DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

„Ez nem igazi verseny, hanem hazárdjáték” – Verstappen

A bakui sprint után ismét keményen kritizálta az F1 új formátumát a regnáló világbajnok: a Red Bull-os szerint kukázni kellene az egészet.

Max Verstappen volt eddig is az egyik leghangosabb kritikusa a 2021-ben bevezetett, az idei évre pedig némileg átalakított sprinthétvégéknek. Miután az idei első szombati futamon harmadik lett Azerbajdzsánban, a dobogósoknak rendezett sajtótájékoztatón a Formula.hu virtuális jelenlétében újfent elismételte, mi a baja a formátummal:

„Igen… hektikus. Úgy gondolom, ez nem tisztán versenyzés, sokkal inkább szerencsejáték. Szerintem akkor is több sikerem lenne, ha Vegasban bemennék egy kaszinóba. Igen, ez nem… Imádom a versenyzést, egy nyers versenyző típus vagyok, ez pedig szerintem inkább a show-ról szól. Természetesen fontos, hogy meglegyen a szórakoztatás, de szerintem ha az összes autó közelebb lenne egymáshoz, akkor az alapból szórakoztatóbb lenne, mint így.”

f1-verstappen-redbull-baku-day2



„Olyan érzés ez, mintha egy futballmeccsen 3-0-ra vezetne az egyik csapat, aztán hirtelen azt mondanák, hogy visszamegyünk 0-0-ra és kezdjék elölről. Kissé szükségtelennek érzem az ilyesmiket” – húzott párhuzamot egy másik sportággal a Red Bull pilótája.

A pilótákat arról is kérdezték, hogy min módosítanának esetlegesen a sprintlebonyolítást illetően. Sergio Perez és Charles Leclerc is egyetértett abban, hogy az idei újítás, miszerint külön kvalifikációt rendeznek a sprinthez, s így az nem befolyásolja a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét, jobb az előzőhöz képest, ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy nem szeretnék, ha ilyenné válna a standard F1-es menetrend. Verstappen viszont az egészet kidobná:

„Csak kukázzák az egészet. Szerintem fontos lenne visszatérni oda, ahol voltunk, és biztossá tenni, hogy minden csapat harcolhat a győzelemért. Ezt kell próbálnunk megcélozni, és megszabadulni ezektől a mesterséges izgalmaktól, hogy úgy mondjam. Én például untam a mai időmérőt, hogy őszinte legyek. Legyen egy konkrét kvalifikáció, ahol mindent beleadunk: ez volt tegnap, amit nyilván élveztem is, aztán viszont ma újra kellett ezt csinálni, és úgy voltam vele: ’istenem, még egy időmérő…’. Nem igazán élveztem azt.”. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: