DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
Formula+

Exkluzív: Lawson az Audi radarján?

Liam Lawson lehet az Audi választottja, amennyiben a négykarikás márka nem tud megállapodni Carlos Sainzcal – tudta meg a Red Bull Ringen a Formula.hu.

Ismeretes: lapunk a Spanyol Nagydíj versenynapjának estéjén számolt be arról, hogy a Flavio Briatoréval erősítő Alpine komoly last-minute ajánlatot tett a Ferraritól az évad végén távozni kényszerülő Carlos Sainznak, aki addig két csapat között vacillált. A spanyol – elismerten – a Williams és a jelenleg Stake néven futó, 2026-ra viszont Audivá avanzsáló gárda közül választhatott, azonban a francia csapat ajánlata a feje tetejére állított mindent.

Mióta az Alpine-ajánlat létezése kiszivárgott, minden forrásból arról hallani, hogy a franciák Sainz elsődleges választásává léptek elő. Bár a pilóta menedzsmentje hangsúlyozza, hogy az utóbbi hetekben szóba került lehetőségek mindegyike nyitott még, a pilóta pedig továbbra is mérlegel, a helyzet a jelek szerint elbizonytalanította az Audi F1-es projektjének vezetését, akik máris gőzerővel dolgoznak a lehetséges alternatívák felkutatásán. 

f1-sainz-ferrari_7



Erre egyebek mellett azért is szükségük van, mert az eddigi kiszemeltet, a Visa Cash App RB japán pilótáját, Yuki Tsunodát épp a négykarikások erős közeledésének hatására láncolta magához a Red Bull kisebbik csapata, egy opciós jog érvényesítésével. A Formula.hu által a spielbergi paddockban megkérdezett, az ügyre rálátással bíró források szerint egyébként a japánnal több hónapon át folytattak tárgyalásokat az Audi F1-es projektjének illetékesei.

 

Célkeresztben Liam Lawson?

Minden jel arra utal, hogy amennyiben a Sainz-megállapodás dugába dől, a négykarikások Liam Lawson leigazolására tesznek kísérletet. A Formula.hu forrásai szerint az egyeztetések javában zajlanak, s ezt erősíti az a tény is, hogy szombaton, a spielbergi paddockban lapunk látta az új-zélandi pilótát a svájci Hinwilben székelő Stake motorhome-jában, ahonnan ráadásul a hátsó kijáraton távozott, megpróbálva kerülni a feltűnést. 

A nap folyamán egyébként magas rangú Audi-vezetőt is láttunk hosszasan időzni a Red Bull hospitality-helyiségének azon részén, ahol a döntéshozók székelnek.

Lawson tavaly Daniel Ricciardo helyére beugorva debütált, öt futamon helyettesítette a kézsérülést szenvedő ausztrált. Az új-zélandi Red Bull-tehetség mind az öt futamot befejezte, Szingapúrban két pontot is szerzett, bemutatkozásával pedig a szakmára és a rajongókra is nagy hatást gyakorolt – a szurkolók azóta is állandó helyet követelnek számára az F1-es mezőnyben.

 

Helyet akar, minél hamarabb!

A 22 éves versenyző háttérbeszélgetések során többször is nyilvánvalóvá tette, hogy minél hamarabb állandó versenyző szeretne lenni az F1-ben. A Red Bulltól mostanáig nem kapta meg ezt a lehetőséget, forrásaink szerint pedig a mostani helyzetet igyekszik kihasználni. 

Az energiaitalosok szeretnék a kötelékükön belül tudni továbbra is, Lawson viszont – úgy tudjuk – jelezte: amennyiben nem kap záros határidőn belül garanciát arra, hogy fix helye lesz a 2025-ös mezőnyben, hajlik arra, hogy távozzon és az Audinál üssön tanyát. Ha minden igaz, a pilótát az év végéig köti a szerződése, utána szabadon igazolhatóvá válik, így az Audi-volántól – elméletileg – csupán Sainz döntése választja el.

f1-lawson-redbull-audi

Briatore szombat reggel óta ismét jelen van a paddockban, ahol úgy hírlik, hogy továbbra is dolgozik Sainz elcsábításán és a szakmában a legtöbben úgy vannak vele, hogy ha az olasz menedzser – aki a napokban az F1 géniuszának titulálta saját magát – egyszer valamit a fejébe vesz, azt tűzön-vízen át meg is valósítja. 

A jelenlegi helyzetben vélhetően senki nem szorít jobban a céljai megvalósításáért, mint maga Lawson, abban ugyanakkor biztosak lehetünk, hogy az Audi vezetői más pilótákkal is tárgyalnak arra az esetre, ha a szemszögükből legrosszabbnak mondható forgatókönyv következne be…

A sztoriról Mészáros Sándor a szombat esti helyszíni videós bejelentkezésében is beszélt, ami ezen a linken megtekinthető a YouTube-csatornánkon. Érdemes feliratkozni, hiszen minden nap érkeznek a bejelentkezések, a hét elején pedig több műsorral is támadunk!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: