DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

„Legalább nem vittük magunkkal a büntetést”

Christian Horner szerint ez volt az egyetlen pozitívum Sergio Perez tragikus F1-es Japán Nagydíjában, ezért küldték újra pályára a kiesése után.

Katasztrofálisan alakult Sergio Perez számára a Formula-1-es Japán Nagydíj. Kezdődött azzal, hogy már az edzéseken és az időmérőn is óriási, a szokottnál is nagyobb lemaradásban volt Max Verstappenhez: míg a holland pole-t szerzett, addig a mexikói csupán az ötödik pozícióba tudta kvalifikálni magát.

A futamon aztán már a rajt utáni métereken kalamajkába keveredett a Red Bull-os: Lewis Hamilton Mercedesével értek össze, megsérült az RB19-es, ami miatt kénytelen volt a bokszba látogatni, hogy lecserélhessék azt.

f1-perez-redbull-suzuka-2



Csakhogy eközben a beküldött biztonsági autó ellenére megelőzte a bokszba behajtva a pályán maradó Fernando Alonsót, amiért öt másodperces büntetést kapott, majd a felzárkózási igyekezete közben Kevin Magnussennek ütközött neki a 11-es hajtűkanyarban, amiért ugyancsak szankcionálták a pilótát.

Perez az újabb sérülést követően ki is állt a bokszba, ám végül a Red Bull szerelői sok-sok kör elteltével mégis kiküldték a garázsból. Ennek az oka az volt, hogy elkerüljék, hogy a versenyző magával vigye a soron következő Katari GP-re az említett második büntetését.

A szabály ugyanis úgy szól, hogy amennyiben a szankcionált versenyző kiesés vagy egyéb ok miatt nem tudja letölteni a futamon rá kirótt büntetést – legyen az öt vagy tíz másodperc, áthajtásos vagy stop & go –, akkor a stewardok dönthetnek úgy, hogy a következő futamon rajthelybüntetéssé konvertálják azt.

f1-perez-magnussen-redbull-suzuka-1

Ezt kerülte el tehát a Red Bull Perez újbóli ideiglenes pályára küldésével – és Christian Horner csapatfőnök szerint nagyjából ez volt az egyetlen pozitívuma is a Helmut Marko által így is megvédett Perez suzukai hétvégéjének:

„Eleve rosszul indult” – idézte Horner szavait a Motorsport.com portál. „Már az 1-es kanyar felé flippergolyóvá vált, ami nem volt szerencsés. Megsérült az autója a Hamiltonnal való koccanásban, eltört az első szárnya.”

„Aztán a bokszba menet megelőzte Fernandót a safety car alatt, amiért büntetést kapott. Kicsit optimistán tért utána vissza a pályára, talán frusztrációból is akarta megelőzni Magnussent… újabb szárny- és kormánysérülés. Szóval az egyetlen megfelelő dolog, amit a vasárnapból ki tudtunk hozni, hogy nem vittünk magunkkal büntetést a következő, katari versenyre.”

Perez egyébként még összesen négy büntetőpontot is elkönyvelhetett az említett incidenseket követően – az ő szavai itt olvashatók.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: