DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso bekeményít: Ha mindent szabad…

Jócskán a kritikák kereszttüzébe került mostanság az FIA, akiket többen és többször vádoltak azzal, hogy aránytalanul büntetnek. Ez egyeseknél újfajta szabályértelmezéshez is vezethet.

Osztrák Nagydíj. Lando Norris öt másodperces büntetést kap, miután a külső íven őt előző Sergio Perezt akaratlanul kijjebb terelte a pályáról. Perez utána ugyanezért megkapja ugyanezt, kétszer is. Yuki Tsunoda szintén két öt másodpercessel gazdagodik a bokszutcai fehér vonal átlépése miatt. Néhány pilóta az első kör első kanyarjában szélesen fordul és előnyt szerez, semmi szankció. Két héttel később Brit Nagydíj, Lewis Hamilton közreműködésével Max Verstappen kiesik a versenyből, a hétszeres bajnokot pedig tíz másodperces büntetéssel sújtják.

Csak néhány az FIA legutóbbi ítéletei közül, egy azonban közös bennük: vitát váltott ki a súlyosságuk. Míg Ausztriában inkább túl szigorúnak vélték a versenybírókat, Nagy-Britanniában a legtöbbek szerint túl elnézőek voltak. A következetesség hiánya nem ma kialakult jellemzője a Formula-1-nek, azonban a sport veteránjait kezdi egyre jobban frusztrálni, hogy folyton változó környezetben kell versenyezniük. Most Fernando Alonso szólalt meg ezzel kapcsolatban, aki még a Red Bull Ringen a büntetlen első körös történések szenvedő fele volt.

Alonso már a Brit Nagydíj hétvégéjén is elmondta, úgy tűnik, ő most a sötét oldalon áll a szabályok szempontjából, miután a sprintversenyen rászóltak, hogy ne cikázzon ellenfelei előtt. A spanyol nem is érti, miért feltételezik, hogy rosszat akarna bárkinek. „Az egész karrierem során mindig is tisztán versenyeztem, és ezután is tisztán fogok. Őszintén szólva, azt hiszem, egyike vagyok azoknak, akiknek egyetlen büntetőpont sincs a szuperlicencükön” – védte meg magát Alonso.



Ahogy visszaemlékezett, Ausztriában „idiótának” érezte magát, amiért versenytársai közül látszólag ő tisztelte a legjobban a szabályokat, és a versenyigazgatóság sem szolgált kielégítő válasszal arra, miért nem tettek semmit. „Megpróbáltunk beszélni a versenyigazgatóval, de akármikor felhozzuk, hogy mit hibáztak a többiek, nincsenek válaszaik. Nem akarok senkit hibáztatni, nem akarok minden versenyen másokra panaszkodni.”

A szabálykövetésre visszatérve úgy látja, sokszor épp az nem kifizetődő. „Az első versenyeken ez volt a stratégiánk, de ez nem oldott meg semmit. Úgyhogy megértettük, hogy azt kell tennünk, amit mások is. Csak így lehet.” Ezután a labdarúgást hozta fel példaként. „Megpróbáltunk igazságosak lenni, és szólni a bírónak, hogy a kezüket használják a büntetőterületen belül. De ha a bíró nem csinál semmit, akkor úgy vesszük, hogy mi is megtehetjük ugyanezt. És meg is tesszük.”

Alonso azért hozzátette, nincs teljesen kibékülve a versenyzésnek ezen módjával. „Nem így szeretnénk ezt. De mivel látszólag bizonyos dolgokat szabad az F1-ben, megtesszük, és nem érezzük úgy, hogy sportszerűtlenek lennénk. Szóval nincs is sötét oldal. Csak úgy játszunk, mint mindenki más” – utalt a kétszeres bajnok arra, hogy innentől ő sem lesz elnéző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: