DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Sajtó: Piastrinak érvényes McLaren-szerződése van

Több forrásból is értesült az egyik nemzetközi szaklap, hogy az ausztrál aláírt a wokingi istállóval. Az Alpine opciója pedig érvénytelen az FIA szerződéseket elismerő tanácsának határozata alapján.

Oscar Piastri a figyelem középpontjába került kedden, mikor először közölte szerződtetését 2023-ra az Alpine, majd maga a versenyző jelentkezett a közösségi médiában, állítva, a bejelentés tudtán kívül történt, és nem fog a francia csapatnál szerepelni jövőre. Sajtóértesülések szerint a háttérben az áll, hogy az Alpine akadémistája és tartalékpilótája már megegyezett a McLarennel.

A Racingnews365 több forrásból beszámol arról, hogy Piastri már aláírta a McLaren-szerződést. Először is a lap Ausztráliából származó információra hivatkozik, másodszor az FIA szerződéseket elismerő tanácsára, melynek feladata a Formula-1-es kontraktusok felülvizsgálata.



A lap szerint a tanács érvényesítette Piastri 2023-as szerződését, és megállapította, hogy az ausztrál versenyzőnek nincs kötelezettsége az Alpine-nal szemben következő szezonra. A tartalékpilótának 2022-re érvényes a kontraktusa a csapattal, amely opciós joggal rendelkezett a következő évre, de ezt az opciót nem érvényesítették a szükséges 30 napon belül.

Az Alpine a szabályok értelmében nem fellebbezhet a szerződéseket elismerő tanács döntése ellen, mivel a csapatok közös megegyezéssel elfogadták, ez a legmagasabb testület, amely szerződéses vitákban dönthet. További adalék, hogy Piastri július 30-án este írta alá McLaren-szerződését, míg Alonso augusztus 1-jén közölte átigazolását az Aston Martinhoz.

A RacingNews365 hozzáteszi, a Piastri érkezése folytán ülés nélkül maradó Daniel Ricciardo jó eséllyel az Alpine-nál köt ki, ahol még 2019-ben és 2020-ban versenyzett, mikor a csapatot Renault-nak hívták.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: