DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

„A Ferrarinál rettegnek a következményektől”

Marc Priestley, a McLaren korábbi szerelője szerint a Ferrari rossz stratégiai húzásai részben annak köszönhetők, hogy a csapattagok félnek döntéseket hozni a lehetséges negatív következmények miatt.

Priestley tíz éven keresztül állt a McLaren alkalmazásában, távozását követően pedig különböző F1-es témájú televíziós műsorokban vállalt szerepet szakértőként. A brit szakember nemrégiben a Pitstop podcast vendége volt, ahol érdekes történetet osztott meg többek között Lewis Hamilton és Fernando Alonso 2007-es rivalizálásáról, valamint beszélt a Ferrari idei szezonját jellemző hibákról is.

„Nem lehet azt mondani, hogy az ölükbe pottyant egy nagyszerű autó, mert az nem lenne igaz. Fantasztikus versenygépet építettek az idei szezonra, ami egyes pályákon a legjobbnak bizonyult, de hiányzik még néhány összetevő. Véleményem szerint, illetve a Ferrarinál dolgozó korábbi kollégáim tapasztalatai alapján egyszerűen a csapat kultúrája nem megfelelő, mert nem segíti a kockázatvállalást és a döntéshozatalt. Ez a fajta támogató környezet azonban szükséges egy csapat számára. Láthattuk a korábbi versenyeken, hogy bizonytalanok a rádióban. A Red Bull és a Mercedes esetében az az ember érzése, hogy a csapattagok bátrabban gondolhatnak kockázatosabb döntésekben. Ha rosszul sül el, akkor sincs probléma, tanulnak belőle és kész. Véleményem szerint a Ferrarinál rettegnek a rizikós döntésekből fakadó következményektől, szankcióktól.”



A vörösök legutóbb 2007-ben ünnepelhettek egyéni bajnoki címet Kimi Raikkönen révén, világbajnoki küzdelemnek pedig a 2018-as szezon óta nem lehettek résztvevői. Priestley hisz abban, hogy a maranellóiaknak újra meg kell tanulniuk nyerni: „Úgy tűnik, hogy egyszerűen nincs elég önbizalmuk. A Ferrari egy gazdag történelemmel rendelkező istálló, de már 2007 óta nem nyertek bajnokságot, ami rendkívül hosszú idő. Újra meg kell tanulniuk győzni. Régebben sosem értettem azokat az embereket, akik ezt hajtogatták, mert azt gondoltam, hogy a győzelemhez elég annyi, hogy mindent jól csinálj, de nem ennyire egyszerű a dolog. A McLaren is hasonló cipőben jár. Szükség van egy kiugró eredményre vagy győzelemre, ami önbizalmat ad, és amiből építkezve még magabiztosabbá válhatsz a döntéshozatal terén. Ezek az apró önbizalomnövelők azok, amik a győzelmekhez vezetnek, szerintem azonban régóta nem volt részük ilyen eseményekben” – zárta gondolatait a McLaren egykori munkatársa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: