DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 6. szombat
Formula+

Exkluzív: Tsunoda szerint Marko segítőkész, nyitott ember

Az Osztrák Nagydíj csütörtöki napján nyílt lehetőségünk exkluzív interjút készíteni Yuki Tsunodával, aki az idei szezonban számos szakember és rajongó elismerését kivívta rendkívül erős teljesítményével.

Tsunodánál többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy Ricciardót tartja-e eddigi legerősebb csapattársának, de Helmut Marko időről időre nagy port kavaró megnyilvánulásairól is kérdeztük a japán versenyzőt.



A VCARB 01 konstrukció teljesítménye igencsak ingadozó az idei szezonban, te viszont több mint kétszer annyi pontot szereztél, mint a csapattársad. [A Spanyol Nagydíjig bezárólag – a szerk.] Ez az eddigi legerősebb F1-es szezonod?



Úgy gondolom, hogy igen. A pályán elért eredmények mögött végső soron természetesen mindig az autó és az egyéni teljesítmény kombinációja áll. Már a tavalyi szezonunk is meglehetősen jó volt, de akkor sokat szenvedtünk az autó sebességével.

Nagyon jó formában vagyok, külön kiemelném a mentalitásom és a megközelítésmódom, ahogy a versenyhétvégékre készülök. A válasz a kérdésedre tehát az, hogy igen, összességében ez az eddigi legjobb szezonom az F1-ben.

Ki tudnád fejteni a főbb tényezőket a teljesítményed fejlődése kapcsán?

Az önuralom az egyik fő terület. Próbálok minél több figyelmet fordítani a visszajelzésekre, amit a mérnökeimtől kapok, illetve mindig figyelek arra, hogy ne veszítsem el a fókuszt az autóban. A Szaúd-arábiai Nagydíj óta egyre nagyobb figyelmet fordítok arra, hogy kontroll alatt tartsam az érzelmeim – egyébként, amikor kiabálok a rádióban, az nem azt jelenti, hogy elveszíteném az önuralmam.

Úgy érzem, az önuralom fejlesztése segít abban, hogy minél hatékonyabban építsem fel versenyhétvégéim, és csak a visszajelzésekre, valamint a versenyzésre fókuszáljak.



Melyik az a három fő terület, amiben a legnagyobb fejlődést érted el?

Az önuralom fejlesztése mindenképp idetartozik. Ez egy nehéz kérdés, hadd gondolkodjak... A másik két terület a stresszkezelés és a csapatmunka.

John Noonan személyében idén új fizioterapeuta segíti a munkád. Mekkora szerepe van neki a mentális oldalad fejlesztésében, illetve mennyire fontos egy F1-es versenyző napi munkájában az edző szerepe?

Az önuralom fejlesztésén már tavaly is dolgoztam Michael Italiano kezei alatt, aki nagyon sokat segített ebben, tehát ez nem közvetlenül John irányából jön. Ami Johnt illeti, nagyon kedvelem a megközelítésmódját. Nagyon sok pozitív energiát ad nekem, mindig jó vele beszélgetni és a versenypályán kívül is jó kapcsolatot ápolok vele.

A versenyhétvégék során a legtöbb időnket a mérnökségi csapattal és a médiával töltjük, amikor pedig arra van szükségem, hogy kikapcsoljak, mindig számíthatok rá. John az a srác, aki segít nekem mentálisan kiegyensúlyozott maradni. Számomra nagyon fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljak az edzőmmel – a mi kapcsolatunk nem csak az üzletről és az edzésről szól, sokkal inkább baráti a viszonyunk, nagyon nyitottak vagyunk egymás felé.

Csupán a statisztikákat tekintve Daniel Ricciardo az eddigi legerősebb csapattársad. Ellene van a legnehezebb dolgod az eddigi riválisaid közül?

Ezt nehéz megmondani, Pierre Gasly és Daniel Ricciardo között vacillálok. Amikor Pierre mellett versenyeztem, akkor közel sem voltam olyan formában, mint most. Pierre egy nagyon erős versenyző, de Danielről ugyanez mondható el.

Ricciardónak nagyon sok tapasztalata van, győztes mentalitással rendelkezik és nyolc futamgyőzelem áll a neve mellett. Hogy őszinte legyek, nem igazán tudom kettejüket összehasonlítani azt leszámítva, hogy mindketten elképesztően erős versenyzők, akiktől nagyon sokat tanultam.

Gaslyval a pályán és azon kívül is nagyon jó volt a kapcsolatom – nagyon szerencsés vagyok, hogy mellette versenyezhettem a karrierem első éveiben, rendkívül jó csapattárs volt. Daniel érkezése kapóra jött, hiszen végső soron az a célom, hogy minél jobb versenyzővé váljak. Neki a gondolkodásmódja az egyik legnagyobb erőssége, nagyon kiegyensúlyozott versenyző, aki nem kapja fel a vizet minden apróságon.



Milyen Daniel mellett dolgozni, a színfalak mögött is ugyanaz a vicces srác, akit a kamerák előtt láhatunk? 

Igen. Nagyon sok pozitív energiát és mosolyt hoz a mérnöki megbeszélésekre. Nagyon érett srác, akit rendkívül tisztelek, könnyű vele jóban lenni. Valószínűleg a korábbi csapattársai is ugyanígy vélekednek róla. 

Helmut Marko nemrég azt mondta, hogy top versenyzőnek tart téged, másrészről viszont néha elég kemény tud lenni a versenyzőkkel. Hogyan tudnád jellemezni Marko személyiségét?

Marko egy nagyon nyitott személyiség, aki nem beszél marhaságokat. Nagyon sokat törődik a versenyzőkkel, ami jó dolog, ugyanakkor néha kemény is tud lenni, ami abból fakad, hogy nyitott és őszinte személyisége van.

Összegezve tehát, Marko nagyon nyitott személyiséggel bír, aki nem rejteget semmit. Néhány versenyzőnek ez nem esik túl jól, de én egy nyitott, segítőkész embernek tartom.

Készen állsz arra, hogy egy élcsapatnál versenyezz?

Igen, bármikor. Készen állok rá, de természetesen továbbra is bizonyítanom kell, hogy megérdemlem a lehetőséget.



Június elején a VCARB megerősítette, hogy jövőre is a csapat tagja maradsz. Mennyire volt fontos számodra, hogy már a szezon korai szakaszában biztosított legyen a helyed 2025-re?

Hogy őszinte legyek, nem érzem úgy, hogy ez csökkentette volna rajtam a nyomást. Természetesen jó érzés, hogy van szerződésem a következő szezonra, de nem stresszeltem magam emiatt. Ebben a sportban mindig nyomás van az emberen, függetlenül attól, hogy éppen van-e szerződésed vagy sem. Egy dologgal legalább kevesebb van, amin gondolkodnom kell – ebből a szempontból mindenképp jól jött a hosszabbítás.

Végső soron ez segít abban, hogy a valós munkámra fokuszáljak, és minél jobb visszajelzéseket adjak a csapatnak.

Gyakran látjuk, hogy különböző divatos és márkás ruhákban érkezel meg a versenypályára. Melyik a kedvenc márkád jelenleg, valamint nagyságrendileg hány ruhadarab van a gardróbodban? 

Mostanság egy japán márkát kedvelek a legjobban, amit Sacai-nak hívnak. Több hírességgel kollaborálnak, ami által egyre híresebb a márka, másrészről emiatt egyre drágábbak a termékeik. Az árak növekedése egy kissé elkeserítő, de általánosságban is elmondható, hogy nagyon drágák lettek mostanában a márkás dolgok. 

Szoktam vásárolni random ruhákat is, Londonban sétálgatva például néha vásárlok olyan márkákat, amiről korábban még nem is halottam.

Ami a gardróbomat illeti, nem tudom pontosan, hogy hány ruhám van. Ötvennél valamivel több, talán száz körül lehet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: