Steward
Gobodics Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. február 28. vasárnap

Kirúgta csapata a négerező pilótát

Mi is beszámoltunk róla, hogy mekkora botrányt robbantott ki Kyle Larson azzal, hogy egy virtuális NASCAR-versenyen „Hé, néger” megszólítással illette spotterét. A 27 éves pilótától azonnal megvonta a fizetését „valódi” versenycsapata, a Chip Ganassi Racing, majd miután maga a NASCAR is felfüggesztette és érzékenyítő tréning látogatására kötelezte Larsont, az alakulat kedd délután közleményben jelentette be, hogy ki is rúgták a pilótát. „Ahogy folytattuk a vizsgálatot az érintett felekkel, egyértelművé vált, hogy ez az egyetlen megfelelő lépés” – írta a Ganassi, amely még nem nevezett meg helyettest Larson helyére.

kyle-larson-ganassi-1

Bemutatták a rollerbajnokság 100 km/óra felett repesztő gépeit

A motorsport világa még nem nagyon tudja, hogyan kategorizálja a Formula-E-ből kinövő legújabb elektromos kezdeményezést, noha kétségtelen, hogy definíció szerint az elektromos rollerek versenyeztetését célzó, eSkootr névre keresztelt bajnokság is technikai sportnak számít. Most bemutatták az extrém helyszíneken versenyzendő, a sportvilág számos szakágából nevezőket vonzani szándékozó széria sporteszközét, az S1-X nevű elektromos rollert, amellyel 100 km/óra feletti csúcssebességet, a kanyarokban pedig akár 50°-os dőlési szöget ígérnek.

A bajnokság a tervek szerint még 2021 során elstartol.

 

Autólerakat lett Európa leghíresebb oválpályájából

Az Egyesült Államokban talán szentségtörés lenne az ilyesmi, Európában azonban nincs nagy hagyománya az oválpályás versenyzésnek, és az USA formulaautós élsorozata is már 2002-ben járt Rockinghamben legutóbb a CART képében. De nemcsak az ovál, hanem a belső pályaszakasz sincs már használatban a 2018-as tulajdonosváltás óta, azóta ugyanis az angliai helyszín bezárta kapuit mindenféle versenyzési és vezetéstechnikai tevékenység előtt és autólerakattá vált.

Egy nagyszerű versenypálya tündöklését és hanyatlását örökíti meg ez a két kép. 

Euie6hVWQAEx2fX

Euie6hWXIAAaN1s

Forrás

Régi álom teljesülhet az F1 visszatérésével Dél-Afrikába!

Az F1 történetében eddig csak két évben, 1992-ben és 1993-ban fordult elő, hogy mind a hat ember által lakott kontinensen nagydíjat rendeztek. A sport irányítását átvevő Stefano Domenicali azt sejteti, megnőttek az esélyei az afrikai kontinens visszatérésének a versenynaptárba. Erről beszéltünk mi legutóbbi podcastadásunkban, maga Domenicali pedig az Autósport és Formula Magazin legújabb számának hasábjain. Hallgassatok és olvassatok belénk!

 

 

domenicali_1

Leclerc idei sisakján még több a krikszkraksz, mint a tavalyin

2020-ban még piros háromszögféleségek, idén pedig már fehér-fekete nonfiguratív formák adják Charles Leclerc sisakjának alapmintázatát, amit persze bőségesen fednek a Ferrari szponzormatricái, a 16-os rajtszám és a monacói zászló.

Minimum tíz évre tervez Szaúd-Arábiában az F1

Új – vitatott megítélésű – ország csatlakozik 2021-ben a versenynaptárhoz, Szaúd-Arábia, amely Bahreinnel és az Egyesült Arab Emírségekkel együtt háromra növeli a közel-keleti helyszínek számát. December 3-5-én az első nagydíjat Dzsiddában tartják, de terv szerint 2023-ban átköltöznek Kiddijába, a most épülő tervezett városba.

A Formula-1-es menedzsment versenypromóciókért felelős vezetője, Chloe Targett-Adams egy webkonferencián elmondta: a nagydíjat a következő legalább tíz évben szándékoznak megrendezni, mivel ez is része Szaúd-Arábia Vízió 2030 elnevezésű stratégiai tervének.

„Fenomenális, hogy sikerült megállapodást kötni, aláírni és bejelenteni a világjárvány alatt. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy oda mehessünk versenyezni, része hosszabb távú terveinknek azt illetően, hogyan akarjuk építeni sportunkat a Közel-Keleten. Két hosszú távú kapcsolatunk, Bahrein és Abu Dhabi, egyaránt hihetetlenül sikeres. Az első verseny Dzsiddában ideiglenes utcai pályán lesz, amely már most kezd formát ölteni, ami szintén nem egyszerű eredmény a pandémia során. A szaúdi csapat ebben is fenomenális” – idézi a Szaúd-Arábiáról legdicsérőbb szavakkal beszélő Motorsport.com Targett-Adamset. Hozzátette, a lakosság hatalmas, nagy a fiatalok aránya, és jelentős az érdeklődés a motorsport és autóipar iránt.

A hét belső kamerás felvétele: Perez még sohasem tűnt ilyen gyorsnak!

"Az első gyorsköröm!" - ezzel a felkiáltással osztotta meg az izgatott Sergio Perez az alábbi belső kamerás felvételt, amely a Red Bull silverstone-i filmforgatási napján készült, és amely tényleg átadja a sebességérzetet. A mexikói már véleményt is formált a számára nagyon új technikáról az idei és a két évvel ezelőtti autóban töltött körei alapján.

Új logója van a Peugeot-nak, búcsúzik az álló oroszlán

Bár már 50 éve a két lábon álló, mellső lábaival támadó oroszlán a Peugeot összetéveszthetetlen logója, valójában az évek során többször is finomított már az embléma formatervén a francia márka, sőt 1970-et megelőzően még egészen más pozitúrákat is felvett az állatok királya. Most viszont elérkezett a fél évszázad óta legnagyobb imázsváltás ideje a Peugeot-nál. Az alábbi videó végigveszi a logó formálódásának folyamatát az 1858-as kezdetektől fogva, a végén pedig bemutatja a teljesen új szimbólumot, amellyel az 1960-as években használt stílus tér vissza.

Rajtgyakorlat után rohant a falba, a mentőknek kellett kiemelni Mortarát

Felettébb szokatlan körülmények között szenvedett balesetet Edoardo Mortara a Formula-E szaúd-arábiai hétvégéjének szombati szabadedzésén. A 45 perces gyakorlás már véget ért, amikor a versenyzőknek még lehetőségük volt felsorakozni a rajtrácsra és elvégezni egy próbarajtot. Az előző napi versenyt második helyen záró svájci pilóta ki is lőtt Venturijával, ami viszont a célegyenes végén nem lassult le, hanem egyenesen a bukótérbe száguldott, betemetve magát a védőfalba.

A Venturi percekkel később annyit közölt az eset kapcsán, hogy Mortarát a pályabírók és az orvosi csapat segítségével kellett kiemelni az autóból, a pilóta magánál van és beszél, elővigyázatosságból viszont kórházba szállították. A 13 órakor érkező közlemény azt nem pontosította, hogy a pályakórházról, esetleg egy távolabbi egészségügyi intézményről van-e szó, és hogy hogyan érinti ez Mortara részvételét a 14 órakor startoló időmérőn, ami az esti futam rajtsorrendjét hivatott eldönteni.

 

FRISSÍTÉS: Susie Wolff csapatvezető elmondása szerint megnyugtató, hogy Mortara tudja mozgatni a végtagjait - állapotának súlyosságáról ez sem mond még el sokat, az viszont biztos, hogy elsősorban nem sérülés akadályozza meg őt abban, hogy a pályára hajtson az időmérőn. A versenybírók drámai döntést hoztak ugyanis: a Mortara Venturijában lévő Mercedes-technika meghibásodásának még ismeretlen okai miatt a Venturi és a Mercedes egyetlen autója sem vehet részt a kvalifikáción!

Mi a fő különbség az F1 és az FE között? Előbbinek csak egy Wolff nevet a végén, utóbbinak már kettő

Nemcsak a Mercedesnek volt nagy nap a Formula-E szaúd-arábiai szezonnyitója, hanem a Wolff házaspárnak is, hiszen mindkettőjüknek volt érdekeltsége a dobogón. Toto Wolffnak nincs ugyan közvetlen szerepe a versenyhétvégéken (a csapat vezetője Ian James), de a Mercedes sportigazgatójaként az FE-program is az ő felügyelete alá tartozik. Felesége, Susie Wolff azonban az előző szezon óta a Venturi csapatvezetőjeként aktív szereplője a sorozatnak, ráadásul érkezése óta a Venturi a Mercedes technikáját használja. A Diriyah ePrix pénteki versenynapján a Mercedesszel Nyck de Vries behúzta a győzelmet, mögötte pedig Edoardo Mortara ért célba a Venturival. Miután a Wolffok leuralták a szezonnyitót, természetes volt az azonnali videóhívás a két szakvezető házastárs között.

Emberfeletti: 220 kilométeres triatlont teljesített Billy Monger

Az amputált lábú autóversenyző bravúros kihívást teljesített: öt nap leforgása alatt 220 kilométeres távot gyalogolt le, evezett kajakban és kerékpározott. A kihívás pénteken ért véget, Anglia számos pontján járt, a Brands Hatch-i pályán is körbetekert. Az emberfeletti teljesítménnyel jótékony gyűjtésre hívta fel a figyelmet.

Elhunyt Hannu Mikkola, a WRC 1983-as bajnoka

Február 27-re virradóan az autósportvilág szegényebb lett egy legendával: 78 éves korában rákban elhunyt Hannu Mikkola, a Rali-világbajnokság hőskorának egyik finn nagysága. Mikkola egy Fordot vezetve ott volt a WRC megalakulásának legelső futamán, az 1973-as Monte-Carlo Ralin, később rövid ideig Jean Todt is volt a navigátora a Peugeot-nál, 1983-ban pedig Audi Quattrót vezetve szerezte meg egyetlen világbajnoki címét. További három-három alkalommal végzett a bajnoki tabella 2. és 3. helyén, utolsó WRC-futamát pedig 1993-ban teljesítette, korszakalkotó karrierje tehát két évtizedet ölelt át.

A WRC mezőnyét éppen Finnországban, az Arctic Rali ideje alatt érte a hír. A jelen és a közelmúlt bajnokai, mint Sebastien Ogier és Petter Solberg, akik egykoron felnéztek Mikkolára, régi emlékek felidézésével rótták le a kegyeletüket. 

 

 

Néhány videó Mikkolával munka közben, aki a finnek jellegzetes nyugalmával vette a ralipályák akadályait. 

Sergio Perez teljesen kicserélődött: erősebb, lelkesebb, motiváltabb

Legalábbis ez árad a megjelenéseiből, de mire lesz ez elég Maxifiú ellen? Erről beszélgettünk a Formula Podcastben…

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

applepod2

stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Egyet jobbról, egyet balról – ez a vagány dupla előzés dobogót ért

A Formula-E nem szűkölködik merész megmozdulásokban, de amit Edoardo Mortara művelt a szezonnyitón, azt talán már ő maga sem merné megcsinálni ismét. A támadó módót használó Venturi 35 kW teljesítményfölénnyel érkezett meg az egyenesben két riválisára, de talán szívbajmentesebben is meg lehetett volna oldani a feladatot annál, mint hogy Mitch Evans Jaguarját jobbról, majd egy szűk résen átbújva Pascal Wehrlein Porschéjét már balról előzze meg. A svájci végül Nyck de Vries mögött a második helyen zárta a hétvégi első Diriyah ePrix-t

Nézőbarát IndyCar-festését is bemutatta a McLaren

Egyedüli Formula-1-es csapatként az IndyCarban is érdekelt a McLaren, amely másfél héttel az MCL35M bemutatása után az amerikai szériában szereplő Chevrolet-motoros versenygépeit is prezentálta a nyilvánosságnak.

Az IndyCarban második teljes szezonja előtt álló McLaren fényezését a vállalati szín, a papaja határozza meg, a csapat kreatívjai azonban úgy döntöttek, eltérő dizájnt alkalmaznak a két autón, hogy a nézők megkülönböztethessék a versenyzőket. (Ez az IndyCarban a legtöbb csapatnál bevett megoldás.)

Pato O’Ward 5-ös rajtszámú autója fekete-papaja színeket kapott, míg Felix Rosenqvist 7-es számú versenygépe az F1-esre emlékeztető kék-papaja kombinációval áll rajthoz. Az új igazolás Rosenqvist a bemutatón elmondta: nagyon látványosra sikerült mindkét autó, de az övé mégiscsak jobban néz ki.

Több kép az autóról a galéria rovatban található.

Elképesztő visszaesést könyvelt el az F1 2020-ban

A koronavírus-világjárvány 2020-as kitörése miatt számítani lehetett az F1 bevételeinek visszaesésére, az alábbi adatok mégis megdöbbentőek. A Liberty Media közzétette a száguldó cirkusz tavalyi pénzügyi jelentését, amiből kiderült, hogy a széria éves bevétele 1,1 milliárd dollárra (328 milliárd forint) csökkent az előző évhez képest, ami 877 millió dolláros (261 milliárd forint) visszaesés. A bevételek hiányát elsősorban az okozta, hogy az év első felében egyetlen futamot sem láthattunk, de a második félévben is többnyire helyszíni nézők nélkül rendeztek versenyeket, így a szervezet kénytelen volt részben a saját költségvetéséből támogatni a nagydíjak megrendezését.

00120037_216

Fotó: DPPI

Kezdődhet a kombinálás: Alonso nem vesz részt az Alpine bemutatóján

Az Alpine március 2-án tartja 2021-es autójának leleplezését, az online eseményre pedig lapunk is meghívót kapott, amiből viszont kiderül, hogy a csapat legnagyobb érdeklődésre számot tartó tagja, Fernando Alonso nem lesz ott az eseményen, csak egy előre rögzített videóban szólal majd meg.

„Sajnálattal közöljük, hogy Fernando Alonso nem lesz elérhető a sajtó számára. Az egészségügyi helyzet és a vele járó szabályozások nem teszik lehetővé számára, hogy bármilyen kommunikációs- és marketingtevékenységet végezzen, mialatt a szezonra való felkészülését végzi. Ehelyett közzéadunk majd egy kérdezz-felelek interjút Fernandóval a média számára, legközelebb pedig Bahreinben, az előszezoni teszt során lesz elérhető” – áll az Alpine közleményében.

Alonso pár hete szenvedett rejtélyes biciklibalesetet Svájcban, amit követően állkapocsműtétet is végre kellett hajtani rajta. A nyilvánosság elé azóta nem állt, bár a közösségi oldalán időről időre jelzi, hogy folytatja edzésprogramját. A csapat elmondása szerint a spanyol versenyző teszten és a szezonnyitón való részvétele nincs veszélyben, egyelőre viszont ebből a furcsa indoklásból nagyon úgy fest, felettébb óvják őt a sajtótól.

EuwygrHWYAYSJz-

Már mozgásban az Alfa Romeo C41, benne az idei Ferrari-motorral

Felbukkantak az első mozgóképek az Alfa Romeo 2021-es F1-es autójáról, amivel a gárda ma először hajtott pályára. Két rövid videón meghallgathatjuk, hogyan szól benne a Ferrari új erőforrása.

EvJw-4CWYAA_4xj

Így tesztelte először a Williamset Ayrton Senna - videó

Az autóbemutatók és a tesztidőszak közeledtével előkerült egy videó arról, amikor 1994 februárjának végén Ayrton Senna először próbálhatta ki a Williams-Renault-t.

 

Még hosszabb lett a neve az F1 talán leghosszabb nevű nagydíjának

Névadó szponzort kapott, így egy újabb szóval bővült az idei imolai F1-es futam hivatalos elnevezése. Olasz márka lévén a Pirelli szállt be a verseny támogatásába, aminek hivatalos neve mostantól Formula-1 Pirelli Gran Premio del Made in Italy e dell’Emilia Romagna. Az F1 gumigyártója Twitteren közölte az örömteli hírt. Akinek ebben a terjedelmes elnevezésben a Made in Italy kifejezésen akadt meg a szeme, az magyarázatért kattintson erre a január végi bejegyzésünkre.

EvJXu-3WgAAyZCt

Forrás: Pirelli

Hamilton szörfözéssel hangol, élvezi a jó időt

Lewis Hamilton a tél folyamán többször is a hegyekből posztolt, ahogy túrázott, vagy éppen síelt a havas csúcsokon, most viszont terepet váltott és leugrott az óceánhoz, hogy másik kedvenc időtöltésének, a szörfözésnek hódoljon. A világbajnok arról írt legutóbbi posztjában, hogy a versenyzésen kívül a szörfözést élvezi a legjobban, a hullámokat, az őt körülvevő óceánt - szeretné minden nap ezt csinálni egyszer. 

A világbajnok tehát folytatja kikapcsolódását, míg Valtteri Bottas már munkába állt a Mercedes főhadiszállásán...

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

Olvastad már?