DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 20. szombat
F1

Kukázza-e besült fejlesztéseit a Visa RB?

Daniel Ricciardo szerint még nem kell ezen gondolkodni a pocsék F1-es Spanyol Nagydíj ellenére. Az ausztrál nem érezte rossznak az autót, csak a tempó hiányzott.

A Formula-1-es Spanyol Nagydíj hétvégéjén a Ferrari mellett a Visa Cash App RB vetette be a legjelentősebb fejlesztési csomagot: változtattak többek között a hátsó szárnyon, a padlólemezen, az oldaldobozon, a motorborításon, sőt még az első fékek hűtőcsatornáján is.

Az újítások azonban nem hozták meg a várt előrelépést, sőt kifejezetten pocsék produkciót nyújtott a faenzai istálló, hiszen csak a 17. és 18. helyekre kvalifikálták magukat az időmérőn, egyedül a Williamseket megelőzte, s a futamon is Daniel Ricciardo 15. helye jelentette a csúcsot.

f1-ricciardo-visarb-barcelona-1Mindezek kapcsán joggal merülhet fel, hogy a Visa RB esetleg megfontolja-e, hogy kukázza a barcelonai fejlesztési csomagot. Ricciardo szerint azonban még várni kell ezzel: „Valószínűleg ez a kísértés csak 72 óra múlva lesz esedékes. Ha még mindig bizonytalanok leszünk vagy nem lesznek világos válaszaink, akkor talán azt mondjuk: ’oké, visszaforgathatjuk az időt?’.”

„De most még nem tartok ott, hogy erre jussak. Ha mindent kiterítünk az asztalon, és még mindig így fogunk állni, akkor talán kérdéssé válhat ez” – idézi az ausztrál versenyzőt a Motorsport.com portál.

 

Pedig nem érződött rossznak az autó

Ricciardo szerint az volt az érdekes, hogy érzésre nem tűnt rossznak a fejlesztésekkel felszerelt autó: „Nagyon-nagyon furcsa hétvége volt ez, hogy ennyire lemaradtunk. Nem éreztem rosszul magam az időmérőn. A megbeszélésén Yuki és én is azt mondtuk, hogy úgy éreztük, jó kört futottunk, nem érződött rossznak az egyensúly. Szerintem egyszerűen valószínűleg nem hozunk ki mindent a csomagból.”

f1-ricciardo-visarb-barcelona-2

„Hogy őszinte legyek, a futamon is jól éreztem magam. Elégedett voltam azzal, amit kihoztam belőle, a 15. hellyel viszont nem lehetünk boldogunk. Rengeteg megjegyzésem és visszajelzésem van a versenyről, sok mindent kell átnéznünk a következő 48-72 órában.”

A csapattárs Yuki Tsunoda, aki Ricciardótól is 25 másodperccel elmaradva 19. lett, viszont úgy érezte, valami nem stimmel az autójával vasárnap: „Egyértelműen problémánk volt az elején, és ez biztosan kicsit kompromittálta a versenyt, különösen a második etapra. Sikerült legalább a kormányzást megoldanunk, de nem vagyok biztos benne, hogy teljes mértékben orvosoltuk, mert nagyon furcsán éreztem magam az autóban.”

„Sehol nem volt a tempóm, küszködtem a balansszal és mindennel. Egyértelműen valami nem stimmelt. Az időmérőn rendben volt az autó egyensúlya, de itt nagyon sokat csúszkáltam, és nem érződött úgy, hogy túl sok leszorítóerőnk lenne.”

A Visa RB F1-es csapatfőnöke, Laurent Mekies is elismerte, hogy nagy reményeket fűztek az „agresszív fejlesztési stratégiájukhoz”, de Spanyolországban ennek nem látták a gyümölcsét: „Sajnos a szabadedzések kezdete óta hiányzott a tempó minden alkalommal. Nincs értelme tagadnunk, hogy ez egy hétvége volt számunkra, és bár a különbségek elég kicsik voltak, nem keresünk kifogásokat arra, hogy nem voltunk versenyképesek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: