DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Nem láttunk még olyan hátsó szárnyat, mint az AlphaTaurié

Az eddigi legextrémebb kialakítás az AT04 fejlesztése. A szabadon hagyott felső szárnylap csúcsai légörvény generálásával növelik a leszorítóerőt.

Számos fejlesztést hozott a Hungaroringre az AlphaTauri, megemelte orrkúpját és első szárnyát, valamint újra finomított a padlólemezen, a legérdekesebb azonban kétségtelenül a hátsó szárny módosítása. A 2022-ben bevezetett szabályok viszonylag kevés mozgásteret biztosítanak a hátsó légterelőre vonatkozóan, ennek eredményeként az autók többségén a fő és a felső szárnyelem ívesen csatlakozik a szárnyvéglaphoz – ezt a trendet követte az AT04 is eddig.

A szabályok által meghatározott kialakítás célja a szárnylapok csúcsán kialakuló légörvények megszüntetése, a turbulencia csökkenése, az autót követő nagyobb alacsony nyomású terület kialakítása, amely végső soron a szívóhatás mértékét növeli.

Az AlphaTauri az előző nagydíjon még hagyományos hátsó szárnnyal


A jelek szerint a még szigorúan előíró szabályban is vannak kiskapuk, az AlphaTaurin látható új szárny felső eleme ugyanis szinte teljesen különálló a szárnyvéglaptól. A kapcsolódási pont a felső szárnyelem és a szárnyvéglap között beljebb kerül, így az elem szabadon hagyott csúcsain légörvények alakulnak ki.

Ezek hatására a felső, magas nyomású levegő az alsóbb, alacsony nyomású területre fog áramlani: a hátsó szárny régiója által generált leszorítóerő megnő, ez pedig az övszárny és a diffúzor hatékonyságára is hatással lesz. A Hungaroringen, ahol rövidek az egyenesek, fontos a minél nagyobb leszorítóerő, így profitálhat a második szabadedzésen Yuki Tsunoda révén negyedik legjobb köridőt teljesítő csapat.

Az Aston Martin és Alfa Romeo is hasonlóval próbálkozik

A szakíró Jake Boxall-Legge szerint az AlphaTauri hátsó szárnya az eddigi legextrémebb dizájn ezen a téren. Két istálló próbálkozik hasonló úttal. Az Aston Martiné emlékeztet legjobban a mostani újdonságra, de a csapat esetében a felső szárnyelem elülső sarkai nincsenek szabadon hagyva. Az Alfa Romeo esetében egy kicsi, V alakú fémbetét kapcsolja össze a szárnyvéglapot és felső elemet, melynek felső csúcsai szintén szabadabban vannak hagyva.

A fő kérdés természetesen az, mennyire szabályos az AlphaTauri új kialakítása. A szabály betűje szerint „ahol a hátsó szárny véglapjának felülete és a hátsó szárny csúcsa teljesen definiált, csatlakozniuk kell, egy egységes tömeget alkotva, további, átfedésben levő felületek nélkül.”

Az Aston Martin tavaly éppen a Magyar Nagydíjon mutatta be hátsó szárnyát, ahol a véglap az alsó (fő) szárnyelemhez kapcsolódó részén felső toldalékot kapott. A „karosszék” szárnyat szabályosnak nyilvánították 2022-ben, viszont az idei szezonra betiltották a megoldást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: