DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Norris néha vacsorázni is elfelejt játék közben

Elképzelhető, hogy az idejüket virtuális futamokkal elütő autóversenyzőknek nem is hiányzik igazán a valódi versenyzés? Két pilóta is arról számolt be, mennyire áthatják őket a megszokott érzések az otthoni szimulátorban ülve is.

A Formula-1 és a kényszerszünet fogalmának kereszteződése az utóbbi hetekben egyenlő Lando Norrisszal. A McLaren húszéves fiatalja jobban éli a játékok világát bármelyik társánál, és virtuális kalandjait rendre meg is osztja a széles nyilvánossággal, így hiába nincsenek nagydíjak, Norris valójában nem is tűnt el a képernyőkről. A brit rendszeresen részt vesz a különféle szervezésű virtuális autóversenyeken, de ezen kívül is szívesen tekergeti a kormányt riválisai és barátai ellen, ráadásul, mint a legtöbb korabeli fiatal, más számítógépes játékokban is otthon van.

Az F1.com-nak adott legfrissebb nyilatkozatában elmondta, hogy mintegy levezetésként olyan játékokat is elindít, mint a Rocket League, az Escape From Tarkov vagy a Call of Duty, a gép előtt töltött teljes napi penzuma pedig délután 4-5 órától este 10-11 óráig tart. 

87840580_223896202123520_3202121115854075890_n



„Más játékokat is játszok, főleg amikor streamelem is őket, de ezek között a legtöbb időt a szimulátorban töltöm – átlagosan szerintem úgy napi négy-öt órát. Persze ez attól is függ, hogy milyen versenyek vannak, vagy hogyan érzem magam. Nem mindig van kedvem annyira koncentrálni, néha szívesen élek úgy, mint más gyerekek, és inkább Call of Dutyzok” – vallott színt Norris.

„Olykor annyira elmerülök ebben a világban, főleg ha különféle játékokat játszok különféle emberekkel, és közben jókat beszélgetünk, hogy meg is feledkezek róla, mennyire elszaladt az idő. Ilyenkor hirtelen észreveszem, hogy már 11 óra van, és még vacsorázni is elfelejtettem.”

Látva, hogy a fiatal brit milyen lelkesen veti bele magát napról napra a virtuális versenyzésbe, már-már az az érzés törhet ránk, hogy nem is hiányzik neki a valódi 2020-as Formula-1-es bajnokság. Ha ez nincs is teljesen így, Norris azt állítja, sok szempontból ugyanolyan ingerek érik őt a nappaliban vezetve is, mintha az MCL35-ben ülne.

„Az egyik legvonzóbb dolog ezekben, hogy mennyire nagy a küzdelem. Más valódi versenyzőkkel csapunk össze, mint például Max [Verstappen], vagy más sorozatok legjobbjaival, mint a GT3 vagy a DTM. Rendkívül szoros a mezőny, századok és ezredek döntenek. Amikor megpróbáljuk összerakni a tökéletes kört vagy az első helyért csatázunk, ugyanolyan izgalmat és élvezetet élünk át, mintha a valóságban tennénk. És tényleg jó szórakozás mások ellen versenyezni. Elhisszük, hogy mindig lehetünk jobbak és képesek vagyunk legyőzni mindenkit, emiatt pedig csak még többet és többet játszunk.”

Furcsa egybeesés, hogy a korábbi F1-es és IndyCar-pilóta Max Chilton is nagyon hasonló tapasztalatokról számolt be a szimulátorozás világából a GQ oldalán nemrég publikált naplójában. 

„Érdekes elgondolkodni azon, hogy hosszú távon milyen hatása lesz a koronavírusnak az F1-re. Az elmúlt hétvégén részt vettem első virtuális versenyemen, és zseniális volt. A TV grafika ugyanolyan volt, mintha a valóságon néznénk, és a szimulátor is ugyanolyan érzést nyújtott, mintha a valódi autót vezetném, ráadásul senkinek nem kellett miatta elutaznia sehova! Egyedül a rajongók hiányoztak a pálya mellől. Ma, amikor azon dolgozunk, hogyan tehetnénk a világunkat zöldebbé, ezt is érdemes lehet számításba vennünk.”

Végezetül azért tegyük hozzá, a legeslegvalósabb élményt csak az éli meg a virtuális térben, aki még a szimulátorral is fel tud borulni. Ja, vagy akit a játék közben elkövetett vétsége miatt rúg ki az igazi csapata, mint Karl Larsont.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: