DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Kizárás járjon a költségvetési csalásért?

Kőkemény véleményt fogalmazott meg a Ferrari csapatfőnöke: a visszaesőket akár egy évre is el kellene tiltani a költségvetési szabályok megsértéséért.

Sportpolitikai szempontból semmi nem kavart akkora vihart 2022-ben az F1-ben, mint a költséglimtre vonatkozó szabályok megszegése: a legnagyobb problémákat a Red Bullnál találták, s a világbajnok istállót hétmillió dollár megfizetése mellett a szélcsatornában felhasználható idő korlátozásával sújtották. A büntetés mértékével sokan nem voltak elégedettek, köztük a Ferrari csapatfőnöke, Frederic Vasseur sem, aki a pletykákban szereplő esetleges újabb szabálysértéseket nem kívánta kommentálni, általánosságban viszont kifejtette a véleményét a történtekről:

„A tavalyi büntetés nem volt elég kemény. Ha újra megtörténik, sokkal drasztikusabbnak kell lennie. Mivel a technikai előny a sportszakmai oldalon is előnyt jelent, a büntetésnek is a sportteljesítményt kell érintenie, nem egyszerűen egy pénzbírságot kell adni érte” – mondta a francia szakember, aki meg is indokolta, miért érzi úgy, hogy a szélcsatornaidő csökkentése nem volt elegendő szankció, egyúttal javaslatot tett egy sokkal súlyosabbra.

belgium-start



„A munka nagy része már megvolt ekkorra, és amilyen erőforrásokat emiatt nem tudtak aerodinamikára fordítani, azt elkölthették súlycsökkentésre és más dolgokra. Ha bebizonyosodik, hogy újra megsértik a szabályt, sokkal komolyabb büntetésre van szükség, például kizárni őket a 2024-es szezonból, vagy valami hasonlóra” – mondta Vasseur, aki azt is hangsúlyozta, hogy a Red Bull 5 százalékos túllépése az ő értelmezésében egyáltalán nem apróbb kihágás, hiszen a költségkeret jelentős része, mintegy 125 millió dollár nagyjából fix költést jelent, és csak a maradékot kezelik szabadon a csapatok.

Végül Vasseur azt is hangsúlyozta, hogy meg kell különböztetni a szándékos szabálysértést és a jóhiszemű könyvelési hibát: „Ezt a problémát kollektíven kell kezelnie az egész F1-nek, nem söpörhetjük a szőnyeg alá, hiszen nagy különbség van egy hiba és egy szándékos tett között. Olyan ez, mint a különbség aközött, hogy tévesen töltöd ki a bevallásodat, vagy létrehozol egy céget egy adóparadicsomban, hogy megkerüld az adókat. Szigorúnak kell lennünk, hiszen a költségsapka jövője forog kockán. Ha legközelebb megint csak egy kis paskolás lesz a büntetés, akkor mindenki ugyanazt fogja csinálni: elkülönít egy kis pénzt a büntetésre és kész. A nagy gyártóknak ez gond nélkül belefér.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: