DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Magnussent eltiltották a monzai büntetése után

Két büntetőpontot is begyűjtött a Gasly-incidensért, ezzel összegyűlt a 12 egysége a dánnak, így a szabályok értelmében ki kell hagynia a következő F1-es futamot.

Nagyjából a Formula-1-es Olasz Nagydíj távjának harmadánál jártunk, amikor Kevin Magnussen a 4-es kanyar bejáratánál ütközött Pierre Gaslyval. A felügyelők már verseny közben úgy ítélték meg, hogy a dán tehető felelőssé az incidensért, amelyért így kiróttak rá tíz másodperces büntetést – igaz, a dán végül ezzel együtt is a pontot érő tizedik helyen ért célba.

f1-magnussen-haas-monza-1



Ám ami ennél is érdekesebb, hogy a tíz másodperc mellé a stewardok kiosztottak neki két büntetőpontot is. Márpedig ez azt jelenti, hogy Magnussen idén már 12 büntetőpontnál jár, a szabályok értelmében pedig ez azzal jár, hogy automatikusan eltiltják a soron következő versenyről – jelen esetben a két hét múlva esedékes Azerbajdzsáni Nagydíjról – a Haas pilótáját!

Noha az F1 történetében korábban volt már példa eltiltásokra, Magnussen az első, akinél erre a büntetőpontrendszer miatt kerül majd sor. Bár ezt még nem erősítették meg, de a szabályok értelmében nem állhat rajthoz Bakuban.

Az pedig még bőven a jövő zenéje, de valószínűsíthető, hogy a Haas jövő évi versenyzője és jelenlegi tartalékja, Oliver Bearman helyettesítheti majd őt két hét múlva – főleg annak fényében, hogy több szabadedzésen részt vett már idén a Haasszal, és a szezon elején az F1-es debütálását is megejtette, amikor a vakbélműtétje miatt kidőlő Carlos Sainz Ferrarijába ugrott be Dzsiddában.

FRISSÍTVE: Időközben hivatalos lett az eltiltás ténye, a sportfelügyelők által kiadott dokumentum értelmében a dán versenyző szuperlicenszét felfüggesztették a világbajnokság következő fordulójának idejére, s ezt követően lenullázzák a büntetőpontjait.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: