DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen: Nem tudom, mit mondjak, ez őrület!

Megismételhetetlen, őrületes, történelmi, szavakkal le nem írható szezon után Max Verstappen 2021 Formula-1-es világbajnoka. A holland egy elrontott rajt után, az utolsó körben fordított, így őt intette le elsőként a kockás zászló.

Minden idők egyik talán legkiélezettebb csatája zárult le Abu Dhabiban, ahol egy eldöntöttnek látszó végeredményt fordított meg Max Verstappen az utolsó körben. Lewis Hamilton szinte már a kezében érezhette a világbajnoki trófeát, de a sors ezúttal nem volt kegyes hozzá. A Mercedes mindent megpróbált, többször is kockáztatott, de arra senki nem számított, hogy Latifi a verseny hajrájában a falhoz csapja az autóját. Drámai pillanatok és egy őrületesen nehéz szezon után viszont ezzel eldőlt: Max Verstappen a Formula-1 2021-es világbajnoka.

Az idei év egyik legkáprázatosabb időmérős körét futotta szombaton a holland, így joggal gondolhattuk, hogy a Red Bull tempója és Verstappen lélektani előnye a kezükre játszik majd. A két vb-aspiráns pontegyenlőséggel vágott neki a futamnak, így elegendő lett volna mindkettejük számára, ha a másik előtt végeznek. A papírforma szerint Verstappennél jobban kellett volna működnie a kényszerűen felhelyezett piros abroncsoknak, Hamilton azonban jobban rajtolt, hiába indult a lágyak ellen közepeseken, onnantól pedig nem is igazán volt megállj. A Red Bull nem tudta felvenni a harcot a Mercedesszel, ám a véletlenek összjátéka, Perez zseniális védekezése, az eltérő taktika, Latifi balesete, és a hidegvér, ami Verstappenben mindvégig megmaradt, végül hozzásegítette őt élete első világbajnoki címéhez.

 



A holland öröme leírhatatlan, de azért megpróbálta szavakba önteni gondolatait a futam után. „Hihetetlen! Az egész verseny alatt küzdöttem, és az, hogy az utolsó körben adódott ez a lehetőség, elképesztő. Görcsöl mindenem. Őrület!” – kezdte az újdonsült világbajnok. „Nem tudom, mit mondjak. A csapatom és a Honda nagyon megérdemlik. Nagyon szeretem őket, imádok velük dolgozni. Ez az év hihetetlen volt” – folytatta.

Az egész éves kiélezett csatához, mint mindig, a szerencse is hozzájárult, hol az egyik oldal mellé állt, hol a másikhoz szegődött. „Végre jutott nekem is egy kis szerencse!” – tette hozzá lelkesen Verstappen. „Óriási köszönet Checónak! Beleadta ma a szívét, nagyszerű csapatmunka volt, csodálatos csapattárs! A csapatom pedig tudja, hogy szeretem őket, és bízom benne, hogy ezt 10-15 évig tudjuk még csinálni együtt. Nincs miért váltanom, életem végéig velük akarok maradni. Remélem, megengedik.”

„Christian és Helmut bizalmat szavazott nekem, amikor 2016-ban a csapat tagjává válhattam. A célunk az volt, hogy világbajnokok legyünk, ez pedig most sikerült” – zárta gondolatait Verstappen, a Formula-1 történelmének negyedik legfiatalabb világbajnoka.

A pódiumon ezt követően Jenson Buttonnel is megosztotta gondolatait. „Teljes őrület! Amikor gyerek voltam, erről álmodtam. Ez volt a célom, hogy F1-es versenyző legyek, és legyenek győzelmeim, itt állhassak a pódiumon és hallhassam a himnuszunkat. Elképesztő, amikor tudod, hogy az neked szól. És amikor itt állsz, és azt mondják, hogy te vagy a világbajnok, az hihetetlen érzés. Nagyon különleges. Köszönöm édesapámnak, nagyon jó, hogy itt van, és nagyon sok minden jár most a fejemben az egész szezon kapcsán. Együtt utaztunk, és ezt a célt üldöztük végig, és most végre minden összeállt, az utolsó körben. Hihetetlen. Az egész csapatnak jár a köszönet, a családomnak, a barátaimnak, a családbarátainknak, akikkel felnőttem, a gokartos ellenfeleimnek, akik inspiráltak... miattuk is lettem az, aki vagyok, és sokan itt vannak közülük. Őrület! Elment a hangom. Nem tudom, óriási ez az egész” – tette hozzá.

Végül megköszönte a szurkolók támogatását. „Nagyon jó látni a narancssárga lelátókat itt, és az egész világon. Az egész pályafutásom során szurkoltak nekem, de itt, a Formula-1-ben különösen. Hihetetlen támogatásban van részem. Nagyon hosszú ideig tudnám ezt csinálni, és természetesen nagyon kellenek hozzá a szurkolók is” – folytatta. Hozzátette: „Természetesen ideges voltam a mai verseny előtt, de valójában ez csak egy újabb verseny, ahol jól akartam teljesíteni. Persze fontos volt a végeredmény, hiszen az döntött, első leszek, vagy második, de az egész verseny alatt próbáltam nyomni és hinni, még akkor is, amikor nem úgy tűnt, hogy meglehet.”

Button végül riválisáról, Hamiltonról is kifaggatta az ifjú világbajnokot. „Lewis egy fantasztikus versenyző és egy nagyszerű versenytárs. Nagyon megnehezítette a dolgunkat, nagyon jó volt ez a csata. Izgalmas, amikor két csapat küzd, izgalmas volt az egész szezon. A Formula-1-et ez teszi izgalmassá. Itt mindenki a győzelemért hajt, és bárhogy alakulhatott volna ez a mai futam. Jövőre, biztos vagyok benne, hogy visszatér és újra nekifutunk!” 

A konstuktőri bajnoki cím a Mercedes zsebében landolt ugyan, de a Red Bull valószínűleg ezt a tényt egyelőre mindenen kívül helyezi. Az új érának ugyanezzel a pilótafelállással vágnak neki, és a szezonzárón mindkét versenyzőjük bizonyította: ez így is van rendjén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: