DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton: Volt egy pillanat, amikor elveszítettem a hitemet a sportban

A hétszeres F1-es világbajnok elismerte: időbe fog telni, mire visszanyeri a bizalmat a rendszer iránt. Verstappennel semmi gondja, emellett azt ígérte: idén még jobb lesz, mint tavaly év végén.

Először állt a sajtó rendelkezésére a tavalyi évadzáró Abu Dhabi Nagydíj óta Lewis Hamilton, így elkerülhetetlen volt, hogy a Mercedes bemutatója utáni médiabeszélgetésen – amelyen a Formula.hu is részt vett – felmerüljön témaként, mi történt decemberben és az azóta eltelt időben. A brit pilóta hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől, emiatt olyan pletykák is felröppentek, hogy esetleg visszavonulhat a botrányos finálé hatására. Hamilton a bemutatón hangsúlyozta, hogy sosem mondott olyat, hogy távozna, de most azt a kérdést is megkapta, hogy volt-e pillanat, amikor ez felmerült benne – s bár eleinte elviccelte ezt azzal, hogy „rengetegszer”, utána így válaszolt: 

hamilton-2022-v2



„Nyilván a szezonok végén elgondolkodsz, s a kérdés az, hogy továbbra is rá akarod-e áldozni az időt és az erőt, ami ahhoz kell, hogy világbajnok legyél. Szerintem sokan alábecsülik, mi kell ahhoz, hogy valaki világbajnokká váljon. Ez nem csak annyi, hogy felbukkansz a pályán és vezeted az autót. Szóval a kérdés az, hogy rá akarod-e áldozni az időt, és képes vagy-e úgy hajtani, mint addig. Ez egy átlagos mentális folyamat számomra” – magyarázta a 37 éves versenyző.

„De természetesen ezt a mostanit befolyásolta egy jelentős tényező. A sportban, amelyet egész életemben imádtam, volt egy pillanat, amikor némileg elveszítettem a hitemet a rendszerben. De általában elég határozott vagyok, s bár azt gondolom, hogy az ilyen pillanatok meghatározhatnak karriereket, én nem hagyom, hogy ez határozza meg az enyémet. Úgyhogy arra koncentrálok, hogy a lehető legjobb legyek és még erősebben térjek vissza.”

Hamilton az FIA csütörtöki bejelentésére is reagált, miszerint Michael Masi távozik a versenyigazgatói pozícióból, s átalakítják a versenyirányítás rendszerét: „Bár nem lehet változtatni a múlton, és semmi sem fog tudni változtatni azon, ahogy éreztem magam akkor és ahogy látom ezt a szituációt, de jó látni, hogy az FIA lépéseket tesz a fejlődés érdekében. Úgy gondolom, a felelősségre vonhatóság kulcsfontosságú, és ki kell használnunk ezt a pillanatot arra, hogy biztosra menjünk, hogy soha többé nem történhet meg ez senkivel a sportban. Mindent üdvözlök, amit az FIA tegnap elmondott. De oda kell figyelnünk rá, hogy tényleg lássuk ezeket a változtatásokat, s a szabályokat igazságosan, pontosan és következetesen alkalmazzák.”

A hétszeres világbajnok hozzátette: a bizalmat egy pillanat el lehet veszíteni, viszont nagyon hosszú idő azt visszanyerni, így ez még önmagában kevés ahhoz, hogy újra visszatérjen a sportágba és a rendszerbe vetett hite, de bízik benne, hogy a tegnapi bejelentés az első lépcsőfok ehhez. Azt viszont hangsúlyozta, hogy Max Verstappennel és a Red Bull-lal sincs problémája a történtek után:

„Ennek semmi köze Maxhoz. Max mindent megtett, amit egy versenyző megtehetett a neki adódó lehetőséggel. Nagyszerű versenyző, és újabb harcokba fogunk bonyolódni, mint tettük azt tavaly. Nyilván fejlődtünk a tavalyi tapasztalatok során. Nincs problémám vele, és nem is tartok haragot senkivel. Sosem gondoltam, hogy jó dolog lenne az ilyet magunkkal cipelni, nem rágódom a múlton.”

Hamiltont arról is kérdezték, hogy az Abu Dhabiban történtek feltüzelték-e a 2022-es idényre – Toto Wolff csapatvezető is úgy fogalmazott korábban, hogy pilótája támadó üzemmódba kapcsolt –, mire a brit elmondta, hogy bár a felkészülési időszak évről évre egyre rövidebb, ő is egyre hatékonyabban tudja feltölteni magát, majd hozzátette: „Mindig úgy éreztem, hogy az ilyen jellegű tapasztalatoknál az érzelmeket át tudom fordítani erővé. És pontosan ezt is teszem: beleteszem ezt az energiát az edzésekbe, a csapattal való munkába. És ha úgy gondoljátok, hogy amit a tavalyi év végén láttatok tőlem, az volt a legjobbam, akkor várjátok csak meg az idei évet.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: