DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

Szétlövés jön Ricciardo és Lawson között Perez helyéért?

A héten a mexikói ülésével kapcsolatba hozott mindkét pilóta vezetni fogja az idei Visa RB-t – Horner elmondta, mi a cél és miért nehéz meghozni a döntést.

Az elmúlt hetekben központi téma a Formula-1-ben, hogy vajon menesztik-e a szerződését csak nemrég meghosszabbító, de azóta pocsék formát mutató és alig néhány pontot összekaparó Sergio Perezt a Red Bulltól.

Helmut Markóék többször jelezték, hogy a Belga Nagydíj után, az F1-es nyári szünetben fognak dönteni a mexikóiról és úgy összességében a versenyzői felállásukról is a két csapatukban: erre a találkozóra Christian Hornerrel együtt elvileg hétfőn kerül(t) sor.

f1-ricciardo-lawson-redbull



Arról ugyancsak sok értesülés és találgatás látott napvilágot, hogy melyik Red Bull-kötelékekbe tartozó versenyző veheti át Perez helyét, ha tényleg elküldik. És bár Yuki Tsunoda – nagyjából jogosan – arról beszélt, hogy ha csak a teljesítményt nézzük, ő érdemelné meg az előléptetést, a sajtó leginkább két riválisát, Daniel Ricciardót és Liam Lawsont emlegeti esélyesként.

Olaj lehet a tűzre az is, hogy a héten az ausztrál és az új-zélandi is vezetni fogja Imolában a Visa Cash App RB idei autóját. Egyes sajtójelentések egyfajta „szétlövésnek” titulálják az eseményt, amelyen dönthetnek Ricciardo és Lawson között – utóbbi egyébként nemrég a Red Bullt is vezethette hasonló körülmények.

Amikor azonban Hornert kérdezték erről, a Red Bull-vezér igyekezett azt hangsúlyozni, hogy filmforgatási napról lesz szó csupán, és a cél a minél több videós anyag készítése:

„Ez egy filmes nap, szóval filmezni fognak. Ez a tartalomról szól. A jelenlegi autóval lesz, mivel 200 kilométert lehet vele teljesíteni. Szóval mindketten elég sok filmezést fognak végezni” – idézi Hornert a Crash.net portál.

 

Nehéz szívvel válnának meg Pereztől

f1-perez-horner-redbull-spa-3

Bár Horner tehát igyekezett filmes napként beállítani a soron következő imolai tesztet, az időzítés aligha lehet véletlen, főleg Lawson korábbi körözését is hozzávéve. Perez számára ráadásul szintén aggasztó lehet, hogy Marko a spái futama után is „teljes összeomlásról” beszélt, Horner pedig szintén nem volt elégedett az első sorból elért hetedik pozícióval.

Az energiaitalosok főnöke ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a fő prioritás továbbra is az lenne, hogy a mexikói összeszedje magát: „Ami frusztráló, hogy senki sem akarja szenvedni látni Checót. Mindenki azt akarja látni, hogy sikeres, mert fáj abban a helyzetben látni, amiben most van. Senki sem akarja meghozni azt a döntést.”

„Nyilván ti minden nap erről beszéltek, de a csapatban mi azt akarjuk, hogy folytassa. Láthatunk felvillanásokat, a múlt hétvégi versenytempója például erős volt, a negyedik legjobb volt az övé Budapesten, de a szombatja nehéz volt a balesettel. Itt óriási teljesítmény volt az első sorba kvalifikálnia, csak aztán a versenye befuccsolt.”

Perez gyenge formájának köszönhetően amúgy a Red Bull előnye mindössze 42 pontra olvadt a konstruktőri világbajnoki tabellán a McLarennel szemben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: