DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Verstappen: Az FP2 jelenleg értelmetlen

Max Verstappen nem érti, hogy a Formula-1 vezetői miért nem vetették el szombaton a második szabadedzést, mert jelenleg értelmetlen, hiszen jelentősebb módosításokat már nem hajthatnak végre.

Az F1 ezen a hétvégén a Brit Nagydíjon próbálja ki először a sprintversenyt, aminek következtében a teljes hétvége menetrendje a feje tetejére állt, például a megszokott időmérő is pénteken kapott helyet. Annak ellenére, hogy ez azt is jelenti, minden autó a parc fermé szabályok alatt áll, vagyis semmilyen komolyabb változtatást nem eszközölhetnek a csapatok az autókon, –csak kisebb módosításokat, például szárny állítása megengedett – az F1 elöljárói ragaszkodnak a második szabadedzés megrendezéséhez a sprintkvalifikáció előtt.  Az egyetlen lehetősége a csapatoknak, hogy hosszú etapokat fussanak, és jobban megértsék a gumik viselkedését. Verstappen megkérdőjelezi ezt a döntést, mivel semmilyen különösebb céljuk nem lehet a már véglegesített beállítások miatt.

„Amit furcsának találok, lemegy az időmérő, aztán nem lehet semmit módosítani az autón" – mondta a Ziggo Sport-nak. „Ezután van még egy szabadedzés, majd a sprintfutam. Mindezek után megfordul a fejemben, miért ne hagyjam ki az FP2-t, ha úgysem számít?" – tette fel a kérdést.

A Formula-1 vezetői úgy döntöttek, hogy már pénteken életbe léptetik a parc fermé szabályt, nem csak a sprintkvalifikáció után, ezzel megelőzve, hogy a csapatok kihegyezhessék autóikat a kvalifikációs versenyre.



Verstappen hozzátette, egész pénteken „furcsa érzése volt", mivel az időmérő nem volt olyan heves és izgalmas, mint korábban.

„Ez egy újabb péntek, de a második szabadedzés helyett egy időmérő edzés jött, ami viszont nem dönt a vasárnapi rajsorrendről, szóval mindenképpen szokatlan érzést kelt természetesen. Kicsit furcsa érzés olyan kvalifikációt tartani, ahol nincs tétje a dolognak. Nem igazán érzed azt a pole-érzést,  de remélhetőleg szombaton csatázhatunk a győzelemért, majd meglátjuk" – fejtette ki érzéseit ezzel kapcsolatban.

A holland a szombati sprintversenyt a második helyről kezdheti meg, miután 75 ezreddel alulmaradt Lewis Hamiltonnal szemben. Miután túlzott alulkormányzottságtól szenvedett, ami miatt messze nem érezte jól magát az autójával, Verstappen úgy vélte, hogy a változó pályahőmérséklet és a túl nagy hátsó szárny kombinációja akadályozta csapatát a Mercedes ellen.

„Nem számítottam ennyi tapadásra, és végül úgy gondolom, hogy egy kicsit túl sok hátsó szárnyat is tettünk rá, de a pálya tényleg sokkal gyorsabb volt hirtelen a kvalifikáción, különösen a lassú kanyarokban. Most már annyi a lapos kanyar, hogy a gyors kanyarokban már nem lehet sok időt nyerni. Egyszerűen nem volt ideális" – mondta Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: