DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Gasly visszavonatná Magnussen eltiltását

Igazságtalannak érzi a „semmire” kapott büntetését a dánnak, és ezt a felügyelőknek is hajlandó elmondani a francia, akivel a Haas-pilóta ütközött az F1-es Olasz Nagydíjon.

Kevin Magnussen tíz másodperces büntetést és két büntetőpontot kapott a Formula-1-es Olasz Nagydíjon a Pierre Gaslyval történt ütközéséért, és mivel utóbbiból összegyűlt idén számára a tizenkettő, így automatikusan egyversenyes eltiltást kapott a dán, aki így nem állhat rajthoz a két hét múlva esedékes Azerbajdzsáni Nagydíjon.

Magnussen alaposan kifakadt a felügyelőkre: nem értette, miért kapott büntetést. „Sokszor beszéltem már velük, de még mindig nem értem a szabályokat” – utalt a stewardokra. „Nem akarnak versenyzést, nekem úgy tűnik.”

f1-magnussen-gasly-monza



Érdekes módon a szóban forgó incidensben vétlennek talált fél, Gasly is úgy érzi, hogy nem érdemelt büntetést a Haas pilótája: „Hogy őszinte legyek, ez semmi nem volt” – idézi az Alpine versenyzőjét a Motorsport.com. „Egész délután nagyon lassúak voltunk. Úrrá kell lennünk ezen, mert tényleg hittem, hogy több potenciál rejlik bennünk a versenyre, de sokkal nehezebb volt.”

„Valaki mondta, hogy kapott egy tíz másodperces büntetést. Kicsit meglepődtem ezen, mert próbálkozott, de ez csak egy kis kerék-a-keréken összeérés volt, és végső soron nem igazán veszítettem időt. Kissé meg vagyok lepve.”

Gasly akár a felügyelőkkel is hajlandó beszélni, hogy vonják vissza Magnussen büntetését és eltiltását: „Remélem, valahogy vissza tudják ezt vonni, mert ez határozottan igazságtalan lenne. Szívesen fel is szólalok érte. Meglátom, mit tehetek. Ez nagyon igazságtalan érződne egy ilyen incidensért.”

f1-magnussen-haas-monza-2

Alonsónak nem tetszik a büntetőpontok rendszere

Egyetértett Gaslyval az a Fernando Alonso is, aki idén már szintén többször kritizálta a stewardokat és a büntetéseket, kiemelten pedig a büntetőpontok rendszerét is:

„Száz százalékig együttérzek, mert a büntetőpontokat, mint azt már sokszor megbeszéltük, veszélyes vezetésért kellene adni. Valamiért, ami veszélyes a sportra vagy másokra nézve” – vélekedett az F1-es mezőny rangidőse.

„És szerintem néhány büntetőpont azok közül, amelyeket begyűjtött – nem vagyok benne biztos, nincs listám róla – néhány csak bokszutcai fehér vonal átlépése, nem biztonságos kiengedés vagy hasonlók voltak. Ez része a versenyzésnek, ez áthajtásost ér, az öt másodperces büntetést. Megértem a versenybüntetéseket, de a biztonsági büntetését kicsit nehezebb.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: