DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Horner: Ordítottam Masinak a végén, hadd versenyezzenek

Olyan nincs, hogy a lekörözöttek ne vehessék vissza körüket, ezért a helyes döntés született – mondja Christian Horner csapatfőnök. Jos Verstappen már elsétált, mikor azt hitte, nincs több remény, de az utolsó körre visszatért a képernyő elé.

Eufória a Red Bullnál az Abu Dhabi Nagydíj végén: az utolsó körös biztonsági autós újraindításnak köszönhetően Max Verstappen vesztes helyzetből fordított és nyerte meg a 2021-es világbajnoki címet. Két tényező kellett ehhez: a csapat kiállása lágy abroncsért a biztonsági autó alatt, valamint a versenyirányítás döntése arról, hogy a lekörözött autók visszavehetik körüket – miután az eredeti üzenet arról szólt, hogy pozícióban kell maradniuk. Christian Horner a döntéshozók lépését dicsérve nyilatkozott a leintés után:

„Ordítottam a végén (Michael Masinak), hogy hadd versenyezzenek. Remek stratégiai döntés volt az a bokszkiállás és a lágyak választása, onnantól pedig Maxon múlt minden. Hallatlan, hogy lekörözött autók ne vehessék vissza a körüket. Azt akarták, hogy a verseny folytatódjon, ezért abszolút a legjobb döntés született” – mondta a csapatfőnök a Sky Sportsnak.



„Nagyon büszke vagyok Maxra és a csapatra azért, amin idén keresztülmentek. Tudjuk, hogy Max sosem fogja feladni. Annyira messzire jutott idén, végül pedig látni, hogy világbajnokká válik, az egy csodálatos érzés. Az utolsó tíz körben arra gondoltam, mit mondjak Maxnak és a fiúknak vigasztalásként, azután viszont jött a szerencse a biztosági autóval. Ez az első világbajnoki címünkkel ér fel. Minőségi ellenfeleink voltak idén, akik keményen hajtottak minket, mi pedig remekül harcoltunk és a szerencse is az oldalunkra állt” – nyilatkozta Horner.

Max Verstappen volt a legjobb versenyző az idei év során – a holland 22-ből tíz nagydíjat megnyert és tízszer volt pole-pozíciós –, ezért teljesen megérdemelt világbajnoki siker született, mondta a pilóta édesapja, Jos Verstappen.

„Nagyon büszke vagyok. A safety car miatt kerültünk ebbe a helyzetbe, de akkor is meg kell csinálni, a csapat pedig jó stratégiát választott azzal, hogy behívták” – mondta a Skynak az idősebb Verstappen. „Max volt az év versenyzője, igazán megérdemli a bajnoki címet. Azt hiszem, a teljes csapat aggódott, mert tisztában voltunk a Mercedes sebességével. De ő töretlenül harcolt, ahogy mindig harcol, ez a DNS-ében van. Egyetlen esélye volt, egyetlen kör és megragadta. A versenyen már elsétáltam, mert nem hittem benne, de az utolsó körre visszamentem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: