DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Mit mondhatnak a pilóták, és mit nem?

Egyértelműsítette az FIA a versenyzők véleménynyilvánítására vonatkozó irányelveket, mely téma az elmúlt hetekben komoly viharokat kavart.

Az FIA eljuttatta a csapatoknak azt a dokumentumot, melyben egyértelműsítik azokat az irányelveket, melyeket egyesek versenyzői szólásszabadság korlátozásaként értékeltek az elmúlt hetekben. A szövetség leszögezi, hogy a pilóták továbbra is elmondhatják a véleményüket – de csak bizonyos keretek között: akár a versenyhétvégéken is, de csak saját felületeiken, így a közösségi médiában vagy a sajtónak adott interjúkban.

A sportszabályzat 12.2.1.n pontja azt is kimondja, hogy a versenyzői parádé, a himnuszceremónia, a szezon előtti és utáni csoportfotózás, valamint a dobogós ceremónia közben a versenyzők nem tehetnek politikai, vallási vagy személyes jellegű kijelentéseket, ugyanis ezzel megszegik a szövetség semlegességi alapelvét. Ez vonatkozik az öltözékükre és egyéb vizuális elemekre is, valamint az FIA hivatalos sajtótájékoztatójára – utóbbi alól kivételt jelent, ha egy akkreditált újságíró kimondottan ilyen kérdésekkel kapcsolatban kérdezi őket.

vettel-miami



S hogy pontosan milyen jellegű kijelentésekre vonatkozik ez a szabályozás? A csapatokhoz eljuttatott dokumentum egy példával illusztrálja: „Ha bármilyen előre nem jóváhagyott kijelentést vagy megjegyzést tesznek bármely területi vagy nemzeti kormányzatról, vagy annak bármely részlegéről, hivataláról vagy funkciójáról.”

Azt is tisztázták, hogy a személyes jellegű vallásos megnyilvánulások, mint például a keresztvetés nem tartoznak a szabály hatálya alá, az viszont igen, ha a fenti keretek között személyes indíttatású megnyilvánulásokat tesznek – hogy mást ne mondjunk, Sebastian Vettel környezetvédelmi pólói alighanem már ide tartoztak volna az elmúlt években.

Az említett engedélykérést négy hétre előre kell benyújtani a szövetséghez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: