DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

F1-vezér: Sosem hallgattatjuk el a pilótákat!

Stefano Domenicali állítja: mindig lehetőséget fognak adni a versenyzőknek a véleményük kifejtésére – újabb törésvonal a sportág és az FIA között?

Az elmúlt hetek egyik legforróbb témája a Formula-1-ben a Nemzetközi Automobil Szövetség azon új szabálya, hogy mostantól engedélyhez kötik a pilóták számára a politikai, vallási és társadalmi kérdésekben való állásfoglalást. Bár fontos, hogy nem tilalomról van szó, csupán engedélyhez kötésről, ami nyilván nem egyenértékű, mégis sokan felszólaltak az FIA szabálya ellen: csapatfőnököktől elkezdve egykori és jelenlegi versenyzőkig egyaránt kifejtették az álláspontjukat. Alexander Albon például arról beszélt a Williams bemutatója előtt, hogy szerinte „minden pilóta aggódik” az új előírás miatt.

Most megszólalt az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali is, aki szemlátomást sokkal enyhébb nézőpontot képvisel, mint az FIA: „Az F1 sosem fog senkit elhallgattatni” – jelentette ki határozottan a Guardiannak adott interjúban. „Mindenki beszélni akar, úgyhogy ha megvan a platform, ahol megfelelően elmondhatják, amit akarnak, annál jobb. Óriási lehetőség van a kezünkben, köszönhetően annak, hogy egyre globálisabbá, multikulturálissá és többféle értéket képviselővé válik a sportunk.”

f1-domanicali-grid-2022



„20 pilótáról, tíz csapatról és szponzorokról beszélünk, akiknek mind más elképzeléseik és nézeteik vannak. Nem mondhatom, melyik a helyes és melyik nem, de az helyes, ha biztosítunk egy platformot, ahol nyíltan megbeszélhetik a véleményüket. Nem fogunk változtatni ezen a hozzáálláson sportként. Ennek kellene az irányunknak lennie, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítsunk, hogy megfelelő módon beszélhessen, nem agresszív hangvételben vagy támadólag, hanem tisztelettel.”

 

Domenicali folyamatosan egyeztet az F1-es mezőnnyel

A Formula-1 vezetője azt is elmondta, hogy többször is beszélt már a véleménynyilvánítások formájáról a pilótákkal: „Beszéltem erről a versenyzőkkel tavaly. Arról, hogyan válhatna az F1 egy olyan platformmá, amely rá tud világítani bizonyos dolgokra, amiket helyesnek találunk. Az F1-nek segítenie kell a pilótákat, ha meg akarnak beszélni egyes témákat. Fontos, hogy konstruktív párbeszédet folytassunk. Ha ez nem történik meg, az zavart vagy olyan problémákat okozhat, ahol nem kellene problémáknak lenniük.”

„Folyamatosan figyeljük a helyzetet. Informáljuk a pilótákat, egyeztetünk a GPDA-val, hogy miképp tudnak a versenyzők emberként nyitottak lenni a sportunkban. A sportolók roppant érzelmesek és szenvedélyesek tudnak lenni néhány dolog iránt, s ezt konstruktívan kell átbeszélniük azokkal, akikben megbíznak.”

f1-domenicali-bensulayem-2022

Egy újabb kérdéskör, amiben eltér az FIA és az F1 vezérének álláspontja

 

Újabb törésvonal az F1 és az FIA közötti háborúban?

Érdekes részlete Domenicali interjújának, ahol arra mutat rá, hogy a vonatkozó szabályt nem az F1, hanem az FIA hozta – azaz egyértelműen a Nemzetközi Automobil Szövetségre tolja a kérdés felelősségét. Igaz, az F1-vezér azt is megjegyezte, hogy mivel az FIA korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lett, bizonyos mértékig meg van kötve a keze:

„Egy szabályról beszélünk, márpedig a szabályalkotó az FIA. Hiszem, hogy az FIA tisztázni fogja, amit kijelentett, és milyen területeken kell ezt tiszteletben tartani. Biztos vagyok benne, hogy az FIA is osztja az F1 álláspontját, de a tagjai az olimpiai bizottságnak, ezért vannak olyan protokollok, amelyekhez tartaniuk kell magukat” – fogalmazott Domenicali.

Az F1 és az FIA tehát ebben a kérdéskörben is némileg eltérő álláspontot képvisel, ami újabb törésvonalat jelenthet a két fél – és utóbbi esetében főleg annak elnöke, Mohammed ben Sulayem – között egyre inkább kiéleződő hatalmi harcban vagy konfliktusban, amely többek között a potenciális új csapatokhoz való hozzáállásban, és mindenekelőtt a szaúdi felvásárlással kapcsolatos pletyka körüli megnyilvánulásokban mutatkozott meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: