DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Beavatkozhat az F1 és az FIA a Horner-ügyben?

Sajtóhírek szerint az F1-vezér Stefano Domenicali és az FIA-elnök Mohammed ben Sulayem egyeztethet az esetleges lépésekről a Red Bull főnöke kapcsán.

Szerda este rövid ideig úgy tűnt, hogy lezárulhat a Christian Horner elleni vádakról szóló történet, miután a Red Bull GmbH rövid közleményben jelezte, hogy lefolytatta a vizsgálatot az F1-es istálló főnöke ellen és tisztázták őt az ellene felhozott vádak alól.

Ám alig egy nappal később, a szezonnyitó Formula-1-es Bahreini Nagydíj második szabadedzése során egy névtelen címről a Formula-1 és az FIA vezetése, csapatfőnökök, valamint számos nemzetközi sajtóorgánum – köztük a Formula.hu is – kapott egy levelet, amelyek a Horner elleni vád állítólagos bizonyítékait tartalmazzák.

A levélben található „bizonyítékok” valódisága nem bizonyított, maga Horner pedig még csütörtök este röviden úgy reagált minderre, hogy nem kommentál névtelen spekulációkat, a vádakat végig tagadta, lezártnak tekinti a vizsgálatot és a hétvégén rajtoló idényre koncentrál.

Ám éppen emiatt, mert a Horner-ügy eltereli a fókuszt a pályán zajló akcióról, egybehangzó sajtóértesülések – előbb a RacingNews365.com portál, majd a Motorsport.com is beszámolt erről – szerint pénteken találkozhat egymással a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Mohammed ben Sulayem, valamint az F1 és a FOM vezérigazgatója, Stefano Domenicali.

f1-horner-bensulayem-redbull-fia



A két szakvezető rendszeresen szokott egyeztetéseket folytatni a nagydíjhétvégéken, az értesülések szerint a most pénteki találkozón pedig a Red Bull csapatvezetőjének ügye is szóba jöhet. Ez eddig ugyanis bár a Red Bull magánügye volt, ám amennyiben az FIA és az F1 vezérei úgy ítélik meg, hogy az káros hatással van a sportról kialakult képre, akár közbe is beavatkozhatnak.

Erre az FIA Nemzetközi Sportkódexének különböző pontjai adnak lehetőséget, amelyek kimondják, hogy a résztvevők szabálysértést követnek el, ha a magatartásukkal sértik a verseny vagy általánosságban véve az autósport érdekeit, esetleg erkölcsi sérelmet okozhatnak az FIA-nak vagy annak szerveinek.

A Motorsport.com szerint Domenicali és Ben Sulayem állítólagos találkozója többféle kimenetelt is hozhat. Egyfelől hagyhatják, hogy a Red Bull és az anyavállalata továbbra is belső ügyként kezelje azt, másrészt viszont a fentiekre hivatkozva kérhetik azt az energiaitalosoktól, hogy – az információk bizalmas kezelése mellett – adják át részükre a nyolchetes vizsgálat végleges anyagait, amely alapján ítéletet hoztak.

Igaz, a Red Bull nem lenne feltétlenül köteles ez utóbbinak eleget tenni, ha az anyagban bizalmas adatok szerepelnek (ahogy arra a szerdai kommünikében is utaltak, amikor jelezték, hogy további részleteket nem fognak közölni) – igaz, a Sportkódex egyik pontja azt is vétségnek tekinti, ha valaki nem működik együtt a sportágat irányító szervezettel egy vizsgálat során.

A Horner-ügy tehát a jelek szerint tovább gyűrűzik – mindennek a hátteréről utazó tudósítónk, Mészáros Sándor is részletesen beszélt előző esti videós bejelentkezésében a bahreini F1-es paddockban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: