DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alonso: A stoppert nem érdekli az életkor

Magánembert nem feltétlenül illik kérdezgetni az évei számáról, hírességeknek azonban tolerálniuk kell mindezt. Fernando Alonso szerint az őt kérdező riporterek viszont kezdenek túlzásba esni.

Életkort tekintve ég és föld a különbség a Formula-1-es mezőny tagjai között. Míg Yuki Tsunoda az első olyan pilóta a rajtrácson, aki már a 21. században látta meg a napvilágot, a korelnök, Kimi Raikkönen akár az apja is lehetne a 41 évével (októberben már 42).

Az autóversenyzés hajnalán egyáltalán nem volt kirívó, hogy valaki középkorúan versenyezzen, ma azonban szinte szenzációnak számítanak a veteránok az F1-ben. Már Michael Schumacher is kilógott a többiek közül, amikor visszatérése után 43 éves koráig szerepelt a száguldó cirkuszban, és Alonso most ugyanígy különcnek érzi magát, a sajtó miatt legalábbis mindenképp.

A spanyol egy interjúban most bevallotta, mennyire nincs ez rendjén szerinte. „A külső szemlélők túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek az életkor dolognak” – kezdte a kétszeres világbajnok. „Idén ez nagyon fel van fújva. Az a mennyiségű kérdés, amit meg kellett válaszolnom a korommal kapcsolatban, és az a rengeteg klisé, amit meg kellett hallgatnom – ez totális túlzás.”



Alonso a témát kihasználva egy érdekes csavarra emlékeztetett. „Az egész karrierem során az ellenkezője volt a jellemző. Mindig, minden kategóriában, ahol rajthoz álltam, én voltam a legfiatalabb. Amikor az Indybe vagy a Dakarra mentem, akkor is. Egész életemben az életkoromra vonatkozó kérdésekre válaszolgattam.”

„Most, a Formula-1-ben nagyon nagy befolyása van a médiának, mindenről beszélned kell. Az életkorodról is. De a versenyzésben csak a stopperóra számít. Máskülönben csak fiatalok lennének itt” – mutatott rá a spanyol a sport valódi mibenlétére. Hogy mennyire jogosak a szavai, arra éppen ő a példa: noha a szezon elején kissé nehéz volt visszarázódnia a kétéves szünet után, mostanra elkapta a fonalat, és felvette a kesztyűt fiatal csapattársával, Esteban Oconnal szemben.

Ugyanígy jól mutatja Alonso hitét a versenyzés kortalanságában, hogy 2024-ig, vagyis 43 éves koráig mindenképpen F1-es pilótaként tervezi a karrierjét; amíg megvan a tempója, nem lát okot az újabb visszavonulásra. „Ez épp olyan, mint a gokart: vannak 12 évesek és 16 évesek is, de ha csak másodikak mögötted… nem hiszem, hogy az életkor tényleg ennyire fontos lenne” – fogalmazott motiváltan a spanyol.

Abban ugyan nem biztos, hogy újra az F1 királyává koronázzák-e majd őt, de ha igen, az szerinte akkor sem az évei számának lesz köszönhető. Végső soron a világbajnoki címek ritkán függenek ettől. „Ha az autó és a csapat az adott pillanatban domináns, akkor az a két pilóta nyer, aki ott vezet. Az életkor teljesen másodlagos” – világított rá Alonso. Szavai ugyanakkor annak fényében különösen érdekesen hangzanak, hogy idén két eltérő konstruktőr, és két eltérő életkorú versenyző küzd egymással; és a fiatalabb áll jobban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: