DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Újoncot és kívülállót is bevethet a Red Bull 2021-ben

Az energiaitalosokhoz tartozó két csapat négy üléséből továbbra is csak egy kelt el biztosan a következő F1-es szezonra, a maradék háromra viszont Helmut Marko szerint is sok az esélyes.

Október vége felé járunk, s a Red Bull és az Alpha Tauri 2021-es felállása továbbra is csak annyi bizonyos, hogy Max Verstappen jövőre is az első számú alakulatot fogja erősíteni. A csapattársa jelenleg Alexander Albon, s bár eddig a gyenge teljesítménye ellenére is kitartottak mellette az energiaitalosok, Helmut Marko az utóbbi időben többször is úgy nyilatkozott, hogy a brit-thai pilótának fejlődnie kell, ha meg akarja tartani az ülését.

Ezt most a Sky Germanynek nyilatkozva is megerősítette a Red Bull-tanácsadó, aki újfent az egyelőre jövő évi hely nélkül álló Sergio Perezt és Nico Hülkenberget nevezte meg alternatívaként: „Ha Albon tovább tud fejlődni, akkor esélyes az autónkra 2021-ben. Ha viszont Albon nem tud megfelelni az elvárásainknak, akkor a csapatunkon kívül is körbe kell néznünk. Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy minden pilótát kezelni tudjunk, s így a két jól ismert jelölt, Perez és Hülkenberg is beszállhat a játékba.”

albon-perez-redbull



Az említett két rutinos versenyző egyaránt jelezte már, hogy azzal együtt is vállalnák a Red Bullnál való versenyzést, hogy így Verstappen oldalán kellene bizonyítaniuk – ami nyilván érthető, hiszen rajtuk kívül már csak Haas-szintű csapatok jelentenek opciót számukra az F1-ben maradásra vagy visszatérésre.

Az viszont most már egyértelműnek tűnik, hogy Albon elküldése esetén nem az Alpha Tauritól emelnék fel Pierre Gaslyt vagy Danyiil Kvjatot, akik egyaránt kaptak már korábban lehetőséget a nagycsapatnál. Gasly helye gyakorlatilag biztos amúgy a második számú gárdánál, viszont orosz kollégájának maradására egyre kevesebb az esély. Marko ugyanis tulajdonképpen megerősítette, hogy Yuki Tsunoda érkezhet 2021-ben:

„Pillanatnyilag egyetlen versenyzőnk van, aki esélyes egy F1-es ülésre, ő pedig Yuki Tsunoda. Őt tervezzük beültetni az Alpha Tauriba, csak meg kell szereznie a szükséges szuperlicencpontokat” – fogalmazott a szakember. Tsunoda pillanatnyilag harmadik helyen áll a Formula-2 összetett pontversenyében, s ha ez így marad, akkor automatikusan meg is szerzi az F1-es debütáláshoz előírt 40 licencpontot. De egyébként erre sincs feltétlenül szüksége, hiszen az előző két évben szerzett eredményei (2018-ban például megnyerte a japán F4-es bajnokságot) alapján már 25 pontja, így elég, ha az első ötben végez az F2-ben.

Ami a későbbi esetleges Red Bull-os debütálásokat illeti: Marko csupán egy további esélyest tudott megnevezni, de ő még biztosan nem érkezik 2021-ben a Formula-1-be. „Jüri Vips, de neki legalább még egy évet el kell töltenie az utánpótlás-sorozatban.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: