DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

„Mindenki férfi, minden csapattulajdonos fehér” – diverzitást követelne az új csapattól Hamilton

Félreértették nyilatkozatát, nem az Andrettit támogatja, hanem az új csapat bevonását. A brit további követelményeket szabna meg az F1 helyében.

A Katari Nagydíj egyik fő, pályán zajló akciótól független beszédtémája az Andretti Formula-1-es csatlakozása: a hét elején az FIA bejelentette, elfogadták az amerikai istálló pályázatát. Ahogy várni lehetett, a komplett paddockot végigkérdezték arról, mit gondolnak a 11. csapat potenciális érkezéséről – Lewis Hamilton álláspontját azonban félreértették.

Támogatja az Andrettit Hamilton vagy sem?

Hamilton támogatja az Andrettit – mi is ezzel a címmel emeltük ki a hétszeres világbajnok csütörtöki nyilatkozatát, hasonlóan a nemzetközi autósportsajtó gyakorlatilag összes képviselőjéhez.

Hamilton a következőket mondta a hivatalos sajtótájékoztatón: „Szerintem ez nagyszerű. Mindig úgy éreztem, hogy nincs elég autó a rajtrácson. Biztosan vannak emberek, akik nem lesznek boldogok amiatt, hogy én támogatóan lépek fel. De szerintem ez remek, új munkalehetőségeket jelent, két új pilótaülést talán egy női versenyző számára is, több lehetőséget nyit meg. És szerintem izgalmasabb lenne a verseny.”



Ezt követően viszont a közösségi médiában felbukkant egy poszt, amely más fényben tüntette fel Hamilton álláspontját. Egy rajongó vetette fel az X-en, vajon a Mercedes-pilóta tényleg az Andrettit támogatja, vagy egyszerűen a mezőny bővülését és ezáltal a nagyobb versenyt. Ehhez szólt hozzá Hamilton maga.

„Nem, nem támogatom az Andrettit, egyszerűen az ötlet mellett vagyok, hogy legyen újabb csapat jövőben, ha esély van arra, hogy sokszínűbbé váljon sportunk” – jelezte Hamilton egyértelműen, hogy nem kifejezetten az amerikai csapatot akarja az F1-ben látni.

A versenyzőt az eredeti nyilatkozat és a közösségi médiás poszt tisztázására kérték a péntek esti sajtótájékoztatón is, ahol az időmérő körelvételeket követő harmadik helyezettjének jogán vett részt.

„Igen, először is, nem úgy értettem, hogy az Andrettit támogatom. Szerintem versenyzői szemszögből izgalmas, hogy esetleg több autót láthatunk. És a 11. csapat elképzelése azt is jelenti… Nálunk több mint 2000 ember dolgozik, ami rengeteg munkalehetőség. De tenni kell, hogy a nagyon szigorú követelményrendszer tiszteletben legyen tartva” – válaszolta Hamilton.

Női versenyzőt, a felső szinten is diverzitást várna Hamiltont

Ezt követően rátért arra, ő milyen feltételek alapján fogadna el új csapatot: a brit, aki a Hamilton Bizottság révén már most a Formula-1 sokszínűségének előmozdításán dolgozik – a szervezet tehetséges fekete fiatalokat támogat, hogy javítsa arányukat a brit autósportiparban – követelményként szabná meg, hogy a jelentkező diverzitást hozzon a sportba.

„Szerintem ezt a követelményrendszert ki kellene egészíteni, hogy lehetőség adódjon valódi hatást gyakorolni, azzal, hogy ha új csapat érkezik, akkor diverznek kellene lennie. Talán lehetőséget kellene biztosítani egy női versenyző feljutásának. És sokszínűnek kellene lennie a felső szinttől kezdve. Jelen pillanatban minden tulajdonos fehér, és hiányzik a sokszínűség a csúcstól lefelé indulva. Mindenki férfi, ennek változnia kellene. Ez volt, amire gondoltam” – vázolta fel elképzelését Hamilton.

„Száz százalékosan bízom Stefanóban (Domenicali), akit réges-rég ismerek. Szerintem senki sem végezne nála jobb munkát ott fent. Tudom, hogy helyes döntést fog hozni. Ő egy versenyző, szenvedélyes a sport növekedése iránt, ezért örülök, hogy az ő hozzáértő kezében van a döntés” – célzott arra, hogy az FIA elfogadta az Andretti jelentkezését, de a végső szót a Formula-1 vezetősége mondja ki a meglevő csapatok bevonásával.

A Rodin Carlin pályázata szimpatikusabb lett volna Hamiltonnak?

Erről ő maga nem beszélt, csak következtetés a sorok között olvasva: a Hamilton által felvázolt elképzeléssel jobban egybevágott a szintén jelentkező Rodin Carlin projektje, amelynek alappilére volt a női versenyző az egyik autóban és új-zélandi bázis.

Az FIA a még nem létező infrastruktúra miatt dobta vissza ezt a projektet, a tulajdonos David Dicker pedig éppen azzal érvelt, hogy az Andretti nem hoz diverzitást a sportba, hiszen éppen azt nyújtja, mint az összes meglevő konstruktőr.

„Az igazi gond szerintem az, hogy sokat beszélnek arról, hogy sokszínűséget akarnak, az F1 pedig azt mondja, hogy csak akkor új csapatot, ha az hozzáad valamit. És nem látom, hogyan adna hozzá bármit az Andretti, hiszen csak egy újabb brit központú csapat lesz, mint az összes többi istálló a Ferrarit, az AlphaTaurit és a Saubert leszámítva. Szóval hol is van a hozzáadott érték?” – érvelt a visszautasított Dicker.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: