DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

„Sergio teljesen összeomlott a futamon” – Marko

Sem a Red Bull F1-es tanácsadója, sem Christian Horner csapatfőnök nem volt elégedett Perez vasárnapi teljesítményével, ami nem jó jel a hétfői találkozó előtt.

Hetek óta központi téma a Formula-1-ben Sergio Perez jövője, miután az elmúlt hetekben-hónapokban folyamatosan gyenge teljesítményt nyújtott, így a korábbi hosszabbítása ellenére is megingott alatta az ülés.

Szombaton még úgy tűnt, a mexikói megragadhatja az utolsó szalmaszálat, hiszen az első sorba kvalifikálta magát az F1-es Belga Nagydíjra. Vasárnap azonban folyamatosan hátrafelé lépdelt a mezőnyben, és végül a négy nagycsapat pilótái közül utolsóként ért célba, ami George Russell kizárása után a hetedik helyet jelentette számára.

f1-perez-redbull-spa-1



Perez a leintés után többek között az egyenesbeli sebesség hiányára panaszkodott, egyúttal megelégelte a jövőjére irányuló kérdéseket is. Viszont aligha biztató számára, amit Helmut Marko, a Red Bull F1-es tanácsadója nyilatkozott a produkciójáról a Sky Germanynek:

„Sergiónak lehetősége volt egy jó eredményt szereznie a második rajthelyről. Sajnos nem ez volt a helyzet. Különösen az utolsó etapban omlott teljesen össze, ahol 1:48-as köröket futott. Ami az időmérőn még annyira biztatónak tűnt, sajnos nem vált valóra a futamon.”

Perez sorsa várhatóan Marko és a csapatfőnök Christian Horner hétfőre tervezett találkozóján dőlhet el, a hírek szerint itt tárgyalják meg a Red Bull és a Visa RB pilótafelállását érintő kérdéseket. Marko minderről így nyilatkozott:

f1-perez-redbull-spa-2

„A helyzet az, hogy összességében áttekintjük a 2025-ös szituációt is. Van számos versenyzőnk és van egy koncepciónk. De természetesen minden eredmény fontos Sergiónak, és a nyolcadik hely a második rajtkockából egyértelműen nem az, amit vártunk.”

Horner amúgy maga is csalódott volt Perez eredménye miatt: „Az első sorból startolva a verseny előtt úgy éreztük, hogy a harmadik és az ötödik hely elérhető. Elértük az ötödik helyet, a harmadikat viszont nem. Úgyhogy nyilván át kell néznünk az adatokat és megértenünk, hol tűnt el a tempója” – idézi szavait a Crash.net.

„Úgy vélem, a rajthelye alapján nem láttuk előre a nyolcadik pozíciót. Checo kemény szériában van az utóbbi néhány futamon. És ami igazán zavarbaejtő számunkra, hogy nagyon jól indult az idénye, és utána esett vissza. Remek, szuper munkát végzett szombaton az időmérőn. Át kell néznünk és megértenünk a problémáit a futamon.”

f1-perez-horner-redbull-spa

Horner némileg próbálta kisebbíteni az említett találkozó jelentőségét: „Lesz egy találkozónk hétfőn, de nem csak Checóról. Vannak más témáink is terítéken, mint mindig a nyári szünetre fordulva” – fogalmazott a Red Bull F1-es vezére, aki hozzátette:

„Az, hogy egyéniben növeltük Max előnyét, némileg jobb pihenőt jelent majd számára. Szerintem a konstruktőri címre kell koncentrálnunk, ahol ismét hét vagy nyolc pontot hoztak rajtunk. Fordítanunk kell ezen a szünet után Zandvoortban.”

Amennyiben Perezt valóban menesztik, úgy a Visa RB jelenlegi duója, Yuki Tsunoda és Daniel Ricciardo, valamint a hivatalos teszt- és tartalékversenyzőjük, Liam Lawson az esélyes arra, hogy átvegye a mexikói helyét az energiaitalosoknál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: