DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A hibridérában senki nem volt képes két különböző csapattal nyerni

2014 óta nyomasztó fölényt mutat Lewis Hamilton, a riválisok összeadva sem szereztek annyi futamgyőzelmet, mint ő maga egyedül. De a hibridérában a győztesek mind csak egy csapattal nyertek.

Nem sok sót ettek meg a vetélytársak a Mercedes mellett. 2010 és 2013 között a német gyártó összesen négy futamgyőzelmet aratott (Nico Rosberg hármat, Lewis Hamilton egyet), ám a nagy szabályváltozások egyértelmű győztese a Mercedes lett, mivel 2014 óta kivétel nélkül az összes egyéni és csapatvilágbajnoki címet bezsebelték, egy kivétellel mindig Lewis Hamilton került ki győztesen a végső csatározásból, csak 2016 hozott számára vereséget, ekkor Nico Rosberg minimális előnnyel felülkerekedett a briten.

Külön érdekesség, hogy a 2014-es őrségváltás előtt az utolsó nyolc futamon (2013-ban) Hamilton még dobogóra sem tudott állni, de a hibridéra totális Mercedes-fölényt hozott. A hatalmat látványosan átvevő Lewis Hamilton azóta összesen 73 futamgyőzelmet aratott az elmúlt hét szezonban. Senki sem juthatott a közelébe, a második helyen Nico Rosberg 20 futamgyőzelemmel.

Sebastian Vettel a Ferrari volánjánál összesen tizennégyszer ünnepelhetett a dobogó tetején (2014-ben a Red Bull-lal nem nyert versenyt), Max Verstappen 10, Valtteri Bottas 9, Daniel Ricciardo pedig 7 futamgyőzelmet szerzett 2014 óta. Charles Leclerc-t két, Kimi Raikkönent, Sergio Perezt és Pierre Gasly-t pedig egy-egy alkalommal intették le elsőként a hibriderőforrások bevezetése óta.



Korábban megszoktuk, hogy a csapatot váltó pilóták más istállóknál is nyertek, ez 2014 óta senkivel nem fordult elő. Hamilton, Rosberg és Bottas csak Mercedes-pilótaként győzött, Verstappen és Ricciardo csak a Red Bullnál, Vettel, Leclerc és Raikkönen csak a Ferrarinál, Gasly pedig csak az Alpha Taurinál, Perez pedig a Racing Pointnál vezette sikerre autóját.

Ilyen téren például Alain Prost jeleskedett igazán, aki pályafutása során négy különböző istálló autóját is győzelemre vezette, a Renault-t, a McLarent, a Ferrarit és a Williamst is. Ki lehet a jelenlegi mezőnyben, aki megtörheti ezt a furcsa sorozatot és egy másik csapat hibridmotorral szerelt versenyautójával is nyerni tud?

A legnagyobb esélye talán Sergio Pereznek van, aki tavaly hatalmas meglepetésre Bahreinben nyerni tudott a Racing Point volánjánál, idén pedig az elméletileg sokkal erősebb Red Bull pilótája lett. Nem szabad leírnunk Daniel Ricciardo esélyeit sem, aki a folyamatosan erősödő McLaren-Mercedes pilótájaként száll harcba a győzelemért. Elméletileg Sebastian Vettel is esélyes lehet az Aston Martinnal, valamint Kimi Raikkönen az Alfa Romeóval, de Perezen kívül szerencse nélkül a másik három pilótának csak elméleti esélye van erre a bravúrra.

Szerintetek sikerülni fog valamelyiküknek megtörni ezt a negatív sorozatot, vagy továbbra is a szokásos neveket olvashatjuk futamgyőztesként 2021-ben is?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: