DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso: Max végre szerencsés volt, így igazságos!

Nem sikerült dráma nélkül zárni a 2021-es szezont, ám ha áttekintjük az idei év történéseit, ez talán nem is olyan meglepő. Hamilton és Verstappen csatája ellentmondásosan zajlott le, Alonso szerint mégis igazságos végeredmény született.

Lewis Hamilton – mondhatni – már az Abu Dhabi Nagydíj rajtjánál eldöntötte a futam, és az egyéni világbajnokság végeredményét. Ám hogy ne maradjunk dráma nélkül, a verseny hajrájában Nicholas Latifi falhoz csapta az autóját, megérkezett a Safety Car, Michael Masi pedig egyesek szerint kifogásolható döntések sorozatával vívta ki, hogy az utolsó körben a két vb-aspiráns még egyet küzdhessen egymással. Max Verstappen végül az új, lágy abroncsain könnyedén megelőzte címvédő riválisát, ezzel felülírva mindazt, amit 57 körön keresztül gondoltunk.

Masit azért kritizálták a futam leintését követően, mert úgy indította újra a futamot, hogy csupán a riválisok közötti öt lekörözött autónak engedélyezte, hogy visszavegyék a pozíciójukat. A Mercedes olyannyira feldühödött az események láttán, hogy kétféle óvást is benyújtottak a versenyfelügyelőkhöz, ám a két csapat képviselőinek meghallgatása után nem sokkal elutasítottak azokat. A Mercedes jelezte, hogy fellebbezni kíván, így korántsem ért még véget a történet, ám a döntés alapján jelenleg hivatalosan is Max Verstappen a világbajnok. A mezőny és a világ véleménye megoszlik, sokan fejezték ki nemtetszésüket, mások egyszerűen elfogadták a végeredményt, mondván: ha Masi így döntött, akkor ez így van jól.



Az Alpine spanyol versenyzője, Fernando Alonso úgy véli, az utolsó kör forgatókönyve alapján a szerencse kulcsszereplőjévé lépett elő a világbajnoki csatának. Ugyanakkor azt is hozzátette, Verstappen balszerencsés volt a szezon során és számos olyan szerencsétlen helyzetnek esett áldozatául, amiért cserébe megérdemelte a vasárnapi fordulatot.

„Azt hiszem, a Safety Car nélkül Lewis lett volna a bajnok. A biztonsági autóval pedig Max lett az. Muszáj őszintének lennünk, ez tiszta szerencse. De minden más alkalommal viszont ő volt a szerencsétlenebb. Ha visszatekintünk a 22 versenyre, az ő teljesítménye rendkívül kiegyensúlyozott volt, szóval talán pont így igazságos” – szögezte le Alonso a Ziggo holland műsorszolgáltató interjújában. 

Ami a spanyolt illeti, a kétszeres világbajnok nyolcadikként zárta a futamot, nem zavartatva magát az élmezőnyben történő drámától. Csapattársa, Esteban Ocon kilencedikként ért célba, az Alpine így összetettben az ötödik helyet szerezte meg a konstruktőri bajnokságban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: