DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nem zárja ki Hamiltonnál sem az újabb motorcserét a Mercedes

Toto Wolff az F1-es USA Nagydíj pénteki napján elismerte: idén megbízhatósági problémákkal küszködnek az erőforrásokat illetően, s jelenleg is mérlegelik, hogy a címvédőnél is bevállaljanak-e egy újabb büntetést.

Nincs Formula-1-es versenyhétvége Mercedes-motorcsere nélkül – mondhatjuk az utóbbi hetek tendenciáját látva. Az Olasz Nagydíj óta ugyanis valóban minden helyszínen legalább az egyik autójukba új erőforrást helyeztek: Monzában és Szocsiban Valtteri Bottas volt a „szerencsés”, míg legutóbb Isztambulban Lewis Hamilton kapott új erőforrás-komponenst. Most az USA Nagydíjon ismét a finn van a soron, aki már összességében a hatodik (!) belsőégésű motorját kapja meg, azaz immár a duplájánál jár, mint amennyinek a használatát egy idényen belül a szabályok lehetővé tesznek.

Ez persze újabb rajthelybüntetéssel jár Bottas számára, akit öt hellyel fognak hátrébb sorolni a vasárnapi rajtrácson. De nem is ő az egyetlen Mercedes-motoros versenyző, akinél hasonlót láthatunk Austinban, ugyanis az Aston Martint erősítő Sebastian Vettel és a williamses George Russell is kénytelen lesz büntetést benyelni az amerikai hétvégén.

hamilton-austin-dppi-day1



A téma előkerült a csapatvezetők pénteki sajtótájékoztatóján – amelyen virtuális formában a Formula.hu is részt vett –, Toto Wolff így kommentálta az eseményeket: „Szerintem látható, hogy küszködünk idén a megbízhatósággal. Valtterivel már a hatodik motort kezdjük meg, pedig ezt nem így akartuk. Pont ellenkezőleg, igyekszünk úrrá lenni a problémákon, de még nem értjük teljesen őket. Szerintem egy lépéssel közelebb kerültünk mostanra, de nem arról van szó, hogy mindig könnyű dolgunk van a motorokkal.”

„Minden évben igyekszünk fejlődni motorteljesítmény terén, idén viszont eljutottunk oda, hogy ez pontokba került számunkra” – folytatta a Mercedes csapatfőnöke. „Ez a hozzáállás eredményezett győzelmeket és vb-címeket nekünk az elmúlt hét-nyolc évben. Kevesebb büntetésben és kevesebb motor felhasználásában bíztam, de idén ez keményen sújtott minket.”

Wolff arról is kapott kérdést, hogy pontosan mivel kapcsolatosak a gondjaik, valamint említést tettek neki egy pletykáról, miszerint a légszelepek okozhatják a nehézségeiket, a csapatvezető azonban meglehetősen ingerülten csak „marhaságnak” nevezett mindenféle feltételezéseket.

Természetesen felmerült a kérdés, hogy vajon az egyéniben a vb-címért harcoló, pillanatnyilag Max Verstappennel szemben hatpontos hátrányban lévő Lewis Hamilton is aggódhat-e újabb csere és büntetés miatt. Wolff pedig bizony nem zárta ki ennek a lehetőségét, elmondása szerint most is mérlegelik a forgatókönyveket:

„Nem tudom megmondani, hogy bevetünk-e még egyet és hány százalék esélye, de a kockázat továbbra is fennáll” – fogalmazott a csapatvezető. „Amit nehéz mérlegelni, hogy inkább megelőző jelleggel bevállaljuk a büntetést vagy inkább futtatjuk az eddigi erőforrásokat és kockáztatunk egy kiesést. Erről most is zajlanak az egyeztetések, és még nem találtuk meg a helyes választ.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: