DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Semmit sem érnek az öt másodperces büntetések”

Alexander Albon fogalmazta ezt meg Sergio Perez egymást követő versenyeken produkált manőverei után, de más F1-es szereplők is egyetértettek vele.

Alexander Albon és Sergio Perez a másfél héttel ezelőtti Formula-1-es Szingapúri Nagydíj utolsó szakaszában koccantak össze a mexikói merész bevetődése után, amely miatt a brit-thai pontot sem szerzett, a Red Bull-os viszont az ezért kapott büntetése ellenére is maradt a nyolcadik pozícióban.

Néhány napja Japánban ugyancsak közel került egymáshoz a két pilóta, majd Perez Magnussennek ment neki egy „elkeseredett” manőverrel, amelyért szintén öt szekundumot róttak ki rá – igaz, azt később úgy töltötte le, hogy valójában már kiesett a futamból.

f1-albon-williams-suzuka-1



Perez tehát gyakorlatilag következmények nélkül megúszta a büntetését mindkét esetben, ezért Albon keményebb szankciókat várna el:

„A 11-es kanyarban ugyanazt a manővert mutatta be ellenem ma” – mesélte a Williams pilótája a suzukai versenyt követően a Motorsport.com hasábjain. „Elkerültem. Aztán ugyanezt megcsinálta Kevinnel is. Mögötte voltam, szóval nekem volt a legjobb rálátásom. Úgyhogy világos, hogy nem tanít semmit a versenyzőknek, mert a büntetések nem elég szigorúak. Ez zsinórban a második verseny volt.”

Albon tehát ezúttal megúszta Perez bevetődését, Magnussen viszont nem, a dán ugyanakkor nem lihegte túl a büntetés kérdését: „Szerintem magát büntette. Nem nézett ki jól számára a dolog, de ez van. Versenyzünk. Szar helyzetben volt, szar manővert produkált.”

f1-magnussen-haas-suzuka

Magnussen csapatfőnöke, a Haas F1-es vezetője, Günther Steiner sem volt elégedett a szankció mértékével: „Úgy gondolom, Checo egyértelműen érzi a nyomást. Már előttünk is volt egy büntetése. Nyilván nagyobb teher mellett előfordulnak az ilyesmik. Öt másodpercet kapott, de nincs következménye, hiszen utána kiállt. Sosem örülök, ha valaki kiesik, de mi a versenyünket is tönkretette, úgyhogy amiatt sem vagyok boldog.”

A versenyzők érdekvédelmi szervezetének, a GPDA-nak a vezetőjét, George Russellt is megkérdezték a büntetések kérdéséről. A Mercedes brit pilótája is elismerte, hogy ez egy olyan ügy, amely átgondolást igényelhet a jövőben:

„Ha visszanézzünk a tavalyi austini futamra, amikor hibáztam Carlos ellen és öt másodpercet kaptam érte, az felért egy áthajtásossal. Nehéz ez, mert mindig azt mondjuk, hogy nem kellene nézni az ítéletnél az incidens következményét, de néha igenis ezt kell tenni. Szóval át kell ezt néznünk” – fogalmazott Russell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: