DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„A show javítása nem mehet a sport kárára”

Jean Todt, az FIA elnöke támogatja a több izgalmat célzó újításokat az F1-ben, így a sprintfutamokat is – de csak akkor, ha mindezek nem mennek szembe a sport természetével és érdekeivel.

Komoly változás következhet be idén a nagydíjhétvégék egy részének lebonyolításában, amennyiben az F1 vezetősége és a csapatok rábólintanak a sprintfutamok elképzelésére. A három helyszínen tervezett 100 km versenytávú esemény részletei még kidolgozás alatt állnak, de az érintettek közül szinte mindenki egyöntetűen pozitív fogadtatásban részesítette az ötletet.

f1-start-2020-dppi_1



Jean Todt, az FIA elnöke is alapvetően támogatja az újításokat, de csak akkor, ha azok nem ártanak a Formula-1 sportértékének – minderről a Cambridge Union interjújában beszélt:

„Ha tudunk találni – és ezt próbáljuk elérni – innovatív módot arra, hogy több izgalmat és jobb show-t produkáljunk, akkor azt megtesszük, de nem a sport tönkretétele árán” – idézi szavait az F1i.com szaklap. „Szándékunkban áll már idén két-három nagydíjon egyfajta „szuperkvalifikációt” rendezni. Szóval örömmel csinálunk valamit, de nem akarjuk tönkretenni a sport természetét.”

Todt éppen ezért nem támogatta a fordított rajtrácsról szóló, mostanra egyértelműen elvetett elképzeléseket: „Azért ellenzem a fordított rajtrácsot, mert az mesterséges. Két napot töltenek a csapat azzal a versenyhétvégéken, hogy a lehető legversenyképesebbek legyenek és a legjobb rajthelyet szerezzék meg. Szóval mi értelme lenne ennek, ha a leggyorsabb a mezőny végéről indulna? Ez teljes mértékben ellentétes lenne a sport érdekeivel és természetével.”

Az FIA elnöke úgy véli, az idén bevezetendő, s a következő években fokozatosan tovább szigorított költséglimit az első és jó lépés abba az irányba, hogy egyenlőbbé tegyek a küzdelmet az istállók között, hiszen elmondása szerint elsősorban az új szabályozás a három nagycsapatot, a Mercedest, a Red Bullt és a Ferrarit érinti.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: