DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Formula+

Megkérdeztük: miben reménykedhet Barcelona Madrid ellen?

Hivatalosan is bejelentették, hogy 2026-tól Madridba költözik az F1-es Spanyol Nagydj, de mit jelent ez Barcelonára nézve? A Formula.hu utánajárt.

Abszolút hazai pályán versenyezhet 2026-tól a madridi Carlos Sainz, és a hozzá hasonlóan megszállott Real Madrid-rajongó Fernando Alonso szívéhez is közel áll a spanyol főváros, ahová a sportág 1981 óta először tér vissza.

Az új helyszín érkezése azt sejteti, hogy a Spanyol Nagydíjnak 1991 óta otthont adó Circuit de Barcelona-Catalunya elköszön majd az F1 vérkeringésétől, még úgy is, hogy a szerződésük a legutóbbi, 2021 novemberében aláírt hosszabbítás fényében 2026-ig érvényes, ám a távozás egyelőre nincs kőbe vésve. Sőt…

22-friday-barcelona-2023_resize



A Formula.hu információi szerint a jelenlegi fázisban nem lehet kijelenteni, hogy Spanyolország tartósan két futamnak ad majd otthont a jövőben, de azt sem, hogy Barcelona sorsa megpecsételődött és biztosan elveszítik az F1-es nagydíj rendezési jogát. Forrásaink szerint a katalán helyszín tárgyal az F1 vezetésével a folytatásról és hamarosan felvázolják az elképzeléseiket, ajánlatukat a jövőre vonatkozóan.

Úgy tudjuk, hogy a pálya menedzsmentje hosszabb szerződésben reménykedik, és olyan ajánlatot kívánnak az F1 asztalára tenni, amellyel legalább tíz évre szavatolhatják a nagydíjat a Circuit de Barcelona-Catalunyán.

A közkedvelt montmelói versenypálya természetesen szeretne állandó helyszíne maradni az F1-es körforgásnak, ami az új, madridi projekt fényében nem ígérkezik könnyűnek, de más esélyeik is maradnak. Az egyik ilyen például a rotáció: évek óta hallani arról, hogy az F1 egyes helyszínekkel rotációs rendszerben szeretne együttműködni és ezek a pályák évenkénti váltásban rendeznének nagydíjakat.

12-saturday-barcelona-2023_resize

Hosszú ideje pletykálják, hogy az érvényes szerződéssel 2025-ig rendelkező, ám évek óta küszködő Spa-Francorchamps számára ez jelentheti a megoldást, más okok miatt hasonlót lehet hallani Zandvoortról is egy ideje, s nem elképzelhetetlen, hogy Barcelona váltótársként vállalhatna szerepet a jövőben.

Egy másik, nyilvánvalóan kevésbé valószínű forgatókönyvről is hallottunk, amely szerint a katalán pálya hivatalos teszt- és beugróhelyszín lenne, ahová akkor menne az F1, amennyiben valamelyik helyszín valamilyen okból kifolyólag nem tudná vállalni a rendezést.

Úgy tudjuk, hogy mielőtt döntés születik Barcelona sorsáról, az F1 vezetése mindenképpen szeretné megismerni a katalán pálya terveit és jövőre vonatkozó elképzeléseit. Forrásunk szerint döntést kizárólag ezt követően hoznak majd, szem előtt tartva azt, hogy melyik megoldás lehet a leginkább hasznos a sportágra, annak jövőjére nézve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: