” versenyző 2017 és 2020, majd 2022 és 2024 között szerepelt az amerikai csapatnál, s túlzás nélkül nevezhető történetük legfontosabb versenyzőjének.

magnussen-2017



Magnussen az istálló eddigi kilenc szezonjából összesen hetet töltött az alakulatnál, s a szezon végére 147 futamnál fog járni a csapat színeiben – a második legtöbbet, 96-ot Romain Grosjean teljesítette velük, senki más nem érte el az 50-et sem. Ezzel csak öt versenyző lesz az F1 történetében, aki nála is több futamot teljesített egyazon istálló színeiben: Hamilton, Verstappen, Schumacher, Raikkönen és Coulthard.

E hét szezonból – megelőlegezve Nico Hülkenberg idei házon belüli győzelmét – Magnussen háromszor tudta legyőzni aktuális csapattársát, kétszer Grosjeant, egyszer pedig Mick Schumachert. Az ő nevéhez fűződik viszont a csapat történetének abszolút legjobb egyéni bajnoki eredménye: a 2018-as 9. pozíció, mely a mai napig az egyetlen top10-es eredmény, amit Haas-versenyző elért.

magnussen-2022-bahrein

Ezzel Magnussennek kulcsszerepe volt az istálló messze magasan legjobb konstruktőri helyezésében is, hiszen 2018-ban a világbajnokság ötödik helyén zártak – igaz, ebben szerepe volt a szezon közben újjáalakult Force India pontjai eltörlésének is –, míg ezen kívül csupán három nyolcadik pozíciót tudnak felmutatni.

Dobogóra nem tudott állni, ahogy más sem a Haas színeiben, de ő szerezte a csapat történetének mindkét leggyorsabb körét (mindkettőt Szingapúrban 2018-ban és 2019-ben), s övé lett az istálló egyetlen pole-pozíciója is a 2022-es Brazil Nagydíjon. A sprintes hétvégék akkori lebonyolítása miatt a nagydíjat ennek ellenére nem az élről kezdhette meg, de így is az övé a csapat történetének legjobb rajthelye: 2023-ban Miamiban a 4. helyre kvalifikált – s az összesen kilenc 5. rajthelyükből is ő szerzett ötöt.

magnussen-2022-pole

Ami a nagydíjhelyezéseket illeti, abban a tekintetben nem Magnussen, hanem Grosjean a rekorder a 2018-as Osztrák Nagydíjon elért negyedik helyével, a csapat négy ötödik helyezéséből viszont hármat is ő szerzett, méghozzá ugyanezen a versenyen, továbbá a 2018-as Bahreini Nagydíjon, valamint a visszatérése utáni első futamon, a 2022-es Bahreini Nagydíjon – érdekes, hogy az egyetlen további ötödik helye a csapatnak szintén Bahreinben született, azt Grosjean szerezte 2016-ban, a Haas története második versenyén.

Bár csupán egyetlen dobogó (az is az első versenyén) és egyetlen pole-pozíció (akkor se indulhatott az élről) fűződik a nevéhez, és ő teljesítette a legtöbb nagydíjat anélkül, hogy egyetlen versenykört is az élen zárt volna, Kevin Magnussen személyében az elmúlt tíz év egyik fontos szereplője távozik a királykategóriából – a Haasnál pedig oly hosszú időt töltött el, hogy sok évnek kell eltelnie, mire valaki hasonlóan kiemelkedő alakja tud lenni az istálló történetének.

magnussen-2018

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: