DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alonso: Jó lett, maradhat

Szombaton – nevéhez hűen – gyorsan le is bonyolították az F1 első sprintversenyét, és legalább ilyen sebességgel változott meg sok ellenérzés is. Néhány résztvevő is visszaszívta korábbi gondolatait.

A sprint-győztes Max Verstappen, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas után újabb versenyző csatlakozott azok sorába, akik úgy érzik, telitalálat volt a Formula-1 újdonsága. A sprintfutamon brillírozó Fernando Alonso szívesen látná még ezt a menetrendet.

A spanyol pénteken a 11. helyre kvalifikált, másnap pedig a piros lámpák kialvása után szenzációs rajtot produkált, egyetlen kör alatt hat helyet javítva. A sprint utáni interjúkkor az újságírók alaposan ki is faggatták arról, hogyan élte meg azt a menetelést belülről. „Nagyon jó és élvezetes volt. A tizenegyedik helyről az ötödikre feljönni nyilván nem egy szokványos első kör, és szerintem nem is abban a pozícióban voltunk, ahova tartozunk, mert biztos, hogy nem mi voltunk az ötödik leggyorsabbak” – kezdte az élménybeszámolót a kétszeres világbajnok, aki végül a 7. pozícióban zárt, de tette mindezt kemény csaták után.

„Az első kör több dolog kombinációja volt. A rajtom jobban sikerült, mint Carlosé. Ő megvolt a startnál, aztán Seb az első kanyarban, Perez a hatodikban, Norris a kilencedikben… Elég rizikós manőverek voltak, ha a világbajnokságért harcolnék, nem mennék bele ilyenekbe, mert sokkal többet veszíthetsz, mint nyerhetsz. De most olyan helyzetben vagyunk, hogy nyugodtan vállalhatunk kockázatot. Azt követően amúgy is a védekezésről szólt a verseny” – elevenítette fel a spanyol.

Az a magabiztos első kör később „ A sprint pillanata” jelzőt kapta az F1-től, és maga Alonso is úgy érzi, ez olyan momentum, amire mindig szívesen fog emlékezni. „Az első kör az egyik legjobbam volt. Persze van sok másik első kör, amiről hasonlóan vélekedek, különösen a Renault-s napokból. De ez most nemcsak a rajtról szólt, hanem a hármas, négyes, hatos, kilences kanyarról is, szóval sokkal teljesebb kör volt.”

A spanyol remek futamát csak egyetlen tényező zavarta meg, mégpedig, hogy rászóltak, ne mozogjon a féktávon csata közben. Alonso nem érti, kinek és mi volt a problémája. „Meglepődtem. Én sosem mozdulok be a féktávon. Az egyenes elején igen. De őszintén szólva nem érdekel ez az egész. Az elmúlt kilenc versenyen én voltam a szenvedő fél. Most én vagyok a sötét oldalon” – kommentálta a panaszkodást gúnyosan.

Ezt leszámítva viszont elégedett, és lenyűgözte őt az újdonság. Minimális módosítással, de megtartaná a jövőben is. „Tetszik a formátum. Most három napon keresztül akció van, és ez kedvező a rajongóknak. Tavaly, amikor otthonról néztem a futamokat, péntekenként nem történt semmi. Kívülről nehéz megérteni az amúgy nagyon hosszú szabadedzést. Ez így most jó, remélem, megtartjuk” – formált véleményt az Alpine-os, aki kollégáival ellentétben nem dobná a kukába a második szabadedzést sem, ami a parc fermé miatt most kissé értelmét vesztette. „Szerintem nagyon hasznos. Nem tudom, hogy kívülről is annak tűnik-e, mert csak annyit látsz, hogy megtankolt autók köröznek különböző keverékeken. A szabadedzés viszont nagyon-nagyon fontos a csapatoknak, mindenképpen meg kell tartani.”



Amin változtatna, az inkább az időmérő. „A kvalifikáció mindig is kicsit hasonló volt, a természetes sorrendben sorakoztunk fel a rajtrácson, ezt talán lehetne fejleszteni. Én azt javaslom, hogy péntekenként legyen mindenkinek egy szett gumija és egyetlen próbálkozása. Így mindannyian ugyanakkora eséllyel indulunk. Nincs igazságtalanul alakuló időmérő vagy fordított rajtrács. Talán ez jó változás lenne. Tegnap, a fix keverékkel és próbálkozással abban a sorrendben végeztünk, ahogy megérdemeltük.”

Alonso esetében ez tehát a 11. hely volt pénteken, amelyet sikerült hetedikre váltania. Ennek örül, de ilyen csodaszámba menő indulást – mely akkor a második helyet jelentené számára – nem ígér vasárnapra. „Nem vagyok biztos benne, hogy mi vagyunk a hetedik leggyorsabbak. Kicsit más versenyt várok. Nagyon hosszú lesz, és mögöttünk gyorsabb autók vannak; a Ferrarik, Seb, Checo… Nehéz lesz a pontszerzés is. Meglátjuk” – zárta gondolatait Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: