DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
Formula+

Norris káprázatos, Perez és Alonso a padlón: aktuális pilótaformák az F1-ben

Norris szárnyal, Hamilton és Leclerc is jót megy, Russell nem javul, Alonso és Perez elsüllyedt, Piastri megindult felfelé.

Nagyon érdekes számokat látunk, ha megnézzük, hogy ki milyen formát mutat az európai szezon vége, vagyis az Olasz Nagydíj óta. Szingapúr, Japán, Katar, Austin és Mexikó szerepelt azóta a naptárban, Katarban és Austinban pedig sprintfutamot is rendeztek, vagyis pluszpontokat is lehetett szerezni, így öt komplett versenyhétvégét vizsgálhatunk.

A legjobban természetesen Max Verstappen áll, aki öt nagydíjból négyet, míg két sprintből egyet nyert meg, de érdekes, hogy ezen az öt hétvégén csak 37 pontot vert a második helyezett Lando Norrisra: a McLaren britje ötből négyszer állt dobogóra, a sprinteken pedig egy harmadik és egy negyedik helyet szállított, mielőtt a hétvégén Mexikóban ötödikként zárt. Az ő 90 pontja messze kiemelkedik a Verstappen mögötti mezőnyből, így kijelenthető, hogy az európai szezon vége óta egyértelműen Norris számít a második erőnek.

ATP_F1_32540_20230914_Singapore_SONG_Irwen_resize_1



Carlos Sainz a szingapúri győzelmével, valamint az előle történt kizárás miatt megszerzett austini dobogójával jelenleg harmadik ezen a listán 66 ponttal, de Lewis Hamilton és Charles Leclerc is előtte lenne, ha nem zárták volna ki őket az Egyesült Államokban: Hamilton anélkül is szerzett két dobogót és egy sprintdobogót, de az austini kizárás és a katari hiba miatti kiesés érzékenyen érintette a tabella szempontjából. Ha azok nincsenek, akkor tempóból lehet, hogy ő lenne a második és nem Norris...

Oscar Piastri is elkezdte gyűjtögetni a pontokat, a megnyert katari sprint mellett szerzett két dobogós eredményt is, így az összesen begyűjtött 87 idei pontjából 51 érkezett ezen az öt hétvégén, ami jól jelzi, hogy milyen formában van.

George Russell formája viszont nem igazán javul, az év közben teljesen elfogyott Hamilton mögül a Mercedesnél, és ezeken a hétvégéken is kikapott tőel 15 ponttal, dacára a hétszeres világbajnok két nullázásának, mivel Russell egyszer sem járt dobogón.

ATP_F1_ZXJ21635_20230914_SINGAPORE_ZHU_resize

És akkor térjünk rá a két nagy zuhanónkra: Sergio Perez alig 21 pontot tudott gyűjteni öt hétvége alatt, ami azért azzal a Red Bull-lal kiugró esetben egy, sprintes hétvégén átlagos esetben is egy hétvégének kellene lennie. Az előléptetett austini negyedik helyén kívül még a top ötben sem járt...

A másik zuhanó pedig Fernando Alonso, akit még Pierre Gasly is megelőz ebben az időszakban az Alpine-nal, és Monza óta csak a tabella 10. helyére jó az Aston Martin klasszisa, aki immár csak a holtversenyes 4-5. az egész éves tabellán.

F1-es pontverseny az európai szezon vége óta:

1. Max Verstappen 127
2. Lando Norris 90
3. Carlos Sainz 66
4. Lewis Hamilton 56
5. Charles Leclerc 55
6. Oscar Piastri 51
7. George Russell 42
8. Sergio Perez 21
9. Pierre Gasly 19
10. Fernando Alonso 13

Ezek után nagy kérdés, hogy hogyan alakul majd az utolsó három hétvége, amelyből egyet, a soron következőt sprintesként bonyolítják le. Utolértheti-e húsz pont hátrányból Perezt Hamilton? Sainz lesz-e a negyedik, vagy Norris bombaformája esetleg elég lesz-e a ferraris megelőzéséhez? Meddig süllyed Alonso?

Az F1-es pontverseny állása az egész 2023-as szezonban:

1. Max Verstappen 491
2. Sergio Perez 240
3. Lewis Hamilton 220
4. Carlos Sainz 183
5. Fernando Alonso 183
6. Lando Norris 169
7. Charles Leclerc 166
8. George Russell 151
9. Oscar Piastri 87
10. Pierre Gasly 56
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: