DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Formula+

Exkluzív: Massa az igazságot akarja a 2008-as vb-címről

Felipe Massa nem adja fel: egy monacói eseményen újfent megerősítette, hogy stábjával dolgoznak a 2008-as vb-végeredmény megtámadásának előkészületein.

„Nem adom fel, továbbra is dolgozunk rajta, vizsgáljuk a lehetőségeket és örülök annak, hogy a visszajelzések alapján sokat szimpatizálnak ezzel az üggyel” – mondta a Formula.hu-nak Massa Monte-Carlóban, a közelgő Katari Nagydíj egyik promóciós eseményén, ahol az F1 nagyköveteként és díszvendégként vett részt. 

Mint ismeretes, a karrierje során a Sauber, a Ferrari és a Williams kötelékében összesen 269 F1-es nagydíjon induló, 11 győzelmet arató és a 2008-as idényt vb-ezüstérmesként záró brazil néhány héttel ezelőtt közölte: egy jogi stábot felállítva vizsgálja annak lehetőségét, hogy megtámadja a 2008-as világbajnokság végeredményét.

A 42 esztendős, jelenleg a brazil Stock Car Pro bajnokságban versenyző pilóta emlékezetes csatában, pályafutása legjobb összetettbeli eredményét elérve ezüstérmesként zárt abban az évben, a bajnoki titulust hazai közönsége előtt, az utolsó futam utolsó kanyarjában veszítette el Lewis Hamiltonnal szemben.

Massa_2008_03



Csupán egyetlen pont döntött a brit javára, ráadásul a következő évben kiderült, hogy a Renault megbundázta a 2008-as Szingapúri Nagydíjat, s ha annak a futamnak a végeredményét érvénytelenítették volna, Massa lett volna az évad világbajnoka.

A dél-amerikai pilótát feltüzelte, hogy Bernie Ecclestone a pályafutásáról készült Lucky című dokumentumfilmben kijelentette: az FIA akkori elnökével, Max Mosley-val együtt jóval a „Crashgate” 2009-es kirobbanása előtt, már a 2008-as bajnokság lezárultát megelőzően tudtak arról, hogy a Renault manipulálta a verseny végeredményét. A pilóta a filmben elhangzottak hatására döntött úgy, hogy megvizsgálja: jogi fronton van-e bármilyen lehetősége arra, hogy megtámadja a 2008-as szezon végeredményét. 

Massa_2008_11

„Senki ne gondolja, hogy idén egyszercsak felébredtem és azt mondtam magamnak, hogy oké, akkor nézzük meg, mit lehetne kezdeni ezzel a 2008-as dologgal. Láthattunk azonban egy dokumentumfilmet, amelyben érdekes és komoly kijelentések hangzottak el Bernie-től arról, hogy ő, Charlie Whiting és Max Mosley is tudtak erről az egészről már jóval korábban. Ez csak megerősítette bennem azt, hogy ami akkor történt, egyáltalán nem volt korrekt. Szeretném megérteni, hogy mi történt, szeretném tudni az igazságot, mert a szívemet-lelkemet beleadtam, az utolsó futamon az utolsó kanyarig, az utolsó pillanatig kőkeményen harcoltam és meg is nyertem a versenyt, mégsem ünnepelhettem, mert történt valami Szingapúrban, ami nem volt igazságos és nem tett jót a sportnak sem” – mondta Massa.

Arra a kérdésre, hogy szeretne-e beszélni az ügy további érintettjeivel arról, hogy mi és hogyan történt, a brazil határozott igennel felelt: „Szeretném tudni és megérteni, hogy ami akkor és ott történt, az miért történt úgy és azt is, hogy korrekt volt-e vagy sem” – mondta a brazil, aki a folyamatban lévő ügyre való tekintettel a jogászai és ügyvédei tanácsára további részletekbe nem kívánt bocsátkozni.   

Massa, a „szívek bajnoka” 2021 nyarán a Formula Podcastben vendégeskedett, az exkluzív interjúban páratlan részletességgel idézte fel pályafutása legemlékezetesebb mozzanatait.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: