DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Versenyzői szólásszabadság a gyakorlatban

Az első dzsiddai sajtótájékoztatón megjelent öt versenyzőből négy megtagadta a válaszadást a tavalyi rakétatámadással kapcsolatos kérdésre.

A dzsiddai F1-es hétvége első sajtótájékoztatóján figyelhettük meg először „élesben”, hogyan működik a télen sok vitát kiváltó új, a versenyzők véleménynyilvánítását bizonyos kérdésekben korlátozó, vagy legalábbis engedélyhez kötő szabályozás.

A sajtótájékoztatón megjelent öt pilótát a tavalyi év emlékezetes eseményéről, a pálya közelében lévő olajfinomítót ért rakétatámadásról is megkérdezték: milyen érzésekkel térnek vissza a Szaúd-arábiai Nagydíjra a tavalyi események fényében. A sajtó előtt megjelent öt versenyzőből négy elzárkózott a válaszadás alól, kezdve az elsőként megszólított Valtteri Bottasszal:

„Erre nem szeretnék válaszolni. A pálya remek, élvezem, ilyesmiről viszont nem beszélnék, azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk” – mondta a finn, akihez Tsunoda és Albon is csatlakozott, s Norris is csak annyit felelt a kérdésre, hogy szeret itt lenni. Az utolsóként megszólaló Carlos Sainz volt az egyetlen, aki érdemi választ adott a kérdésre:

norris-sainz-saudi-d



„Elég biztosítékot és kellő magyarázatot kaptam ahhoz, hogy azt mondjam, legjobb tudomásom szerint biztonságban vagyunk, így ehhez tartom magam. Persze majd az idő dönti el, így van-e, de bízom benne, hogy nem hazudnak nekünk, és az esemény biztonságos. Ez a helyszín remek az F1 számára, a rajongótábor évről évre nő, meg kell próbálnunk annyira élvezni az itt tartózkodásunkat és a versenyt, amennyire csak lehet” – mondta a spanyol a sajtó képviselőinek.

A szabályok értelmében az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján ilyen, a versenyzéshez közvetlenül nem kapcsolódó témáról csak engedély birtokában lehet nyilatkozni – bár ez alól kivételt jelent, ha egy akkreditált újságíró kimondottan ilyen kérdésekkel kapcsolatban kérdezi őket.

FRISSÍTÉS: A versenyzők második sajtótájékoztatós ötös csoportjában az utolsóként véleményt nyilvánító Lewis Hamilton ugyan szintén kissé rejtélyesen fogalmazva, de egyértelműen arra utalt, hogy ő kevésbé örül annak, hogy az F1 visszatért Dzsiddába. A hétszeres világbajnok szavai ide kattintva olvashatók.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: